mięso mielone z makaronem - 2712 przepisów (strona:104/181)

Super prosta iracka zupa z soczewicy 161

Przepis jest miksem przepisów z cooking.nytimes.com oraz BBCgoodfood.com . Przetestuj także inny nasz przepis na czerwoną zupę z soczewicy Składniki: Pulpety: 500 g mielonego mięsa wołowego 2 cebule drobno posiekane 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (utrzyj w moździerzu 5-6 ziarenek) Szklanka bułki tartej ze świeżego pieczywa (zmiksowane 2 kromki chleba) 1/2 pęczka pietruszki, drobno posiekanej(...)talarki 400 g czerwonej soczewicy Zmiażdżony i roztarty ząbek czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka oleju Sok z połowy limonki lub cytryny Duża garść makaronu „anielskie włosy” (najcieńszy makaron spaghetti nr 1) Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz pod zimną wodą soczewicę. Rozgrzej łyżeczkę oleju w garnku, dodaj czosnek, kumin i kurkumę. Smaż przez minutę. Dodaj soczewicę, zamieszaj

Niedzielny kucharz
Łopatkowe spaghetti wg Buni 166

pieprz mielony do smaku papryka mielona słodka do smaku przyprawa do zup i sosów do smaku 5 dag ostrego sera żółtego ( używam Parmezan lub Dziugas) 3 szklanki wody Umyte mięso pokroić i zmielić ( ja rozdrabniam w malakserze).Zmielone wyrobić z łyżką oleju. W garnku o grubym dnie rozgrzać pozostały olej. Wrzucić mięso i smażyć mieszając aż się zrumieni(...)się zagęścić przez odparowanie ( jeśli trzeba to wodę uzupełniać po odrobinie). Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku. Zmniejszyć gaz i niech się dalej dusi. Nastawić wodę na makaron. W osolonym wrzątku ugotować al'dente spaghetti. Odcedzić. Wrzucić do sosu. Wymieszać. Przykryć i zostawić w garnku na 5 minut. Ser utrzeć na tarce. Makaron wyłożyć na półmisek i posypać serem. * Czasem

Buniabaje w kuchni
Penne z kurczakiem i warzywami w sosie kokosowym 210

mleczka kokosowego sól, świeżo mielony pieprz do dekoracji świeża rukola WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso, przyprawić solą, pieprzem i smażyć mieszając od czasu do czasu. Por umyć i pokroić w krążki (tylko białą część), po czym dodać do mięsa i jeszcze chwilę smażyć. Wlać mleczko kokosowe, wymieszać. Papryki(...)umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cukinię również pokroić w kostkę. Dodać warzywa do mięsa i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie umyć i obrać w różyczki brokuł. Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju. Gdy już warzywa zaczną powoli mięknąć, to dodać brokuł. Na koniec wsypać ugotowany

Passions hobbies life
Sos boloński 176

osobnej patelni podsmażamy mięso mielone, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem, dodajemy warzywa, mieszamy i całość dusimy przez 15 minut. Do mięsa dodajemy pomidory oraz koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, cukier. Doprawiony sos dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez 50 minut (często mieszając).   Sos podajemy z makaronem i posypujemy startym, żółtym

paapilotkaa
Muszle Haloo 211

szpinaku 500 g mielonego 1 puszka pomidorów 1 mały słoik koncentratu pomidorowego 200 g sera żółtego tartego pieprz sól imbir kurkuma Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 2 min. Wyjmujemy je i w tym czasie jak wystygną robimy farsz. Myjemy i kroimy w kostkę pieczarki, wrzucamy na patelnie. Dodajemy mięso, jak już będzie podsmażone dodajemy szpinak. Później dodajemy

