chłodnik z kalarepki i ogórka. Polecam! ;) Składniki (na 4-6 porcji): 2 kalarepki 5-6 sztuk małych ogórków gruntowych (2-3 większe) 3 ząbki czosnku pęczek koperku 1 litr maślanki naturalnej pół łyżeczki cukru sól, pieprz, czosnek granulowany Ogórki i kalarepę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę, koperek siekamy. Wszystko dorzucamy do ogórków(...)kalarepy. Zalewamy maślanką, dodajemy cukier i przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na jakieś pół godziny. Gotowe! :) Chłodnik powstał na podstawie przepisu z bloga Kuchnia w wersji light
Czerwona Porzeczkalody, pewnie bym je serwowała non stop. Ale cóż - nie lubię. Dlatego wspomagam się koktajlami. Dziś z domieszką szpinaku i natki pietruszki. Składniki (na 4 szklanki): pół litra maślanki naturalnej banan brzoskwinia typu ufo dwie garści szpinaku 6 liści pietruszki naciowej Szpinak, natkę i owoce umyć. Z banana i ufo zdjąć skórki. Do blendera wrzucić liście szpinaku i grubo(...)krojoną natkę. Dorzucić banana i ufo w kawałkach. Dolać maślankę i zmiksować. A potem tylko pić :) Taki rodzaj koktajlu o tej porze roku może być zamiennikiem drugiego śniadania. Ze względu na dodatek banana i śmiesznie wyglądającej brzoskwini skuszą się na niego również dzieci. ---------- Podobne: Koktajl z banana i kiwi z chia Mango lassi Koktajl truskawkowo-selerowy
Weekendy w domu i ogrodzieFrittata z pomidorami i ziołami Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Koktajl z jeżyn na maślance Lemoniada arbuzowa, arbuzada Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Orzeźwiająca sałatka
Moja smaczna kuchniapoeksperymentowałam i oto jest – klasyczny litewski chłodnik z botwinki. Składniki: – 1 -1,5 l bulionu warzywnego – 3 pęczki młodej botwinki (z liśćmi) – 500 ml maślanki albo zsiadłego mleka – 250 ml kefiru – 250 ml śmietany 18% – 1-2 łyżki soku z cytryny albo octu białego – sól, pieprz – pęczek rzodkiewki(...)szkoda każdego kawałka). Drobno posiekać razem z częścią liści. Posiekaną botwinkę wrzucić do bulionu. Posolić. Gotować kilka minut na małym ogniu. Ostudzić. Do dobrze wystudzonego bulionu z botwinką dodać maślankę, kefir i śmietanę. Dodać sok z cytryny/ ocet (porcjami, do smaku). Dodać sól i pieprz do smaku. Rzodkiewkę i ogórek zetrzeć na dużych oczkach na tarce. Dodać do chłodnika. Posiekać
Pociąg Do KuchniZapraszam na kolejny orzeźwiający chłodniczek ogórkowy tym razem z dodatkiem awokado i podsmażonych krewetek. Idealny na upalne dni. składniki: 4-5 dużych ogórków gruntowych 1 awokado ok 3/4 l maślanki lub kefiru 1 łyżka posiekanego szczypiorku 250 g małych krewetek sól,pieprz masło klarowane 1 ząbek czosnku Ogórki obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki i odkroić nasiona a następnie pokroić(...)drobną kostkę. Awokado obrać usunąć pestkę i również pokroić w drobną kostkę. Pokrojone ogórki i awokado przełożyć do miski. Dodać posiekany szczypiorek oraz maślankę. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę masła. Wrzucić przepuszczony przez praskę czosnek oraz krewetki. Smażyć chwilkę aby krewetki nabrały posmaku czosnku. Przygotowany chłodnik przełożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć podsmażone
Monia miesza i gotujeskładniki: 450 g mąki pszennej orkiszowej 50 g mąki razowej orkiszowej 1 jajo 1 łyżeczka sody 1 łyżka miodu naturalnego 1 łyżeczka soli ok. 250 ml maślanki wykonanie: Mąki wsypujemy na stolnicę, dodajemy sodę oraz sól i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, miód oraz stopniowo maślankę i zagniatamy elastyczne ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na ok. 1 – 1,5 cm, wykrawamy
Domowy Smak Jedzeniażelaza jest wskazany szczególnie dla wegetarian. Botwinka pobudza apetyt, koi nerwy, jest łatwostrawna i odświeżająca. Chłodnik z botwinki to potrawa kuchni polskiej i litewskiej. Składniki: - 1 litr maślanki - 2 łyżki naturalnego jogurtu greckiego - 1 pęczek botwinki z buraczkami - 1 ogórek sałatkowy - 2 ząbki czosnku - pęczek koperku - szczypiorek - sok z ½ cytryny - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo(...)cytryny – mieszamy i gotujemy ok. 10 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy liście botwinki wystygną dodajemy buraczki - część kroimy w kostkę, a część ścieramy na tarce jarzynowej. Wlewamy maślankę, dodajemy 2 łyżki jogurtu – mieszamy, dodajemy obrany i pokrojony w drobną kostkę ogórek, posiekany szczypiorek oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy posiekany koperek. Całość mieszamy
