mielone w panierce - 500 przepisów (strona:25/34)

Schabowy z indyka w płatkach kukurydzianych 142

Schabowego nie ma co zachwalać, ale takiego z indyka to i owszem bardzo polecam. Schabowy z indyka  dobrze smakuje w panierce z płatków kukurydzianych. Z takiego połączenia będą zadowolone zwłaszcza dzieci, a gdy pominiemy etap z mąką to osoby na diecie bezglutenowej również powinny skorzystać. Kukurydza nie zawiera glutenu, a w sprzedaży są dostępne płatki kukurydziane bezglutenowe. Składniki: około(...)oczyścić z żyłek, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić ukośnie wzdłuż włókien na plastry o grubości około 1 cm.  Delikatnie rozbić tłuczkiem i z każdej strony przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Płatki kukurydziane rozgnieść na drobniejsze kawałki i wsypać do naczynia w którym będziemy panierować kotlety. Do innego naczynia wsypać mąkę. Jajka roztrzepać tak by miały jednolitą konsystencję. Kotlety

Kuchcik gotuje
Filet z kurczaka nadziewany mozzarella 6685

najbardziej udana :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 8 małych kulek mozzarelli 50g masła 50g mąki 50g bułki tartej* 2 jajka Świeżo mielony pieprz. sól *ilość bułki tartej i mąki może się zmienić w zależności od faktycznego rozmiaru piersi z kurczaka Przygotowujemy trzy miseczki. Wsypujemy do nich odpowiednio mąkę, bułkę tartą oraz(...)mięsa ściągamy wykałaczką.  Oprószamy pieprzem oraz solą z obu stron. Na patelni rozgrzewamy masło. Pierś z kurczaka obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Jeśli ktoś lubi dużo panierki można kotleta umieścić ponownie w jajku i bułce tartej. Umieszczamy fileta na patelni. Na średnim ogniu, smażymy z obu stron na złoty kolor. Ważne jest by mięso powoli dochodziło

Kolizje Smaków
Pieczona polędwica z dorsza 206

Ryby są cennym źródłem białka, witaminy D3 i kwasów Omega 3, dlatego z przyjemnością przygotowuję je na obiad. Ostatnio coraz częściej bez panierki, w wersji pieczonej. Ryba smażona z chrupiącą skórką na obiad w środku tygodnia (nie tylko od święta czy weekend) jest chętnie przeze mnie przygotowywana. Dodatki? Różne - od pieczonych chrupiących ziołowych ziemniaków, puree z ziemniaków i groszku(...)fasolka szparagowa. Porcja zdrowia. Gotowe danie posypuję dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem, solą, natką, skrapiam cytryną. Składniki: około 500 g polędwicy z dorsza podzielonej na kawałki pieprz, sól, szczypta mielonej kolendry masło folia aluminiowa   Przygotowanie: polędwicę myjemy, osuszamy; pieprzymy polędwicę z obu stron, delikatnie posypujemy kolendrą (dodają szczyptę soli, posolę więcej gotową rybę na talerzu - sól wyciąga

Zasmakuj Kuchni
Pikantny pieczony kurczak 186

maślankowej marynacie. Składniki Marynata :1 i 1/4 szklanki maślanki 1/4 szklanki oliwy 3 łyżki pikantnego sosu chili 2 łyżki musztardy Dijon 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 duża cebula pokrojona w cząstki Ponadto : 12 cząstek kurczaka ( udka , pałki , skrzydełka ) 1 szklanka tartej bułki 1/3 szklanki startego parmezanu 1/4 szklanki mąki 2 łyżeczki tymianku(...)wymieszałem, aby sos zgęstniał. Włożyłem kawałki kurczaka, wymieszałem, aby sos pokrył mięso. Przykryłem folią, wstawiłem do lodówki na 4 godziny. Od czasu do czasu odwracałem kurczaka w marynacie. Przygotowałem panierkę : wymieszałem bułkę tartą z serem, mąką, tymiankiem, papryką, pieprzem kajeńskim i łyżeczką soli. Dodałem roztopione masło. Wyjąłem kurczaka z marynaty, otoczyłem w panierce. Odstawiłem na 30 minut. Rozgrzałem piekarnik

