Jakiś czas temu oglądałam jeden z odcinków programu " Ewa gotuje ". Zaciekawiły mnie kotlety z piersi indyka panierowane w krojonym chlebie. A, że nie miałam
Ewa w kuchnimożna przygotować wcześniej i zamrozić. Ja mrożę bez panierki. Panieruję bezpośrednio przed smażeniem. Pyszności. Składniki: 1,2 kg karczku 1 marchewka mniejsza 1 pietruszka mniejsza seler kawałek 2 listki laurowe Kamis 4 kulki ziela angielskiego Kamis 1 cebula 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki gęstej śmietany Do smaku sól pieprz mielony Kamis majeranek Kamis gałka muszkatołowa Kamis Ciasto
Ala piecze i gotujełyżeczki mielonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego i 1/2 łyżeczki suszonego majeranku. Całość wymieszałem. Każdego kotleta obtoczyłem dokładnie w mące pszennej, następnie w rozmąconym jajku, a następnie w przyprawionej bułce tartej. Na patelni mocno rozgrzałem 6 łyżek oleju i smażyłem na nim kotlety. Istotnym jest, aby kotlety kłaść dopiero po solidnym rozgrzaniu się oleju, dzięki czemu panierka wchłonie(...)gatunku ziemniaków, niewielkie ziemniaki gotowałem przez 20 minut. Ogórki obrałem ze skórek i pokroiłem w cienkie plasterki. Do ogórków dodałem śmietaną, całość przyprawiłem niewielką ilością soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu, a następnie wymieszałem. Koperek i szczypiorek drobno posiekałem. Na talerze wyłożyłem po kilka ziemniaków i kotleta. Obok dodałem mizerię. Ziemniaki obficie posypałem posiekanym świeżym koperkiem, a kotlety szczypiorkiem
Wyprawy kulinarnejajo 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz, chili Przygotowanie Kalarepę obierzcie, pokrójcie w talarki i gotujcie w osolonej wodzie około 3 minut. Następnie rozbełtajcie jajko w misce, na talerzyku wymieszajcie bułkę tartą z siemieniem lnianym. Przyprawione krążki maczajcie w jajku i panierce. Smażcie na rozgrzanym maśle z dwóch stron
OliveandThymenadają mu niepowtarzalnego smaku. Roladki przygotowałem z panierki z orzechów laskowych i nadziałem je serem camembert. Jako dodatek wybrałem maślaną polentę, która wspaniale komponuje się z czereśniami. Zapraszam do gotowania! ;) * SKŁADNIKI Roladki : 2 filety z kurczaka 1 kostka sera camembert świeży lub suszony rozmaryn 100 g orzechów laskowych sól, świeżo mielony pieprz kilka wykałaczek Polenta: 1 szklanka kaszki kukurydzianej
Food SquareKurczak smażony bez panierki z dodatkiem aromatycznej szałwii. Podany na duszonej kalarepie z marchewką. Smaczny i przede wszystkim lekki obiad . Jeżeli jednak ktoś woli bardziej treściwe dania to wystarczy dogotować ziemniaki :) SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu worcester słodka papryka mielona przyprawa do kurczaka pieprz czarny 6 liści szałwii 3 kalarepy 2 marchewki
https:KKuchniaMniamchińczyka, w wersji bez oleju i panierki, za to na parze. Polecam :) (hmm... poprawnie jest wiórek czy wiórków kokosowych? :) )Składniki (1 porcja - zdjęcie):250 g piersi z kurczaka0,5 roztrzepanego jajka1 łyżka (10 g) bułki tartej3 łyżeczki sosu sojowego4 łyżki (20 g) wiórków kokosowych0,5 łyżeczki cukru sólPrzygotowanie: 1. Mielimy pierś z kurczaka.2. Połowę wiórków kokosowych rozdrabniamy w blenderze
Malowane smakiempęczek koperku pęczek szczypiorku sól pieprz Do panierki: ~~~~~~~~~~~~~~~~~ 2 jajka 2 szkl.bułki tartej 2 łyżki masła ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ciasto:Mąkę przesiewamy.Dodajemy masło i żółtko.Solimy.Siekamy nożem ,dolewając gorącej wody.Zarabiamy ciasto,wałkujemy jak najcieniej. Farsz:Cebulę obieramy,siekamy,przyprawiamy solą i pieprzem,rumienimy na maśle.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.Twaróg i ziemniaki mielimy w maszynce do mielenia.Koperek i szczypiorek kroimy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkifajną alternatywą dla zwykłych mielonych... Zobaczcie co nam z tego wyszło :) Kotlety ziemniaczano - ryżowe z sosem pomidorowym. (4-5 osób) Składniki : 6 dużych ziemniaków 1/2 serka bałkańskiego 1 woreczek ryżu długoziarnistego 1 jajko 4 pieczarki pieprz czarny, czosnek niedźwiedzi, przyprawa gruzińska Chmeli Suneli, mąka kukurydziana, otręby żytnie do panierki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, ryż na kleisto. Pieczarki ścieramy
