smaki za mną "chodzą" . Nieważne, że w domowej szufladzie cukierniczych skarbów obecne były ciastka czekoladowe, kolorowe żelki i karmelowe cukierki. Co z tego?! Nie było w niej niestety nic orzechowego. A mój organizm orzechów się domagał stanowczo i żadnym substytutem nie chciał się zaspokoić. Pierwsza myśl to złapać się za słoik masła orzechowego . Po chwili myśl przeszła w czyn
Grunt to przepis!delikatnie a przy tym chrupiące, a domowy sos pieczarkowy idealnie komponuje się z nimi tworząc niezwykle apetyczne danie Placki Ziemniaczane z Sosem Pieczarkowym - Składniki: Placki Ziemniaczane: 4 duże ziemniaki 2 cebule jajko łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej sól pieprz Sos Pieczarkowy: 250 g świeżych pieczarek cebula ok. 2 łyżki masła szklanka bulionu (jeżeli chcemy użyć bulionu z kostki - wybierzmy
Słodka Stronalitra wody 100 ml przecieru pomidorowego domowej produkcji solidna szczypta płatków chili Przygotowanie: Paprykę pokroiłam w kostkę, a cebulę i pieczarki w talarki ;) Na gorącą wodę wrzuciłam kostkę rosołową. Do gotowego bulionu wrzuciłam usmażone mięsko. Dusiło się ok. pół godzinki. Dorzuciłam paprykę. W tym czasie przysmażyłam cebulę i pieczarki na maśle, które lekko posoliłam i popieprzyłam. Dodałam do duszącego
Kuchnia po mojemurówni z domową pizzą. Nie jadłam ich chyba kilkanaście lat, a może nawet dłużej. Ostatnio sobie o nich przypomniałam i zrobiłam. Smakowały inaczej, ale chyba nie ma się co dziwić. Składniki: 6 bułek (gładkich, bez nacięć na górze) Ok. 300 – 400 g pieczarek 1 niewielka cebula Masło Sól, pieprz
Sto kolorów kuchnijakiś czas można zjeść takiego prawdziwego domowego pączka. Przyznam, że te pieczone w piekarniku "pączki" to dla mnie nie pączki. A jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Składniki: 0,7 kg mąki pszennej luksusowej pół szklanki drobnego cukru do wypieków pół szklanki całych jajek 10 dag tłuszczu użyłam roztopionego masła szklanka mleka 5 dag drożdży szczypta soli
Krakowskie smaki Aniprzyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika1 łyżeczka zmielonego cynamonu1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej200 ml płynnego miodu85 g masła1/3 drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowejstarta skórka z jednej cytrynyLukier:2 szklanki cukru pudrusok z 1/2 cytryny1 łyżka gorącej wodyWykonanie:W garnuszku z grubym dnem rozpuszczamy masło i miód. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, masa powinna
Kulinarne przygody Gatitygarnku, w ktorym bedziemy przygotowywac zupe maslo i zeszklic cebule.Dodac czosnek.Wlac pomidory z puszki i wywar z gotowania golonki.Gotowac okolo 15-20 minut.Jesli zupa jest za kwasna wlej wiecej wywaru z golonki.Wszystko zalezy od jakosci pomidorow z puszki.Nalezy pamietac,ze pomidory z puszki sa bardziej aromatyczne i bardziej pomidorowe niz domowe przeciery.calosc zblendowac (choc nie jest to konieczne)w miedzyczasie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dziś Wam zaprezentuję są nadziane domową masą makową, której wykonanie jest nieco pracochłonne, jednak możemy masę zrobić dzień wcześniej:) W ekspresowej wersji możecie również użyć gotowej masy makowej, jednak koniecznie wzbogaćcie ją o ubite białko! Ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru pudru, 2 żółtka, 200g masła, czubata łyżka śmietany
Z miłości do słodkościniepogodę najlepsze są domowe drożdżówki. Idealne na drugie śniadanie, czy do szkoły. A jeżeli do drożdżówek dodamy cynamon, to powstaje już typowa jesienna przekąska. Kubek mleka czy kakao, ewentualnie kawy i uczta gotowa. Przepis na drożdżówki pochodzi z książki Elizy Mórawskiej "Słodkie". Zostało mi trochę konfitury z masłem, więc w nawiasie podaję zmniejszoną ilość
Sto kolorów kuchniwolimy lekko pokrojoną.2. Pieczarki oczyszczamy. Na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy jest miękka i złocista dorzucamy pieczarki, starte na tarce na grubych oczkach. Dusimy. Gdy pieczarki są już odparowane z wody, wrzucamy kapustę i wszystko przesmażamy, aby odparować jeszcze więcej wody. Doprawiamy pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym, vegetą (najlepiej domową). Pozostawiamy do przestygnięcia. Najlepiej dobrze schłodzić farsz
Wypisz Wymalujtutaj daje Wam przepis na domowe świąteczne ciasteczka, które możecie zrobić z rodzinką lub ukochaną osobą. Kruche Ciasteczka korzenne Ciasteczka; mąka pszenna 160 g mąka orkiszowa 140 g (można zastąpić ją pszenna takimi samymi proporcjami) cukier puder 100 g żółtka z jajka 2 sztuki margaryna 240 g ( można zastąpić Masłem) przyprawa korzenna całe opakowanie Lukier; 2 białka z jajka
pichcisztoTakie ciasteczka to bardziej świąteczna ozdoba niż deser ale oczywiście są zupełnie jadalne. Są proste do zrobienia ale wymagają sporo czasu i cierpliwości. Oczywiście mogą być
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTe ciasteczka są tak delikatnie, że rozpływają się w ustach. I tak pyszne, ze ręka sama po nie sięga, nie sposób się od nich oderwać. Przepis
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNa wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki, dlatego poniżej zamieszczam przepis na babkę... z 7 Up-em, który pełni tu rolę spulchniacza. Moja propozycja nie jest
Domowa Cookierenka AgiPyszne ciasto..najlepiej smakuje na drugi dzień..50 dkg mąki6-7 łyżek miodu1 duże jajko10 dkg masła10 dkg cukru pudru1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku
Moje domowe kucharzenie