R'n'G Kitchen
KOTLETY MIELONE Z INDYKA I KASZY JAGLANEJ 151

Zdrowe i smaczne kotleciki z indyka i kaszy jaglanej. Smażone bez panierki na niewielkiej ilości oleju kokosowego, są lekkie i soczyste w środku. Pamiętajmy, aby nie dawać zbyt dużego ognia podczas smażenia i użyć patelni z nieprzywierającą powłoką. Kasza stanowi spoiwo dla mięsa i jednocześnie pogłębia smak. Po dokładnym wyrobieniu z mięsem i usmażeniu, jest praktycznie niewyczuwalna.  Przygotowanie kotletów(...)cebulą i czosnkiem. Następnego dnia wyjmujemy schłodzoną masę mięsną z lodówki, formujemy kotlety i smażymy z obu stron na rumiano. Polecam dla całej rodziny. SKŁADNIKI / 8 sztuk 250 g mielonego mięsa indyka 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1-2 łyżka bułki tartej / opcjonalnie, jeśli nie mamy czasu na schłodzenie masy sól, świeżo zmielony

cool and minty
Chrupiące panierowane cukinie – idealna letnia przekąska 570

prostu małe niebo na talerzu. I nic więcej nie trzeba, no może poza pysznym sosem Składniki: 1 mała cukinia 2 większe jajka słodka czerwona papryka czarny świeżo mielony pieprz sól (u mnie himalajska) bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię kroimy na grubsze a la frytki. Aby praca poszła sprawnie warto użyć naprawdę ostrego noża. Następnie każdą(...)szczyptę słodkiej czerwonej papryki. Mieszamy szybko widelcem. Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Kawałki cukinii maczamy najpierw w jajku, potem w bułce i znów w jajku i bułce (wtedy panierka jest bardziej chrupiąca). Nasze kawałki cukinii smażymy na głębszym tłuszczu na średnim ogniu (starczy że będzie zakrywał je w połowie) z obu stron na słoto. Odsądzamy z nadmiaru tłuszczu

Słodkie okruszki
Roladki z piersi kurczaka z grzybami 160

proponuję roladki z piersi kurczaka z grzybami. Danie proste i szybkie do wykonania. Mało pracy, a efekt wspaniały.Składniki:80 dag piersi z kurczaka25 dag grzybów1 cebula1 jajkopół łyżeczki mielonej papryki4 łyżki tartej bułki1 łyżka mlekaolejsółpieprzFilety kurczaka rozbijamy delikatnie tłuczkiem, najlepiej przez folię, oprószamy solą i pieprzem. Grzyby czyścimy i kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę(...)panierujemy najpierw w jajku roztrzepanym z łyżką mleka, a następnie w bułce tartej. Kładziemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy z wszystkich stron, aż roladki się zrumienią. Do panierki możemy dodać trochę ziaren sezamu lub użyć utłuczonych płatków kukurydzianych. Smacznego

Salonik smaków
Kurczak w panierce 374

Czytając „Służące” (Kathryn Stockett) natknęłam się na opis smażonego kurczaka w panierce. Ameryka, lata sześćdziesiąte, służąca przygotowuje znanego i lubianego przez całą rodzinę panierowanego smażonego kurczaka. Opis był tak kuszący, że natychmiast nabrałam ochoty na to danie. Za pierwszym razem zrobiłam kurczaka dokładnie tak jak wynikało z opisu w książce. Wyszedł smaczny, ale dla mnie zbyt łagodny. Teraz(...)dobór części i kawałków kurczaka dowolny) 2 x część nogi kurczaka tzw. pałka 2 udka 4 skrzydełka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kolendry w proszku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka kozieradki

OstryKęs
Wegańskie karminadle czyli KOTLETY Z KASZY I SOCZEWICY 182

przepisu na kotlety nie zobaczycie na tym blogu nigdy, ponieważ baaaaardzo rzadko je robimy w ogóle... Są jednak dania, takie jak  kartofle z kapustą , do której taki kotlet "mielony" aż prosi się na talerz! :)  Dla wszystkich, którzy chcieliby spróbować wegańskich karminadli - przepis poniżej. A tytułem wyjaśnienia: dlaczego rzadko robię kotlety? - taka historyjka. Całkiem na początku, kiedy przestaliśmy(...)brokułów, a to z kalafiora, a to z jajek, z soczewicy, ciecierzycy i czego tam jeszcze nie było; nawet kotlety z krążków selera były oraz z cukinii, w panierce, a jakże! Im dalej w las tym mniej to wszystko mi się jednak podobało, bo albo coś było za suche albo za mokre albo się rozpadało albo w smaku nijakie... Urobił

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kotlety mielone z drobiu. 147

