Cebulę oraz papryczkę chili drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posikana cebulę i chili, podduś je przez 2 minuty na małym ogniu. Dodaj pozostałe składniki sosu: melko kokosowe, masło orzechowe, sos sojowy i całość dokładnie zamieszaj do momentu, aż uzyskasz gładki sos. Niech się podgotuje przez 5 minut, a po tym czasie dorzuć różyczki brokułu, zamieszaj i gotuj ponowne
Roślinna - blog wegańskimigdałowego 1/2 banana 1 łyżeczka syropu klonowego Dodatki: 1/2 banana, mrożone maliny, wiórki kokosowe, cynamon cejloński Przygotowanie: Do rondelka wsyp płatki owsianego, zalej mlekiem, dodaj mus kokosowy, masło orzechowe i syrop klonowy. Gotuj do momentu uzyskania preferowanej konsystencji. Przed końcem wmieszaj rozgniecionego widelcem banana. Podawaj z dodatkami
Zdrowie na języku :Porkiszowej 200 g mąki jaglanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 100 g melasy z morwy 100 g masła orzechowego 2 duże jajka 250 ml mleka 150 ml wody gazowanej 4 dużej jabłka 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Jabłka obierz i pokrój w grubą
Zdrowie na języku :Pmożna już poczuć powiew wiosny. I do tego ten piękny kolor :) Składniki (1 porcja): 1/2 szklanki mrożonych malin Hortex 1 średni dojrzały zamrożony banan* 1 łyżka masła orzechowego 2 łyżki płatków owsianych 1/2 szklanki mleka (najlepiej roślinne, u mnie migdałowe) Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do miseczki
Healthy food explorermocy lub 10 małych: 30 suszonych daktyli 1/2 szkl. pestek słonecznika 2 łyżki nasion chia od Galeria Herbat (świetna cena!) 1/2 szkl. wiórek kokosowych 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka płynnego miodu Sezam do obtoczenia Przygotowanie: Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 min. Do miski wrzucamy wszystkie składniki (łącznie z odsączonymi już daktylami) oprócz sezamu
CzarnawisienkaŚwietnie nadaje się na kanapki, do placuszków, omletów, naleśników, wafli, gofrów czy innych, podobnych smakołyków. Składniki: - 200g naturalnego tofu - 150ml mleka (sojowego) - garść nerkowców - 2 łyżki kakao - 1 łyżka masła orzechowego PRIMAVIKA - 2 łyżeczki miodu Tofu wyjmujemy z opakowania i odsączamy z nadmiaru wody. R ozdrabniamy je na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do momentu
Be Fit Be StrongZasmakował nam niesamowicie, że postanowiłam odtworzyć ten smak w mniej słodkiej wersji. I powiem Wam, że udało mi się! Na zdjęciu, porcja mojego mężczyzny z roztopioną czekoladą mleczną i masłem orzechowym, a ja wolałam opcję mniej kaloryczną - z musem malinowym i taką również Wam polecam! Składniki: - 500ml lodów śmietankowych - 500g mascarpone - 2 jajka *opcjonalnie: laska wanilii Tortownicę (u mnie
Be Fit Be Strongidealnie wpasowało się do placów w wersji roślinnej, zastępując mi jajko 💚 Składniki: 60 g płatków pszennych 2 łyżeczki miksu superfoods Rebuild (Biokulturalni) 1 średni banan 1 łyżeczka masła orzechowego 100 ml napoju roślinnego (u mnie jaglany) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru kokosowego Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Aczkolwiek
Zdrowie na języku :Pśliwką. Składniki (2 porcje): 120 g płatków gryczanych 200 ml mleka sojowego 2 łyżki rodzynek 2 łyżeczki słodzika, np. ksylitol, syrop klonowy 1 łyżka masła orzechowego 2 kostki gorzkiej czekolady 1/2 łyżeczki cynamonu 2 śliwki 4 pekany Przygotowanie: Czekoladę posiekaj na drobne kawałki. Śliwki przekrój na pół i wydrąż pestki
Zdrowie na języku :Pmożesz przeczytać TUTAJ . Składniki (1 porcja): 50 g kaszy jaglanej 125 ml wody 125 ml mleka roślinnego 2 łyżeczki sproszkowanych daktyli 1 łyżeczka masła orzechowego 1 łyżeczka eliksiru The I love You Formula (ZOJO) Przygotowanie: Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą, następnie podpraż w rozgrzanym rondelku, ciągle mieszając, przez 3 minuty. Następnie zalej
Zdrowie na języku :Pzdrowe lody. A Wy robicie takie mrożone desery w swoich domach? Składniki (4 lody): 1 duży dojrzały banan (150 g) 150 ml napoju roślinnego lub mleka 1 łyżka masła orzechowego (u mnie pistacjowe od Ostrovit) 1 łyżeczka kakao - opcjonalnie Przygotowanie: Wszystkie składniki zblenduj, tak jakby miał to być koktajl. Jeżeli chcesz wersje kakaową - dodaj kakao, do całej masy
Zdrowie na języku :PSkładniki na około 10 sztuk: 60 -100 g preperowanego ryżu/kaszy jaglanej/ 100 g ziaren słonecznika 100 g orzeszków ziemnych (u mnie były solone) 100 g daktyli 50 g masła orzechowego 100 g/tabliczka gorzkiej 70% czekolady Przygotowanie: Daktyle zalej 200 ml gorącej wody i mocz minimum 15 minut, po czym zblenduj na idealnie gładką masę (całość, razem z wodą). Czekoladę
greenscarfDAKTYLOWY KARMEL: 30 daktyli 2 łyżki masła z nerkowców Daktyle zalewamy wrzątkiem na minimum 15 minut. Po tym czasie odławiamy je z wody, w której się moczyły, dodajemy masło orzechowe i miksujemy blenderem na gładką masę. Masę tę wykładamy na nasz kaszosernik i ponownie wkładamy do lodówki. Najlepiej, gdyby to była cała noc. Ja nie wytrzymałam i ukroiłam kawałek
MamaOskarkaposiekanej kolendry 2 łyżki sezamu 1 papryczka chili Do mniejszej miseczki wlej olej sezamowy, sos sojowy oraz syrop klonowy. Dodaj starty ząbek czosnku, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili, masło orzechowe i sok z limonki. Całość dokładni zamieszaj i odłóż na bok. Sałatę i paprykę pokrój w drobne paski, dymkę drobno posiekaj. Przerzuć do dużej miski. Różyczki brokuła pokrój
Roślinna - blog wegańskiprawda? :) Z przepisu wyszły mi 3 pełne blachy. Składniki: - 240g ekologicznej mąki żytniej typu 720 chlebowej SYMBIO - 125ml mleka (u mnie kokosowe) - 20g syropu klonowego/z agawy - 3 łyżki masła orzechowego - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka przyprawy do piernika (najlepiej domowej) - skórka otarta z 3/4 pomarańczy (uprzednio sparzonej wrzątkiem!) - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka kakao bez cukru - szczypta
Be Fit Be Strong