mielony - 2500 przepisów (strona:142/167)

ROLADA WAFLOWA 5503

zeby nie łamały się przy zwijaniu rolady.Kiedy wafle zmiekną kładziemy je obok siebie,jedne wafel nachodzi na drugi,wykładamy masę po całości.Zwijamy roladę,jesli po krótszym boku bedziemy mieli grubszą roladę,jesli po dłuzszym boku wyjdą nam mniejsze roladki.Ja zwijałam po dłuzszym boku.Gotową,zwiniętą rolade wkładamy na ok.1,5 godz żeby dobrze stężała masa

Z Majeczką w kuchni
CIASTKA ULE WIELKANOCNE 351

wykonania uli.W fajnych Wielkanocnych wzorach: jajko, króliczek i kurczaczek.Składniki:200 g orzechów włoskich200 g cukru pudru1 białkoforemki do ciastek uli Delicja Tescomypół puszki masy kajmakowejwafle tortoweWykonanie:Orzechy mielimy, dodajemy cukier puder, białko. Dokładnie mieszamy.Wstawiamy do lodówki na min. godzinę na schłodzenie.Schłodzoną masę wkładamy do foremek, ściskamy, dołaczonym dzióbkiem robimy wgłębienie, nadmiar masy zabieramy. Wgłębienie napełniamy kajmakiem, z wafli

Z Majeczką w kuchni
Masło orzechowe 178

domowe masło orzechowe. Początkowo umieściłam orzeszki w misie automatycznego blendera. W życiu się tak nie umordowałam, a efektów brak! Przełożyłam do kubka i w zaledwie kilka minut dokończyłam mielenie blenderem ręcznym :) Podobno idealnie nadaje się również maszynka do mięsa.Składniki:300 g prażonych orzeszków ziemnych2-4 łyżeczki cukru pudruszczypta soliCZAS PRZYGOTOWANIA: 15-20 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPrzygotowanie: Orzeszki umieszczamy w chudym

My Culinary Art
Pasterski sos do makaronu 124

Historia tego sosu jest bardzo prosta , jak i samo wykonanie.Jak sama nazwa wskazuje, stworzony został przez pasterzy zwierząt. Gotowali z tego co mieli pod ręką. Oczywiście dziś ten przepis jest mocno zmieniony i będzie nadal zmieniany.A oto moja wersja:- Pieczarki 40dkg- Sos pomidorowy 1 litr- szynka surowa wędzona 30dkg , może być również każda inna, taka jaką mamy w domu, może

Pasje Jolki
sól ziołowa 154

gotowa ze sklepu.Moja sól składa się z :majeranku, tymianku, pietruszki, bazylii, rozmarynu, lubczyku i cząbru.Mieszam wszystko razem i miksuję z odrobiną soli.Przesiewam.Duże kawałeczkizostawiam do marynowania mięs lub mielę jeszcze raz.Przesiane zioła mieszam z 1 kg drobnej solii używam zamiast kostek rosołowych jak i do solenia potraw

Pasje Jolki
Szarlotka na kruchym cieście. 169

garnka. Na nim kładę metalową miseczkę do której daje czekoladę i śmietanę. Powoli czekolada się rozpuszcza i wykładam ją na ciasto :)Pycha :) Życzę smacznego wszystkim, którzy będą mieli ochotę wypróbować taki sposób na szarlotkę

Serce zamknięte w formie pyszności
Miodownik z kremem budyniowym. 289

budyniowego, przykrywamy drugą częścią ciasta i tą czynność powtarzamy z każdym blatem ciasta.Ostatni blat układamy równą częścią do góry, a boki ciasta smarujemy pozostałym kremem.  W malakserze mielimy pozostałe skrawki ciasta i nimi dekorujemy boki ciasta. W rondelku łączymy wszystkie składniki polewy, podgrzewamy do połączenia się składników, lekko studzimy i dekorujemy górę miodownika. Miodownik odstawiamy