Takie obiady lubię :) Kotlety mielone! Kuchnia domowa w najlepszym wydaniu. Czy może być coś bardziej swojskiego od nich? No, może jedynie schabowy ;) Moje mielone przygotowałam z mięsa kurczaka. Wyszły mi bardzo pulchne i miękkie, a to dzięki dodaniu do nich ubitych białek. Kluczowa jest też technika smażenia. Najpierw powinno się obsmażyć kotlety na dużej mocy palnika(...)Polecam :) Składniki: 500 g filetów z udek kurczaka 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka masła pęczek natki pietruszki panierka: jajko, mąka, bułka tarta Wykonanie: Mięso z kurczaka zmielić w maszynce. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na gładką masę z miękkim masłem. Z białek ubić pianę. Natkę z pietruszki

zadanie-gotowanie
Kokosowe polędwiczki z kurczaka z salsą z truskawek i mango. 164

dostarczyć potrafi ;) Składniki: Kurczak: 8 polędwiczek 4 łyżki skrobi ziemniaczanej  1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 duże jajko 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka papryki mielonej olej sól i pieprz Salsa: 1/2 mango - obrane i pokrojone w kostkę 6 dużych - truskawek pokrojonych w kostkę 2 szalotki - posiekane 3 łyżki posiekanej kolendry lub pietruszki 1 łyżka(...)mące ziemniaczanej, następnie w jajku i wiórkach. Przełożyć na natłuszczoną kratkę i skropić obficie olejem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 - 220 stopni na 10 - 20 minut. Panierka musi stać się złota, a kurczak upieczony w środku. Podawać w towarzystwie salsy przygotowanej w trakcie pieczenia kurczaka i ćwiartek limonki. Można dodatkowo podać  łyżkę słodko-pikantnego chutneya

zadanie-gotowanie
Dietetyczne nuggetsy czyli kurczak w płatkach kukurydzianych 158

Dzisiaj zapraszam na pyszne, chrupiące kawałki kurczaka przygotowane bez dodatku tłuszczu. Panierka przygotowana z płatków kukurydzianych sprawdza się wspaniale. Proste i szybkie danie, zachwyci każdego!  Po więcej fast foodowych pyszności zapraszam na wydarzenie "W 2016 nauczę się gotować" , gdzie znajdziecie mnóstwo fajnych przepisów na domowe, zdrowsze i mniej kaloryczne wersje hamburgerów, frytek czy pizzy :) Składniki: podwójna pierś z kurczaka(...)jajkiem i  przyprawami, zalewamy kawałki kurczaka, mieszamy, tak aby każdy kawałek był dobrze pokryty jogurtem. Całość odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Płatki kukurydziane rozgniatamy lub mielimy w malakserze, następnie panierujemy każdy kawałek kurczaka. Układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni na termoobiegu, najpierw 20 minut pod przykryciem, resztę czasu

Czerwona Porzeczka
Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami 133

idzie mielone postanowiłam zrobić je z ricottą i suszonymi pomidorami. Połączenie smakowe wyszło ciekawe i całkiem smaczne.Przepis pochodzi z przepisy.pl Stopień trudności prosty Skala smaku 8/10 składniki: mielone mięso wieprzowe - 500 gramów ricotta - 200 gramów kilka gałązek świeżej bazylii lub suszonej suszone pomidory - ok 6 sztuk bułka namoczona w mleku - 1 sztuka jajo - 1 sztuka sól(...)doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy z niego płaskie kotleciki. Na każdy z kotlecików nakładamy łyżeczkę farszu serowo-bazyliowego i zwijamy, by uformować kształt "kulki". Tak przygotowane klopsiki obtaczamy w panierce z bułki tartej i bazylii. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron

Kubki smaku
Kiełbasa krakowska parzona 218

schab z pończochy Kiełbasa myśliwska Domowa biała kiełbasa wieprzowa Kiełbasa ze słoika Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Schab(...)pręgi wołowej 500 g słoniny osłonki białkowe fi 65 mm Przyprawy na 1 kg mięsa: 17 g peklsoli 15 g kminku 1,5 g pieprzu naturalnego mielonego 4 g czosnku  Wykonanie: Mięso kroimy na kawałki o wymiarach 3 x 3 cm. Każdy rodzaj mięsa umieszczamy w osobnych pojemnikach. Peklosól dzielimy proporcjonalnie do ilości mięsa i dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Krokiety ze słodką kapustą i grzybami suszonymi 183

mąki • 2 łyżki oleju Farsz • 2 garści suszonych grzybów • 1/2 małej kapusty • 1 cebula • sól, pieprz do smaku • 2 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego • 3 łyżki oleju Panierka • 2 jajka • 1 szklanka bułki tartej • olej do smażenia Wykonanie: • Mleko wymieszać z wodą, dodać jajka i roztrzepać trzepaczką. • Dodać mąkę, sól i olej(...)wycisnąć wodę przez gazę. • Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oleju. • Zmielić kapustę i grzyby suszone w maszynce do mielenia mięsa. • Farsz przesmażyć razem z cebulą i doprawić solą i pieprzem. • Na każdy naleśnik kłaść czubatą łyżkę farszu i składać krokiety – zawijać

To co kocham