ananasem, z gruszkami i za każdym razem wychodzi smaczne ciacho, które bardzo szybko znika ze stołu. Spróbujcie Składniki: – 4 jajka – 120g drobnego cukru – 250g serka mascarpone – 250g mąki pszennej – 3 jabłka średniej wielkości (około 400g) – 16g proszku do pieczenia – 2 łyżki ekstraktu waniliowego – szczypta soli – cynamon wg smaku – 2 łyżki(...)cukru pudru Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli do momentu aż powstanie masa jasnego koloru. Mascarpone przełożyć do miski, rozetrzeć łyżką, dodać 3 łyżki mieszanki jajecznej, wymieszać. Dodać resztę mieszanki jajecznej, ekstrakt z wanilii i wszystko dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, wymieszać. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, dodać
Smaki Arminebardziej intensywny kolor). Bardzo ważne by taki sok całkowicie wystudzić. sól - szczypta Nasączenie herbata zielona - 1/2 szklanki sok z malin - 1/4 szklanki cukier - szczypta wódka - 1 łyżka (opcjonalnie) Krem mascarpone śmietana 30% - 500ml mascaropne - 350g cukier - 2-3 łyżki cukier z wanilią - 1 łyżka Dodatkowo: maliny - ok. 400g borówki - ok. 400g dżem wiśniowy - 1 słoiczek (opcjonalnie) Wykonanie: Buraka kroimy(...)pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyczka". Gotowy biszkopt wyciągamy z formy, odwracamy. Całkowicie wystudzony przekrawamy na 3 części. Śmietanę kremówkę i mascarpone ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do uzyskania gładkiego kremu. Wszystkie składniki ponczu mieszamy ze sobą. Pierwszy blat przekładamy na paterę. Dokładnie nasączamy. Smarujemy dżemem i rozprowadzamy 1/3 kremu. Posypujemy garścią
Pogotujmy.pldown for recipe in English. Składniki: (5 porcji) 2 czubate łyżki mielonej kawy 1,5 szkl. wrzątku 5 żółtek 110 g. drobnego cukru do wypieków + 1 łyżka 500 g. mascarpone 2 białka szczypta soli 1/4 szkl. likieru amaretto 2 łyżki karobu (można zastąpić gorzkim kakao) 120 g. podłużnych biszkoptów lady fingers po 1 garści łuskanych orzechów włoskich, laskowych i ziemnych(...)umieść w misie miksera, dodaj cukier i miksuj na wysokich obrotach przez 6 minut. Masa ma znacznie zwiększyć objętość i zrobić się jasnożółta. Do innej miski włóż serek mascarpone, dodaj do niego 1 łyżkę ubitych żółtek i miksuj na średnich obrotach tylko kilka sekund. Mascarpone przełóż do misy z żółtkami i delikatnie wymieszaj do połączenia dużą łyżką. Białka ubij
Delicious PlaceKwaśna nuta truskawek otulona delikatnym mascarpone … od razu robi się błogo Bardzo prosty a jakże efektowny deser . I kolejna obiecana odsłona truskawek Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: ok 20 dkg truskawek 1 serek mascarpone 1 jajko(...)cytryny cukier żelatyna Przygotowanie: Mus: Truskawki miksujemy z odrobiną cukru do smaku i 2 łyżeczkami soku z cytryny . Do musu dodajemy łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w gorącej wodzie. Mascarpone: serek miksujemy z jajkiem , dodajemy cukier wg uznania. Do tej masy również dodajemy żelatynę – 1.5-2 łyżeczki, rozpuszczone w gorącej wodzie. Z wyłożeniem deseru do pucharków możemy poczekać aż zacznie tężeć
Za drzwiami kuchniśmietanki 20 g lekko solonego masła Oczywiście jeśli ktoś nie ma czasu/ umiejętności można użyć gotowego karmelu lub sosu toffi. II. Całość: 220 g okrągłych biszkoptów 500 g serka mascarpone sok z 1 cytryny 1 laska wanilii 160 g drobnego cukru 4 jajka szczypta soli opcjonalnie przyprawa do deserów karmel i wanilia 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki likieru kawowego(...)Gotujemy 30 sekund, wyłączamy ogień i odstawiamy do ostygnięcia. Powinien lekko zgęstnieć. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół i zbieramy ziarenka ze środka. Wkładamy je do miski, dodajemy mascarpone i sok z cytryny. Miksujemy. Żółtka oddzielamy od białek. W jednym naczyniu ubijamy żółtka z cukrem, aż masa zjaśnieje. Przekładamy do naczynia z mascarpone i ponownie miksujemy do połączenia składników. Białka
