Ciekawe połączenie smaków, które może Was zaskoczyć :) Mocno czekoladowe ciasto z lekko słonym smakiem masła orzechowego i do tego truskawki, u mnie mrożone, bo te świeże jeszcze aż tak dobrze nie smakują ;) Świetne do popołudniowej kawy, nie za słodkie, po prostu pyszne :) To jak, skusicie się na kawałek? ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie(...)cukru 50 ml oleju 300 g gęstego jogurtu naturalnego 240 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g kakao 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła orzechowego 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 250 g truskawek Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodać jogurt i olej, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia
Domowa cukiernia Ewychrupiące z zewnątrz i posiadają delikatnie kruche wnętrze. Idealnie nadają się do szklanki mleka, czy kubka herbaty. Zresztą sami musicie spróbować! Polecam! (około 15 sztuk) 60g masła/margaryny 40g masła orzechowego (użyłam masła z wiórkami kokosowymi ) 100g cukru 1 jajko 50g mąki pszennej 70g płatków owsianych 30g wiórek kokosowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta sody oczyszczonej (solidna) Dodatkowo(...)rozgrzanym piekarniku) 17-20 minut (*) w 180 stopniach. Ciastka ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (*) Ciasteczka dłużej pieczone będą bardziej chrupiące w środku - ale nie twarde. Masło orzechowe z wiórkami kokosowymi jest do nabycia tu: klik
Di gotujesłodkości, którymi z powodzeniem możemy zastąpić te tradycyjne. Jedną z takich opcji są domowe wypieki. Jako propozycję takich zdrowych domowych FIT batoników polecam moje bezglutenowe czekoladowe batoniki z dodatkiem masła orzechowego oraz bakalii. Wszystko co najlepsze w jednym batoniku. Jeden batonik to: 93 kcal w tym: B: 3,5 g; W: 9,4 g; T: 4,5 g. Składniki(...)jajka - 40 g mąki kukurydzianej - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżeczki słodziku/cukru - 3 łyżeczki kakao Dodatki - 2-3 łyżki masła orzechowego 100% - 50 rodzynek - 50 g żurawiny - 50 g orzeszków ziemnych lub innych - 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy
Health-Fit-LifePyszny, delikatny i kremowy pasztet z białej fasoli, z dodatkiem gruszki, rozmarynu i masła orzechowego. Jeden z najlepszych jakie jadłam, mój faworyt. Z pewnością spodoba się wszystkim tym, którzy lubią delikatne, lekko słodkie aczkolwiek wytrawne potrawy. Swoją drogą myślę, że jest to świetna propozycja na zbliżające się Święta. Składniki (na tzw. "keksówkę"): 1 i 1/2 szklanki namoczonej przez(...)ugotowanej białej fasoli "Jaś" (lub z puszki) 1 duża gruszka lub 2 małe 1 cebula 1-2 gałązki rozmarynu 2 łyżki masła orzechowego, np. domowego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 jajka sól i pieprz posiekane migdały oraz świeży rozmaryn do dekoracji Na oliwie smażę cebulkę z dodatkiem gałązek rozmarynu. Po kilku minutach dodaję obraną i pokrojoną gruszkę. Całość smażę
Mango Papajamało. Można ją jednak wykorzystać w przygotowaniu takiego oto torcika. Składniki: Opakowanie okrągłych wafli tortowych (ok. 7 sztuk) Tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) Puszka mleka kokosowego (ok. 400 ml) Masło orzechowe Syrop z agawy lub cukier Aromat śmietankowy 1 łyżeczka kakao Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W międzyczasie przygotowujemy krem kokosowo-śmietankowy. Mleko kokosowe w postaci(...)kropel śmietankowego aromatu i jeszcze raz miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Kolejność nakładania poszczególnych warstw jest dowolna. Ja zaczęłam od rozpuszczonej czekolady, drugi wafel pokryłam masłem orzechowym, a kolejny kremem kokosowym. Dalej szłam według tego samego wzoru z zastąpieniem jednej warstwy kremu kokosowego czekoladą. Krem zostawiłam na polanie wierzchu torcika. Wszystko zależy od tego, jak dużo
