mielony - 2500 przepisów (strona:146/167)

Chili con carne 158

Dzisiaj meksykańska klasyka czyli popularne chili con carne. Niby nic trudnego, bo wystarczy połączyć mięso, fasolę, kukurydzę i pomidory... ale to nie prawda, bo smak tkwi

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Drugie życie rzodkiewki 209

marnuje . Może na ich ( a przez to potem na moje poglądy) wpływały dziele losu (  huśtawki statusu ekonomicznego Rodziny , a w zasadzie dwóch Rodzin - po mieczu i kądzieli). Raz mieli majątki , drugi raz w zawieruchach wojennych wszystko tracili. W każdym razie zostałam nauczona takiego gospodarowania jedzeniem by wykorzystać każdy okruszek. Dla tego jak spotykam się z sytuacją gdy ktoś bezmyślnie

Buniabaje w kuchni
Kofte wg Buni ( z indyka ) 215

Inspirowane kuchnią turecką. Nie mam pojęcia jak się mówi prawidłowo - kofte , kofta , kofty ? ważne , że bardzo lubię te pikantne kotleciki . Można je piec na grillu , w

Buniabaje w kuchni
BFG 2012 - relacja. 245

Arena.Część męskiej elity blogowej już o 9.30 biegała po murawie stadionu w piłce "blożnej",gdzie to drużyna KRASNALI i ZUCHÓW zmierzyła się w bardzo emocjonującym meczu. Pomimowieczornej imprezy, mieli się naprawdę dobrze. Oczywiście nie zabrakło prelekcji. Poznałam osobiście Dorotę Zawadzką jak i Marię Czubaszek,obie panie wysłuchałam też podczas ich prelekcji. Przy Czubaszek uśmiałam się do łez.Po lunchu

W kuchni Karmel-itki
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 225

wołowina przyrządzana na wiele sposobów i w  naprawdę ogromnych ilościach, jednak zdarza się, że na stołach pojawia się  lżejsze mięso, jakim si drób. Zważywszy na możliwości jakie mieli pasterze bydła nie  dziwi, że w najprostszym wydaniu w kuchni dominuje mięso sprawiane na rozmaite  sposoby i przygotowane na żywym ogniu lub żarze.  Urugwajczycy jedzą bardzo duże

W kuchni Karmel-itki
Risotto z krewetkami i gorgonzolą 174

bulionu i znowu czekać aż zostanie wchłonięty przez ryż. Czynność powtarzać do wykorzystania bulionu. Ryż musi być miękki. Pamiętajcie, żeby bulion dodawać stopniowo, jeżeli wlejecie wszystko od razu będziecie mieli zupę zamiast risotto ;)  Gdy ryż będzie już miękki, dodać ser gorgonzola oraz zioła. Na sam koniec, już po zdjęciu patelni z gazu, dodać masło i wymieszać. Dzięki temu risotto

Zgrabne Gotowanie
Faszerowany udziec z indyka 191

dodajemy już soli, papryka słodka, pieprz)  i posiekanymi 3 ząbkami czosnku. Zalewamy olejem i mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.Odcięte 200g mięsa mielimy. Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju lub maśle, a gdy zmiękną dodajemy do mięsa. Mieszamy razem, dodając natkę, jajko i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku, Vegetą, pieprzem

Czerwona Porzeczka
Makowiec 670

mięsa z drobnym sitkiem.  Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić.  Mak dokładnie odciskamy z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. Do zmielonego maku dodajemy pozostałe składniki, całość wymieszać. Na końcu delikatnie

Pudełko rozmaitości
Zielono mi... Klopsy z makaronem i zielonym groszkiem 195

Powinna być zupka, zgodnie z Zupowymi Wtorkami ale zrezygnowałam z niej. Nie miałam smakowitej koncepcji, trudno... Jutro będzie lepiej gdyż zamierzam upiec i Wam przedstawić dorsza

Dzieje kuchennej Wiewióry
Barani Kotlet Siekany czyli Niedzielne Mielenie/Siekanie :) odc.13 197

Już od dawna słyszałam od Małżona, że ma chęć na coś z baraniny. Żeby nie było, nie robiłam jej nigdy a i nie jest to popularne

Dzieje kuchennej Wiewióry