dlatego, że są po prostu domowe. A jak smakują? Przekonajcie się sami! :) Powiem tylko, że pachną wanilią, a ich słodycz jest idealnie wyważona, zaś klasyczny krem pâtissière nie ma sobie równych!Składniki na ciasto parzone (na 30-40 sztuk):2 szklanki wody250 g masła2 szklanki mąki pszennej8 jajekW garnku zagotować masło z wodą, a następnie jednym ruchem
Food Squareoddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej(...)Filmik poniżej: Gotowy tort wkładamy przynajmniej na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc) ! PRZYJEMNEGO PIECZENIA i… Smacznego!!! Artykuł Tort serduszko z różyczkami pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortybędzie post zwieńczony wykwintnym niedzielnym daniem. Dzisiaj zaproponuję zwykłe drożdżowe racuchy z jabłkiem. W prawie każdym domu robi się je według starych domowych receptur, a chyba nawet częściej wedle maminych rad "na oko". Ja też najczęściej tak właśnie przygotowuję racuchy. Ostatnio chciałam jednak jakoś je spisać, żeby służyły kiedyś moim synom jako wskazówka do samodzielnego przygotowania tradycyjnej ciepłej kolacji(...)szklanki mleka - 2 dag drożdży - 2 op. cukru wanilinowego - 2 jajka - 2 łyżki oleju - szczypta soli - 2 szklanki pokrojonych jabłek - cukier puder do posypania gotowych racuchów - odrobinę klarowanego masła do smażenia Mleko w temperaturze pokojowej wlewam do miski, kruszę drożdże i rozcieram od razu także z cukrem. Następnie wbijam jajka, sól i stopniowo dorzucam mąkę wyrabiając rózgą
I tu będę miała takie teobczyźnie nie smakuje, jak domowe bułki, chleb, twaróg, czy inne wyroby. Oczywiście z ogromnym naciskiem na do-mo-we. Nie chwaląc się, nie znam takiej piekarni, która może się równać z bułeczkami pełnoziarnistymi – mojego wypieku. Ale, to ja nie znam. Wy, aby się o tym przekonać musicie spróbować je… upiec. Składniki: - 4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej(...)szklanki mąki tortowej (lub luksusowej)- 30g suchych drożdży- ¾ szklanki cukru- 4 jajka- 2 szklanki serwatki (może być mleko)- 30 dag masła- 1 płaska łyżeczka soli- płatki owsiane, sezam, nasiona słonecznika do posypania bułek- dodatkowo 1 jajko i 2 łyżki mleka do smarowania bułek Przygotowałam rozczyn – 50ml wrzątku i 1 łyżkę cukru – wymieszałam, dolałam 100ml zimnej wody, wsypałam suche drożdże
mojewypiekiinietylkotrzecią świeczkę adwentową. Na tą okazję przygotowałam między innymi świąteczne karmelki domowej roboty. Świąteczne słodycze własnoręcznie przyrządzone są bardzo popularne w Szwecji. Muszę przyznać, że sama załapałam bakcyla na domowe słodycze . Co roku przyrządzam między innymi świąteczne karmelki. Na tegoroczne święta proponuję śmietankowe karmelki. Karmelki to również świetny prezent. Jak co roku obdarzam przyjaciół tak zwanymi goodie bags, które napełniam(...)cieszą się dużą popularnością. Są bardzo łatwe do przyrządzenia. Część karmelków owijam celofanem i wieszam na choinkę. Lubimy “objadać” choinkę, a Wy? Świąteczne karmelki Składniki: 100 g masła 150 ml śmietanki, najmniej 36% 150 ml cukru 150 ml gold syropu sól morska, orzechy lub owocowa posypka do dekoracji Rozpuść masło w małym rondelku. Dodaj śmietankę, syrop i cukier
codojedzeniaZnów pierniki, nie ma się co dziwić, w końcu niebawem Boże Narodzenie. A że moje dziecko uwielbia robić ze mną wszelkie ciasteczka, wybierać foremki, wycinać i
Kuchnia domowa AniDzisiaj obchodzimy Dzień bloga, blogera...i z tej okazji wszystkim blogerom i blogerkom życzę samych przyjemności z prowadzenia bloga.. nie ważne czy kulinarnego , modowego czy
Moje domowe kucharzenieśrednia cebula -pieprz, troszkę wegety -trochę masła DODATKOWO -1 cebula -masło -majeranek FARSZ Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę lub szatkujemy i dodatkowo siekamy. Cebulkę podsmażamy na maśle, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek. Mieszamy, Białą kiełbasę wyciągamy z jelita, i najlepiej palcami miażdżymy na masę. Dodajemy do cebulki i czosnku. Mieszamy i chwile smażymy. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz(...)kleiste :-) Ja podczas wyrabiania dość sporo podsypuję mąką. Blat podsypujemy mąką-wałkujemy cienko, wykrawamy koła, dajemy do środka nie dużo farszu, sklejamy. *ja zakupiłam sobie w sklepie gospodarstwa domowego taki przyrząd do sklejania pierogów. Podejrzewam, że większość z Was już taki posiada, dla mnie było to odkrycie :P dzięki temu klejenie pierogów-zwykle żmudne i monotonne szło ekspresowo
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokustemple do ciasteczek, a do tego 18 maja obchodzono Światowy dzień Pieczenia, upiekłam więc z tej okazji ciasteczka. Tym razem moje kruche ciasteczka dzięki stempelkom mówią o miłości do domowego pieczenia ciasteczek, ciasteczka są blade, niezbyt przypieczone, więc widoczny jest też sezam w cieście, który dodałam do ciasta. Ciasteczka są śliczne i bardzo smaczne, są idealne kruche. Kruchość w ciasteczkach(...)guziki Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao Ciasteczka owsiane białkowe Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru pudru 2 łyżki ekstraktu waniliowego 100 g miękkiego masła lub margaryny 1 jajko 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka sezamu Wszystkie składniki ciasta zagniatamy hakiem robota.. Ciasto ma być zwarte i miękkie. Ciasto dzielimy na dwie części, następnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnawet zajadam je z domowa wędlinką <-- klik bo tak mi smakują :) Niestety mój stary aparat nie potrafił oddać wam tego pięknego buraczanego kolorku, wyszedł nieco blady no, ale cóż... musicie uwierzyć na słowo :) Składniki 4 średnie buraczki 1 średnia marchew (nie konieczna) 1-2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka masła 1-2 łyżeczki cukru (zależy
Gotowanie...to proste !Przepyszne domowe pierniczki z marmoladą w środku polane klasycznym lukrem składniki: Ciasto 300 g mąki pszennej 100 -150 g (te 50 g w zapasie) mąki żytniej pełnoziarnistej 100 g cukru pudru 1 czubata łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka mała sody oczyszczonej 100 g masła (roztopione i ostudzone) 100 g miodu 2 jajka Nadzienie: marmolada / dżem
W Moim Magicznym Domupotrafią skraść serce nie jednego łasucha. Domowe wypieki choć są zazwyczaj czasochłonne to myślę, że od czasu do czasu warto ten czas poświęcić :) Miękkie ciasto z delikatnie waniliowym serem - po pierwszym kęsie będziecie w niebie :) Zapraszam! Drożdżówki z serem Składniki: 250 g mąki 40 g cukru 1/2 szklanki letniego mleka 50 g masła 1 jajko szczypta soli nadzienie
Tagebuch po polskusól i pieprz Na patelni rozgrzać masło. Pieczarki drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Wrzucić na patelnię, oprószyć solą. Dusić aż cały płyn odparuje. Jajka obrać i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Połączyć z pieczarkami. Dodać majonez, jogurt, musztardę i zieleninę. Całość wymieszać, doprawić do smaku. Smacznego! *Można pominąć, jeżeli używacie domowego majonezu, w którym jest już musztarda. Przepis
Pełny talerznich zombiastycznym wspomnieniem niewątpliwie będzie domowa kaszanka i wątróbka , więc chyba starczy jak na jedno dzieciństwo – nie ma co dokładać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 por – gruby , tylko jasna część 6-7 dużych ziemniaków 3 łodygi selera naciowego 1 korzeń pietruszki 2 łyżki masła 1 cebula biała 3 ząbki czosnku sól , pieprz
Ogrodnik w podróżyzupę robiłam z domowych małosolnych ogórków. Ale z takich już nieco bardziej ukiszonych. Wyszła delikatna ale bardzo smaczna zupa. Polecam. składniki 10 małych kiszonych ogórków ok 250 g młodych ziemniaków 1/2 cebuli 5-6 ząbków czosnku duży pęczek koperku 1/3 kubeczka śmietany lub jogurtu 1l bulionu sól pieprz oliwa + masło do smażenia przygotowanie Ziemniaki obrać i pokroić
Stare Gary