Kuchnia Łukasza
ADOPTOWANA = KOCHANA 169

miłości od pierwszego wejrzenia z pewnością słyszał każdy. Nie wszyscy jednak mieli możliwość doświadczyć jej w pełnym wymiarze. Nie chodzi mi tu o motylki w brzuchu na widok pięknej rzeczy, a o prawdziwą miłość, jaka jest równocześnie szczerą deklaracją, że to właśnie z tą istotą chcesz być, do końca swoich lub jej dni. Nie zawsze dotyczy to partnera, czasem

Wypisz Wymaluj
RYŻOWE PĄCZKI PIECZONE (BEZGLUTENOWE) 200

jest bezpieczna dla osób na diecie bezglutenowej. Powstaje ona z drobno zmielonego ryżu. Jej smak zostawia minimalny posmak ryżu, ale nie oznacza to, że czujemy się jakbyśmy we wszystkim mieli dopatrywać się ziarenek. Co to, to nie! Ta mąka doskonale wiąże, więc ma szereg możliwości jeśli o wykorzystanie chodzi! Pieczywo, słodkości, zagęszczanie - nigdzie Was nie zawiedzie. W kuchni bezglutenowych

Wypisz Wymaluj
Super sernik Sądeckiego PTT Beskid 196

Prezentuję dzisiaj przysmak z przepisu Ewy, który towarzyszy górskim wędrówkom Sądeckiego PttNS Beskid. Najlepszy sernik jaki jadłam, kocham ten przepis za to, że nie muszę mielić sera, a smak jest wyśmienity.  Lekko wilgotny, pod bezowo - kokosową pierzynką, na kruchym spodzie, a do tego garść żurawiny, wiśni lub innych bakali, (wiśnie mile widziane z posmakiem wiśniówki :).Składniki na ciasto

Apetyczna babeczka
Dworcowe zapiekanki 361

masło?), na końcówkach nieco grubiej, luby podkreślił, że mam to napisać ;) Na tak przygotowane zapiekanki kładziemy paseczki szynki, (to taka wersja de luxe, w budzie byście takiego wypasu nie mieli, dlatego jak ktoś jest tradycjonalistą, to niech ten punkt pominie) nie musi być ich dużo, w sumie im mniej, tym bardziej dworcowo ;)Następnie na wierzchu lądują pieczarki. Nam na idealną

Kulinarne zapędy Kokosa
KOTLECIKI ZIEMNIACZANE 158

ziemniaków1  jajkomąkasól i pieprzbułka tartaolej do smażeniaWykonanie:Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor na oleju. Ziemniaki gotujemy lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia, mielimy w maszynce do mięsa,przepuszczamy przez praskę lub tłuczemy  zwykłym tłuczkiem do ziemniaków. Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy cebulkę,jajko,przyprawy. Całość mieszamy. Dodajemy mąkę. Niektórzy dodają na 1kg ziemniaków

Walijskie Pichcenie
PASZTET DOMOWY BEZ WĄTRÓBKI 471

zmielić wraz z warzywami, (niestety jest wtedy większe prawdopodobieństwo, że taki pasztet z warzywami nie wytrzyma nam tak długo, jak zrobiony z samego mięska) 3-krotnie w maszynce do mielenia mięsa.Następnie dodajemy do pasztetowej masy:4 żółtka (białka ubijamy osobno)majeranekodrobinę gałki muszkatołowejpaprykę słodkąMieszamy dokładnie całość. Jeśli masa jest zbyt sura, a chcemy, aby pasztet był bardziej smarowny, dodajemy

Walijskie Pichcenie
Puszysty sernik klasyczny z 10 jaj na dużą blachę 1843

studzimy. Sernik klasyczny: Najważniejsze to aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Ser, śmietanę i jajka należy wyjąć z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem. Ser w temperaturze pokojowej mielimy 3-krotnie przez maszynkę lub wygodniej – miksujemy za pomocą malaksera lub ręcznego blendera. Ser wkładamy do bardzo dużej miski i łączymy za pomocą miksera z żółtkami. Następnie powoli, cały

Poezja smaku