zielona,lub żółta ) - duża cebula - śmietana 12% - mąka 3 łyżeczki - czosnek mielony, sól, sos sojowy, domowa wegeta - makaron ok. 35-40 dkg ( u mnie świderki ) Wykonanie Piersi z kurczaka, paprykę, pieczarki kroję w paseczki, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju obsmażam na niej najpierw mięso, przyprawiam, kiedy jest lekko rumiane zmniejszam ogień, dokładam cebulkę, chwilkę duszę, następnie
Kuchnia z widokiem na ogródzioła, które doskonale uzupełnią smak potrawy. Składniki: mięso wołowe mielone 500 g, cebula pół szt, czosnek 2 ząbki, majeranek pół łyżeczki, olej do smażenia, sól i pieprz do smaku, sos sojowy 1 łyżka, sos pomidorowy: pomidory duże 7 szt, cebula pół szt, bazylia suszona pół łyżeczki, papryka słodka mielona pół łyżeczki, koncentrat pomidorowy 3 łyżki, czosnek(...)pieprz do smaku, olej do smażenia, natka pietruszki posiekana lub inne ulubione zioła 2-3 łyżki, dodatkowo: parmezan do posypania, makaron spaghetti 400 g, Sposób przygotowania: Cebule siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy cebulkę i podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, chwilkę podsmażamy, podlewamy odrobiną wody, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Pomidory zalewamy wrzątkiem, moczymy 2 min, odlewamy wodę
kulinarne odsłony patiodkwasza organizm. Mój warzywny makaron podałam z sosem po bolońsku zrobionym też w lżejszej wersji czyli z mięsa mieszanego: indyka i szynki. Całe danie wyszło nie tylko zdrowe, niskokaloryczne, ale do tego pyszne! Eksplozja smaku! ❤ Składniki: 1 porządnie wyszorowana cukinia (nie obrana), z której zrobiłam spaghetti Na sos: 600 g mielonego mięsa z indyka i szynki 1 cebula(...)kilka listków bazylii 1 puszka pomidorów w sosie własnym 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa Wykonanie: Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, a następnie czosnek. Kiedy cebula uzyska złoty kolor dodajemy mięso mielone. Mieszamy i podsmażamy całość 5-10 minut. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, odrobinę soli, pieprzu i papryki. Pomidory w sosie własnym blendujemy wraz z bazylią. Wlewamy
Walijskie Pichceniekażdy robi na swój sposób. Ja ostatnio mając rano w planach dla dzieci na obiad makaron z sosem pomidorowym i wieprzowiną, aż tu nagle myk … coś mi w głowie zaskoczyło ;) i tak się zaczęło. Pulpety z sosem śmietanowym 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 duża szczypta pieprzu 1 jajko 250 ml śmietany
Kuchnia na wzgórzułopatki wołowej 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyzeczka oregano 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego świeżo mielony pieprz 10 pieczarek 1 duża marchewka 1 saszetka sosu teriyaki blue dragon 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego makaron razowy PRZYGOTOWANIE: Mięso należy pokroić w plastry o grubości do 2 cm, następnie w paski. Umyć i zamarynować w mieszance sosów
ClauditteMissCookingmniam..pyszna wyszła..zwłaszcza , że dałam swój makaron, ale można dać i taki ze sklepu..Warzywa też można dać różne, ja akurat miałam torebkę warzyw -mieszanki chińskiej na patelnię. Makaron 2 szkl.mąki 2 jajka szczypta soli kilka łyżek wody lubczyk suszony Mąkę wysypać na blat, zrobić dołeczek i wlać roztrzepane jajka . troszkę wody i szczyptę soli i lubczyk.Wyrobi(...)długie paski i przepuścić przez maszynkę do makaronu.Ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić. 30-40 dkg mięsa mielonego 1 jajko sól, pieprz cebula czosnek niedźwiedzi, majeranek mieszanka warzyw pokrojonych w paski [ u mnie mieszanka chińska ] koncentrat pomidorowy listek, ziele domowa vegeta Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawami, uformować kulki.Do garnka wlać wodę, dodać listek,ziele, sól
Moje domowe kucharzenieRzymska zapiekanka, którą dzisiaj Wam przedstawiam równie smaczna byłaby z makaronem, ale na pewno smak byłby inny. Smak przypominałby bardziej lasagne, gdyby zamienić te dwa składniki. Jak dla mnie jest idealna, bardzo sycąca i znika w błyskawicznym tempie. Składniki: - 1 kg ziemniaków, - 2 cebule; - 0,5 kg mięsa mielonego - puszka krojonych pomidorów; - 0,5 małej kapusty
dom-agi.plDodajemy mielone. Smażymy aż mięso nie będzie różowe. ok 4 min. Dodajemy sos rybny, curry paste, sos sojowy, liście lime- Smażymy ok 2 min.Dodajemy pomidory I na zmniejszonym gazie gotujemy ok 5 min. Doprawiamy do smaku solą I pieprzem I obiad prawie gotowy :) W międzyczasie gotujemy jajeczne noodle. Do makaronu po ugotowaniu dodajemy szczypior. Mieszamy
