grubym dnem rozpuszczamy masło i dusimy na nim cebulę, aż stanie się szklista. Uwaga: nie można dopuścić do tego, aby cebula zbrązowiała – jej smak stanie się wtedy lekko gorzki. Podduszoną cebulę zalewamy winem i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut. Następnie, dolewamy bulion. Jeżeli nie mam akurat zamrożonej domowej bazy
Patchworkskładniki na 1 porcję ciasta (potrzebujemy 2 porcje): 100 g mąki (w moim przypadku orkiszowa) 100 g cukru pudru 100 g masła 4 żółtka 1/2 łyżeczki
Domowy Smak JedzeniaPolewa czekoladowa w wersji ganasz, czyli na śmietance 30% (lub 36%) - idealna do tortów i innych ciast oraz do wszelkich słodkich deserów. Świeżo przygotowana polewa, najlepiej
Anioszek w kuchnilekko dołującej lektury poprawić nastrój jakimś domowym smakołykiem. Zdecydowałam się dzisiaj na kanadyjski kruchy placek poznany w książce "Potrawy z czterech stron świata" Lekko zmieniony, przygotowany w tortownicy robi u nas za torcik orzechowy. Może zna go też pani Munro? Jeśli Wy chcecie go poznać przygotujcie: Na ciasto: - 150g mąki - 80g masła - szczypta soli - łyżka zimnej wody
I tu będę miała takie teBlaty kruchego ciasta przełożone kremem kajmakowym i wykończone bezą z migdałami. Kruche ciasto z tego przepisu wyszło mi tak delikatne, że miałam problem z poskładaniem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSmak to jeden z najcenniejszych doznań, które możemy wzbogacić w czasie podróży. Kuchnia regionalna daje możliwość poznania dogłębnie kultury i historii regionu. Dzięki potrawom możemy poznać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskładniki: 500 g mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej 3 jajka 250 ml mleka, letniego 30 g drożdży 110 g cukru 100 g masła 1 łyżeczka cukru
Domowy Smak Jedzeniapaprykarzu z dzieciństwa, mam rację? Kromka chleba, masło i gruba warstwa paprykarzu... To dopiero był cymes :) Dzisiaj kupiony paprykarz smakiem wcale nie przypomina tego 'starego' więc zamiast jeść 'byle co' z puszki zróbcie pastę sami, bo jest naprawdę prosta w przygotowaniu i dzięki niewielkiemu nakładowi pracy możecie ciszyć się fantastycznym smakiem paprykarzu domowej produkcji :) Ja z tą kanapką przeniosłam się
Kraina Miodem Płynącanajlepiej z domową wędliną (przepisy na domowe wędliny tu ). Jest bardzo puszysty, pachnący, mięciutki i co najważniejsze bardzo smaczny! Prosty chleb pszenny - składniki: 850 g mąki pszennej typ 450 Szklanka (250 ml) wody 3/4 szklanki (200 ml) mleka 2,5 łyżeczki soli 2 łyżki cukru 7 g drożdży instant 75 g masła Prosty chleb pszenny - przepis: W rondelku
Kuchnia ŁukaszaProste, szybkie w przygotowaniu, klasyczne, domowe ciasto z owocami. Ciasto idealne na niedzielny deser, piknik lub "garden party". Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców, dzięki czemu ciasto będzie za każdy razem inne, wykorzystamy sezonowe owoce, a wypiek będzie zawsze przepyszny. Najlepsze Proste Ciasto Ucierane z Owocami - Składniki: 200 g masła 4 duże jajka 200 g mąki pszennej
Słodka StronaCukinia faszerowana chudym mięsem z królika i polana sosem z kurek to doskonały pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Można podać ją z surówką, dobrze smakuje
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabiałek zgromadzonych w lodówce np. po przygotowywaniu domowego budyniu. A mówiąc o budyniu - w najbliższych dniach planuję przygotować pyszny budyń jakiego do tej pory nie jedliście... smak? W tonacji dzisiejszego omleta :) Zapraszam na kolację, która pachnie i smakuje jak wielka kokosanka :) Składniki: 2 białka 1 łyżka wiórków kokosowych szczypta sol Dodatkowo: jogurt masło orzechowe orzechy maliny Rozgrzać patelnię. Białka
Chocolate Muffin Blognieba :-) Uwielbiam eklerki, a takie przygotowane w domowym zaciszu są obłędne!!! Polecam! Składniki na eklerki CIASTO PARZONE: 250 ml wody 125 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 4 jajka KREM: 500 ml mleka 1 niepełna szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny cukier puder do posypania
