mielone - 47549 przepisów (strona:2363/3170)

Pyzy z mięsem z rosołu 132

część ziemniaków. Wyrobiłam gładką masę i formowałam kulki wielkości piłeczki do ping ponga. Zrobiłam farsz. Miałam zmielone mięso z rosołu, akurat gotowałam rosół na kaczce, wołowinie i indyku. Kiedy mieliłam mięso zmieliłam również marchew i pietruszkę z rosołu. Na patelni podsmażyłam na rumiano pokrojoną w kostkę cebulę. Dolałam to wszystko do mięsa. Przyprawiłam solą i pieprzami.  Kleiłam pyzy. Każdą

Pieprzyć z Fantazją
Pierogi ruskie 176

czarny Słoninkę pokroiłam w drobną kostkę i stopiłam razem z pokrojoną cebulką. Smażyłam do momentu aż się zarumieni. Ser, ziemniaki i słoninkę z cebulką przepuściłam przez maszynkę do mielenia. Tłuszcz, który wytopił się ze słoninki dodałam już na końcu do przemielonego farszu. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wymieszałam i odstawiłam. Zrobiłam ciasto. Do przesianej mąki dodałam przestudzoną

Pieprzyć z Fantazją
MARRAKESZ – gdy marzenie stało się rzeczywistością / WSZYSTKO CO MUSISZ WIEDZIEĆ PRZED WYJAZDEM DO MARRAKESZU 166

miejscowych rzekach i jeziorach (w wodach śródlądowych żyje mnóstwo pasożytów).   CZY JEST BEZPIECZNIE ? Myślę, że Marrakesz to bezpieczne miasto, ale też zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy będą mieli takie samo zdanie jak ja. Nie czułam się tam absolutnie w jakikolwiek sposób zagrożona, a jak dobrze wiecie – byłam sama. Miasto może jednak nieco przytłoczyć na początku. Jeżeli nigdy

Ostra na Słodko
Prosty seromak – makowiec z sernikową warstwą 172

Najpierw przygotowujemy domową masę makową. Z tego przepisu wyjdzie około 900 g masy makowej. Mak zalewamy wrzątkiem do przykrycia i odstawiamy do wystudzenia. Odsączamy z nadmiaru wody. Następnie dwukrotnie mielimy mak np. w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Uwaga! Mak można również zalać wrzątkiem, a następnie gotować około 20 minut. I dopiero wówczas odcisnąć z nadmiaru wody i dwukrotnie

Słodkie okruszki
Seromak – łaciaty sernik z makiem 169

podstaw. Od początku wiedziałam, że będę piec łaciaty sernik z makiem, więc nie potrzebowałam dużo maku. Ugotowany mak zmieliłam w malakserze! Tak, malakser z powodzeniem zastępuje maszynkę do mielenia mięsa. Masa makowa z malaksera wyszła idealna. Mak się dobrze zmielił. To podstawa udanej masy makowej. Przyrządzanie masy makowej jest nieco pracochłonne ale przygotowane masy serowej zajmuje niewiele czasu. Wystarczy wszystkie

codojedzenia
Makowiec na ucieranym cieście 147

Bardzo lubię makowce. Ostatnio rzadko je piekłam z powodu mielenia maku, pół kuchni wybrudzone i roboty więcej, więc makowiec u mnie był raz na kilka lat. A jakoś nie byłam przekonana do gotowych mas z puszki. W tym roku w ramach świątecznej współpracy otrzymałam masę makową z bakaliami od Helio po wypróbowaniu jej sięgnęłam po nią po raz drugi

Izabelawkuchni
Polędwica w otoczce słoniny w/g JackaW 171

słoninę musimy zasolić i przyprawić  wcześniej 4-6 tygodni w zależności od grubości . Po zasoleniu i przyprawieniu słoniny pakujemy ją próżniowo lub w folie spożywczą. Gdy surowiec będziemy mieli już gotowy musimy go dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym i trochę oklepać go tłuczkiem do schabowych aby powstała na słoninie i polędwicy warstewka wiążąca klejąca. Następnie ciasno zawijamy i wiążemy, wkładamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Makowa tarta z musem żurawinowym 136

miękka. Można dodać odrobinę wody jak będzie za mocno wysmażona. Nadzienie makowe: Mak przekładam do garnka, wlewam wodę i gotuję 20 minut. Po tym czasie odcedzam na sitku i mielę razem z migdałami maszynką do mięsa dwa razy. Do maku dodaję starte na tarce jabłko, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy, pokrojone orzechy, rodzynki, olejek migdałowy, miód. Przesmażam całość w garnku