mojewypiekiinietylkoSkładniki: gruszki 3 sztuki, kiwi 3 sztuki, borówki 2 szklanki, maślanka zimna 500 ml, woda filtrowana lub mineralna 250 ml, miód 1 łyżka kiwi obrać ze skórki, z gruszek odciąć "dupki", borówki opłukać kiwi, gruszki pokroic na kawałki i z borówkami wsypać do dzbanka miksera dodać miód, maślankę, wodę filtrowaną i dokładnie wszystko zmiksować, pić najlepiej od razu lub schować
W Mojej Kuchni LubięSprawdzony, stary przepis na domowej roboty miód. Idealnie się sprawdza w pieczeniu pierniczków oraz na przykład do smarowania andrutów. Składniki: 1 litr maślanki, 1 kg cukru. Wykonanie: Maślankę wlać do większego rondla, dodać cukier i gotować. Mieszać łyżką drewnianą tak długo aż masa zacznie gęstnieć i nabierze koloru miodu. Gotujemy około 2 ½ godziny
Tradycyjna KuchniaProziaki to słynne placuszki podkarpackie. U mnie dziś w nieco zmodyfikowanej formie- pieczone zamiast smażonych. Wyszły świetnie ! Składniki: 200 ml maślanki, 1 1/3 szklanki maki ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 jajko, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła, sól do smaku. Wykonanie: Maślankę przelać do miski, dodać mąkę, jajko, sodę oczyszczoną, sól do smaku i wymieszać dokładnie ręką. Następnie przełożyć ciasto łyżka
Tradycyjna Kuchniaprzygotowania: 100 minut Składniki: Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 120 g zimnego masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżka zimnej maślanki lub wody, szczypta soli. Krem budyniowym: 200 ml mleka z nerkowców , 100 g masła, 2 zółtka 2 budynie śmietankowe bez cukru, 5 łyżek brązowego cukru (lub do smaku(...)Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska Przygotowanie: Ciasto Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą, dodać zmrożone masło starte na tarce, rozetrzeć palcami, dodać jajko i maślankę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować (na stolnicy podsypanej mąką lub między dwoma kawałkami foli spożywczej) na placek większy od średnicy formy. Przełożyć do formy posmarowanej masłem i odstawić do lodówki
SzczyptaSmaQpolecam wszystkim na obiad wszelkiego rodzaju chłodniki. U mnie dziś gości chłodnik z botwinki, do którego zachęcam was ze względu na smak i proste wykonanie. Składniki: 0,5 l maślanki 0,5 l jogurtu typu greckiego 0,5 kg botwiny 2 łyżki octu 1 średni ogórek pęczek rzodkiewki 0,5 pęczka szczypiorku 0,5 pęczka koperku(...)botwinę dodać do wody i gotować 2-3 min. Dodać ocet i wystudzić. Ogórki i rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek posiekać. Do wystudzonej botwiny dodać warzywa, maślankę i jogurt. Doprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem. Odstawić chłodnik do lodówki na ok. 0,5 godz. Smacznego
Konrad Gotujepyszne :) Smacznego! Składniki: 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki kukurydzianej 0,5 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 310 ml maślanki lub kefiru 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajo Wykonanie: Suche składniki (z wyjątkiem cukru) mieszamy razem. W drugiej misce roztrzepujemy jajko z cukrem, cukrem waniliowym(...)olejem, wlewamy maślankę lub kefir, całość mieszamy i łączymy z suchymi składnikami. Dobrze rozgrzewamy patelnię i wylewamy porcję ciasta o średnicy ok. 5 cm, tak by powstały placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionym dżemem, konfiturą lub sosem owocowym lub czekoladowym (u mnie prawdziwy miód
psgotujemyprzybrania listki mięty i płatki nagietka (opcjonalnie). Kruche ciasto 250 g mąki pszennej, 120 g zimnego masła, 5 łyżek cukru pudru trzcinowego, 2 żółtka, 2 łyżki bardzo zimnej maślanki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko, masło do posmarowania papieru, cukier demerala do posypania, 4 łyżki migdałów w płatkach, 600 g jabłek. Tarta - krem frangipane(...)minut wyjąć i przemieszać łyżką. Ciasto Mąkę, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą, dodać zmrożone masło starte na tarce, rozetrzeć palcami, dodać żółtka i maślankę, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 40 minut. W międzyczasie przygotować krem frangipane. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Blachę
SzczyptaSmaQSkładniki: 150 g miękkiego masła 2/3 szklanki drobnego cukru 3 duże jaja 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka wiórków kokosowych 3/4 szklanki maślanki 1/4 średniej wielkości ananasa sok i skórka starta z 1 limonki jagody cukier puder do posypania Ananasa kroimy w drobną kostkę. Jeśli wydzielił nam się z niego sok - zlewamy(...)jajku, a następnie suche składniki: szczyptę soli, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i wiórki kokosowe. Wolno wlewamy sok z limonki (i dodajemy startą skórkę), sok z ananasa i maślankę. Ciasto wylewamy do formy. Posypujemy drobno pokrojonym ananasem oraz jagodami. Wstawiamy na około 40 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!