Panda i jej świat
Bitki wołowe pikantne 175

nadają się na bitki. Część mięsa mielę na kotlety, czy burgery, z reszty robię gulasz. Udało mi się ostatnio kupić ładny kawałek mięsa na zrazy i postanowiłam zrobić z niego bitki.  Bitki wołowe można podawać z kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami, czy z kaszą, ale jak nie ma innego pomysłu można je podać z makaronem np. muszelki. Bitki wołowe pikantne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa pomidorowa z mięsno-pieczarkowymi pulpecikami 169

Zupa pomidorowa1,5 litra wody500 g sok pomidorowy zagęszczony - ja kupuję w Biedronce - uważam, że jest bardzo dobry1 cebula2 ząbki czosnkumarchewka1,5 kostki rosołowej drobiowej - nie

kolorowotorcikowo
Spaghetti pełnoziarniste z pieczonym bakłażanem i pomidorami 189

Można go przygotować zarówno z mięsem jak i bez. Zrobiłam sos właśnie w dwóch różnych wersjach i spisał się na medal.  Składniki: 300 g spaghetti pełnoziarnistego 150 g mięsa mielonego wołowego 1 bakłażan 4 pomidory 1 główka czosnku 1 cebula 1 łyżka pasty z papryczki chilli 0,5 szklanki wody garść posiekanej świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej sól(...)warzywa będą mięciutkie. Warzywa obierz ze skórki, a czosnek wyciśnij. Na patelni usmaż mięso dodaj posiekaną drobno cebulę, i upieczone warzywa, pastę, i bazylię. Wszystko smaż na małym ogniu dodaj wodę i dobrze wymieszaj, smaż tak długo aż powstanie idealny sos i dopraw do smaku. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i połącz z sosem. Na talerzu posyp parmezanem

Niezły Młynek
Soto Ayam (indonezyjski rosół) 251

azjatyckie przyprawy - trawa cytrynowa, czosnek i liście limonki kaffir, udekorowany akcentami soczystej zieleni cząstek limonki i kolendry oraz jaskrawej czerwieni papryczki chili. Doskonałym uzupełnieniem jest delikatne mięso kurczaka i przezroczysty makaron sojowy. Wykonanie tej wspaniałej potrawy nie jest ani bardzo pracochłonne, ani skomplikowane (choć przepis może się taki wydawać), a jej smakiem będą zachwyceni nawet ci, którzy od kuchni azjatyckiej(...)papryczka chili 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu sól, pieprz mielony, sos sojowy jasny (max. 2 łyżki!) i ewentualnie kostka rosołowa lub vegeta do przyprawienia Wszystkie składniki wkładamy do 5 litrów zimnej wody, stawiamy na niewielkim ogniu, doprowadzając powoli do wrzenia i zbierając tworzące się szumowiny. Gotujemy jak rosół, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i odrobiną

Kuchnia Prezydentowej
Rosół z klopsikami po studencku 209

Dzisiaj podaję przepis przeznaczony dla tych, którzy nie mają czasu, aby przygotować tradycyjny rosół z makaronem i jednocześnie nie stronią od zup z torebek. Rosół z klopsikami jest idealny dla studentów, dedykuję go mojemu synowi, który wczoraj wyjechał do Poznania, aby kontynuować studenckie życie, tym razem na uzupełniających studiach magisterskich. Wiem, że mój syn nie będzie miał ani czasu(...)sosu i barwników, do tego smakują jak wskazuje nazwa na danym opakowaniu. Polecam więc Rosół z klopsikami po studencku   W pierwszej kolejności przygotowujemy klopsiki z 20 dag mielonego mięsa wieprzowego, np. z szynki lub łopatki, dodajemy 4 łyżki kaszki manny, 1 jajko, 1 łyżkę bułki tartej, całość jest doprawione solą i pieprzem, oraz siekaną pietruszką. Mieszamy wszystkie składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lasagne XXL 197

