poszukiwaniu kulinarnych inspiracji na kolejne, domowe przyjęcie, trafiłam do Łucji. W jej Fabryce wypatrzyłam urzekające i apetyczne pietruszkowe tartinki, które postanowiłam zagnieść u siebie. Spisały się na medal:) Koniecznie wypróbujcie przepis! Składniki: na ok. 10-12 tartinek 100 g mąki pszennej 50 zimnego masła 1 żółtko duża szczypta soli spora garść natki, drobno posiekanej Mąkę przesiać i wymieszać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatabliczki gorzkiej czekoladysłoiczek kwaśnych powideł (u mnie domowe z czarnej porzeczki)bakalie (suszone morele, orzechy włoskie, żurawina, płatki migdałowe, kandyzowana skórka pomarańczowa)2 łyżki masła2 łyżki śmietanki kremówkiWafle smarujemy na przemian masą kajmakową oraz powidłami. Następnie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki i masła. Pamiętajmy, że miseczka nie może dotykać wrzątku. Polewamy czekoladą wafle, następnie posypujemy
Bon Appetit Małgorzatydomowy majonez… od podstaw - prawdziwe, domowe hamburgery. Nie mają one nic wspólnego z fast foodem. Na to danie trzeba, niestety, poświęcić trochę więcej czasu. W tym przepisie, prym wiodą bułki. Z poniżej podanych proporcji upiekłam 8 naprawdę sporych sztuk.Składniki: - 710 g mąki tortowej- 200 g jogurtu greckiego- 60 g masła- 1 jajko + 1 żółtko- 1/2 szklanki mleka(...)miski. Masło, mleko, jogurt lekko podgrzałam w mikrofali (masło musi się roztopić). Następnie wbiłam 1 całe jajko oraz żółtko i dokładnie wymieszałam. Do mąki wlałam ciepłe mleko z jogurtem, masłem i jajkami oraz wyrośnięty rozczyn. Dodałam sól i wyrobiłam ciasto. Wyrabiałam ręcznie, nie dłużej, jak 10 minut. Ciasto przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia
mojewypiekiinietylkoSkładniki: woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 opakowania/mrożone, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, papryka ostra mielona
W Mojej Kuchni Lubięskładniki: ok.60 g szpinaku, świeżych liści 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 250 ml kwaśnego mleka lub maślanki 1 łyżka cukru 1 jajko 1 łyżka masła
Domowy Smak Jedzeniaskładniki 150 g mąki orkiszowej 1 jajko 250 ml kwaśnego mleka lub jogurtu greckiego 2 łyżki cukru brązowego 1/2 łyżeczki sody borówki, jagody dodatkowo: masło, miód
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 300 g fasolki szparagowej 5 młodych marchewek 2 łyżki ziaren słonecznika, łuskanego, uprażone na suchej patelni 2 łyżki masła sól wykonanie: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto kruche: 410 g mąki orkiszowej 95 g cukru pudru 200 g masła 4 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 1/3 łyżeczki amoniaku 1 łyżeczka
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto: 180 g mąki orkiszowej lub pszennej 25 g cukru 1 żółtko 100 g masła, schłodzonego 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 szczypta soli wykonanie
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1000 g fasolki szparagowej 100 g boczku 100 g sera żółtego 1 cebula 1 łyżka maki 200 ml mleka 3 łyżki masła 2 kromki chleba
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, sok z cytryny 2 łyżeczki, serek "capri" z Sierpca 440 gram, jogurt grecki 330 gram, rodzynki 100 gram, budyń
W Mojej Kuchni Lubięwykorzystałam kilka ich produktów do przygotowania domowych pralinek w dwóch s makach oraz czekoladowego łamańca . Praliny jak również czekoladowy łamaniec nie tylko doskonale smakują, ale także nadają się na prezent. Składniki: 2 garście Rodzynki królowej HELIO 1 garść Morele suszone HELIO 1 garść Orzechy pistacje bez łupin i bez soli 100 g Masło szczypta soli 300 g Orzeszki piniowe Jajko(...)potem formujemy kulki wielkości jednego kęsa. Po zrobieniu owocowych kuleczek robimy kulki o smaku nugatu. Aby przygotować nugatowe nadzienie pralin musimy najpierw w blenderze zmiksować orzeszki piniowe z masłem ok. 25 g. Nie miksujemy orzechów za bardzo aby zachować chrupkość. Potem musimy jajko ugotować w kąpieli wodnej wraz z cukrem migdałowym i cukrem pudrem. Roztrzepujemy jajko, dodajemy cukry i stawiamy
Projekty ze smakiemZakochałam się w ich smaku! Są obłędne, nie za słodkie, a przede wszystkim bardzo zdrowe! Po treningu idealne! Polecam pyszne masło orzechowe od firmy Planta Food
VioletoweKucharzenieZapraszam Was dziś na domowe ciasteczka. Kruche ciasteczka z kokosowym kremem idealnie pasują do kawy czy herbatki, Składniki: ciasto: 1 szkl mąki+ do podsypania szczypta soli 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki mąki kokosowej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 100 g masła krem: 125 g ricotty 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka śmietanki 1 łyżka wiórków kokosowych
słodkie i nie tylko historie kulinarneskładniki na ciasto miodowe: 750 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru pudru 185 g masła 3 jajka 200 g miodu płynnego 2 i 1/2
Domowy Smak Jedzenia