mielone kotlety - 3642 przepisów (strona:142/243)

Wielkanocna babka mięsna z sosem chrzanowym 198

kroimy. Koperek myjemy i siekamy drobno. Do mięsa dodajemy surowe jajko, połowę koperku, pokrojone cebule, przyprawę do mielonego, natkę pietruszki i kaszę. Mięsną masę doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy tyle bułki tartej aby masa uzyskała gęstą konsystencję jak na kotlety. Połowę masy mięsnej wykładamy do formy na babkę, na tym układamy ugotowane i obrane jajka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotlety rybne z mięsem 179

rybę z mięsem! )Wyszły przepyszne kotlety , którymi zajadała się cała rodzina!Takie rybno – mięsne kotlety są też fantastycznym pomysłem jako wkładka do burgera!Gwarantuję , że posmakują! SKŁADNIKI:( 6 szt. )- filety rybne ( u mnie dorsz ) – ok. 30 dag- mielona wołowina – ok. 30 dag- duże jajko – 1 szt.- bułka tarta – 0,5 szklanki- mąka(...)natka pietruszki – 1 pęczek- sól ziołowa- pieprz- olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Ryby myjemy , oczyszczamy z ości , gotujemy ok. 5 minut , a następnie rozdrabniamy widelcem.Mięso mielone mieszamy z rybą.Dodajemy jajko , bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki.Przyprawiamy solą ziołową i pieprzem.Wyrabiamy na masę.( Jeśli masa nie chce się kleić dodajemy bułkę tartą ).Formujemy niewielkie , płaskie kotleciki.Obtaczamy

Ostra na Słodko
Mielone alla gołąbki 226

Sposób przygotowania 1. Kapustę poszatkować ,posolić i odcisnąć sok.odstawić na kilka minut. 2. Następnie wymieszać z mielonym mięsem, mąką ziemniaczną  , startą cebulą . przyprawić vegetą , bazylią, czosnkiem. 3. Z masy formować kotleciki , obtaczać w bułce tartej, i usmażyć. 4. Przełożyć kotlety do rondla podlać wodą i chwile poddusić , pod koniec  dolać przecier wymieszany z 1 łyżeczką mąki

Sama słodycz i szczypta chili
Zapiekanka z mięsem mielonym 327

zrobienia tej zapiekanki i dodałam od siebie pieczarki :) Zapiekanka wyszła bardzo smaczna :)Składniki: 600 g mięsa mielonego, 250 g pieczarek, 300 g ziemniaków, 2 małe pomidory, 2 cebule, 1 bułka, 1 jajko, sól morska, pieprz czarny, szczypiorek, do obtoczenia kotletów: bułka tarta,sos: 400 ml śmietany 12%, 2 jajka, szczypta soli, papryki słodkiej  i pieprzu kolorowego. Przygotowanie

Aga w kuchni
KOTLETY JAJECZNE (keto, LCHF, paleo, wege, bez glutenu i laktozy) 650

warzywami i/lub różnego rodzaju sosami jak czosnkowy, koperkowy, tzatziki, curry itp. Kotlety jajeczne – składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 2 surowe jajka 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka natki pietruszki 30 g masła ghee lub innego tłuszczu do smażenia sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony inne ulubione przyprawy opcjonalnie cebula lub czosnek Ugotować na twardo 5 jajek(...)wcześniej pokrojone jajka oraz przyprawy do smaku. Dodając czosnku lub cebuli należy je obrać, posiekać drobno i zeszklić na odrobinie tłuszczu i także wymieszać z pozostałymi składnikami. W tradycyjnych kotletach dodawana była namoczona bułka lub bułka tarta by nadać im odpowiedniej konsystencji i formować kotleciki. Kiedyś eksperymentalnie dodałam łupin babki jajowatej i jeśli komuś nie przeszkadza jej smak to jest