DominikaDolciwyrosnąć wysoki. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40-45 minut do suchego patyczka Na krem malinowy do dużego biszkoptu będziecie potrzebowali: Frużelinę malinową 500 g schłodzonego serka mascarpone Frużelina malinowa 500 g malin mogą być mrożone 3 łyżeczki żelatyny w proszku 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody 1 łyżeczka(...)połowę jeśli nie przeszkadzają wam pestki.) Do przetartej gorącej masy malinowej dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Schłodzić. Schłodzoną frużelinę włożyć do misy miksera i zmiksować dodając partiami mascarpone. Gładki krem włóżcie do lodówki. Krem waniliowy do dużego biszkoptu 150 g mascarpone 250 g śmietany kremówki 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka cukru pudru (dodajcie do smaku mniej
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwyrosnąć wysoki. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40-45 minut do suchego patyczka Na krem malinowy do dużego biszkoptu będziecie potrzebowali: Frużelinę malinową 500 g schłodzonego serka mascarpone Frużelina malinowa 500 g malin mogą być mrożone 3 łyżeczki żelatyny w proszku 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody 1 łyżeczka(...)połowę jeśli nie przeszkadzają wam pestki.) Do przetartej gorącej masy malinowej dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Schłodzić. Schłodzoną frużelinę włożyć do misy miksera i zmiksować dodając partiami mascarpone. Gładki krem włóżcie do lodówki. Krem waniliowy do dużego biszkoptu 150 g mascarpone 250 g śmietany kremówki 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka cukru pudru (dodajcie do smaku mniej
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktorcik bezowy gościł już u mnie na blogu. Poproszono mnie jednak o publikację, więc zapraszam na jesienną wersję Pavlovej. Krucha beza z lekkim, wilgotnym środkiem podana w towarzystwie kremu mascarpone oraz ulubionych owoców nie znudzi się za szybko:) Bezę można upiec szybciej, ale polecam wyłożyć krem i owoce tuż przed podaniem. Dzięki temu beza nie nasiąknie i będzie krucha. PAVLOVA(...)KREMEM MASCARPONE I OWOCAMI BEZA 4 duże jajka 220 g cukru (najlepiej drobnego) 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli KREM MASCARPONE opakowanie serka mascarpone 230 ml śmietanki 30% PONADTO ulubione owoce cukier puder Białka z solą ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia się grudek cukru
Pieguskowa Kuchnialatać z dziewczynami po wsi, mama brała dwa taborety, dwa wiaderka i nie było zmiłuj. Teraz zrywam i wspominam z niemałym sentymentem... Z pierwszego zbioru powstały lody z dodatkiem mascarpone. Tłuste, kremowe, słodko-kwaśne.... Składniki: 250 g serka mascarpone 200 g śmietany kremówki (36 %) 6 łyżek cukru pudru (2 łyżki do mascarpone i kremówki, 4 do porzeczek) 300 g porzeczek(...)łyżki albo wg uznania). Następnie przecieramy przez sitko, aby pozostał tylko mus bez małych pestek. W szklanej misie ubijamy kremówkę, pod koniec dodajemy 2 łyżki cukru. Następnie dodajemy mascarpone i ubijamy na niskich obrotach, aż ubita śmietana połączy się z serkiem. I wersja - lody na patyku Do pojemniczków (używam takich ) nalewamy na przemian (wg uznania) masę z serkiem
bistro mamaowocami. I tak oto powstał nietuzinkowy, subtelny i ekstremalnie jeżynowy tort. Pachnące jeżyny, zbierane własnoręcznie jesienią świetnie sprawdziły się w połączeniu z delikatnym kremem na bazie śmietany i mascarpone. Dodatkowa, lekko kwaskowa warstwa musu jeżynowego nadała niezwykłej świeżości. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 2 hr 45 min Czas przygotowania(...)tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem jeżynowy 400 g jeżyn 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 400 g sera mascarpone 400 ml śmietanki kremowej 36% 3-4 łyżki cukru pudru Mus truskawkowy 300 g jeżyn 2 łyżki cukru 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny Nasączenie 200 ml niegazowanej
Wędrówki po kuchniWalentynki w tym roku uczciliśmy winem, gorącą kolacją i szybkim tortem. Szybkim i prostym, a jednocześnie dzięki dekoracji bardzo, bardzo efektownym. Krem z serka mascarpone sprawdza się zawsze, a jeśli połączymy ten smak ze świeżym biszkoptem, cappuccino i kapiącą czekoladą – dobre wrażenie zostanie na długo! BISZKOPT Szykujemy biszkopt dzień wcześniej. Ja zrobiłam mały tort na 8 porcji, w tortownicy(...)żeby nie przebić jej na masło – zacznie puszczać wodę i będziecie mogli ją co najwyżej rozsmarować na chlebie. Do ubitej śmietany dodajemy cukier puder, cappuccino w proszku i serek mascarpone. Całość jeszcze chwilę miksujemy – tylko do połączenia! SKŁADANIE Na kartonowym podkładzie lub na paterze rozkładamy dolne piętro ciasta. Nasączamy biszkopt delikatnie (albo i wcale, według gustu) – mieszanką mocnej esencji herbacianej
Karo in the KitchenDzisiaj naprawdę bardzo słodka propozycja dla fanów czekolady. Brownie przekładane masą karmelową z mascarpone zwieńczone solonym karmelem z orzeszkami. czy może być coś lepszego?:) 2h blaszka 20×25 cm brownie: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka 200 g drobnego cukru 120 g mąki masa mascarpone z karmelem: 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% szczypta(...)soli morskiej 250 g sera mascarpone 100 g masła orzechowego solony karmel : 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% szczypta soli morskiej dodatkowo: 100 g orzeszków ziemnych solonych Czekoladę rozpuścić z masłem, uważając aby nie zagotować składników. Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Po przestudzeniu czekolady zmiksować ją z jajkami oraz mąką. Piec około 35 minut w piekarniku
Ania i Marcin gotująKiedy słońca brak częściej sięgamy po czekoladę. Czekolada dobra jest nie tylko na gorąco. Warto przygotować inne desery z jej wykorzystaniem. Przygotowałam przepyszny, czekoladowy mus, na bazie popularnego sera mascarpone, który najczęściej wykorzystuję się do zrobienia włoskiego deseru tiramisu. Jeszcze kilka lat temu nie byłam miłośniczką czekolad. Jeśli wybierałam lody, to tylko owocowe, najchętniej wyraziste w smaku sorbety(...)weekendy, sięgam właśnie po czekoladę. Najbardziej lubię mocno czekoladowe desery, łatwe w przygotowaniu, praktycznie gotowe w kilka chwil. Tak proste, że dzieci mogą je przygotować. Tym razem to mascarpone króluje w moim weekendowym deserze karnawałowym, które połączyłam z płynną czekoladą i żółtkami. Powstał deser, który na długo pozostanie w mojej pamięci. Z pewnością będę do tego przepisu powracać
Moja smaczna kuchniaświąteczną roladę samodzielnie, bo jej wykonanie jest dość czasochłonne, Francuzi kupują je na ogół w cukierniach, które oferują duży ich wybór. Ja proponuję Wam dzisiaj prostą świąteczną roladę z mascarpone i karmelizowanymi migdałami. Życzę Wam wszystkim pięknych, radosnych Ś wiąt Bożego Narodzenia! Joyeux No ë l! Przygotowanie: 45 min. Pieczenie: 10 min. Chłodzenie: 2 godz(...)osób Składniki na biszkopt : ● 4 jajka ● 90 g cukru ● 90 g mąki pszennej Składniki na krem: ● 30 cl śmietany kremówki ● 500 g serka mascarpone ● 50 g cukru pudru ● kilka kropli ekstraktu migdałowego Składniki na karmel: 125 g cukru 10 cl wody Do dekoracji: ● ok. 15 całych, nieobranych migdałów ● srebrne perełki do posypania Przygotowanie biszkoptu: Rozgrzej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska