Gorąco polecam! Składniki na ok. 6 porcji: – 1 kg chudego mięsa wieprzowego – 2 puszki pomidorów krojonych – 2 szklanki wody – 1 puszka groszku konserwowego – 250g makaronu świderki (durum lub bezglutenowego) – 100g mozzarelli mini, kulki pokrojone na połówki – 2 łyżki oleju – 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego – 3 ząbki czosnku – 1 łyżeczka oregano(...)wlewamy olej i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko smażymy. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy solą i pieprzem, smażymy do momentu, aż mięso całkowicie się zetnie. Dodajemy krojone pomidory, koncentrat, oregano, paprykę słodką, wędzoną i chili, mieszamy. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie wsypujemy makaron, podlewamy wodą i dusimy przez kolejne 15 minut, aż makaron będzie
Be Fit Be Strongwłoska ma to do siebie, ze jest pyszna! po przepisy sięgam bardzo często, a oto jeden z nich. Zapraszam! Składniki; 15 dag makaronu spaghetti 100 ml oliwy z oliwek + do posmarowania formy 1 bakłażan 35 dag mielonej wołowiny 1 posiekana cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml pokrojonych pomidorów z puszki 1 łyżka sosu(...)Mięso mielone , posiekaną cebulę oraz starty czosnek zrumienić na patelni z odrobiną oliwy, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Następnie dodać pomidory oraz przecier pomidorowy a także sos worcester, przyprawy oraz zioła. Dusić około 15 min. Następnie dołożyć oliwki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić kolejne 15 min. W osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy ugotować makaron
Radość kipiąca uśmiechem.Ragu alla bolognese jest jednym z najbardziej popularnych i aromatycznych włoskich sosów, który przez długie i powolne gotowanie zawdzięcza swój wyborny smak. Podaje się go z makaronem typu tagliatelle.Składniki:500 g mielonej wołowiny100 g boczku2 łodygi selera naciowego1 duża marchewka1 cebula1 szklanka wytrawnego czerwonego wina1 puszka pomidorów pelati2 łyżki koncentratu pomidorowego1 szklanka mleka1 szklanka bulionu wołowego3 łyżki oliwy(...)oczkach marchewkę i podsmażyć. Następnie dodać mieloną wołowinę i smażyć, aż mięso zmieni kolor. Dolać wino, zmiksowane pomidory, koncetrat pomidorowy i bulion. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Potem wlać mleko i dusić kolejne 1 i 1/2 godziny od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem tagliatelle i posypanym parmezanem.Smacznego
Oryginalny smakrosół drobiowo warzywny). Składniki: 1/2 opakowania dużych świdrów makaronu 1/2 dużej marchewki garść suszonych pomidorów garść świeżego szpinaku garść świeżej kolendry gałązka selera naciowego 1 duża czerwona cebula 1 litr rosołu/ bulionu Składniki na pulpeciki: 250g mięsa wieprzowo- wołowego sos sojowy sól, piepsz 1 ząbek czosnku Ponadto: 2 jaja Mięso mielimy, dodajemy sos sojowy, czosnek i przyprawy. Odstawiamy do lodówki
Słodki Zakątekrosół drobiowo warzywny). Składniki: 1/2 opakowania dużych świdrów makaronu 1/2 dużej marchewki garść suszonych pomidorów garść świeżego szpinaku garść świeżej kolendry gałązka selera naciowego 1 duża czerwona cebula 1 litr rosołu/ bulionu Składniki na pulpeciki: 250g mięsa wieprzowo- wołowego sos sojowy sól, piepsz 1 ząbek czosnku Ponadto: 2 jaja Mięso mielimy, dodajemy sos sojowy, czosnek i przyprawy. Odstawiamy do lodówki
Słodki Zakątekmięsa mielonego z szynki 1 duże jajko 1 cebula około 5 łyżek bułki tartej do mięsa 1/2 szklanka bułki tartej do obtoczenia kotlecików sól , pieprz do smaku 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich około 1/2 szklanki wody ( niepełnej ) 1/2 szklanki oliwy do smażenia Wykonanie : Mięso z szynki mielimy , dodajemy startą na tarce jarzynowej(...)gęstość mięsa Wszystkie składniki mieszamy , na końcu przyprawiamy do smaku , sola , pieprzem i ziołami . Dobrze wyrabiamy. Z mięsa formujemy malutkie kotleciki , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie na rumiano. Sos pieczarkowy przelewamy do garnka , przyprawiamy do smaku ( nie koniecznie ) przekładamy kotleciki i odstawiamy na około godzinkę aby smaki się przegryzły. Podajemy z ugotowanym makaronem
Sama słodycz i szczypta chilidaje się oszukać. Zaś sam marchewkowy „makaron” jest naprawdę dobry. Fajnie chrupie i z sosem bolońskim smakuje bardzo dobrze! Polecam nawet dla tych, którzy nie są na diecie, a lubią zjeść po prostu zdrowo. Plus po świątecznym obżarstwie będzie jak znalazł! PS. W wersji wege mięso mielone można z powodzeniem zastąpić pokruszonym tofu. ;) * SKŁADNIKI na 2 porcje
Food Squaremakaronu i sera. Jest to świetne danie zarówno na obiad jak kolację czy na spotkanie z przyjaciółmi. Jakiś czas temu robiłam go z farszem szpinakowym. I powiem Wam, że obie wersje są pyszne i ja nie umiem się zdecydować, która wersja jest lepsza. A Wam, która smakuje bardziej?? Składniki na farsz: 0,4 kg mięsa mielonego wieprzowo(...)łyżki mąki pszennej, 0,5 l mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Dodatkowo: makaron cannelloni, 150 g żółtego sera Wykonie: Na rozgrzanym oleju/oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam oregano i ziołami prowansalskimi. Jak cebulka się zeszkli dodaję mięso . Przyprawiam solą i pieprzem. Smażę aż się mięso zarumieni. Następnie dodaję pomidory w puszcze
Passion of Cookingjest to tylko moja opinia :) Składniki: 500 g mielonego mięsa cebula puszka pomidorów krojonych (lub 4 świeże) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 300 ml bulionu 2-3 ząbki czosnku szczypta chilli sól, pieprz zioła prowansalskie, świeża bazylia żółty ser/parmezan do posypania ewentualnie 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej opakowanie makaronu spaghetti Wykonanie: Mięso przez kilka minut podsmażać na patelni, następnie dodać pokrojoną
Pasja Smakuprzepisy z podróży . Spaghetti bolognese wg Jamiego Olivera Składniki (3 porcje): - 250 g makaronu spaghetti - 50 g parmezanu - 1 plaster wędzonego boczku - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 marchewka - 1 łodyga selera naciowego - oliwa z oliwek/olej rzepakowy - 1 łyżeczka suszonego oregano - bazylia* - 250 g mielonego mięsa** - 400 g krojonych pomidorów np. z puszki - sól, pieprz do smaku(...)rozgrzanej oliwie podsmaż boczek z oregano, aż zbrązowieje. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, podsmażaj ok. 7 minut. Następnie dodaj mięso mielone i podsmażaj, aż zbrązowieje, mieszając. Dodaj pomidory z puszki, a puszkę wypełnij wodą i dolej ją do reszty składników. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli używasz świeżej bazylii, wybierz listki i schowaj je do lodówki. Łodyżki posiekaj
Corner With RecipesUwielbiam połączenie pomidorów i mielonej wieprzowiny z cebulą. Smak jest bardzo wyraźny, lekko słodki dzięki pomidorom, ale nie przyćmiewa smaku samego mięsa. Wystarczy dodatek sera i makaronu i mamy gotowy obiad czy kolację
Milion Smakówproste do zrobienia,ja lubię zrobić więcej sosu,bo jak mi trochę zostanie to na drugi dzień gotuję makaron penne i brokuły,2-3 pulpeciki kroję na kawałki i mam drugi równie pyszny obiad SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego-wieprzowe lub z indyka jajko cebulka ząbek czosnku przyprawy duża marchewka 2 serki topione w kostce śmietanka 30% rosołek
Swojskie jedzonkowystarczy zrobić je trochę wcześniej np. rano przed imprezą, a potem tylko podgrzać i podać z pieczywem. Z makaronem, czy ryżem również smakuje wybornie : ) Pikantne Chili najlepiej przygotować kilka godzin przed podaniem, wówczas zyskuje dużo bogatszy smak :) Składniki: 75dag mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego ok. ½ szklanki oleju do smażenia mięsa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej
Smakowy RajLasagne to danie dla tych, którym od czasu do czasu kalorie nie straszne. Nie namawiam, żeby jeść ją na obiad w każdy weekend, bo raz na
bistro mamasiły, albo nie macie zbyt dużo czasu. No i ten długi makaron - ten obiad zawsze będzie mi się kojarzył ze sceną z filmu "Zakochany Kundel" a Wam? Zapraszam na Spaghetti Bolognese"Składniki na 4 porcje słodka cebula 2 łyżki oleju 500 g mielonego mięsa wołowego/wieprzowego 500 ml przecieru pomidorowy 1/2 łyżeczki suszonego(...)mniejsze kawałki i przekładamy przez praskę. To samo robimy z czosnkiem. Całość wrzucamy na rozgrzany olej, chwilę podsmażamy i dodajemy mięso wraz ziołami. Całość zalewamy przecierem pomidorowym i pozostawiamy pod przykryciem dusząc około 15 - 20 minut. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu w lekko osolonym wrzątku, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Parmezan (albo inny ser) ścieramy na małych
Słodkie Przyjemności