Ola la LCHF
Domowy cheeseburger 209

stylu - domowy cheeseburger w nietuzinkowej odsłonie. Tym razem w soczystym kotlecie ukryłam żółty ser, który świetnie się roztopił i nadał całemu kształtu świetny wyraz. Kanapkę podałam z klasyczną sałatką, które polecam niekoniecznie zawsze w takim zestawieniu ;) Domowy cheeseburger Składniki : 3 bułki słodki do hamburgerów 500 g mięsa mielonego wieprzowo wołowego 3 plastry ulubionego żółtego sera ogórki konserwowe sałata lodowa(...)pieprzem mieszamy. Mięso dzielimy na 6 części. Formujemy placuszki wielkości dłoni (6 sztuk). Na trzech placuszkach mięsnych układamy żółty ser. Przykrywamy pozostałymi mięsnymi placuszkami i dokładnie zlepiamy boki. Gotowe kotlety smażymy przez kilka minut z dwóch stron. Bułki przekrawamy, delikatnie smarujemy masłem i podpiekamy. Na gorące bułki nakładamy gorące kotlet, na wierzch kilka plastrów ogórków konserwowych oraz poszatkowaną kapustę lodową

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotlety z fasoli – kuchnia podkarpacka 265

przez noc i gotujemy do miękkości. Ugotowany groch mielimy. Cebule drobno siekamy, podsmażamy na maśle. Do masy dodajemy cebulę, namoczone, odciśnięte bułki, jajka i koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dobrze mieszamy. Dłonie zwilżamy zimną wodą, formujemy niewielkie kotleciki, panierujemy je w bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu. Kotlety z fasoli - kuchnia podkarpacka Więcej dań KUCHNI PODKARPACKIEJ

Trzeci talerz
Kotlety z dorsza. 360

tygodniu z kotletami nie może zabraknąć rybnej wersji tego dania. I oto nadciągają kotlety z dorsza! ;) Bardzo delikatne i soczyste dzięki dodatkowi jabłka oraz majonezu. Ze smakiem lekko podkręconym ostrą musztardą. Z koperkiem jako klasycznym dopełnieniem zestawu aromatów. Smaczna i zdrowa alternatywa dla klasycznych mielonych. Oczywiście, rybę można usmażyć tak po prostu, ale w ten sposób jest znacznie ciekawiej(...)rozdrobnić widelcem. Miąższ chleba zmiksować w blenderze. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć. Cebulę zetrzeć na tarce. Wymieszać dokładnie w dużej misce wszystkie składniki oprócz bułki tartej. Formować kotlety i obtoczyć w bułce. Smażyć na oleju, na średnim ogniu, do zrumienienia z obu stron

zadanie-gotowanie
KOTLETY WIEPRZOWE (KARKOWKA) Z GRILLA 148

spędzenie czasu z przyjaciółmi i rodziną.  Dzisiaj przedstawiam przepis na KOTLETY WIEPRZOWE Z GRILLA, czyli popularna karkówka. Polecam! ---------------------------------------- Liczba porcji : 6-8 Czas przygotowania : 40 minut* ---------------------------------------- * oprócz czasu na marynowanie (2h) SKŁADNIKI: 1,2 kg karkówki bez kości 4 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego(...)lekko je rozbijamy tłuczkiem (płaską stroną), nacieramy przygotowaną marynatą, smarujemy oliwą, układamy jeden na drugim i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce. Krok 3. Zamarynowane kotlety układamy na rozgrzanym ruszcie i pieczemy z obu stron, aż się zrumienią. Kotlety podajemy gorące, możemy je posypać utartym, żółtym serem i gdy się stopi, podać je z musztardą i pieczonymi ziemniakami. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Kotlety ryżowe z sosem szparagowo-czosnkowym 190

Nawet dla nie wegetarian, taki posiłek, to odskocznia od codzienności...kotleta i ziemniaków. Polecam zwłaszcza osobom lubiącym urozmaicenie codziennych posiłków.   Składniki: 500 g  ryżu  3 jajka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki pokrojonego szczypiorku 1/4 szklanki pokrojonego świeżego lubczyku 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki curry sól i pieprz czarny do smaku(...)smaku Sposób przygotowania: Ryż ugotować do miękkości, przestudzić. Dodać do ryżu cała pokrojoną drobniutko zieleninę, czosnek przeciśnięty przez praskę i jajka.Wymieszać, doprawić sola pieprzem , majerankiem i curry. Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron po około 3 minuty ( kotlety powinny się zarumienić ). Sos... Jogurt połączyć z majonezem, dodać  sok z cytryny

