mielony - 2500 przepisów (strona:137/167)

Kotleciki rybne z marchewką 129

muszą być małe) Marchewkę również pokroić na kawałki Składniki przełożyć do malaksera, dołożyć bułkę tartą i jajko - wymieszać do połączenia składników (myślę, że można zmielić w maszynce do mielenia mięsa, ale ja takiej maszynki nie mam, więc nie wiem jaki będzie efekt końcowy - trzeba spróbować) Nabierać łyżką masę i formować kotleciki Opanierować w bułce tartej Rozgrzać olej na patelni

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zapiekanka trzy sery z makaronem i bazylią 162

robiłam tej zapiekanki ponad 4 lata! Dlaczego? A bo jak ja miałam ochotę na nią, to domownicy nie mieli :) Aż się w końcu zbuntowałam :D Podałam z mieszanką sałat i pomidorkami koktajlowymi. Kapitalne danie! :) Składniki: 1/5 litra bulionu warzywnego 400 gramów makaronu penne trochę margaryny do posmarowania naczynia 500 gramów serka mascarpone 2 jajka garść listków świeżej bazylii 2 kulki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kawa. Czekolada. Sernik. 205

brązowego cukru 6 łyżek mocnej czarnej kawy składniki na polewę: 150 ml śmietany 18% 100 g gorzkiej czekolady wykonanie: Czekoladę i masła topimy w kąpieli wodnej. Ciasteczka mielimy lub drobno kruszymy. zalewamy je roztopioną czekoladą i masłem. Dokładnie mieszamy. Ciastka wykładamy na dno tortownicy i dokładnie wygładzamy. Jajka ubijamy mikserem aż podwoją swoją objętość. Dodajemy do nich ser i ponownie

Przysmaki Karolki
Ciasto z cukinią i natką pietruszki 178

solą, podlewamy 4 łyżkami wody, delikatnie mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania ciasta, żeby puściły soki. Pestki słonecznika delikatnie prażymy na suchej patelni, przekładamy na talerz do przestygnięcia i mielimy za pomocą miksera lub blendera. Z sparzonej i osuszonej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.  Jaja z cukrem miksujemy tak długo, aż masa powiększy swoją objętość (aż powstanie

Moniki Smakołyki
Lody orzechowe 102

powiecie na lody orzechowe ?  składniki: mleczko skondensowane słodzone 530 (1puszka) śmietanka kremówka 500 g niep ełna szklanka orzechów laskowych Mleczko skondensowane ubijamy, śmietanę także. Mieszamy delikatnie razem. Orzechy mielimy na drobniutkie kawałeczki i wsypujemy do mleka skondensowanego i śmietanki, mieszamy. Zostawiamy na 3-4 godziny w zamrażalniku, opcjonalnie lekko mieszając co godzinę jeśli nie chcemy by orzechy nieco opadły

noteskulinarnyfiga
Ciasto biszkoptowe z truskawkami 107

sera białego 330 ml śmietanki kremówki 30 % 400 g jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki truskawkowe Ubijamy śmietankę kremówkę z 2 łyżkami prawdziwego cukru waniliowego. Ser mielimy na jednolitą masę (użyłam thermomixu ) dodając cukier puder. Zmielony ser łączymy z jogurtem greckim i dwoma łyżkami prawdziwego cukru waniliowego. Wszystko razem miksujemy mikserem. Następnie rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe w niewielkiej

noteskulinarnyfiga
Filet z kurczaka w chrupiącej panierce 589

koloru. Zalewamy wodą i gotujemy do całkowitego odparowania (na 200g wlałam około 600-700 ml wody).  Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy sos , sól i pieprz - roztrzepujemy Płatki kukurydziane mielimy,  przesypujemy na talerzyk, łącząc z papryką czerwoną.  Kurczaka (filet) przekrawamy wzdłuż by niebyły zbyt gruby,  następnie panierujemy w jajku oraz w płatkach   smażymy na złoty kolor

