porcje 200 g truskawek Kilka biszkoptów Sok z dwóch świeżych pomarańczy 150 g serka mascarpone 100 g śmietany kremówki 2 żółtka Gorzka czekolada 1 łyżka cukru pudru Żółtka ubijamy na puszysty krem z cukrem ,dodajemy serek maskarpone i łączymy z masą żółtkową .Oddzielnie ubijamy śmietanę kremówkę i dodajemy do masy ,oraz sok z jednej pomarańczy . Mieszamy do połączenia . Biszkopty nasączamy
Ladylaura.kawałki chałwę waniliową, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się chałwy i otrzymania masy o gładkiej konsystencji. Masę wystudzić, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin (najlepiej przez całą noc). Śmietankę z chałwą przełożyć do miski. Dodać schłodzony serek mascarpone i krótko ubijać w mikserze na delikatny gęsty krem. Na jeden krążek bezowy nakładamy cały krem
Niezły Młyneklodówki. 2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać barwniki spożywcze lub kakao, żeby nadać serkowi ciekawszą barwę i wymieszać (możemy pominąć dodawanie barwników). Masę serową równomiernie rozłożyć do szklaneczek z ciasteczkami i wstawić je z powrotem do lodówki. 3. Owoce przełożyć
Mała Cukierenkaswojej śmietanie, to może się przydać) 1 op. cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w bardzo małej ilości wody (u mnie było to mniej niż 1/4 szklanki) 250 g serka mascarpone Dodatkowo: wiśnie w żelu (do przełożenia tortu i do dekoracji) 100 ml wiśniówki rozcieńczonej z 0,5 szklanki soku wiśniowego lub ewentualnie wody wiórki czekoladowe, posypka(...)krążki. Krem śmietankowy, którego używam do wielu tortów i ciast jest bardzo prosty. Śmietanę ubijamy, a gdy zacznie gęstnieć, dodajemy cukier, fix'y i cukier waniliowy, a następnie rozdrobniony serek mascarpone. Gdy krem jest już bardzo sztywny dodaję rozpuszczona żelatynę i schładzam w lodówce. Czekoladowe ganache także nie jest trudne, ale za to jakie pyszne. Można je przygotowywać z białej
Ratunku obiadpół szklanki gorącej wody Składniki na warstwę serową: 250g serka mascarpone 250g jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody *** Sucharki miksujemy w robocie na „bułkę tartą” *** *** Do zmielonych sucharków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy *** *** Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy(...)musu truskawkowego odlewamy i odkładamy do dekoracji. Resztę musu delikatnie łączymy ze śmietaną i jogurtem. Całość wykładamy na czekoladowy spód i wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy masę serową. żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Serek miksujemy z jogurtem oraz cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną żelatynę, mieszamy. Całość wykładamy na warstwę jogurtowo-truskawkową *** *** Z odłożonego musu truskawkowego wykonujemy wzorek na cieście. Najpierw
Blog z Apetytempieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. plastikowej szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i przecinamy na dwa krążki. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru(...)tylko do połączenia się składników. W tortownicy umieszczamy jeden z krążków ciasta. Truskawki przecinamy wzdłuż i układamy na cieście w koło obręczy przecięciem na zewnątrz. Wykładamy cały krem. Na masie umieszczamy drugi blat, lekko dociskamy, polewamy polewą czekoladową dekorujemy truskawkami i listkami mięty. Całość schładzamy w lodówce przez min. 3 godz
Domowy Smak Jedzeniacukru 100 ml wody 125 g serka mascarpone 70 g masła łyżeczka soli Czekolada: tabliczka mlecznej czekolady Goplana 120 ml śmietany kremówki szczypta wiórek kokosowych Przygotowanie: Suche składniki wymieszać, dodać zimną margarynę pokrojoną w kostki i rozgnieść widelcem. Następnie dołożyć jajko i pozostałe składniki. Wyrabiać, aż powstanie nam w miarę jednolita masa. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce(...)minut. Ostudzić. Aby zrobić karmel, należy wsypać cukier i zalać go wodą, a następnie gotować, aż zbrązowieje. Gdy to się stanie, ściągamy na chwilę z palnika i dodajemy serek mascarpone (można użyć śmietany, ale ja miałam do zużycia mascarponiaka) i mieszamy do połączenia. Następnie znów gotujemy, tak z 2-3 minuty. Wyłączamy płomień i dodajemy masło i sól. Mieszamy
Karczma Honoriettyopakowania po 500 g serka Mascarpone 2 opakowania podłużnych biszkoptów (najlepiej firmy SAN) kakao do posypaniaZaparzyć 400 ml mocnej kawy. Następnie ją wystudzić. Dodać Amaretto. Przygotować blaszkę 24 x 28 cm. Teraz pojedynczo moczyć biszkopty i układać je na dnie blaszki, tak aby pokryły całe dno (fot.1). Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednej łyżce serka
