mielone kotlety - 3642 przepisów (strona:143/243)

Kotlety z indyka z cukinią, marchewką i pietruszką :) 164

nieco recepturę, dodałam marchewkę, pietruszkę oraz czosnek niedźwiedzi. Smak ponownie mnie nie zawiódł, bo kotlety wyszły bardzo smaczne. Świetnie nadają się jako dodatek do obiadu.  Dla zainteresowanych w tle znajdują się upieczone ziemniaki z cukinią 😉 Składniki (ok. 8 sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka 250 g cukinii 150 g marchewki  3-4 łyżki natki pietruszki(...)czasu mieszając.  Do miski przełóż mięso, dodaj jajko, pozostałe składniki, przyprawy oraz usmażone warzywa. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa może wydawać się rzadka.  Następnie uformuj średniej wielkości kotlety i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 30 minut

Zdrowie na języku :P
Kotlet z indyka z pieczarkami 168

Kotlety, które lubią wszyscy w moim domu. Mięso z indyka w tych kotletach jest bardzo delikatne i soczyste. Warto spróbować, wykonanie nie jest takie trudne. 1 kg ładnej  piersi z indyka 30 dag pieczarek 1 cebula pieprz mielony naturalny sól 0,5 łyżeczki majeranku 3 jajka bułka tarta mąka olej rzepakowy do smażenia Pieczarki wyczyścić, umyć, obgotować(...)duży płaski talerz wysypać około 0,5 szklanki mąki, a na drugi bułki tartej. Ja aby ułatwić pracę składam kotleciki i obtaczam w mące wcześniej, nie wolno tylko obtoczonych kotletów kłaść jeden na drugim, gdyż się posklejają. Składanie: na środek plastra mięsa kładziemy kilka pieczarek z cebulką, składamy na pół i obtaczamy w mące. Mniejsze plastry można jeden na drugi

Kuchcik gotuje
Leczo 147

kiełbasę, a bardziej tradycyjnie – słoninę. Ma też swój charakterystyczny sposób przyprawiania obejmujący zwłaszcza mieloną słodką paprykę. Podobnie jak francuscy i włoscy „kuzyni” może stanowić zarówno samodzielną potrawę (wówczas zwykle z większą ilością boczku i/lub kiełbasy), bądź dodatek do innych dań (np. do kotletów schabowych). Leczo 2015-04-28 12:27:57 Kolorowe leczo, czyli węgierski „kuzyn” francuskiego ratatouille(...)150g chudej nietwardej łagodnej kiełbasy 1 średnia czerwona papryka (250g) 1 średnia zielona papryka (250g) 1 średnia żółta papryka (250g) 2 średnie cebule (300g) 450g pomidorów 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy w poprzeczne paski o szerokości

Kulinarna Pokusa
Kotlety jęczmienne z mięsem 115

Kolejny pomysł na jęczmienny obiad. Co powiecie na takie kotleciki? Składniki: 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej, 2 łyżki tłuszczu, 25 dag mielonego mięsa wieprzowego, 1 cebula, 1 jajko, sól do smaku, pieprz do smaku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, bułka tarta do panierki, olej do smażenia. Wykonanie: Kaszę ugotować na półsypko w 1 i 2/3 szklance wody  z dodatkiem(...)łyżki tłuszczu. Cebulę drobno posiekać  i podsmażyć na pozostałym tłuszczu. Następnie kaszę, mięso, jajko, cebulę i natkę pietruszki wymieszać, doprawić do smaku. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron złociście

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety z ciecierzycy (ciecierzycowe kotlety) 186

Składniki (1 porcja - zdjęcie):55 g suchej ciecierzycypół cebulki (ok. 20 g)1 jajko2 łyżki (16 g) bułki tartej5 g masła1 łyżka olejuprzyprawy (u mnie: przyprawa do mięsa mielonego, czosnek granulowany, sól)Przygotowanie:1. Ciecierzycę moczyć w wodzie przez ok 12 godzin (najlepiej zostawić na noc), następnie gotować do miękkości przez ok 1,5 - 2 godziny.2. Cebulkę pokroić(...)mniej niż połowę, żeby masa wyszła mniej więcej konsystencji plasteliny, ale nie rozsypywała się/nie pękała).4. Dodać przyprawy, według uznania, ale nie żałować ;)5. Z masy ulepić płaskie kotlety (mi wyszły 3 spore, ale mniejsze będzie łatwiej przewracać)6. Kotlety obtoczyć w pozostałym jajku i w bułce tartej.7. Na patelni roztopić masło i dodać łyżkę oleju.8. Smażyć kotlety

