sycąca. Zdrowa, dodająca porządnej dawki energii. Konsystencja tej owsianki to jej główny atut. Niczym aksamitny budyń, a jednak z ukrytymi płatkami owsianymi. Dodatki w postaci świeżo pokrojonych truskawek i masła orzechowego z kawałkami orzechów dopełniają smaku. Jest po prostu przepyszna! Składniki (1 porcja): 40 g płatków owsianych 200 ml mleka 1 łyżeczka budyniu waniliowego (użyłam eco, bezglutenowego(...)łyżeczki stewii 3 truskawki 1 łyżeczka masła orzechowego crunchy Przygotowanie: Płatki owsiane zalej małą ilością wrzątku i odstaw do napęcznienia na ok. 5 minut. Zagotuj mleko (zostaw około 30 ml), dodaj namoczone płatki i stewię. Gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. W pozostałej porcji mleka rozrób proszek budyniowy. Wlej do gotującej się owsianki, zamieszaj
Zdrowie na języku :Pzanudzić tylko zachęcić do wypróbowania przepisu z wykorzystaniem wspomnianego wcześniej kakao... Kremowy, gęsty budyń na bazie jednej z najzdrowszych i najdelikatniejszych kasz w połączeniu z naturalnie słodkim bananem, masłem orzechowym i kakao to niezwykle smaczna propozycja na pochmurne popołudnie. Kiedy łapie chęć na słodkie, warto poświęcić kilkanaście minut dłużej by stworzyć przepyszny, zdrowy deser i zjeść go bez wyrzutów sumienia(...)Jest odpowiedni dla wegan i bezglutenowców! Składniki : 100 g kaszy jaglanej 1 duży, przejrzały banan 2 łyżki naturalnego kakao łyżka masła orzechowego kremowego łyżka oleju kokosowego łyżeczka kawy rozpuszczalnej kilka kostek gorzkiej czekolady (opcjonalnie) Kaszę jaglaną uprażyć w garnuszku, wlać 1,5 szklanki wody i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut. Do jeszcze ciepłej kaszy dodać rozgniecionego banana
Kuchnia EllieGofry pachnące masłem orzechowym, dodatkowo o lekkim smaku czekolady? Kto by nie chciał zjeść takich? Składniki: - ok 2 szklanek mleka (u mnie sojowe), - 4 łyżki oleju, - 1 duża łyżka czekoladowego masła orzechowego (u mnie domowe - w składzie orzechy, daktyle, kakao), - 1 i1/2 szklanki mąki pszennej, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 3 łyżki cukru, - 2 łyżki karobu (lub kakao), - szczypta soli(...)kładziemy na talerzu, tylko ustawiamy na sztorc najlepiej na jakiejś kratce żeby nie miękły, tylko odparowywały. Ponieważ nie miałam mleka kokosowego zrobiłam sobie mus z 1 banana i łyżeczki masła orzechowego, na tym położyłam brzoskwinię ze słoika i posypałam wiórkami kokosowymi. Pełnia szczęścia a pracy niewiele :) Smacznego
Co na wege obiad?soli anyż gwiazdkowy skórka ze sparzonej otartej pomarańczy 4 daktyle 2 goździki łyżeczka startego imbiru 100 gram gorzkiej 74 % czekolady łyżka miodu z akacji 2 łyżki masła orzechowego łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy kilka pokruszonych migdałów W garnku zagotować mleko migdałowe z anyżem, daktylami goździkami i skórką z otartej pomarańczy. Wsypać sparzoną wrzątkiem kaszę jaglaną i gotować(...)minut. Jeśli będzie "za gęsto" dolać ok 50 ml mleka migdałowego. Kiedy się ugotuje należy wyjąć przyprawy a część kaszy ok. 1/3 garnka przełożyć do innego naczynia i dodać masło orzechowe oraz miód z akacji. Zblendować. Odstawić. Do pozostałej części kaszy dodać pokruszoną gorzką czekoladę, poczekać chwilę aż się zacznie rozpuszczać, dodać starty imbir. Zblendować na gładko. Przełożyć