Weganizm infantylnyDelikatny fasolowy nugat z mlekiem kokosowym, masłem orzechowym i daktylami. Warstwa z karmelem z daktyli i orzechami laskowymi, oblane mleczną czekoladą. To pełnowartościowy deser, którym można się zajadać bez wyrzutów sumienia :p W sklepie Bee.pl , Helio, oraz Jamar znajdziecie wszystkie składniki potrzebne do przygotowania batoników z daktyli i fasoli. SKŁADNIKI Fasolowy nugat: 1 puszka białej fasoli Jamar 1/2 puszka mleka(...)kokosowego Bee.pl 2 łyżki napoju kokosowego w proszku Bee.pl 3 łyżki masła orzechowego Bee.pl 70 g daktyli Bee.pl 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilii 3 łyżki żelatyny Karmel z daktyli: 150 g daktyli Bee.pl 3 łyżki oleju kokosowego Bee.pl Dodatkowo: 100 g orzechów laskowych Helio 100 g polewy mlecznej Helio Przygotowanie: Fasolowy nugat Fasolę odsączamy z zalewy płuczemy. Żelatynę rozprowadzamy
Podróż w kulinariaWczoraj gdy wróciłam do domu zobaczyłam, że w kuchni stoi 6 słoików masła orzechowego (tego z Lidla). Byłam bardzo szczęśliwa z tej ilości, ale wyobraźcie sobie moją reakcję, gdy tato powiedział mi, że w samochodzie ma 9 kolejnych. Po prostu nie mogłam w to uwierzyć. Mój tato mistrzem ;D Placki z mąki z cieciorki można potraktować jako małe chlebki(...)których można zrobić kanapki lub po prostu wrzucić dodatki do ciasta i zjeść jako placki :) ~ Placki z mąki z ciecierzycy posmarowane masłem orzechowym ~ Składniki: 60g mąki z cieciork i 5g świeżo mielonego siemienia lnianego ~70ml wody/ 150g jogurtu naturalnego* 1 łyżeczka kakao naturalnego 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli ewentualnie dowolne dodatki *jeśli dodamy jogurt, placki będą bardziej wilgotne
Kuchenny Skrawek Niebaciasto smakuje po prostu obłędnie, połączenie kremowej śmietanki z mleka kokosowego i masła orzechowego, na kakaowym spodzie z daktyli, mąki owsianej, migdałowej i z kawałkami chrupiącego ryżu dmuchanego czy można wyobrazić sobie coś takiego ! Ciasto jest pyszne, zdrowe i do tego nie trzeba go piec po prostu słodycz idealna, koniecznie wypróbujcie :):) Składniki : Spód: 1 szklanka daktyli ( ok jedna(...)łyżek mąki migdałowej (opcjonalnie) 1/4 szklanki kakao szczypta soli 1/2 szklanki dmuchanego ryżu Nadzienie : 1 puszka mleczka kokosowego (schłodzonego przez noc w lodówce) 1/2 szklanki masła orzechowego 2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy w wersji wege Wierzch: dmuchany ryż, orzechy ziemne ewentualnie można dodać polewę z gorzkiej czekolady. Przygotowanie: Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy
zdrowa vege kuchniaWitam w kolejną „ Zdrową Środę ” i zapraszam na przepyszny, pożywny deser – przekąskę z komosy ryżowej z dodatkiem masła orzechowego i świeżych owoców. Całość smakuje wspaniale i taki deser można spokojnie również zabrać do pracy na drugie śniadanie. W przygotowaniu jest prosty, szybki i bardzo mi smakował. Polecam… (przepis dostałam od mojej bratowej :)) Komosa ryżowa na mleku roślinnym z owocami(...)Składniki na około 4 porcje: 400ml mleka roślinnego (użyłam mleczka kokosowego) 200g komosy ryżowej 4 czubate łyżki masła orzechowego (najlepiej o zawartości orzechów 100%) 200g jogurtu naturalnego (może być grecki) 1-2 łyżki płynnego miodu około 2 szklanek owoców (pokrojone brzoskwinie, maliny, jagody, truskawki itp.) 4 garście poszatkowanych orzechów (można pominąć) 1. Komosę ryżową opłukać na sitku (płukać zimną wodą
Mała CukierenkaWitam w kolejną „ Zdrową Środę ” i zapraszam na przepyszny, pożywny deser – przekąskę z komosy ryżowej z dodatkiem masła orzechowego i świeżych owoców. Całość smakuje wspaniale i taki deser można spokojnie również zabrać do pracy na drugie śniadanie. W przygotowaniu jest prosty, szybki i bardzo mi smakował. Polecam… (przepis dostałam od mojej bratowej :)) Komosa ryżowa na mleku roślinnym(...)owocami Składniki na około 4 porcje: 400ml mleka roślinnego (użyłam mleczka kokosowego) 200g komosy ryżowej 4 czubate łyżki masła orzechowego (najlepiej o zawartości orzechów 100%) 200g jogurtu naturalnego (może być grecki) 1-2 łyżki płynnego miodu około 2 szklanek owoców (pokrojone brzoskwinie, maliny, jagody, truskawki itp.) 4 garście poszatkowanych orzechów (można pominąć) 1. Komosę ryżową opłukać na sitku