Świat Ciastadrugi dzień, po odstaniu przez noc w lodówce. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu mielonego np. z wiaderka (o temperaturze pokojowej) 4 duże żółtka 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mocnej kawy 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody Krem śmietanowy: 250 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 opakowania podłużnych biszkoptów(...)zamieszać z cukrem, w żaroodpornej miseczce. Odstawić. Do rondelka wlać niewielką ilość wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i ustawić miseczkę z żółtkami nad gotującą się wodą. Miksować masę dalej, do momentu, aż cukier się rozpuści, a masa będzie jasna i gęsta. Zmielony twaróg (o temperaturze pokojowej) delikatnie połączyć (za pomocą miksera) z masą żółtkową. Następnie wlać kawę
Świat Ciastaserka mascarpone 2 pełne łyżki miodu Karmelowy sos miodowy: 1 łyżka miodu 1 łyżeczka masła Wykonanie: Herbatę zalać 50 ml wrzątku i zaparzyć pod przykryciem. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, dolewając po łyżce połowę naparu z herbaty. Do utartego masła dodawać, nie przerywając mieszania, po jednym całym jajku. Ubijać, aż masa stanie się(...)przez 20-25 minut. Upieczone babeczki wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. W rondelku rozpuścić miód na krem miodowy. Rozpuszczony miód chwilkę podgrzewać, aż uzyska bursztynowy kolor. Serek mascarpone szybko zmiksować. Do serka wlewać cienki strumieniem ciepły miód. Miksować cały czas na wolnych obrotach. ( miód musi być ciepły i płynny, inaczej w kremie utworzą się grudki ). Krem miodowy przełożyć
kolorowotorcikowopieczenia – Składniki: Składniki na masę: 6 żółtek [białka możecie wykorzystać, np. do zrobienia bezy (zobacz przepis na bezy )] 1 pełna łyżka mąki pszennej 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 400ml mleka 200ml śmietany kremówki 150g cukru 1 opak. cukru wanilinowego 200g masła w temperaturze pokojowej szczypta soli Dodatkowo: ok. 170g herbatników 250g serka mascarpone 2-3 łyżki Nutelli lub kremu(...)jajek – dzięki temu budyń będzie idealnie gładki ;) Masło zmiksować ze szczyptą soli, a następnie stopniowo (po 1 czubatej łyżce) dodawać wystudzony już budyń i miksować dalej, by masa była jednolita. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć herbatniki, posmarować połową kremu. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i pozostałą część kremu. Wyłożyć ostatnią warstwę ciastek. Mascarpone zmiksować z Nutellą (lub kremem
Kulinarne Przebojemasła 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki mleka Krem: 300 ml śmietany kremówki (36%), schłodzonej 125 g serka mascarpone, schłodzonego 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: duże precelki (na rogi) oczy - draże mleczne (np. Jutrzenka), źrenice mogą być wykonane z roztopionej(...)masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu (krótko, do połączenia), aż do wyczerpania obu składników. Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka (fot.1) . Wystudzić na kratce. Teraz czas na krem. Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier
Świat Ciastaśmietany i serka mascarpone. Przełożony brzoskwiniami z puszki. Jest delikatny i smaczny, rozpływa się w ustach. Zrobiłam go na 18 urodziny córki. Nie mam zdjęcia przekroju bo nic nie zostało. Widocznie im smakował :) Składniki: Biszkopt 8 jajek 8 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek mąki pszennej Krem 1 litr kremówki 0,5 kg mascarpone 4 łyżki cukru(...)około 30 min. Wyjąć i ostudzić. Przekroić 2 razy uzyskując 3 krążki. Krem: Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, śmietan fix i zmiksować do połączenia się składników. Serek mascarpone przełożyć do naczynia i zmiksować. Do serka dodawać porcjami ubitą kremówkę i mieszać łyżką(nie miksować). Pierwszy biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń posmarować kremem, posypać połową pokrojonych brzoskwiń, przykryć
Ala piecze i gotujepszenicy pełnoziarnistej durum. Składniki: 200 g makaronu pełnoziarnistego pióra Arc Pol Czaniec 80 g serka mascarpone 100 g truskawek 1-2 łyżki cukru Makaron pełnoziarnisty pióra Arc Pol Czaniec ugotować do miękkości.Zmiksować truskawki z cukrem. Dodać mascarpone i zmiksować na puszystą masę. Makaron odcedzić z wody. Dodać go do zmiksowanych truskawek, wymieszać. Włożyć do słoików. Piec przez
Kuchnia w oparachajerkoniakiem i truskawkami Składniki: (na 4-6 porcji) 3 jajka 40 g cukru pudru 250 g serka mascarpone 75 g ajerkoniaku 80 g podłużnych biszkoptów 200 ml mocnej kawy 2 łyżki kakao 250 g truskawek Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Wlać ajerkoniak, zmiksować. Dodać mascarpone, miksować, aż krem zacznie gęstnieć. Ubić białka, delikatnie wmieszać do kremu
Pożeraczka, czyli raz adobrze