wesoła kuchnia
Pasztet drobiowy z żurawiną 115

przez około 1,5 godz. Następnie mięso i warzywa wyjmujemy z rosołu i pozostawiamy do ostudzenia. Kiedy udka będą chłodne, oddzielamy je od kości. Mięso, wątróbkę, włoszczyznę i czosnek mielimy w maszynce na małych oczkach. Do masy dodajemy żółtka, bulion, który powstał po gotowaniu warzyw i mięsa, żurawinę oraz przyprawy do smaku. Całość wyrabiamy ręką przez kilka minut. Białka ubijamy

e-PrzepisyKulinarne
Czekoladowe salami - czekolada w świątecznej odsłonie 159

można spotkać też tę sama słodkość pod nazwą Salami Tureckie, co miało się ówcześnie odnosić do koloru skóry Maurów, którzy w średniowieczu zamieszkiwali rozległe południowe obszary Półwyspu Iberyjskiego i mieli ogromny wpływ na kulturę dzisiejszej Portugalii.  Powróćmy zatem do smaku i odświętności!  Mocno czekoladowa kiełbaska pokrojona w grube plastry ukazuje swoje bogate, chrupiące wnętrze pełne ciastek, a także

Kuchnia w Słońcu Skąpana
SEKRET UDANEGO SERNIKA 216

bardzo słodka, podawana najczęściej w postaci ściętej piramidki ozdobionej rodzynkami i skórką pomarańczową. Twaróg – do tradycyjnych polskich serników używamy twarogu zmielonego, co najmniej dwukrotnie. Idealnie byłoby go zmielić trzykrotnie. Mielenie pozwala bowiem pozbyć się grudek sera. Wybieramy najlepiej ser półtłusty lub tłusty. Jeśli nie mamy czasu, możemy kupić gotowy twaróg w wiaderku. Warto jednak uważnie czytać jego skład. Ponieważ często

Ciastka - domowe słodkości
Zupy i barszcze wigilijne – kuchnia podkarpacka 151

litr mleka 200 g migdałów kawałek cynamonu 2 łyżki cukru 1-2 łyżki rodzynek 1/2 szklanki ryżu Migdały sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i tłuczemy w moździerzu lub mielimy. Mleko zagotowujemy i dodajemy do niego migdały, laskę cynamon (można ją zastąpić połową łyżeczki sypkiego cynamonu), cukier oraz sparzone wcześniej rodzynki. Całość jeszcze chwilę gotujemy. Osobno gotujemy ryż, który dodajemy

Trzeci talerz
Pierogi z kapustą i grzybami 212

przynajmniej na godzinę. Namoczone grzyby odcedzić (wodę zachować jeśli nie było piachu i zanieczyszczeń) i bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze, albo zmielić w maszynce do mielenia. Kapustę kiszoną odsączyć z nadmiaru soku, gdyby była za kwaśna przepłukać zimną wodą, odcedzić, pokroić nożem i umieścić w garnku. Dodać grzyby, listek laurowy i podlać pozostałą wodą po moczeniu grzybów. Kapustę

Kocham..lubię..gotuję..
Świąteczne czekoladowe salami. Deser bez pieczenia! 133

napęczniały.  W międzyczasie, łamiemy ciasteczka na mniejsze, średniej wielkości kawałeczki (kawałeczki pokruszonych ciastek mają być wielkości rodzynka). Orzechy siekamy. Morele kroimy w mniejsze kawałeczki. Napęczniałe daktyle odsączamy i mielimy w malakserze na jednolitą masę. Do tak przygotowanej masy dodajemy roztopione masło, kakao i mieszamy dokładnie do połączenia się składników. Do masy czekoladowo-daktylowej dodajemy pokruszone ciasteczka, żurawinę, posiekane orzechy

Kuchnia Łukasza
Migdałowe ciasteczka 145

inne łakocie, każda mama wtedy przygotowywała na swój sposób. Prym wiodły babcie, które zawsze z niczego potrafiły coś zrobić. Pamiętam ciastka z maszynki, takiej stalowej, w której zawsze mieliło się mięso, miała taką specjalną nakładkę i można było, tak jakby wygniatać z niej kruche ciastka. Jak Wam napiszę, że robiło się je na smalcu, to pewnie nie uwierzycie, ale dokładnie

SMYKWKUCHNI