Mała CukierenkaCiastki"..... mmmm. Wszyscy lubią "ciastki", my też, a z masłem orzechowym to mój Młody bardzo bardzo. To są ciastka, które upieczesz raz, a potem jeszcze raz, i jeszcze i jeszcze. A jak już powiesz sobie dość, nie piekę ich więcej, to wtedy przyjdą Twoje dzieci i spytają "mamo, kiedy upieczesz te ciastka?". U mnie tak to wygląda. Chcesz sprawdzić(...)masła w temperaturze pokojowej 1/4 łyżeczki soli (można odpuścić jeśli użyjecie masła solonego) 100 g cukru trzcinowego (najlepiej drobnego) 50 g cukru białego, drobnego do wypieków 185 g masła orzechowego (ja zawsze robię na domowym, a wykonanie go to kilka chwil) 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (też używam domowego) 1/2 łyżeczki sody 160 g mąki
Blondynka GotujeCodziennie przez kilka dni przyrządzaliśmy razem rozmaite wegańskie pyszności. Na wycieczkę w Tatry Peter przygotował swoje ulubione kanapki. Podglądając w kuchni proces twórczy, dostrzegłam sporo zielonego, jabłko, dżem i masło orzechowe. Kiedyś od razu zareagowałabym negatywnie na taki miks. Na szczęście, wyposażona w swoje nowe ja, które jest otwarte na zmiany i nowości, zaufałam "kucharzowi". Warto było! Po kilkugodzinnej wędrówce(...)zupełnie nowej kanapce) oraz chciałam, by smak tamtych dni, który niewątpliwie w sobie ma, pozostał z nią na dłużej. Składniki: 4 kromki chleba (u mnie pszenno-żytni pełnoziarnisty) masło orzechowe dżem wiśniowy garść szpinaku garść jarmużu 1 awokado 1 gruszka 1 jabłko 1 banan cynamon oregano Przygotowanie: Chleb wkładamy na 5-10 minut do piekarnika nagrzanego
Weganizm infantylnyMoja Córcia dostała zabawne, świąteczne foremki muffinkowe, postanowiłyśmy je wypróbować:) Zdecydowałyśmy się upiec muffinki z dodatkiem kardamonu, nadziewane masłem orzechowym oraz nutellą bądź porzeczkowym dżemem. Obie wersje nadzienia były bardzo smaczne, choć moim zdaniem opcja z kwaśnym dżemem jest jednak lepsza:) Smak kardamonu w ciasteczkach jest bardzo delikatny i wyważony. Same ciastka są przepyszne: mięciutkie, puszyste, wspaniale wyrośnięte. Jak wszystkie(...)mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka kardamonu mielonego mokre: 2 jajka 120 g cukru 1/2 szkl oleju 3/4 szkl mleka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ponadto: masło orzechowe dżem z czarnej porzeczki nutella Jajka roztrzepać z dodatkiem cukru, dodać pozostałe "mokre" składniki. Wszystkie składniki "suche" wymieszać ze sobą, wsypać do "mokrych". Wymieszać wszystko razem szybko i byle
6niebowiecie co? Chyba się udało! Racuchy wyszły delikatne i tłuściutkie, ale nadal zdrowe i bezglutenowe! Najlepiej smakowały mi z miodem wielokwiatowym od Miody Wileńskie (pisałam o nim tu ), domowym masłem orzechowym i szczyptą cynamonu. Sprawdzi się też z konfiturą. A zamiast jabłek możecie użyć gruszki! Uwielbiam weekendy za takie właśnie śniadania. W tygodniu mentalnie nie mogłabym sobie pozwolić na takie(...)łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu 2 duże jabłka olej kokosowy do smażenia *Tapioka jest bardziej gumiasta Do podania: Domowe masło orzechowe Miód wielokwiatowy Cynamon Sposób przygotowania: Jabłka kroimy w cienkie plastry. Płatki owsiane blenderujemy na mąkę. Dodajemy 2/3 mleka i ponownie blenderujemy. Dodajemy resztę składników. Wszystkie mieszamy ze sobą
Fill The Bowluwielbiam wymyślać bardziej zdrowsze wersje ciast i deserów, które można zjeść bez wyrzutów sumienia. Dzisiaj kolejny pomysł na wykorzystanie ukochanych przeze mnie płatków jaglanych. Ich połączenie z masłem orzechowym oraz polewą daktylową dało pomysł na fit - snikersa. Według mnie i moich najbliższych wyszło pysznie:) Składniki Spód - 120 gram namoczonych dzień wcześniej suszonych daktyli - 90 gram płatków owsianych - 1 łyżka karobu(...)zastąpić kakao) - 1 łyżeczka oleju kokosowego - 50 gram orzeszków ziemnych pokrojonych drobno Masa - 200 gram płatków jaglanych - 2,5 szklanki wody - 0,5 szklanki mleka roślinnego - 3 łyżki masła orzechowego - 50 gram cukru kokosowego lub słodzika Polewa - 80 gram namoczonych dzień wcześniej suszonych daktyli - 40 gram gorzkiej czekolady - łyżeczka oleju kokosowego Dodatek - orzeszki ziemne drobno pokrojone na wierzch
Health-Fit-Life