domową baklavę i uznałam to za absolutny hit. Mam nadzieję, że za jakiś czas znów będzie mi dane przygotować baklavę, gdyż mam ogromną ochotę podzielić się z Wami moim wspaniałym przepisem. Składniki na ciasto (o śr. 25cm): – opakowanie ciasta filo – 800g jabłek, obranych i pokrojonych na ćwiartki – 4 łyżki cukru trzcinowego – 50g+2og masła/oleju
Be Fit Be Strongdomowego biszkoptu, masy z podsmażonych jabłek z cynamonem, delikatnej warstwy budyniowej oraz czekoladowej polewy. Połączenie każdej z tych starannie przygotowanych warstw sprawia, że torcik jest delikatny, nie za słodki, dostojny i pyszny! Możecie zrobić ten torcik w wersji BEZ PIECZENIA! Wystarczy, że zastąpicie biszkopt- małymi biszkopcikami,wyłożonymi na dno tortownicy, lub zrobicie podstawę z naturalnych, owsianych ciasteczek i masła(...)miksowania wlewamy rozpuszczoną żelatynę- mieszamy jeszcze przez chwilkę- po czym wykładamy budyniową masę na zastygnietą warstę z jabłek. Tortownice ponownie wstawiamy do lodówki, aż nasza budyniowa masa stężeje. POLEWA: Masło rozpuszczamy w rondelku- dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy na małym ogniu- cały czas mieszając, aż składniki połączą sie ze soba w gęstą, jednolitą masę. Delikatnie przestygniętą polewę wylewamy na warstwę budyniową
Domowe TortyA może by tak na kolację puszystego naleśniora ? :D Hehe. Przepisów na naleśniki jest mnóstwo. Składniki najczesciej te same, ale również liczą się proporcje :) A
Domowa Kuchnia u Mamyskładniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 jajka 25 g drożdży 60 ml mleka, letniego 150 g masła 2 łyżki cukru 125
Domowy Smak JedzeniaNa ten przepis trafiłam zupełnie przypadkowo, ale od razu powędrował do ulubionych. Polecam wszystkim miłośnikom szpinaku i nie tylko. Wybornie smakuje i na ciepło i na
Kuchnia domowa AniPyszne miękkie ciasteczka drożdżowe, które nie wymagają wyrastania. Z tej porcji wychodzi ich bardzo dużo. Byłam przerażona, bo lepiłam i lepiłam, było ich mnóstwo, bałam się
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKto nie lubi sernika? Chyba nie ma takiej osoby. Nawet te, które mówią, że ciast nie jadają to twierdzą, że sernik i szarlotkę akurat lubią. A
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskładniki na ok. 6-7 szt.: 130 g mąki orkiszowej 80 g cukru 70 ml mlek 50 g masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Domowy Smak JedzeniaPogoda brzydka, pochmurno..słoneczka nie widać..i aby choć troszkę umilić nastrój w domku..upiekłam drożdżówki..no i domownicy zadowoleni.. Na poprawę nastroju nie ma
Moje domowe kucharzenieTaka zapiekanka to doskonały pomysł na ciepłą kolację lub drugie danie. Zrobiłam ją na grubym puszystym cieście drożdżowym z mnóstwem naszych ulubionych dodatków. Świetnie smakuje polana
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzeglądałam dziś książki z przepisami na chleb i trafiłam na ten oto przepis. Chlebki wyszły super. Przepis sprawdzony - podaję dalej:) Pochodzi on z z książki "Pieczenie
Domowa Cookierenka AgiŚwięta tuż, tuż, więc małymi kroczkami wchodzimy w świąteczny nastrój:) Zapraszam do wypróbowania przepisu na pierniczki z drożdżami - są miękkie, nie za słodkie, bardzo smaczne
Domowa Cookierenka Agi3 szklanki mąki1 jajkookoło 1 szklanki letniej wodyszczypta soliFarsz:80 dag ziemniaków35 dag sera białego8 dag cebulisólpieprzPodane składniki wystarczają na około 50 szt. Najpierw należy przygotować
Świat Domowej KuchniSkładniki: pałki z kurczaka 8 sztuk, woda 4 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 6 sztuk, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, koperek siekany 4
W Mojej Kuchni Lubiędomowej roboty oczywiście :), konfitury z pomarańczy lub marmolady, na śniadanie lub na kolację. Moja córka wcinała z Nutellą. Myślę, z miodem tez będzie ekstra. Po prostu pycha! Z podanych składników wychodzą trzy chałki. Składniki: 250 ml mleka + 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu 8 gramów drożdży instant (jedno opakowanie) 500 gramów mąki 75 gramów cukru 100 gramów masła(...)użyłam margaryny Kasi) 1 jajko + 1 jajko do posmarowania wierzchu Masło stopić na małym ogniu - wystudzić Podgrzać mleko (niezbyt mocno - chodzi o to, żeby nie było prosto z lodówki) Mąkę, cukier, mleko, stopioną margarynę i ciepłe mleko umieścić w malakserze (lub zagnieść w misce). W malakserze mieszamy składniki 1,5 minuty na najwyższych obrotach Przykryć i odstawić około 30 minut
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com