AZgotuj!bardzo zdrowe. Zrobione z nietypowych składników, bo rzadko się zdarza, aby ciastka zawierały fasolę i były przy tym bardzo smaczne. Oprócz fasoli w składzie jest też masło orzechowe i syrop klonowy, który można zastąpić miodem. Całkowicie bezglutenowe, bezjajeczne, beznabiałowe – czyli samo zdrowie. Po upieczeniu długo pozostają wilgotne w środku, mają specyficzny, trudny(...)amerykańskiej blogosferze kulinarnej. Ja inspirowałam się przepisem z bloga Jadłonomia, ale zmieniłam cieciorkę na białą fasolę. Składniki: • 1 puszka fasoli białej 400 g • 1/2 szklanki masła orzechowego • 1/4 szklanki syropu klonowego • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/4 łyżeczki soli • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Wykonanie: • Fasolę
To co kochamnagrzej do 200 stopni C. Wstaw foremki i piecz przez ok. 20 min., aż muffinki urosną i się zetną. Podawaj na ciepło lub na zimno. Śniadaniowa kasza z masłem orzechowym, rodzynkami, jabłkiem i miodem Składniki / na 2 porcje dla dziecka lub 1 dla dorosłego: 1/2 opakowania Monini Rice&More Bulgur & Quinoa 0,5 szklanki mleka migdałowego(...)innego) garść rodzynek 1 jabłko szczypta cynamonu 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka miodu Przygotowanie śniadaniowej kaszy: W rondelku połącz mieszankę kasz z mlekiem i rodzynkami. Podgrzej, następnie gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Jeśli wolisz rzadszą kaszę, możesz dodać więcej mleka. Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Umieść w drugim rondelku z odrobiną wody i szczyptą cynamonu
Chilli Czosnek i Oliwamacie ochotę na krem czekoladowy to musicie przygotować poniższy przepis. Cieciorella to pomysł na domową nutelle, w zdrowszym wydaniu. Tutaj główną rolę odgrywa ciecierzyca, która po zmiksowaniu z masłem orzechowym i daktylami tworzy kremową, lekko słodką pastę. Zachęcam do przygotowania :) Składniki na 2 małe słoiczki: 1 puszka ciecierzycy (waga puszki wraz z zalewą 400 g) 100 g daktyli (25 sztuk(...)łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżka miodu* 2 łyżki mleka* kilka łyżek wody z moczenia daktyli *w przypadku wegan - pomińcie miód i mleko, zamiast tego dodajcie syrop z daktyli/agawy, a także dolejcie wodę z moczenia daktyli Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić na co najmniej 15 minut. Odcedzić (wodę z moczenia daktyli pozostawić!). Do wysokiego naczynia
Ugotowaćowsianki. Ostatnio jem je nieco rzadziej, ale zawsze chętnie do nich powracam. Dziś przepis na jedną z moich ulubionych – gęstą i bardzo sycącą owsiankę czekoladową z bananem i pysznym masłem orzechowym. Ja zawsze po takim śniadaniu jestem najedzona przez długi czas i nie mam ochoty na podjadanie czegoś słodkiego. Taka owsianka idealnie sprawdza się na jeszcze chłodne zimowe poranki. Składniki(...)porcja): 1 banan 4 łyżki płatków owsianych 1 szklanka mleka 1 łyżka ciemnego kakao masło orzechowe Wykonanie: Płatki wsypać do garnuszka i zalać szklanką mleka.* Banana pokroić w plasterki. Podgrzewać owsiankę na małym ogniu, cały czas mieszając. Wrzucić pół pokrojonego banana i dodać łyżkę kakao. Gotować około 5 – 8 minut, do uzyskania odpowiedniej gęstości. Przełożyć do miski. Ułożyć pozostałe plasterki