Malowane smakiem
Kotlet schabowy 299

niezbyt częstym gościem. Może dlatego, że prawdziwy - tradycyjny kotlet schabowy smażony jest na smalcu. Ale…  raz na jakiś czas, by tradycji stała się zadość – tak przygotowany – zjedzony zostaje z przyjemnością i apetytem.    Składniki:  - ok. 800g schabu- 2 jajka (+ 1 łyżka zimnej wody)- różowa sól himalajska- świeżo mielony pieprz czarny- ok. 3 łyżek mąki pszennej(...)najlepszy. Co niektórzy, dodatkowo preferują schab z kostką. Kolejna rzecz - bułka tarta - u mnie domowa (wysuszone bułki trzemy na tarce). Schab kroimy na 6 porcji. Obcinamy  tłuszcz (nie wyrzucmy), kotlety lekko nacinamy  nożyczkami (mięso podczas smażenia nie skurczy się). Każdą porcję, po kolei, wkładamy do woreczka i rozbijamy tłuczkiem do żądanej grubości (ok. 1cm). Następnie oprószamy solą,  pieprzem i panierujemy

mojewypiekiinietylko
Kotlety drobiowe 165

kotlety pożarskie. Moje bez tartej bułki i z dodatkiem pieczarek. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa drobiowego z udźca indyka 1 mała pierś z kurczaka 30 dag pieczarek 1 cebula 3 jajka 2 łyżki startego sera mozzarella  1 mała bułka do namoczenia sol , pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego olej do smażenia WYKONANIE Mięso z udźca  mielimy(...)Pierś płuczemy, osuszamy. Kroimy w dużą kostkę i dodajemy do mięsa mielonego. Pieczarki płuczemy obieramy, kroimy w dużą kostkę, dodajemy do mięsa, wsypujemy stary ser.  Dojadamy jajka, namoczoną bułkę, oraz podsmażoną na maśle cebulkę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrabiamy mięso. Zmoczoną dłonią formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Najpierw duży ogień, jak się zetną, zmniejszamy

W kuchennym oknie Ewy
kotlet z piersi z jajkiem,szpinakiem,ziemniakami na obiad... 244

olej rzepakowy - ile potrzeba, jajka sadzone 2 sztuki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, natka pietruszki - ile potrzeba ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odcedzić szpinak świeży sparzyć na sitku, boczek wędzony zrumienić na maśle i dodać szpinak, doprawić sola czosnkową do smaku piersi lekko rozbić na dwa kotlety, zanurzyć je w roztrzepanych dwóch jajkach, obtoczyć w panierce

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekane drobiowe kotlety 106

przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i całkowicie odparowujemy. Filety myjemy, odcinamy polędwiczki, a następnie dzielimy kotleta wzdłuż na pół. Oprószamy solą oraz pieprzem i delikatnie rozbijamy. Jajko mieszamy z koncentratem pomidorowym, odrobiną soli oraz pieprzu. Płatki kukurydziane mielimy, ale niezbyt drobno. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w pomidorowym jajku i układamy na płatkach, tak by przykleiły się tylko

Kuchnia w czekoladzie
Kurczak ze smażonymi pomidorami 161

Składniki: ok 400g filetu z piersi kurczaka 500g pomidorków cherry puszka białej fasoli konserwowej 4 ząbki czosnku świerzo mielony pieprz, sól 1-2 łyżeczki bazylii, tymianku i oregano Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy wzdłuż na pół na kotlety. Obsypujemy solą i pieprzem z obu stron i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. Metalową brytfannę rozgrzewamy

Gotuj z Rumcajsem
Marchewka z groszkiem w białym sosie z gorgonzolą. 133

paprykę. Przyprawy dodajemy według uznania. Mieszając dusimy warzywa, aż ser się dobrze roztopi. Na koniec dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu i delikatnie polewamy oliwą z oliwek. Gotowe :) Podajemy na ciepło z ziemniakami pure i dodatkiem, który najlepiej lubicie. My polecamy kotlety z selera lub boczniaki a'la kotlet . Życzymy smacznego :) Pozdrawiamy

vegetanie
MIELONE Z KALAFIOREM 155

ziół powansalskich bułka tarta do panierkiWykonanie:Kalafiora dzielimy na rozyczki, obgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Mięso mielone doprawiamy, dodajemy jajko, bułkę tartą. Mieszamy. Bierzemy porcję na dłoń spłaszczamy, na środku układamy rózyczkę kalafiora, oblepiamy masą mięsną. Formujemy kształt kotleta. Panierujemy w bułce tartej, smażymy na głebokim oleju na rumiano

Z Majeczką w kuchni
mielony wieprzowo-wołowy na obiad... 182

gęstą śmietaną są bardzo soczyste, pulchne = świeże mielone mięso wieprzowo-wołowe włożyć do miski, dodać jajka, kucharka, pieprz, bułkę odciśniętą z mleka, bułkę tartą, pokrojoną w kostkę średnią cebulę, śmietanę gęstą 18%, koperek posiekany i wszystko ręką dobrze wyrobić na kleistą masę formować z 3 cm grubości okrągłe kotlety, smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym smalcu

W Mojej Kuchni Lubię
Tajskie burgery 248

Mięso mieszane doprawione na pikantnie , chrupiące warzywa i słodko-kwaśny sos z chili który zaostrza smak. Wszystko to włożone w bułkę z sezamem tworzy kompozycję w stylu fushion. Kotlet w bułce to doskonały pomysł na lunch do pracy, jego smak to zasługa idealnie dobranych składników które możecie nabyć w Kuchnie Świata. Domowy fast food jest najlepszy!  Moja rada(...)słodko kwaśnego z chili Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać drobniutko posiekać dodać do mielonego mięsa, dodać pastę curry, wlać sos sojowy, wbić jajko, doprawić do smaku solą i szczyptą przyprawy piri piri,  wsypać bułkę tartą , dokładnie wymieszać-wyrobić masę. Uformować 4 duże okrągłe kotlety jednakowej wielkości , odłożyć na 15 minut. Na patelni grillowej rozgrzać olej włożyć burgery

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania