luchot - Fotolia.com Składniki : Ciasto na spód : 30 dkg mąki 15 dkg margaryny 10 dkg cukru 2 żółtka 2 łyżki śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy Masa serowa : 1,5 kg mielonego sera 3 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 3/4 szklanki oleju 3 jajka 3 budynie śmietankowe 2 cukry wanilinowe 1,5 łyżeczki proszku(...)kokosu białego kisiel cytrynowy Sposób wykonania : Ciasto na spód : Z podanych składników zagnieść ciasto. Wywałkować i wyłożyć na blaszkę z wysokim bokiem. Boki blaszki także wyłożyć ciastem. Masa serowa : Ser, jajka, żółtka, cukier,olej, budyń - wszystko razem dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Następnie wlać mleko, wymieszać, wylać na blaszkę wyłożoną ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec
Przepisy i porady kulinarnepowinien być - ideał serniko jabłecznik z cynamonową skórką. Na sernik potrzebujemy: CIASTO: szklanka mąki pszennej 75 g zimnego masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 500 g sera białego, może być w wiaderku lub kostka 2-krotnie zmielona 2 jajka, białko i żółtko oddzielnie 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu(...)soli DODATKOWO: 3 średnie jabłka pokrojone w ósemki. Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jogurt i budyń i również mieszamy tylko do momentu połączenia się
MamaOskarkaposiekać nożem razem z sypkimi składnikami, dodać żółtka i zagnieść ciasto w jednolitą kulę. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Składniki na masę serową: 1,25 kg białego sera; 7 jaj; 85g masła lub margaryny; 1 szklanka cukru pudru; 1 cukier waniliowy (dodałam od siebie); 1 budyń śmietankowy lub waniliowy w proszku(...)margarynę. Następnie dodać budyń w proszku i miksować dość długo, aż masa będzie gładka. Dodać bakalie i lekko zamieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką do momentu połączenia się składników. 3/4 ciasta rozwałkować na spód formy wyłożonej pergaminem (ciasto ma być cieniutko rozwałkowane w blaszce o wymiarach 25x36
In my kitchenpory przepisy na babki (których jeszcze do świąt nie zabraknie na blogu), dlatego dzisiaj postanowiłam pokazać Wam sernik. Taki klasyczny, bez udziwnień. Na kruchym spodzie, z puszystą masą serową, polewą i bakaliami. Wprawdzie brakuje w nim rodzynek (ponieważ niestety M za nimi nie przepada - nad czym bardzo ubolewa, bo ja je bardzo lubię), ale nic nie stoi na przeszkodzie(...)dodać :) Porcja na małą blaszkę Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 175 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera twarogowego 4 jajka 100 ml mleka 70 ml oleju skórka i sok z jednej cytryny lub pomarańczy 225 g cukru 2 budynie waniliowe 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa
My simple kitchenPyszny serniczek na kruchym cieście. Kwaśny posmak masy serowej idealnie komponuje się ze słodką polewą kajmakową. składniki: kruche ciasto 1 szkalnka mąki 5 łyżek cukru pudru 100 g miekkiego masła 2 żółtka szczypta soli masa serowa 1 kg zmielonego sera 5 jajek 100 g miekkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy skórka otarta z dwóch cytryn sok wyciśnięty(...)lodówki. Potem schłodzonym ciastem wylepić formę o wymiarach 28x25. Blaszkę wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i podpiec ciasto aż lekko się zarumieni ok 15 -20 minut. Przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie porcjami dodawać zmielony ser. Dodać też sok z cytryny i otartą skórkę oraz
Monia miesza i gotujewykonania paseczków na wierzchu sernika. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Piec około 10 minut, do lekkiego zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić. Masa serowa: 1kg tłustego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie 8 jajek 225 g drobnego cukru 200 g masła 35 g mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego 100 g drobnych rodzynek 50 g kandyzowanej skórki(...)połączą się. Dodać mąkę ziemniaczaną lub budyń. Wsypać rodzynki i skórkę. Wymieszać. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać pozostałe 25 g cukru. Delikatnie wmieszać ubitą pianę do masy serowej, mieszając całość łyżką lub szpatułką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 ° C. Wyłożyć masę serową na podpieczony spód. Wyrównać wierzch. Pozostałe ciasto cienko rozwałkować, wyciąć z niego nożem lub radełkiem
maniapieczeniapolecam zarazem bardzo smaczny serniczek z wiśniami. Spód i wierzch wykonany z czekoladowego ciasta (z dużą ilością gorzkiej czekolady), wewnątrz znajduje się dość zwarta (ale aksamitna w swojej konsystencji) masa serowa o delikatnie waniliowym smaku. Wiśnie, jak to wiśnie – dają troszkę „kwasku” i sprawiają, że sernik jest idealnie wyważony w smaku. Jeśli jednak za nimi nie przepadacie możecie użyć innych(...)Ciasto czekoladowe: 300 g mąki pszennej 350 g gorzkiej czekolady 50 g cukru 150 g miękkiego masła 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej) 1 czubata łyżka kakao szczypta soli Masa serowa: 750 g twarogu (zmielonego trzykrotnie) 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 125 g masła 125 g cukru 100 ml śmietany 30% 1 op. budyniu waniliowego (40 g) Dodatkowo