Rozpustne gotowanieprzygotowania pianki cytrynowej. W domowych warunkach możecie przygotować pianę bez lecytyny. Wystarczy obrać cytrynę, wyciąć fileciki i zmiksować blenderem razem z sokiem wyciśniętym z pozostałej części. Piana będzie znacznie mniej trwała, dla tego trzeba ją przygotować tuż przez podaniem potrawy. Składniki: 1 kalmar, 4 mini cebulki, 1 cytryna, 50g masła, 20 ml białego wina, sól, pieprz, Makaron
SzczyptaSmaQBardzo fajne wilgotne muffinki. Przepis znalazłam na blogu, który już nie istnieje, ale podaję ze swoimi zmianami.Składniki:1 tabliczka gorzkiej czekolady1/2 kostki masła2 czubate łyżki
Kuchnia domowa Anidlatego, że są po prostu domowe. A jak smakują? Przekonajcie się sami! :) Powiem tylko, że pachną wanilią, a ich słodycz jest idealnie wyważona, zaś klasyczny krem pâtissière nie ma sobie równych!Składniki na ciasto parzone (na 30-40 sztuk):2 szklanki wody250 g masła2 szklanki mąki pszennej8 jajekW garnku zagotować masło z wodą, a następnie jednym ruchem
Food Squareoddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej(...)Filmik poniżej: Gotowy tort wkładamy przynajmniej na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc) ! PRZYJEMNEGO PIECZENIA i… Smacznego!!! Artykuł Tort serduszko z różyczkami pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortybędzie post zwieńczony wykwintnym niedzielnym daniem. Dzisiaj zaproponuję zwykłe drożdżowe racuchy z jabłkiem. W prawie każdym domu robi się je według starych domowych receptur, a chyba nawet częściej wedle maminych rad "na oko". Ja też najczęściej tak właśnie przygotowuję racuchy. Ostatnio chciałam jednak jakoś je spisać, żeby służyły kiedyś moim synom jako wskazówka do samodzielnego przygotowania tradycyjnej ciepłej kolacji(...)szklanki mleka - 2 dag drożdży - 2 op. cukru wanilinowego - 2 jajka - 2 łyżki oleju - szczypta soli - 2 szklanki pokrojonych jabłek - cukier puder do posypania gotowych racuchów - odrobinę klarowanego masła do smażenia Mleko w temperaturze pokojowej wlewam do miski, kruszę drożdże i rozcieram od razu także z cukrem. Następnie wbijam jajka, sól i stopniowo dorzucam mąkę wyrabiając rózgą
I tu będę miała takie teobczyźnie nie smakuje, jak domowe bułki, chleb, twaróg, czy inne wyroby. Oczywiście z ogromnym naciskiem na do-mo-we. Nie chwaląc się, nie znam takiej piekarni, która może się równać z bułeczkami pełnoziarnistymi – mojego wypieku. Ale, to ja nie znam. Wy, aby się o tym przekonać musicie spróbować je… upiec. Składniki: - 4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej(...)szklanki mąki tortowej (lub luksusowej)- 30g suchych drożdży- ¾ szklanki cukru- 4 jajka- 2 szklanki serwatki (może być mleko)- 30 dag masła- 1 płaska łyżeczka soli- płatki owsiane, sezam, nasiona słonecznika do posypania bułek- dodatkowo 1 jajko i 2 łyżki mleka do smarowania bułek Przygotowałam rozczyn – 50ml wrzątku i 1 łyżkę cukru – wymieszałam, dolałam 100ml zimnej wody, wsypałam suche drożdże
mojewypiekiinietylkotrzecią świeczkę adwentową. Na tą okazję przygotowałam między innymi świąteczne karmelki domowej roboty. Świąteczne słodycze własnoręcznie przyrządzone są bardzo popularne w Szwecji. Muszę przyznać, że sama załapałam bakcyla na domowe słodycze . Co roku przyrządzam między innymi świąteczne karmelki. Na tegoroczne święta proponuję śmietankowe karmelki. Karmelki to również świetny prezent. Jak co roku obdarzam przyjaciół tak zwanymi goodie bags, które napełniam(...)cieszą się dużą popularnością. Są bardzo łatwe do przyrządzenia. Część karmelków owijam celofanem i wieszam na choinkę. Lubimy “objadać” choinkę, a Wy? Świąteczne karmelki Składniki: 100 g masła 150 ml śmietanki, najmniej 36% 150 ml cukru 150 ml gold syropu sól morska, orzechy lub owocowa posypka do dekoracji Rozpuść masło w małym rondelku. Dodaj śmietankę, syrop i cukier
