Przeglądałam dziś książki z przepisami na chleb i trafiłam na ten oto przepis. Chlebki wyszły super. Przepis sprawdzony - podaję dalej:) Pochodzi on z z książki "Pieczenie
Domowa Cookierenka AgiŚwięta tuż, tuż, więc małymi kroczkami wchodzimy w świąteczny nastrój:) Zapraszam do wypróbowania przepisu na pierniczki z drożdżami - są miękkie, nie za słodkie, bardzo smaczne
Domowa Cookierenka Agi3 szklanki mąki1 jajkookoło 1 szklanki letniej wodyszczypta soliFarsz:80 dag ziemniaków35 dag sera białego8 dag cebulisólpieprzPodane składniki wystarczają na około 50 szt. Najpierw należy przygotować
Świat Domowej KuchniSkładniki: pałki z kurczaka 8 sztuk, woda 4 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 6 sztuk, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, koperek siekany 4
W Mojej Kuchni Lubiędomowej roboty oczywiście :), konfitury z pomarańczy lub marmolady, na śniadanie lub na kolację. Moja córka wcinała z Nutellą. Myślę, z miodem tez będzie ekstra. Po prostu pycha! Z podanych składników wychodzą trzy chałki. Składniki: 250 ml mleka + 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu 8 gramów drożdży instant (jedno opakowanie) 500 gramów mąki 75 gramów cukru 100 gramów masła(...)użyłam margaryny Kasi) 1 jajko + 1 jajko do posmarowania wierzchu Masło stopić na małym ogniu - wystudzić Podgrzać mleko (niezbyt mocno - chodzi o to, żeby nie było prosto z lodówki) Mąkę, cukier, mleko, stopioną margarynę i ciepłe mleko umieścić w malakserze (lub zagnieść w misce). W malakserze mieszamy składniki 1,5 minuty na najwyższych obrotach Przykryć i odstawić około 30 minut
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comJoannom, Joasiom, Asiom ;)))) Biszkopt: 2 jajka 1/3 szkl domowego cukru waniliowego 1/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa: 500 ml mleka 4 żółtka 1/2 szkl cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 czubate łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej szczypta soli 250 g masła puszka ananasa Beza kokosowa: 4 białka 1 szkl cukru
Smakołyki Asiświeżych i dojrzałych pomidorów (a nie z koncentratu!) oraz domowego rosołu. Z resztą kto spróbuje takowej, to tej z koncentratu już nie zrobi, przynajmniej teraz, kiedy to pomidory coraz słodsze i najlepiej smakują! 😄 Około 1,8-2 litra: * rosół- 1 litr * dojrzałe pomidory malinowe- 1 kg * cebula- 1 średniej wielkości * masło klarowane- 2 łyżki * sól, cukier trzcinowy- do smaku
Kraina Miodem Płynącaidealnie w tradycję polskiego menu Wielkanocnego, obok jajek i domowych wędlin. A te pasztety na Wielkanoc są bardzo smaczne. Pasztet najlepszy, wieprzowo- wołowy Pasztet drobiowy z wiśniami Pasztet wieprzowy Pasztet z wątróbek z żurawiną Gęsi pasztet z żurawiną Pasztet z wątróbek z morelami pâté z galaretką z jabłek Pâté z masłem i pietruszką The post Pasztety na Wielkanoc
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasto łączące w sobie to co najlepsze na święta - domowej roboty masę makową, lekką warstwę serową i delikatną bezową piankę, posypaną płatkami migdałowymi. Pełne aromatu, niezbyt słodkie ciasto - na pewno przypadnie do gustu naszym domownikom lub gościom :) Składniki wystarczą na formę 26 x 26 cm. Łącznie potrzebne będzie 200 g masła, 6 żółtek i 8 białek. Poniżej znajdziecie składniki rozdzielone
Świat CiastaMendelejewa, a tutaj... miłe zaskoczenie! Skład praktycznie taki, jak domowego ciasta... i ze smakiem jest dokładnie tak samo. Porządna ilość cynamonu i zaskakująco wysoka zawartość miodu sprawia, że ciasto smakuje jak piernik. Co najlepsze, jest już pokrojone w plastry! Jak dla mnie, świetnie smakuje podpieczony w tosterze i posmarowany świeżym masłem... pychota. * Tartex Brotzeit Tomate - wegetariańska pasta kanapkowa
Poranek na słodkosmaku wyśmienita. Warto przygotować ten klasyk kuchni francuskiej w domowym zaciszu. Składniki (na 2 duże lub 4 mniejsze porcje): 1 kg cebuli 3/4 szklanki białego wina 750 ml bulionu 1 liść laurowy 1 łyżka posiekanego, świeżego tymianku 2 ziela angielskie 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła szczypta soli i pieprzu dodatkowo: bagietka i starty
Mango Papajakomentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 5 dużych białek 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki gorącej kawy Kawę rozpuścić w wodzie i odłożyć do wystudzenia. Płaską blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować 20 cm okrąg. Białka
Domowa cukiernia EwyDomowego pieczywa nie trzeba specjalnie zachwalać, każdy wie, że jest smaczniejsze i zdrowsze. Jego przygotowanie brew pozorom nie wymaga dużych umiejętności ani wiele czasu. A na taką pachnącą świeżą bułeczkę skusi się każdy. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 80 g stopionego masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka tłustego mleka 1 większa łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarobi się je szybko, dodatkowo można je zjeść w domowym zaciszu do kawy, albo też zabrać na piknik na łonie natury. Ja zabieram zawsze muffinki w góry. Za każdym razem gdy zdobywam szczyt, mogę zjeść swoją muffinkę zwycięstwa w nagrodę ;-) SKŁADNIKI 300 g śliwek (waga już bez pestek) 100 g masła 2 jajka 100 g cukru trzcinowego (może być również
Passions hobbies lifekolejnych 10 lat hehe... Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta Domowe. Wydanie Specjalne Mojej Kuchni" nr 29/1993. Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej; 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia; 150 g cukru pudru; 1 cukier waniliowy (16g); 1 jajo; szczypta soli; 2 łyżki mleka (u mnie 4 łyżki); 125 g masła lub margaryny; Składniki na farsz i lukier
In my kitchen