mielone w sosie - 2000 przepisów (strona:9/134)

Kieszonki kurczaka nadziewane warzywami w sosie serowym 310

porem, papryką, suszonymi pomidorami i serem  MORSKI  typu holenderskiego, który jest miękki i lekko pikantny, doskonały do dań na gorąco, oprószony aromatycznymi ziołami, podany w delikatnym  sosie serowym z serka  Topionego  to wspaniała propozycja na letni obiad, z młodymi ziemniakami smakuje wyśmienicie. Jednym słowem...mniam! Danie podałam na półmisku  Bogucice-Julia Gold Składniki(...)Morskiego 1/2 papryki 1/2 małego pora 6 suszonych pomidorów 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki oleju majonez sól do smaku przyprawa do kurczaka gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sos serowy: 200 ml śmietanki kremowej 30% 100 g serka śmietankowego  topionego 1/2 pęczka szczypioru z dymki sól morska do smaku pieprz biały do smaku Wykonanie: Filety

Wanilia i Kardamon
Kurczak w glazurze karmelowej / Caramel chicken 154

łyżka oleju roślinnego 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku, posiekane 55 ml / 1/4 szklanki ciemnego sosu sojowego 110 g / 1/2 szklanki brązowego cukru 55 ml / 1/4 szklanki tajskiego sosu rybnego ugotowany ryż do podania ugotowane na parze warzywa do podania Przygotowanie: Włóż kurczaka do miski, dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu, włóż połowę kurczaka(...)dodaj trochę więcej oleju jeżeli to konieczne. Włóż do patelni cebulę i czosnek i smaż przez pięć minut, mieszając od czasu do czasu. Włóż ponownie kurczaka, dopraw mielonym pieprzem, wlej sos sojowy i wymieszaj. Przykryj patelnię, zmniejsz ogień do małego i duś całość przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zwiększ ogień do średniego, dodaj cukier i wymieszaj

karmelowy
Dania obiadowe 186

RYBY ŁOSOŚ Z WARZYWAMI PIERŚ Z KURCZAKA FASZEROWANA GRZYBAMI LEŚNYMI PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI PULPETY Z KARKÓWKI W SOSIE MUSZTARDOWYM PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ MIELONE Z PIECZARKAMI ŻEBERKA W SOSIE SŁODKO- KWAŚNYM NADZIEWANY KALAFIOR SZPINAK Z KURCZAKIEM BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY FASZEROWANY FILET Z INDYKA TRADYCYJNE FLACZKI WOŁOWE PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ RUSKIE PIEROGI KARKÓWKA

W kuchennym oknie Ewy
Sajgonki 201

sajgonek)350 g mięsa mielonego100 g makaronu chińskiegośrednia marchewśrednia cebula5 liści kapusty pekińskiej (zielona część)10 grzybów mun (bez nóżek)ok. 20 kiełków fasoli mungjajko3 łyżki sosu sojowego100 g papieru ryżowego (ok. 2 opakowania)Sajgonki - Sposób przygotowania:Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i po 20 minutach kroimy w kostkę.Makaron chiński moczymy przez 10 minut w zimnej wodzie. Po tym czasie(...)kroimy na mniejsze kawałki.Marchew kroimy w słupki, cebulę i kiełki w drobną kostkę, kapustę tniemy na niewielkie kawałki.Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy mięso mielone, rozbełtane jajko, 3 łyżki sosu sojowego, doprawiamy pieprzem i dokładnie wyrabiamy (najlepiej rękami) całą masę do połączenia składników. Pojedynczy arkusz papieru ryżowego zanurzamy w letniej wodzie, przekładamy na płaską powierzchnie

Słodka Strona
Niesamowity kurczak paprykowy – pieczony z ziemniakami i cebulą 283

miąższ kroimy w większe kawałki. Warzywa przekładamy do dużej miski, solimy łyżeczką soli i mieszamy dłonią. W małej miseczce łyżkę oleju mieszamy z sokiem z limonki, sosem sojowym i mieloną papryką. Kumin i kolendrę tłuczemy razem w moździerzu na pył, dodajemy do miseczki. Przeciskamy przez praskę obrany z łupinek czosnek, dodajemy 3 łyżeczki soli i całość mieszamy na gęstą(...)duże ziemniaki (ok.1,200g) 2 słodkie papryki (najlepiej różne) 2-3 cebule (najlepiej różne) 4 łyżki oleju – kokosowego, rzepakowego 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 pełne (z lekkim czubem) łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka kolendry w ziarnach 1 łyżeczka kuminu 4-5 ząbków czosnku 4 płaskie łyżeczki soli Zapisz

Karo in the Kitchen
Grilowane tosty z mięsem mielonym - czyli to co lubię najbardziej 209

najlepsza propozycja na przysmak z grilla. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym.  Składniki  70 dag mielonej łopatki wieprzowej 1 chleb tostowy pszenny krojony przyprawa do mięsa mielonego majeranek 2 ząbki czosnku 1 jajko  trochę bułki tartej oraz kaszy manny Sposób Czosnek rozgnieść wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, bułką, kaszą oraz przyprawami. Gotowe nakładać na chleb(...)podczas pieczenia nie oddzielało się od chleba). Tosty układać na ruszcie najpierw stroną na której znajduje się mięso mielone, następnie przewrócić na moment na stronę samego chlebka.   Ponieważ mięso dochodzi bardzo szybko tosty wymagają doglądania. Podawać z sosem czosnkowym i sałatką.    Tosty przed grilowaniem Gotowe tosty Nie zabrakło również sałatki z serem feta (przepis