codojedzeniaZnów pierniki, nie ma się co dziwić, w końcu niebawem Boże Narodzenie. A że moje dziecko uwielbia robić ze mną wszelkie ciasteczka, wybierać foremki, wycinać i
Kuchnia domowa AniDzisiaj obchodzimy Dzień bloga, blogera...i z tej okazji wszystkim blogerom i blogerkom życzę samych przyjemności z prowadzenia bloga.. nie ważne czy kulinarnego , modowego czy
Moje domowe kucharzenieśrednia cebula -pieprz, troszkę wegety -trochę masła DODATKOWO -1 cebula -masło -majeranek FARSZ Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę lub szatkujemy i dodatkowo siekamy. Cebulkę podsmażamy na maśle, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek. Mieszamy, Białą kiełbasę wyciągamy z jelita, i najlepiej palcami miażdżymy na masę. Dodajemy do cebulki i czosnku. Mieszamy i chwile smażymy. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz(...)kleiste :-) Ja podczas wyrabiania dość sporo podsypuję mąką. Blat podsypujemy mąką-wałkujemy cienko, wykrawamy koła, dajemy do środka nie dużo farszu, sklejamy. *ja zakupiłam sobie w sklepie gospodarstwa domowego taki przyrząd do sklejania pierogów. Podejrzewam, że większość z Was już taki posiada, dla mnie było to odkrycie :P dzięki temu klejenie pierogów-zwykle żmudne i monotonne szło ekspresowo
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokustemple do ciasteczek, a do tego 18 maja obchodzono Światowy dzień Pieczenia, upiekłam więc z tej okazji ciasteczka. Tym razem moje kruche ciasteczka dzięki stempelkom mówią o miłości do domowego pieczenia ciasteczek, ciasteczka są blade, niezbyt przypieczone, więc widoczny jest też sezam w cieście, który dodałam do ciasta. Ciasteczka są śliczne i bardzo smaczne, są idealne kruche. Kruchość w ciasteczkach(...)guziki Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao Ciasteczka owsiane białkowe Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru pudru 2 łyżki ekstraktu waniliowego 100 g miękkiego masła lub margaryny 1 jajko 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka sezamu Wszystkie składniki ciasta zagniatamy hakiem robota.. Ciasto ma być zwarte i miękkie. Ciasto dzielimy na dwie części, następnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnawet zajadam je z domowa wędlinką <-- klik bo tak mi smakują :) Niestety mój stary aparat nie potrafił oddać wam tego pięknego buraczanego kolorku, wyszedł nieco blady no, ale cóż... musicie uwierzyć na słowo :) Składniki 4 średnie buraczki 1 średnia marchew (nie konieczna) 1-2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka masła 1-2 łyżeczki cukru (zależy
Gotowanie...to proste !Przepyszne domowe pierniczki z marmoladą w środku polane klasycznym lukrem składniki: Ciasto 300 g mąki pszennej 100 -150 g (te 50 g w zapasie) mąki żytniej pełnoziarnistej 100 g cukru pudru 1 czubata łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka mała sody oczyszczonej 100 g masła (roztopione i ostudzone) 100 g miodu 2 jajka Nadzienie: marmolada / dżem
W Moim Magicznym Domupotrafią skraść serce nie jednego łasucha. Domowe wypieki choć są zazwyczaj czasochłonne to myślę, że od czasu do czasu warto ten czas poświęcić :) Miękkie ciasto z delikatnie waniliowym serem - po pierwszym kęsie będziecie w niebie :) Zapraszam! Drożdżówki z serem Składniki: 250 g mąki 40 g cukru 1/2 szklanki letniego mleka 50 g masła 1 jajko szczypta soli nadzienie
Tagebuch po polskusól i pieprz Na patelni rozgrzać masło. Pieczarki drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Wrzucić na patelnię, oprószyć solą. Dusić aż cały płyn odparuje. Jajka obrać i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Połączyć z pieczarkami. Dodać majonez, jogurt, musztardę i zieleninę. Całość wymieszać, doprawić do smaku. Smacznego! *Można pominąć, jeżeli używacie domowego majonezu, w którym jest już musztarda. Przepis
