Składniki: matiasy 8 sztuk, cebula 1 sztuka, ogórek konserwowy Smak 4 sztuki, pieczarki 10 sztuk, papryka czerwona 1 mała, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba matiasy wymoczyć z 2 razy po 20 minut zmieniając wodę zimną, potem je wylać na sito aby odciekły z wody pieczarki oczyścić, pokroić(...)talarki i w misce zalać je wrzątkiem na 3 minuty, potem na sitko je wylać matiasy pokroić na 2 cm kawałki i posypać cukrem, pieprzem mielonym dodać pokrojone ogórki konserwowe, paprykę, cebule i pieczarki sparzone wlać z 1/2 szklanki zalewy octowej z ogórków, oleju rzepakowego tyle, aby zakryć składniki i wszystko dobrze wymieszać i schować do lodówki na kilka
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1/2kg mięsa mielonego, kilka grzybów lub pieczarek, 1 cebula, 1 jajko, garść bułki tartej + do obtoczenia, łyżka ziół prowansalskich, łyżka majeranku, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej. Przygotowanie: Grzyby obgotować w osolonej wodzie, odcedzić i pokroić w kostkę. Do mięsa mielonego dodać grzyby, jajko, pokrojoną w kostkę cebulę, garść bułki tartej, zioła prowansalskie, majeranek, wyciśnięty
W kuchni u Monikirozkoszować się pięknem otoczenia. Składniki na 3 porcje: 1 opakowanie Zupy grzybowej z suszonych grzybów 450 g PROFi, 200 g kaszy gryczanej palonej, 100 g jak najmniejszych pieczarek, pieprz zielony świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego, 10 g startego sera Regio piatto, 50 ml śmietanki 30%, ½ łyżeczki masła klarownego, szczypta soli, ponadto: 3 plasterki sera Regio(...)piatto, zielona pietruszka, szczypiorek. Przygotowanie: Oczyszczone i osuszone pieczarki delikatnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła i soli. Kaszę gryczaną dzielimy na 3 części i przekładamy do żaroodpornych naczyń np. 17/12 cm (można przygotować w jednym niewielkim naczyniu). Kaszę zalewamy zupą grzybową PROFi, dodajemy po kilka ziaren pieprzu marynowanego i mieszamy. Dodajemy podsmażone pieczarki i doprawiamy pieprzem zielonym. Tak przygotowaną
Moniki Smakołykisame jako gęstą zupę. Z doświadczenia wiem, że na drugi dzień kiedy wszystkie składniki się przegryzą jest jeszcze smaczniejsze :) Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego 1 dużo paprykę 1 cebule 0,5 kg pieczarek 1 puszkę kukurydzy 1 puszkę czerwonej fasoli 1 duży przecier pomidorowy 2 liście laurowe 2 ziela angielskie majeranek zioła prowansalskie papryka ostra chili - pieprz cayenne
Kolejny blog o gotowaniuSycące i szybkie danie z mięsnymi kuleczkami. Makaron, klopsiki wieprzowe i pieczarki łączy sos śmietankowo-pieczarkowy. składniki: 400 g makaronu rurki 250 g małych pieczarek 450 g mięsa mielonego, u mnie karkówka 1 jajko 2 łyżki kaszy manny sól,pieprz słodka papryka 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Mieloną karkówkę przełożyć(...)mannę oraz przyprawy do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Następnie z mięsnej masy uformować małe kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Kuleczki zarumienić ze wszystkich stron na oleju, przełożyć na talerz. Pieczarki pokroić w grube plastry. Usmażyć na tej samej patelni co smażyliśmy klopsiki. Gdy pieczarki będą już przyrumienione dodać obsmażone klopsiki. Chwilę razem smażyć. Następnie wlać śmietankę oraz dodać posiekaną natkę
Monia miesza i gotujeałość znik ła błyskawicznie. Gołąbki z mięsem i pieczarkami w młodej kapuście Składniki : 10-12 liści młodej kapusty 400 g mięsa mielonego z łopatki 300 g pieczarek 150 g ryżu białego 1 pęczek koperku olej 1 puszka pomidorów sól, pieprz P rzygotowanie : Liście kapusty oparzamy, odcinamy łyko. Ryż gotujemy na sypko. Mięso przesmażamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzepis przypadnie Wam do gustu. Składniki: ok 500g polędwicy wieprzowej ok 300 g pieczarek 2 cebule 2 duże ząbki czosnku ok 100 g żółtego sera słodka mielona papryka sól i pieprz Pieczarki i cebulę obrać,pokroić w małą kosteczkę,czosnek przecisnąć wyciskarką.Cebulę podsmażyć na 2 łyżkach masła,dodać pieczarki i smażyć aż woda ,którą puściły,odparuje.Doprawić solą
Niespełnione zdolności kulinarneProste i znane kotlety mielone w nieco innej formie z patelni grillowej. Do masy dodałam soczewicę z puszki, która sprawiła ze kotleciki po ugrillowaniu na zewnątrz były lekko chrupiące. składniki: kotleciki 500 g mięsa mielonego z łopatki 4 łyżki soczewicy, u mnie z puszki 1 jajko sól,pieprz dodatki kasza jęczmienna z pieczarkami ogórki konserwowe Do mięsa(...)mielonego dodać jajko, osączoną soczewicę z puszki, sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszać. Z mięsnej masy uformować płaskie kotleciki, mi wyszło 8 szt. Następnie kotleciki ugrillować z obu stron na lekko natłuszczonej patelni grilowej. Muszą być dobrze zarumienione. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie kasza jęczmienna z pieczarkami i ogóreczki konserwowe