Kuchenne aromaty
Lazania z mięsem mielonym 164

liść laurowy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Sos beszamelowy 250 ml mleka 2 łyżki masła 50 g mąki  pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz płaty makaronu lasagne 200 g żółtego sera Wykonanie: Sos boloński W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć stałe mieszając. Kiedy mięso już nie będzie(...)surowe dodać rozgniecione pomidory z puszki wraz z sokiem, przecier pomidorowy,majeranek,liść laurowy i doprawić solą i pieprzem. Chwilę wszystko razem dusić. Sos beszamelowy W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. W drugim garnuszku podgrzać mleko i stopniowo go wlewać do mąki. Stale dalej szybko mieszać, aby się nie przypalił

O kuchni z uczuciem
Pikantne skrzydełka z cynamonem 127

przypadnie do gustu szczególnie jak pojawiają się %.  Składniki:  2 kg skrzydełek 3 szalotki  4 ząbki czosnku 4 dymki 1 papryczka chilli 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki sosu sojowego 150 g miodu 1 płaska łyżeczka soli 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu papier pergaminowy do pieczenia Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Wszystkie składniki

Niezły Młynek
Warsztaty z Inką – relacja 170

wartościach odżywczych, po czym zostaliśmy podzieleni na grupy i zabraliśmy się do przygotowywania bezglutenowych dań. Takim też sposobem powstały pyszne pierogi z mąki gryczanej z mielonym indykiem i sosem grzybowym, kopytka z pieczonej dyni podane z gulaszem z gesich serc z boczniakami, smazone filety z pstrąga i sałatką z soczewica ze swieżymi warzywami i domowe curry wegetariańskie z tajskimi

karmelowy
Jesienna potrawka z dynią, marchewką i fasolą 142

głowie pomyślałam: w sumie dlaczego nie brzoskwinia? Też by tutaj pasowała :) Zachęcam więc do zabawy w kuchni tym, na co akurat jest sezon. Do takiego klasycznego sosu z mięsem mielonym można dodać właśnie dynię, fasolę, dobrze komponowałaby się również papryka, cukinia czy bakłażan. Nie trzeba podawać z makaronem. Polecam wszelkie kasze. Ja pod warstwą tej potrawki ukryłam zmiksowaną kaszę(...)ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.  Składniki: 500 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego) 1 średnia cebula 1 lub 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki (pokrojonej w talarki) 200 g miąższu dyni (pokrojonego w kostkę) 200 g ugotowanej czerwonej fasoli

bistro mama
Sałatka z wątróbką 2. 170

posiekaną kolendrę. Dodać do sałat. Pomidorki opłukać, podzielić na ćwiartki i dodać do sałat.. Cebulę obrać i pokroić na cieniutkie piórka. Dodać do salaterki Całość posypać mielonym pieprzem. Przygotować sos: do szklanki dodać keczup, oliwę, sok malinowy, ocet jabłkowy i nasiona babki płesznik. Wymieszać łyżeczką. Odstawić, by nasiona napęczniały. Wątróbkę pokroić na kawałki (wielkości na jeden kęs

Weekendy w domu i ogrodzie
Krokiety na meksykańską nutę. 179

mieszamy razem i doprawiamy przyprawami. Farsz mamy gotowy. Nadziewamy wcześniej przygotowane naleśniki. Obtaczamy w bułce i w jajku. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Podajemy z guacamole lub innym sosem, jeśli będziecie mieli na to ochotę. Składniki naleśniki: 50/50 mąki kukurydzianej i mąki pszennej 1 garść otrębów żytnich 1 jajo 1 łyżka oleju woda mleko Ciasto przygotowujemy jak na naleśniki. Guacamole

vegetanie
Klops z soczewicy z sosem barbecue 198

dzieciństwa. Moja mama robiła go z jajkiem ugotowanym na twardo, podawała z sosem pieczarkowym i kaszą gryczaną. Najbardziej z całego dania zawsze smakowało mi jajko. I sos. Nie lubiłam mielonych

Gotuj z Blue Raven
polędwiczki w miodzie i warzywach 264

już po godzinie marchewkę obieramy, kroimy w słupki, paprykę oczyszczamy z nasionek i również kroimy w paseczki olej podgrzewamy na głębokiej patelni, wrzucamy paprykę i marchewkę, dolewamy sos sojowy, świeżo mielony pieprz. gotujemy wodę na makaron, który przygotowujemy wg opisu na opakowaniu- wrzucamy do gotującej się wody, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na około 3 minuty polędwiczki obsmażamy

Luźna Kuchnia
Klops z soczewicy z sosem barbecue 177

dzieciństwa. Moja mama robiła go z jajkiem ugotowanym na twardo, podawała z sosem pieczarkowym i kaszą gryczaną. Najbardziej z całego dania zawsze smakowało mi jajko. I sos. Nie lubiłam mielonych

Gotuj z Blue Raven