Gosia gotuje
KOTLETY Z JAJEK 179

Kotlety z jajek to danie łatwe, tanie i smaczne, które bardzo często przygotowuję na obiad. Takie kotlety idealnie smakują z dodatkiem startego sera, natki pietruszki, koperku czy szczypiorku. Polecam :) Składniki: * 15 ugotowanych na twardo jajek * 1 surowe jajko do środka * 3 łyżki bułki tartek do środka+ do panierki * garść startego na tarce o dużych oczkach sera * pół posiekanej natki pietruszki(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach bądź przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Do jajek dodać starty ser i w moim przypadku była pietruszka, surowe jajko, bułkę tartą, sól i pieprz według uznania. Wszystko wymieszać. Formować kotleciki, lekko spłaszczyć. Obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Pyyyycha

Zrób to smacznie
Kotlety z młodą kapustą i kaszą manną w sosie koperkowym 197

Smaczne delikatne kotlety z mięsa wieprzowo-wołowego z młodą kapustą i kaszą manną. Sos koperkowy idealnie pasuje do tego wiosennego dania. Z podanych proporcji można przygotować około 14 kotlecików. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1/2 niewielkiej główki młodej kapusty 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania 2 płaskie(...)mięso, cebulę, kaszę mannę, jajka, 2 łyżki bułki tartej, sol i pieprz. Wyrobić masę i uformować niewielkie kotleciki. Panierować je w bułce tartej, wymieszanej pół na pół z mąką. Kotlety usmażyć, a później zalać na patelni wrzątkiem (około 2 szklanki). I dodać rozdrobnioną kostkę rosołową (jeśli kotlety się nie mieszczą, można je oprzeć jeden na drugim, żeby wszystkie dusiły się

Trzeci talerz
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ I ZIEMNIAKÓW, BEZGLUTENOWE 214

również w wersji wegetariańskiej, wówczas proponuję zamiast boczku dodać wędzoną paprykę oraz zamiast zwykłej cebuli-czerwoną, uzyskamy podobny efekt. W pierwszej wersji otrzymałam ok.10 sztuk, w drugiej miałam 16 kotletów (ilości podane w nawiasach z prawej strony). Składniki: - 530g ugotowanych ziemniaków(...)kurkumę oraz sól i świeżo mielony pieprz, oraz boczek z cebulą i czosnkiem. Boczek kroimy wcześniej w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, gdy nam się ładnie podsmaży dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec smażenia dorzucamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy i odstawiamy z palnika. Masę mieszamy i formujemy płaskie kotlety. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju

Smaczne Zdrowe
Gołąbki z mięsem i papryką 151

liści kapusty z połowy farszu zrobiłam kotlety, dodałam jedynie tartą cukinię, czyli przygotowałam dodatkowy obiad 6 kotletów z farszu gołąbkowego, czyli 3 w 1, zero waste u nas nic się nie marnuje: 6 dużych liści młodej kapusty 400 g mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego ) ½ szklanki (poj. 250 ml) suchego ryżu 2 łyżki domowej prażonej cebulki lub ze sklepu 3 mini

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki bez zawijania z kaszą i soczewicą 212

jasnozłocisto, zostawić do przestudzenia. Kapustę czerwoną drobniutko posiekać, wymieszać z kaszą, soczewicą, posiekaną natką pietruszki oraz mięsem mielonym, dodać cebulkę, wbić jajka , wsypać bułkę tartą, doprawić do smaku jarzynką lub solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać. Wilgotnymi dłońmi uformować z masy podłużne kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na rumiano z obu stron. Piekarnik rozgrzać

Wanilia i Kardamon