Monia miesza i gotujeCzasami można to zrobić przygotowując pyszne danie w swojej kuchni. Ostatnio dla swoich chłopców przygotowałam kotlety z grzybami. To taka „wariacja na temat” kotletów mielonych, inna wersja tradycyjnej potrawy, wzbogacona o grzyby. Ja użyłam pieczarek, ale świetnie sprawdzą się(...)także grzyby leśne, jeśli macie je pod ręką. Grzyby nadają kotletom zupełnie innego smaku. Mięso w takim połączeniu smakuje naprawdę pysznie. Polecam. Składniki: • ½ kg mięsa mielonego z szynki lub z łopatki • ½ kg pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięs Knorr’a • jajko • 1 cebulka • tarta bułka • 1 mała bułka, np. kajzerka • olej Sposób przygotowania: 1. Pieczarki obrać
W mojej kuchnimakaronu penne 500 g mięsa mielonego wieprzowego 4 duże pieczarki 1 duża biała cebula 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 7 pomidorków cherry 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 150 g czerwonej fasoli 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego Zioła prowansalskie Pieprz Sól Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Pieprz cayenne Oliwa z oliwek Pieczarki, czerwoną i zieloną paprykę i cebulę(...)podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Czosnek oraz papryczkę chilli przeciskamy przez praskę. Pomidorki kroimy na ćwiartki i dusimy razem z warzywami do zmniejszenia objętości. Następnie dodajemy mięso mielone i czerwoną fasolę. Wszystko dusimy przez 15 minut. Na końcu wlewamy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy wszystkimi przyprawami. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej
VioletoweKucharzenieSkładniki: 500 g mięsa mielonego 300 g białej kapusty 200 g pieczarek 1 duża cebula 1 jajko łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanego koperku 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej na ciasto: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko Przygotowanie: Pieczarki oraz cebule obieramy(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy. Warzywa podsmażymy na łyżce oleju aż woda odparuje, po czym odkładamy do ostygnięcia. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, zieleniną, bułka tartą i podsmażoną kapustą, pieczarkami, cebulą, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli mięso nie będzie się kleić można dodać jeszcze troszkę bułki tartej. Formujemy kotlety
Symfonia smakowamakaronu penne 500 g mięsa mielonego wieprzowego 4 duże pieczarki 1 duża biała cebula 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 7 pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 150 g czerwonej fasoli 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego Zioła prowansalskie Pieprz Sól Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Olej Pieczarki, czerwoną i zieloną paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę(...)podsmażamy na rozgrzanym oleju. Czosnek oraz papryczkę chilli przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Pomidorki kroimy na ćwiartki i dusimy razem z warzywami do zmniejszenia objętości. Następnie dodajemy mięso mielone i czerwoną fasolę. Wszystko dusimy przez 15 minut. Na końcu wlewamy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy wszystkimi przyprawami. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut. Makaron gotujemy w delikatnie
VioletoweKucharzeniepokrojoną w piórka cebulę, następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz pieczarki. Po chwili dodajemy plasterki kiełbasy i wszystko mieszamy wciąż smażąc. Zalewamy pomidorami z puszki w wraz z zalewą. Cukinię obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę, dodajemy do garnka. Zalewamy odrobiną wody i dusimy około 40 minut. Doprawiamy mieloną papryką, solą, pieprzem oraz majerankiem. Dekorujemy natką pietruszki
Bon Appetit Małgorzatyjadłam lepszych i wszystkim Wam polecam. Są przepyszne, palec lizać i myślę , że często będą gościć na Waszych stołach. ZaczynamySkładniki: Pół małej główki kapusty 600 gr mięsa mielonego-wołowego 200 gr pieczarek 2 jajka 0,5 szkl bułki tartej sól-1 łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki1 szkl ryżu 200 ml bulionu kurczakowegokoperek- dużo oliwa Wykonanie: Gotujemy ryż( najlepiej wcześniej
Smaki EdytyKolejna odsłona moich ulubionych pulpetów. Tym razem mięso wzbogaciłam pieczarkami oraz ryżem, a sos aromatycznymi warzywami. Wyszło lekko i pysznie :)) Składniki: 600g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 150g pieczarek 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g) 2 jajka 1 cebula 2 marchewki kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz liść laurowy ziele angielskie majeranek
Walijskie Pichcenie