vegetanieWarzywne kulki, które idealnie sprawdzą się na każdym przyjęciu. Marchewkowo-ziemniaczane kulki w orzechowej panierce Dzisiaj odpoczywam i relaksuję się. Znalazłam jednak chwilę na zrobienie małego co nieco Warzywne kulki są wyjątkowo łatwe w wykonaniu więc nie trzeba się przy nich dużo napracować. Powinny przypaść do gustu nie tylko wegetarianom. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam(...)ugotowane marchewki 1 duży ugotowany na twardo ziemniak 1 zielona cebula 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka masła bez laktozy (bądź zwykłego jeśli nie mamy nietolerancji) 1 jajko 6 łyżek mielonych orzeszków ziemnych ketchup do serwowania Marchew oraz ziemniaka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W misce połączyć starte warzywa, dodać do nich sól, roztopione masło oraz drobno pokrojoną zieloną
mecookstradycji stała się zadość – tak przygotowany – zjedzony zostaje z przyjemnością i apetytem. Składniki: - ok. 800g schabu- 2 jajka (+ 1 łyżka zimnej wody)- różowa sól himalajska- świeżo mielony pieprz czarny- ok. 3 łyżek mąki pszennej- ok. 2 łyżek mąki ziemniaczanej- bułka tarta- smalec Kupując schab, wybieramy – wąski, taki jest najlepszy. Co niektórzy, dodatkowo preferują schab(...)wkładamy do woreczka i rozbijamy tłuczkiem do żądanej grubości (ok. 1cm). Następnie oprószamy solą, pieprzem i panierujemy. Najpierw w mące (nadmiar otrząsamy), potem w jajku i w bułce tartej (panierki nie dociskamy do mięsa). Ścinki tłuszczu wytapiamy na patelni, zdejmujemy skwarki i dodajemy smalec. Kładziemy przygotowane kotlety i smażymy, 4 – 5 minut z każdej strony. Gotowe wyjmujemy na ręcznik
mojewypiekiinietylkopikantnej panierce to świetny pomysł dla wielbicieli fast-foodów. Takie skrzydełka doskonale smakują w towarzystwie ulubionych sosów, idealnie nadają się na obiad, spotkania ze znajomymi lub przyjęcia dla dzieci. Składniki na 3 porcje : 10 – 12 skrzydełek z kurczaka 1 łyżka soli 1 płaska łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej mielonej
Smakowite Daniapreferowałam takie "podrabiane" kotlety od tych mielonych czy schabowych nawet. Ot, takie spaczenie smakowe dzieciństwa :) Poniższe trudno nawet nazwać przepisem, bardziej jest to pomysł na obiad i to taki z lekka kryzysowy. Wątpliwe są też wartości odżywcze takiego posiłku, bo mortadela do wędlin wysokiej jakości raczej nie należy. Do tego spijająca tłuszcz panierka i lekkiego dla żółądka posiłku raczej
Grunt to przepis!Kiedyś robiłam filety w orzechach włoskich, tym razem kotlet schabowy z orzechami w trochę innej postaci. Zapraszam!Składniki:4 kotlety schabowe1 jajkoodrobina mlekamąkabułka tartamielone orzechy włoskiesól
Kuchnia domowa Anipraktyce jednak zwłaszcza jego usmażenie wymaga nieco wprawy. Robimy to na raczej głębokim tłuszczu rozgrzanym do 160-180 stopni, z obu stron przez na tyle długi czas, aby panierka stała się chrupiąca i nabrała złoto-brązowego koloru. Oczywiście w domowych warunkach raczej nie zmierzymy dokładnie temperatury, więc potrzebne jest wyczucie. Jeśli temperatura będzie za niska, kotlet nie będzie chrupiący(...)alternatywa dla popularnego „schabowego”. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 sznycle cielęce (po ok. 180g) 1 duże (L) jajko bułka tarta mąka pszenna sól czarny pieprz świeżo mielony 3 czubate łyżki masła klarowanego olej rzepakowy Do podania sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat) cytryna Instrukcje Sznycle rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 4 mm. Posypujemy lekko solą i pieprze, odkładamy
Kulinarna Pokusa