Smaki Edytymakaronu lasagne, który dodatkowo wyścieliłam wstążkami cukinii. Roladki upiekłam w pysznym, esencjonalnym sosie pomidorowym, obłożyłam je serem mozzarella i udekorowałam paskami cukinii, które dają akcent kolorystyczny. Całość, choć zbliżona do tradycyjnej lasagne, dużo łatwiej podzielić jest na porcje, bo... porcje, dzięki roladkom, mamy już gotowe :) Roladki a’la lasagne z sosem pomidorowym 8 szt. Sos mięsny 400 g mięsa mielonego(...)szczypta cynamonu 1 łyżeczka cukru szczypta soli oraz: 8 płatów makaronu Lasagne 1 średnia cukinia 1 duża kulka mozzarelli odsączona z zalewy forma do zapiekania 19 x 24 cm Wykonanie: Sos mięsny: Olej wlać na patelnię. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć aż się przyrumieni. Dodać mięso, które też podsmażyć rozdzielając jego grudki drewnianą łyżką. Dodać bulion
Posadzone i zjedzonemorska świeżo mielony pieprz gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju lub masła. Hartujemy zimną wodą, by się nie sklejał. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obficie oprószamy grubo mielonym pieprzem i przesmażamy na maśle klarowanym przez kilka minut, aby mięso się ścięło z każdej strony. Dodajemy posiekane w paski(...)dałam 1/2 łyżeczki) i pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba. Mieszamy. Do naczynia żaroodpornego (piekłam w ceramicznym, więc nie potrzebowałam tłuszczu, ale szklane dobrze jest natłuścić masłem) przekładamy 2/3 ugotowanego makaronu, posypujemy 1/3 tartej mozzarelli i wykładamy całą zawartość patelni. Na wierzch wykładamy pozostały makaron i posypujemy równomiernie resztą wiórków mozzarelli (starałam się całkowicie przykryć makaron serem). Zapiekamy około
Kolorowy Przepisownikmakaronowa 300 g mięsa mielonego 150 g sera żółtego 1 jajko sól pieprz szczypta cynamonu oregano bazylia pieprz ziołowy 1 szkl kaszy jaglanej śmietana lub jogurt. Dynię myjemy, przekrawamy na pół wzdłuż, wydrążamy gniazdo nasienne, i wkładamy do piekarnika na pół godziny w temp 200 st. Wyjmujemy i studzimy. Widelcem wydrążamy miąższ który przypomina makaron. Miąższ mieszamy z mięsem
Gotowanie jest łatweczosnku 2 łodygi selera naciowego 1 papryka czerwona 3 pomidory 500 g makaronu spaghetti 4 łyżki oliwy 2 łyżki masła szczypta suszonej bazylii odrobina startego sera typu parmeńskiego sól, pieprz dodatkowo do posypania natka pietruszki lub świeża bazylia sposób przygotowania Mięso wołowe drobno siekamy, nie mielimy go ponieważ mielenie, zmienia strukturę mięsa (staje się maziste i ciągliwe(...)patelnię mięso wołowe, smażąc całość na dość dużym ogniu przez pięć minut. Teraz możemy do mięsa i warzyw dodać pomidory obrane ze skóry i pokrojone w cząstki, oraz pokrojoną w cienkie paski paprykę. całość doprawiamy solą , pieprzem, oraz szczyptą bazylii, nakrywamy przykrywką i dusimy przez 20-25 minut. W tym czasie w oddzielnym garnku gotujemy makaron
Miód i pieprzsuchej patelni do momentu , aż staną się twarde. By były to prawdziwe nachos, posypujemy je żółtym serem, kiedy jeszcze są gorące. Składniki na chili con carne: - 500g mielonego mięsa wołowego (u mnie 400g wołowiny + 100g wieprzowiny) - 1 puszka krojonych pomidorów (400g) - 1 puszka kukurydzy (ok. 300g) - 1 puszka czerwonej fasoli (240g) - 125ml wody - 3 cebule - 1 czerwona papryka(...)doprawiamy solą, pieprzem. Następnie dorzucamy mielone mięso i dusimy 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz fasoli i gotujemy pod przykryciem 25-30 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dorzucamy fasolę i gotujemy 10 minut, nie zapominając o mieszaniu. Wyjmujemy liście laurowe. Podajemy posypane serem, z ryżem, makaronem, nachos, w tortilli
Be Fit Be StrongSkładniki : duży ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej mięty 1 łyżeczka suszonego oregano 0,25 łyżeczki płatków chili 1 cebula 250g mielonej baraniny puszka krojonych pomidorów (400g) 2 łyżeczki żurawiny 1 łyżeczka sosu Worcestershire szczypta soli, czarny pieprz 150g makaronu pappardelle parmezan Przygotowanie : Na dużej patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej wyciśnięty przez(...)praskę czosnek. Dodać miętę, oregano i płatki chili, chwilę smażyć aż wydobędą się z nich aromaty. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać mięso, dokłądnie wymieszać i smażyć aż mięso zbrązowieje. Wlać krojone pomidory, żurwinę, sos Worcestershire, sól i pieprz. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod częściowym przykryciem przez około 20 minut. Makaron
Codzienne Gotowanieniego słabość – szczególnie jak spotykamy się razem z koleżankami. Prosecco zawsze nadaje elegancji. 500 g płatów lasagne (suszonych, zwykłych – nie błyskawicznych), 500-600 g mielonej wołowiny, 350 g gotowanej szynki w plastrach (u mnie włoska mortadela), 1 litr passaty pomidorowej i niecały 1 litr wody, 5 jajek ugotowanych na twardo, cebula, 60 ml czerwonego wytrwanego wina(...)niej makaronu się nie obgotowuje, sos przygotowuje się błyskawicznie, a beszamel zastępuje się gotowanymi jajkami i szynką. Zaczynamy od ugotowania i obrania jajek na twardo (warto włożyć je po ugotowaniu do zimnej wody, aż ostygną). W dużym garnku rozgrzewamy na dnie oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy mięso mielone i przesmażamy
Poezja smaku