Pełny talerznich zombiastycznym wspomnieniem niewątpliwie będzie domowa kaszanka i wątróbka , więc chyba starczy jak na jedno dzieciństwo – nie ma co dokładać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 por – gruby , tylko jasna część 6-7 dużych ziemniaków 3 łodygi selera naciowego 1 korzeń pietruszki 2 łyżki masła 1 cebula biała 3 ząbki czosnku sól , pieprz
Ogrodnik w podróżyzupę robiłam z domowych małosolnych ogórków. Ale z takich już nieco bardziej ukiszonych. Wyszła delikatna ale bardzo smaczna zupa. Polecam. składniki 10 małych kiszonych ogórków ok 250 g młodych ziemniaków 1/2 cebuli 5-6 ząbków czosnku duży pęczek koperku 1/3 kubeczka śmietany lub jogurtu 1l bulionu sól pieprz oliwa + masło do smażenia przygotowanie Ziemniaki obrać i pokroić
Stare Garylody truskawkowo-rabarbarowe Lody rabarbarowe Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem Proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm Składniki Karmelizowany rabarbar: 500 g rabarbaru 100 g cukru Spód sernika: 180 g ciasteczek jęczmiennych z siemieniem lnianym Sante 60 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g jogurtu
Kulinarne przygody GatityUwielbiam domowe drożdżówki z sezonowymi owocami i kruszonką. Pojechaliśmy z mężem na grzyby wróciliśmy z cudownymi, pachnącymi lasem jeżynami. Zrobienie z nich użytku, było tylko kwestią czasu. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 100 g cukru 250 ml mleka 30 g świeżych drożdży 2 jaja 130 g masła 300 g jeżyn Kruszonka: 0,5 szklanki 5 łyżek cukru
Wielki apetytmnie niezwykle ucieszyło. Polecam serdecznie wykonanie domowego chleba, ja oczywiście nie wytrzymałam i musiałam spróbować go jeszcze póki był ciepły. Z masełkiem i pomidorem… pycha. Chyba przestane kupować pieczywo, a na pewno będę eksperymentować dalej Składniki: - 1 szklanka zakwasu żytniego lub pszennego; - 2/3 szklanki mleka; - 1/4 szklanki wody źródlanej; - 2 łyżki roztopionego masła; - 1 łyżka cukru; - 1 łyżka soli
dom-agi.plporadzili sobie z wykonaniem takich słodkości. Domowe czekoladki z nadzieniem kokosowym świetnie się sprawdzą na tę okazję i wiele innych okazji. Serduszka bounty na dzień kobiet SKŁADNIKI: 100 g mlecznej czekolady 60 g gorzkiej czekolady 220 ml mleka 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki wiórków kokosowych 50 g masła PRZYGOTOWANIE: Czekoladę gorzką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiużyć ;)Składniki:- 750 ml bulionu (najlepiej domowego, z warzyw w wersji wege, bądź z mięcha, może być też z kostki, jak ktoś bardzo chce- kawałek selera (mniej więcej taki jak na zdjęciu)- 1 pietruszka- 0,5 kg świeżego brokuła - 1 cebula- 2 ząbki czosnku- kostka (100 g) serka topionego- łyżeczka cukru- margaryna / masło do smażenia- groszek ptysiowy / grzanki / płatki migdałów
Kulinarne zapędy Kokosawafle! Ale się udało. Ja domowych wafli używam w trzech rodzajach. Pierwszy sposób, to że zwijam je w rurki i napełniam kremem, drugi, że robię z ich płaty dla waflowych przekładańców, trzeci, po prostu robię z ich wafelki dla lodów. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 200 g masła 1,5 szklanki mleka szklanka mąki szczypta
Kuchnia ŁukaszaPyszne, smaczne, puszyste, z warstwą domowych jabłek i niesamowicie szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Ciasto tak się spodobało gościom i rodzinie, że znikło ze stołu jeszcze ciepłe, co jest dobrym wskaźnikiem, że było udane. Zapraszam! Składniki: 3 duże jabłka 2 jaja 100 g śmietany 18% 90 g cukru 75 g masła 250 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku
Kuchnia Łukaszazakwasie i na drożdżach. Domowe bułki do hamburgerów Składniki na 8 dużych bułek:1/3 szklanki mleka w proszku3/4 szklanki letniej wody2 łyżki roztopionego masła1,5 łyżki cukru3/4 łyżeczki soli8 g świeżych drożdży1 jajko2,5- 3 szklanki maki pszennejDodatkowo:1 żółtko1 łyżka mlekasezam do posypania Wykonanie:W misce mieszamy wodę, mleko, masło i cukier. Dodajemy pokruszone drożdże
Kulinarne przygody Gatity