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gwiezdne pierożki 128

pieprz do smaku białko PRZYGOTOWANIE: Kapustę szatkujemy dość drobno i gotujemy do miękkości, grzyby moczymy a następnie gotujemy wraz z zielem oraz liściem laurowym odrobiną soli.  Po ugotowaniu mielimy kapustę z grzybami i doprawiamy farsz solą, pieprzem i sosem sojowym.  Z ciasta francuskiego wycinamy gwiazdki.  Na jednej gwiazdce układamy farsz, drugą gwiazdką przykrywamy, a boki sklejamy dociskając

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - pomidorki faszerowane ryżem i mięsem 138

brązowego 130 g piersi z kurczaka sos sojowy sól pieprz roszponka - garść mix sałat do podania  PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.   Pierś z kurczaka mielimy, wrzucamy na rozgrzaną patelnie, doprawiamy sosem sojowym i przesmażamy.  Dodajemy ugotowany ryż oraz posiekaną sałatę doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy. Z pomidorków odcinamy wieczka, wydrążamy środek, wypełniamy farszem,  zapiekamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drobiowe kotleciki z kaszą pęczak i szpinakiem 132

boczku wędzonego czosnek granulowany  PRZYGOTOWANIE: Boczek kroimy w paseczki, następnie go podsmażamy i dodajemy umyty i osuszony szpinak. Całość mieszamy podsmażamy 5 minut, doprawiamy czosnkiem i pieprzem. Kurczaka mielimy,  a następnie dodajemy do niego ugotowaną kaszę pęczak, odciśniętą  czerstwą bułkę, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem - dodajemy podsmażony szpinak z boczkiem.  Wyrabiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Farfalle z kurczakiem w pomidorach z oregano 312

łyżeczka oregano natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy  przez około 8 minut, odcedzamy.  Mięso myjemy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa.  Do teflonowego rondla przekładamy mięso i je podduszamy,  dodajemy pomidory oraz doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość podduszamy 10 minut. Natkę siekamy.  Na talerze

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ruskie pierogi - podpiekane 133

gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy ją na rozgrzanym oleju. Ziemniaki wraz z białym serem przeciskamy prze praskę lub mielimy, dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem na pikantnie i mieszamy farsz.  Przygotowujemy ciasto.  Mąkę wraz z solą zagniatamy z ciepłą wodą na elastycznie ciasto. Wałkujemy je na cienkie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Makówki na szybko czyli z gotowej masy makowej 130

wykorzystałam gotową masę makową z firmy Helio .  Masa ta jest dobra w smaku i  już niejednokrotnie wykorzystywałam ją w wypiekach, szczególnie wtedy gdy nie ma czasu na mielenie maku i dłuższe przygotowywanie masy.  U mnie w kuchni się sprawdza, więc polecam

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaron kolanka w sosie mięsnym z ziołami i czosnkiem 374

kolanka CZANIECKI natka pietruszki do dekoracji  PRZYGOTOWANIE: Makaron kolanka wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy około 9 minut - makaron ma być ugotowany al dente.  Łopatkę wieprzową mielimy, podsmażamy na oleju, dodajemy sól, zioła oraz paprykę słodką i podsmażamy 10 minut.  Czosnek obieramy i siekamy przekładamy do malaksera, dodajemy pomidory oraz pieprz i miksujemy na gęsty

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krucho- drożdżowe rogaliki z makiem 187

łyżki cukru, 50g bakalii (orzechy, rodzynki, migdały), kilka kropli aromatu migdałowego, Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, kolorowe perełki.     PRZYGOTOWANIE: 1. Masa makowa: Mak zaparzam we wrzątku i mielę 2x. Do maku dodaję jajko, cukry, rozpuszczoną margarynę, bakalie oraz aromat. Dokładnie mieszam masę. 2. Ciasto: Drożdże rozpuszczam w śmietanie. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję żółtka

Tradycyjna kuchnia Kasi