100g schłodzonego masła 1/4 szklanki lodowatej wody 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka cukru Owoce 3 śliwki 2 jabłka cynamon i cukier Krem 200g śmietany kremówki 1 czubata łyżka serka mascarpone 1 łyżka cukru waniliowego Sposób przygotowania: Ciasto wyrabiam w malakserze. Wsypuję mąkę, pokrojone masło, sól i cukier. Tnę nożami aż powstanie piasek. Dolewam wody i tnę do czasu aż powstanie
W kuchni wieczoremSzybkie kruche ciasto, owoce, które mamy pod ręką i minimum brudzenia naczyń. Galette to ciasto, które robimy bez formy. Można je podawać z bitą śmietaną, lodami lub kremem z mascarpone. Co kto lubi. W taki sam sposób możemy robić ciasto na słono, z ulubionymi dodatkami. Łatwy i szybki sposób na deser. Składniki: ciasto 1 szklanka mąki krupczatki 1 łyżka cukru
W kuchni wieczorempokroić w 5mm krażki. Rozłożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Piec ok 25 min. Do zarumienienia. Przepis na 2 blachy. DIP groszkowy - składniki 400g mrożonego groszku 150g serka mascarpone pęczek szczypiorku np. z pęczka 3 cebulek łyżeczka soli płaska łyżeczka pieprzu Sposób przygotowania Groszek ugotować we wrzątku z solą przez 4 minuty, przesypać na durszlak i przelać zimną wodą
W kuchni wieczoremSkładniki, 3-4 porcje: 500 g tłustego twarogu lub serka mascarpone 250 g mąki pszennej 2 jajka 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 łyżki masła 1 mała cebula 20 pomidorków koktajlowych sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, a po chwili bardzo drobno
cooklifeEklerki…, ptysie… każdy zna i większość z nas je lubi. Można nadziewać je serkiem mascarpone, kremem budyniowym lub klasycznie bitą śmietaną. Moje eklerki przełożyłam kremem budyniowym z orzechami włoskimi i polałam roztopioną czekoladą. Pycha Składniki: Ciasto parzone: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny Palma „Bielmar” mała szczypta soli Krem orzechowy
Oryginalny smak500g mąki tortowej - 3 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru - szczypta soli Składniki na masę serową: - 900g twarogu (polecam domowy, ale może być też półtłusty lub mascarpone) - 2 całej jajka - 1 żółtko - 2 łyżki cukru z wanilią - cukier puder (ilość do smaku) - esencja migdałowa Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam. Odstawiłam na 30 minut
mojewypiekiinietylkobiałek (zważyłam – 281g) - 310g drobnego cukru do wypieków (nie pudru) - 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej - sok wyciśnięty z cytryny - szczypta soli - ekstrakt waniliowy Składniki na krem: - 250g serka mascarpone - sok z 1 limonki - 5 łyżeczek Angel Delight Banana Flavour - 1 łyżeczka cukru pudru - do ozdoby niteczki skórki z limonki Zimne białka ubijamy, ze szczyptą soli, na bardzo sztywną
mojewypiekiinietylkozłoto z obu stron. Wyjmujemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Krem ajerkoniakowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zamiast tego kremu możemy dać ubitą śmietanę lub krem z mascarpone. Na wystudzone ciastka nakładamy warstwę kremu i przykrywamy drugim ciastkiem. Gotowe oprószamy cukrem pudrem. Markizy z kremem ajerkoniakowym sprawdziły się jako deser. Ciasto ciągle to samo, ale w nowej odsłonie, smakuje
mojewypiekiinietylkoporzeczki. Po nasączeniu, wierzch biszkoptu smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki. Na konfiturę będziemy nakładać następujący przepyszny krem. Krem: 500 g śmietanki kremówki 30% lub 36% 500 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru W misce miksujemy dobrze schłodzony serek oraz śmietankę z cukrem pudrem. Teraz cierpliwie ubijamy do uzyskania konsystencji kremu. Do dokończenia ciasta pozostała już tylko beza. Beza
upichcicSałatka z łososiem - przepis możecie znaleźć tutaj Sałatka z łososiem 4.Tortille z łososiem i sosem koperkowym Składniki : 4 Tortille, 300g wędzonego łososia, 250g serka - może być mascarpone lub kanapkowy twaróg, 3 łyżki pokrojonego koperku, Łyżka soku z cytryny, Można dodać też awokado, Sol,pieprz Serek mieszamy z sokiem cytryny oraz koperkiem i doprawiamy go solą i pieprzem. Każdą tortille
Chocolate Stop Temptingwłóżcie do koszyka piknikowego i w drogę :) 2 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 1/2 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 2 czubate łyżki serka mascarpone 50 ml oleju 1 jajko 12 łyżeczek masy krówkowej 6 łyżeczek nutelli Suche
Dzieje kuchennej Wiewióryjuż nie. Dlatego też z radością jadłam ten pyszny krem delektując się orzechowym posmakiem. 14 zielonych szparagów 500 ml bulionu warzywnego łyżka masła 1 szalotka, posiekana sól, pieprz łyżka mascarpone
Dzieje kuchennej Wiewiórygłównie ciasta i ciasteczka. ALE dla Rafaello i Tiramisu robimy wyjątek :) w ten weekend przyszła pora na kawową rozkosz dla podniebienia. Tiramisu 3 żółtka 100 g cukru 300 g mascarpone 50 ml likieru kawowego szklanka mocnej kawy 250 g biszkoptów typu języczki kakao do posypania Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek i likier
Dzieje kuchennej Wiewiórysernik. W malutkiej formie, bo ile sernika można przygotować z 400 g sera? Tym bardziej, że jest późno w nocy,a ty nie masz ani kremówki, ani mascarpone. Dobrze, że jest resztka gorzkiej czekolady i pomarańcze. Składniki: 400 g półtłustego twarogu 80 g drobnego cukru 1 jajko sok i skórka z 1 pomarańczy
Sto kolorów kuchnimasła - do podsmażania 1,5 l bulionu warzywnego albo z boczku wędzonego duży słoik chrzanu (ale smak chrzanu możemy dozować stopniowo do zupy) 2 kwadraciki serka topionego śmietankowego albo mascarpone 50 ml śmietanki kremówki - do zrobienia kleksów otarta skórka z połowy cytryny 4 ząbki czosnku (możemy dodać więcej) szczypta szafranu dla koloru (ewentualnie
Bon Appetit Małgorzaty