Lazania to przepyszna zapiekanka, która świetnie wygląda, ładnie się kroi i jest baaaardzo smaczna. Dzisiaj przepis na lazanię tradycyjną, z mięsem mielonym i sosem beszamelowym, ale jeżeli ktoś ma ochotę na ten smak w wersji uproszczonej, to przypominam, że na blogu nie tak dawno był taki łatwy przepis - konkretnie na   zapiekankę bolońsk ą. Składniki które podałam w przepisie(...)imprezę rodzinną, lub zmniejszyć składniki o połowę na obiad dla mniejszej rodziny :-) Składniki: 500 g makaronu lasagne (np. Lubella) - powinno wejść 24 płaty na formę żółty ser 30 dag olej do natłuszczenia formy i do podgotowania płatów makaronu farsz mięsny: 1 kg mięsa zmielonego z łopatki lub szynki wieprzowej 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 duża biała cebula posiekana

Poezja Smaków - blog kulinarny
Polędwiczka wieprzowa po tajsku 185

makaronu mie, 6 łyżek sosu sojowego, 3 łyżek sosu rybnego, 2 łyżek oleju sezamowego, 4 cm świeżego imbiru, 1 łyżeczki suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, 2 łyżeczek pieprzu syczuańskiego, 2 goździków, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy. Jak już wspomniałem przygotowanie dzisiejszego dania jest niezwykle proste. Rozpocząłem je od zamarynowania mięsa(...)woku rozgrzałem niewielką ilość oliwy. Na mocno rozgrzaną oliwę wyłożyłem medaliony z polędwicy (bez marynaty, którą pozostawiłem w naczyniu). Smażyłem mięso przez około 2 minuty z obu stron, a następnie zdjąłem je z patelni. Stopień ostrości mięsa, sosu i tym samym całego dania można regulować poprzez ilość pieprzu kajeńskiego i papryczki chili dodawanej do marynaty. Kuchnia tajska należy do raczej

Wyprawy kulinarne
Sałatka z tortellini i kurczakiem 516

oleju sól  świeżo mielony pieprz sos: 4 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu.  Filet pokroić w średnią kostkę,oprószyć przyprawą do gyrosa i usmażyć na oleju. Ogórka obrać,z papryki usunąć nasionka i pokroić w niedużą kostkę. Majonez połączyć z przetartym czosnkiem. Do miski włożyć makaron,usmażone mięso,pokrojoną paprykę i ogórka

Kolorowa kuchnia Elki
Sajgonki (z mięsem mielonym i warzywami) 211

Niekiedy dodaje się też cienki makaron lub ryż. Z tego co zauważyłam, popularnością cieszą się również sajgonki wegetariańskie, Sajgonki można podawać na ciepło bądź na zimno, a smaży się je na głębokim oleju i podaje z odpowiednim sosem. (12 sztuk)   1 opakowanie papieru ryżowego olej Farsz: 250-300g mieszanki chińskiej 300g mięsa mielonego (najlepiej wołowego, choć niekoniecznie(...)jajko sos sojowy sos chilli (czosnkowy) curry, imbir sól, pieprz olej Mieszankę chińską podsmażyć na odrobinie oleju (10-15 minut - aż zmięknie). Dodać mięso mielone, sos sojowy, sos chilli, odrobinę curry oraz imbiru. Na koniec wbić jajko, wymieszać i doprawić do smaku. Każdy płat papieru ryżowego namoczyć w ciepłej wodzie (kilka sekund) i ułożyć na desce, aby wysechł

Di gotuje
Fenkuł z kuskusem 116

przygotowane pasują do makaronu, kaszy lub jako dodatek do mięsa – najlepiej drobiowego. Aby wykonać 2 porcje fenkułu z kuskusem potrzebujemy: 1 bulwa fenkułu 10-15 cm łodygi pora 2-3 łodygi selera naciowego 100-200 g pieczarek 40 g kuskusu 20 g czerwonej soczewicy 1 łyżeczka oleju kokosowego sól i kolendra mielona do smaku Na patelni

Kucharzyca

Proponowane wyszukiwania