Healthy food explorerDziś coś dla wielbicieli domowych ciasteczek. Wersja bardziej bogata, bo nie tylko ciastko i krem ale dodatkowo polane polewą z czekolady i masła orzechowego. Nie powiem, że robi się je szybko, choć są łatwe ale dość pracochłonne. Jeśli jednak skusicie się na ich przygotowanie to nie zawiedziecie sie, bo na pewno znikną w mgnieniu oka! Składniki: na ciasto(...)pudru szczypta soli na nadzienie: 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru szklanka pełnego mleka w proszku 150 g masła dodatkowo: 150 g czekolady deserowej 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów 3 łyżki mleka wiórki czekoladowe Składniki ciasta szybko zagnieść a następnie owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamogę zjeść?" ;) Brownie jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Do tego w cale nie czuć w nim, że jest z fasoli. Ja przedstawiam Wam z polewą czekoladową z masła orzechowego - niebo w gębie! Składniki (na małą keksówkę): - 1 puszka czerwonej fasoli - 1 duży dojrzały banan - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka - 2 łyżki kakao - ulubione bakalie (opcjonalnie) * polewa(...)gorzkiej czekolady - 2 łyżki masła orzechowego (ja użyłam najlepszego od Vegan's Creuelty Free Selections ) Fasolę odsączyć i przepłukać pod bieżącą wodą, Odcedzić. Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować blenderem na gładką masę (ważne jest dokładne zmiksowanie, tak aby masa była bardzo gładka). Dodać posiekane bakalie. Masę przelać do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym
CookYourselfkocha albo nienawidzi. My zdecydowanie jesteśmy w tej pierwszej grupie ale wolimy te domowe. Moim faworytem są beziki przełożone masą kawową ale teraz nie miałam czasu i przesmarowałam je masłem orzechowym, bo tylko je miałam pod ręką. Ależ to wyszło dobre. Musicie uwierzyć na słowo albo po prostu je upiec. Składniki: 4 białka 160 g cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)szczypta soli 1/2 szklanki masła orzechowego z kawałkami orzeszków Białka wbić do misy miksera, posolić i ubijać aż powstanie sztywna piana. Wtedy zacząć powoli, łyżka po łyżce dodawać cukier. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wyścieloną papierem krótkie paseczki (lub inny kształt). Foremkę z bezami wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZapraszam na pyszną tartę a'la snickers w zdrowszej wersji. Spód to pyszne owsiane ciasto czekoladowe z dodatkiem masła orzechowego, bez pieczenia :) Kremowy karmel przygotowany jest ze słodkich daktyli i bananów, smakuje lepiej niż ten z cukru. Na wierzchu znajdziemy aksamitną polewę czekoladową. Można dodać jeszcze orzeszki ziemne i otrzymamy smak popularnego batonika :) Spód: 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki(...)masła orzechowego 4 łyżki mleka 2 łyżeczki kakao 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka oleju kokosowego, rozpuszczonego Płatki owsiane zmielić na mąkę. Wymieszać z pozostałymi składnikami, masa powinna być zwarta, dająca się rozprowadzić na blaszce. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i ugnieść dnem szklanki. Schłodzić. Masa: 1 szklanka daktyli 2 banany 1 łyżka masła
Chocolate Muffin BlogSłodka pasta ze słonecznika Stosunkowo rzadko robię pasty kanapkowe na słodko, bo jestem zakochany w maśle orzechowym domowej roboty , któremu towarzyszą dżem lub dobre powidła. Są jednak momenty w moim życiu, gdy chcę spróbować czegoś nowego, dokonać zmiany. Dla jednych będzie to zakup mieszkania, zrobienie prawa jazdy… dla mnie dzisiaj jest to pasta ze słonecznika . Ja to mam ambicje(...)życiowe problemy Pasta ze słonecznika w dzisiejszym wydaniu jest na słodko. Zrobiona prosto i klasycznie. Świetnie zastępuje na kanapce masło orzechowe. Zresztą jak prażony słonecznik mógłby nie być dobry… Do wykonania przepisu użyłem syropu ryżowego, ale możesz go zastąpić również syropem klonowym, daktylowym, z agawy lub po prostu miodem. Użyj po prostu tego co masz. Inne pasty na słodko
Blendman