płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 125 g masła 300 g cukru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 duże jajka 250 ml maślanki 125 ml wystudzonej, mocnej kawy (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) Krem pomarańczowy z mascarpone: 500 g serka mascarpone (schłodzonego) skórka otarta z 2 pomarańczy 1 szklanka cukru pudru barwnik pomarańczowy Polewa(...)masło wraz z cukrem i ekstraktem z wanilii. Następnie, nie przerywając miksowania, kolejno dodajemy jajka. Cały czas miksując (na wolnych obrotach) dodajemy na zmianę mieszankę mączną z wymieszaną razem maślanką i zimną kawą. Powinniśmy otrzymać ciemne (wręcz czarne), dość gęste ciasto. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy jego powierzchnię i pieczemy ok. 40-45 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy
MyCookBook.plSkładniki mleko, 3/4 szklanki maślanka, 400ml drożdże suche, 4 łyżeczki cukier, 3 łyżki mąka, 4 i 1/2 szklanki soda oczyszczona, 1/2 łyżeczki sól, 1/3 łyżeczki olej do smażenia marmolada, 300g cukier puder, 1/2 szklanki Przygotowanie W małym garnuszku podgrzewamy mleko, aby było gorące (nie wrzące). Do niewielkiego naczynia wlewamy mleko, maślankę, dodajemy cukier i suche drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy
Gotowanie moimi oczamiSkładniki: 0,5 kg maliny, 1 litr kefir lub maślanka, do smaku cukier Sposób przygotowania: Maliny przebrać, opłukać. Wsypać do wysokiego naczynia , zmiksować. Dodać kefir lub maślankę cukier do smaku. Wszystko razem miksować jeszcze przez chwilę. Przelać do szklaneczek
Darcia w kuchniIdealnie maślankowy, delikatny, domowy chlebek. Idealnie smakuje z masełkiem lub domową konfiturą. Składniki: 1 ½ szklanki mąki 300 gram maślanki 1 jajko ½ łyżeczki sody oczyszczonej sól do smaku 1 łyżeczka masła olej do foremki Wykonanie: Mąkę połączyć z maślanką, sodą oczyszczoną wymieszaną z wodą, jajkiem, solą do smaku i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec 30 minut w temperaturze
Tradycyjna Kuchniacyklu domowe pieczywo - tym razem chlebek z płatków owsianych, otrąb i mąki pszennej i pełnoziarnistej- na bazie maślanki i drożdży. Składniki: 20 dag płatków owsianych 15 dag mąki pszennej 10 dag otrąb pszennych 5 dag mąki pełnoziarnistej ½ szklanki ciepłej wody 250 ml kefiru lub maślanki 1 łyżeczka cukru 2 dag drożdży sól do smaku 1 łyżka kminku olej do formy
Tradycyjna Kuchniaostrym Sosem madziarów firmy Folwark . Smakowało wyśmienicie :) Zapraszam do wypróbowania bo są bardzo proste w wykonaniu :) Składniki : 450 g mąki 250 ml maślanki 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka masła roztopionego 1 jajko dodatek : Sos madziarów firmy Folwark lub małso Wykonanie : Do miski przesiewamy mąkę z solą, do maślanki
Sama słodycz i szczypta chiliSzybkie babeczki na głód małego co nieco :) Składniki na 12 babeczek 2 jajka 2 szklanki nie pełne maki pszennej 1 szklanka maślanki 1/2 szkl cukru 1/4 szkl oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody zapach waniliowy owoce lub kostki czekolady do nadzienia Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy następnie przesianą mąkę z proszkiem i sodą(...)Wlewamy maślankę oraz podczas krótkiego mieszania, cienkim strumieniem olej. Masę najpierw wlewamy po łyżeczce na dno każdej foremki, następnie układamy owoce lub czekoladę ( u mnie to były wiśnie z nalewki oraz czekolada biała i gorzka ). Zakrywamy owoce lub/i czekoladki resztą ciasta do 2/3 wysokości foremek. Pieczemy w 190 stopniach przez 25-30 min. Babeczki są najlepsze pierwszego i drugiego dnia
Gotowanie...to proste !COLBY po tygodniu dojrzewania Źródło przepisu 4 litry mleka surowego lub mikrofiltrowanego 80 ml maślanki lub bakterie starterowe mezofilne (wg. wskazówek producenta) chlorek wapnia 0,4-0,8 g sól niejodowana Mleko podgrzać do temp. 30 o C, jeśli nie używamy mleka surowego dodać chlorek wapnia, wymieszać. Utrzymując temp. 30 o C dodać 80 ml maślanki lub bakterie starterowe
Przepisy na domowy ser i chlebsmakowych posiadają jeszcze jedną zaletę, a mianowicie zbawienny wpływ na nasze jelita :). Bardzo polecam!!! Składniki na owsiane muffiny: na 12 sztuk 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego 1 jajko 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 szklanka przesianej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli 3/4 szklanki sparzonych(...)Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Przygotowujemy foremki, jeśli to konieczne wykładamy papilotkami (ja używam sylikonowych, więc nie muszę). Płatki wsypujemy do miski, zalewamy maślanką, wbijamy jajko, wsypujemy cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 5 minut. Po tym czasie dolewamy olej, dodajemy rodzynki, żurawinę i orzechy. Na końcu dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczona
Rozpustne gotowaniecukru pudru 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki oleju ( u mnie olej z orzechów laskowych ) 330 ml maślanki 5 świeżych fig 2 łyżki sezamu 50 g orzechów laskowych 70 g rodzynek po 2-3 łyżki pestek słonecznika i dyni ewentualnie inne bakalie Wykonanie: Figi obrać i pokroić(...)nieduże kawałki. W wysokim naczyniu umieścić wszystkie składniki mokre, tj. maślankę, olej, jaja, dodać pokrojone figi - całość zmiksować. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. W drugim naczyniu wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder i cukier trzcinowy. Dodać bakalie. Mokre składniki wlać do składników suchych - zmiksować do połączenia składników. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy
kolorowotorcikowosłodziutką konfiturę z jabłek i malin która pasowała tu idealnie :) 0/5 szklanki mąki jaglanej 1/3 szklanki mąki z pestek dyni 1/3 szklanki mąki ryżowej łyzeczka proszku do pieczenia szklanka maślanki 2 jajka Jajka rozdzielamy po czym białka ubijamy na sztywno. Mąki miksujemy z maślanką, proszkiem do pieczenia, olejem i żółtkami. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. W nagrzanej gofrownicy
Mienta blogtruskawkami. drożdżowe ciasto z rabarbarem Z czerwoną porzeczką A także polecam serowe ciasteczka z rabarbarem i kruche ciasto z rabarbarem Składniki: 7-8 łodyg rabarbaru kostka masła 10 łyżek maślanki 2 szklanki pszennej mąki 5 jajek szklanka cukru + 2 łyżki do posypania rabarbaru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego parę kropli aromatu waniliowego cukier puder do posypania(...)około dwoma łyżkami cukru. Do miski miksera włożyłam miękkie masło. Dosypywałam cukier i zmiksowałam na białą masę. Dosypałam cukier wanilinowy. Wbiłam jajka. Utarłam składniki na gładką masę. Stopniowo dodawałam maślankę nie przerywając miksowania. Następnie dodawałam do masy mąkę i proszek do pieczenia. Wlałam kilka kropli aromatu waniliowego i ucierałam tak długo, aż wszystkie składniki zamieniły się w jednolitą masę. Przełożyłam
potrawyregionalnegustu. A w połączeniu ze słodkim,kruchym ciastem jest wprost przepyszny. Polecam również z rabarbarem: ciasteczka serowe z rabarbarem indyk z sosem rabarbarowym ciasto z rabarbarem i truskawkami i maślanką ciasto z rabarbarem czerwona porzeczką i maślanką ciasto drożdżowe z rabarbarem A także kruche ciasto jak w dzisiejszym wpisie ale ze śliwkami Dzisiejsze wariacje są również
potrawyregionalne