kupić i przygotować np. na nadchodzące święta Bożego Narodzenia :) Całość zrobimy tuż przed Wigilią... Czy nie uważacie, że całość wygląda zachęcająco ? Składniki : gotowe babeczki - 30 sztuk 1/2 opakowania serka mascarpone 500 g śmietany tortowej 36 % kilka łyżek cukru pudru orzechy włoskie około 15- 20 dag ewentualnie owoce do dekoracji Przygotowanie : Obrane, rozkruszone orzechy zmieliłam w młynku do kawy
Proste Potrawyburgery będą idealne :). Gotowe mięso dzielimy na 4- 6 części ( w zależności od tego jakiej wielkości chcemy uzyskać) i formujemy kotlety Mocno je dociskając ( ja użyłam pudełeczka po serku mascarpone. Wyłożyłam je folią, włożyłam mięso mocno docisnęłam i zawinęła w folię i wyjęłam gotowe kształtne burgery.). Średnica uformowanego mięsa musi być więkasz od średnicy bułki, poniewaz mięso pod wpływem temp
Malinowe Pocałunkibardziej literacko. Potem wystąpił kucharz z zacięciem na hipstera oraz Pan Kokos w postaci lodów. Mieliśmy wiórki z kokosa, mleczko kokosowe, miąższ z kokosa, wodę kokosową, skorupki z kokosa, mascarpone i nieustające kląskanie prowadzącej, która w pewnym momencie radośnie oświadczyła, że jest taką cudowna dynią bo ma pomarańczową bluzeczkę. Serio?? Prowadzącej podano lody, ta spróbowała i wydała z siebie „ŁAŁ
ladykitchenpiekę około 35-40 minut w 180 stopniach, do tzw. "suchego patyczka", aż pięknie zbrązowieje. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Można posypać cukrem pudrem bądź podać z kremem na bazie mascarpone (moje ciasto nie zdążyło wystygnąć, zanim zostało w większości spożyte). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie) - 200 ml oleju (np.słonecznikowego
W kuchni Karmel-itkiNasz ulubiony ser, łatwy i szybki przepis...śliwki...szczerze tarta pyszna:) Polecamy... Składniki; Ciasto; 100 g masła, 200 g mąki, 50 g cukru, 1 jajko sól Nadzienie; 500 g mascarpone, 2 jajka, 80 g cukru, skórka z cytryny, śliwki Wykonanie; Składniki na ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy i wykładamy tartę. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzamym do 180 stopni. Składniki
Anioły w kuchnischłodziłam i polewa się lekko rozlewała, po schłodzeniu na cieście zachowywała kształt). PS: Jeśli nie przepadacie za masą z serka, można polać ciasto polewą z białej czekolady i serka mascarpone. Post Ciasto ze szpinakiem i kremowym serkiem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakunajważniejszym posiłkiem dnia opowiedzieli nam: Anna Różyk - dietetyk oraz Piotr Ceranowicz - szef kuchni. Aż zaczęło mi się chcieć działać! Po miłej teorii i porcji płatków z owocami i serkiem mascarpone zabraliśmy się za praktykę. Zostaliśmy podzieleni na grupy i dostaliśmy przepisy śniadaniowe do realizowania. Na przygotowanie czekały: sałatka owocowa z płatkami, sałatka warzywna z płatkami, omlety bananowe z płatkami oraz
Pasja SmakuCzekoladowy pudding Deser czekoladowo-bananowy Deser jogurtowy z czereśniami Deser z kaszy manny dwukolorowy Deser z sojowy kremem waniliowym Deser truskawkowy Deser wiśniowa pianka z truskawkowym musem Deser z mascarpone i truskawkami Deser z kaszy manny Deser z malinami Deser porzeczkowy Domowy kisiel z sosem Galaretka z truskawkami Kolorowe galaretki Kolorowe pianki Lizaki wafelkowe Lody straciatella Malinowy sorbet Mrożona kawa
Aga w kuchniDeser truskawkowy Deser z mascarpone i truskawkami Deser z sojowym kremem waniliowym Galaretka z truskawkami Panna cotta z mleka sojowego Sernik na zimno na serkach homogenizowanych Sernik na zimno z musem truskawkowym Sernik na zimno z truskawkami Sorbet truskawkowy Tarta z truskawkami Truskawkowiec Wiśniowa pianka z truskawkowym musem
Aga w kuchniszynką parmeńską (con prosciutto e zucchine) - Karola z bloga Kuchnia z wyrakiem Tagliatelle z fetą i szpinakiem - Monika Piotrowska z bloga Malowane smakiem Tagliatelle z kurczakiem i mascarpone w sosie pomidorowym - Dagmara Osowska z bloga My Culinary Art Tagliatelle verdi ai tre formaggi - zielone tagliatelle z trzema serami - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Tagliatelle z bazyliowo-lubczykowym pesto
Chilli Czosnek i Oliwamałżami, szparagami, pomidorkami koktajlowymi i owczym serem . Jedna Ania zrezygnowała z owoców morza i zamiennie otrzymała talerz z poduszeczkami wypełnionymi truflami i kozim serkiem podane z sosem z serka mascarpone . Po skosztowaniu jej dania żałowałam, że nie poszłam w jej ślady. Małże jednak nie dla mnie, zostawiam je innym smakoszom. Choć danie zjadłam do końca - nie zamówiła bym ponownie
kolorowotorcikowonajbardziej ucieszyła mnie obecność szparagów. Ania w przeciwieństwie do nas postawiła na inne danie i wybrała poduszeczki z kozim serem i truflami z sosem na bazie serka mascarpone . Podzieliła się swoją niewielką porcją razem z nami i muszę przyznać, że było pyszne! Zapytajcie o to danie podczas wizyty w La Traviacie. Do deseru nie doczekałam, bo czas naglił
Pasja Smakutaki idealny ale w smaku myślę dorównał, tym bardziej że szybko znikał. Składniki: 4 duże jajka 1 żółtko 3/4 szkl cukru 0,5 kg twarogu 0,5 kg mascarpone 1 budyń waniliowy 1 budyń czekoladowy 1 płaska łyżka kakao 1 płaska łyżka maki ziemniaczanej 2 łyżeczki esencji waniliowej Polewa 75 g margaryny 2 kopiaste łyżki cukru pudru
Ala piecze i gotujepotem do zdobienia tortów, ciast czy też deserów. Mam w planach upieczenie na Święta tortu marchewkowo-piernikowego przekładanego kremem na bazie mascarpone, a do jego dekoracji wykorzystam właśnie plasterki pomarańczy. Kandyzowane plasterki pomarańczy Składniki: 2 pomarańcze 2 szklanki cukru 2 szklanki wody Wykonanie: Pomarańcze dokładnie myjemy, a następnie sparzamy wrzątkiem. Owoce
Kulinarne przygody Gatityszklanki oleju 4 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki rodzynek Krem 400 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Do dekoracji kandyzowane plasterki pomarańczy czekoladowa posypka Wykonanie: Jajka ubijamy
Kulinarne przygody Gatity