MyCookBook.plLekkie i pyszne połączenie cytrynowego ciasta, serowej masy i galaretki cytrynowej uwieńczone słodką bitą śmietaną. To musi być pyszne! :) SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Spód cytrynowy: 4 jajka 4 łyż cukru 2 łyż cukru z wanilią skórka otarta z 1 cytryny (sparzonej) 4 łyż mąki pszennej 1,5 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego szczypta soli Warstwa serowa: 1/2 kg sera twarogowego(...)mąkę. Zmiksować na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników. Piec w tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia ok 20 min w 180*C (do suchego patyczka). 2. Masa serowa : Śmietankę ubić na sztywno. Przestygnięte galaretki (te rozpuszczone w 2 szkl wody, nie muszą być tężejące byle były zimne) zmiksować z serem, dodać cukier puder i ubitą śmietankę. Zmiksować
Kto ugości moich gości?pierwszy, jaki upiekłam. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że był idealny. Moi goście mogą to potwierdzić. Składniki: Spód: 280 g ciasteczek digestive (lub herbatników), pokruszonych 140 g roztopionego masła Masa serowa: 900 g serka kremowego typu philadelphia lub twarogu mielonego przynajmniej dwukrotnie 250 g drobnego cukru do wypieków 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1,5 łyżeczki(...)piec w kąpieli wodnej, dlatego musimy dokładnie zabezpieczyć go przed dostaniem się wody do środka. Masą ciasteczkową wykładamy dno tortownicy, dociskamy, wyrównujemy i chłodzimy 30 minut w lodówce. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy na gładką masę, ale niezbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Napowietrzony
Smakowity Blog KulinarnyMój pierwszy pieczony sernik, przygotowany na wzór tradycyjnego przepisu - na kruchym spodzie z intensywnie brzoskwiniową masą serową i resztą kruchego ciasta. Szybki w przygotowaniu i pyszny - nie może się nie udać! Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm.) : kruche ciasto - 400 g mąki (u mnie pół na pół krupczatka z pszenną pełnoziarnistą) - 200 g masła - 2 łyżki(...)cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 żółtek masa serowa - 500 g półtłustego twarogu typu klinek - 125 g gęstego greckiego jogurtu (u mnie waniliowy) - 5 białek - 4 łyżki cukru - kisiel brzoskwiniowy (40 g) - słoik dżemu brzoskwiniowego (u mnie 100 % owoców) - puszka (ok. 800 g) brzoskwiń Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki uformować na gładkie jednolite ciasto. 1/3 zawinąć w folię
Kuchnia Ellieciasto. Trzymajcie się dokładnie ilości (zwłaszcza mąki) to ciasto się bardzo szybko ugniecie. Następnie włóżcie je w folię i schowajcie do lodówki na czas robienia masy serowej.Składniki na masę serową:1 kg sera białego (z wiaderka)20 dag masła30 dag cukru6 jajek2 budynie waniliowearomat waniliowySposób przyrządzenia masy serowej:Ucieramy wszystkie składniki w mikserze, najpierw masło, cukier i żółtka. Białka(...)ubijamy w osobnej misce z odrobiną soli i dodajemy je na końcu do masy serowej. W dalszej kolejności dodajemy ser oraz budynie (sam proszek oczywiście) i dosłownie 2-3 krople aromatu waniliowego. Na spód dużej blachy do pieczenia układamy z ciasta, które schowaliśmy do lodówki, kulki. Nie chodzi dokładnie o ulepienie równych kulek tylko po prostu urywamy po kawałku
upichcicklasycznego, trzykrotnie mielonego twarogu, ja do przepisu wykorzystałam twaróg sernikowy z wiaderka. Różnicę widać nie w konsystencji sernika, ale w kruszonce, która w moim przypadku trochę bardziej nasiąkła masą serową i jest dość wilgotna (głównie, jeśli chodzi o spód). Najlepiej po upieczeniu nie kroić go, tylko schłodzić całą noc w lodówce, dzięki temu łatwiej będzie go porcjować (ciepła kruszonka jest(...)przygotowane ciasto podzielić na dwie części, po schłodzeniu jedną z części pokruszyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec przez 15-20 minut w 180 stopniach- składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową- masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać stopniowo jajka oraz partiami twaróg, cały czas ucierając- na koniec dodać skórkę z pomarańczy i mąkę ziemniaczaną
Smakołyki Berenikitowarzystwem bezy.SKŁADNIKI:/ CIASTO KOKOSOWE:- mąka kokosowa, 3/4 szklanki- mąka bezglutenowa, 1/4 szklanki- masło, pół kostki- żółtka, 2- łyżka śmietany,- cukier, 3/4 szklanki- łyżeczka proszku do pieczenie (bezglutenowego)/ MASA SEROWA O SMAKU WIŚNI- ser twaróg trzykrotnie mielony, 0,5 kg- masło 0,5 kostki- cukier, szklanka- jajka. 3- budyń, 1 (pół śmietankowego, pół waniliowego)- wiśnie w syropie, 2 słoiki litrowe(...)cukrem (pół szklanki) i cukrem waniliowym/wanilinowym. - Dodajemy po łyżce sera, mieszamy na średnich obrotach. - Dodajemy proszek budyniowy.- Osobno blendujemy odcedzone wiśnie - Łączymy masę wiśniową z masą serową, powoli wlewając rzadsze do gęstszego.- Ubijamy całe jajka z cukrem (pół szklanki).- Łączymy masy delikatnie mieszając.- Wykładamy na ciasto i pieczemy 45 minut w temp 180 stopni./BEZABeza - białka ubijamy
Wypisz Wymalujoraz śmietanę, siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wkładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy na złoty kolor w 180 st. C. przez ok. 20 min. składniki na masę serową: 1000 g sera białego zmielonego trzykrotnie lub gotowego w wiadereczku 120 g masła 200 g cukru 1 opakowanie galaretki wiśniowej 1 opakowanie galaretki truskawkowej wykonanie masy serowej: Galaretki rozpuszczamy(...)miksującego wlewamy masło, dodajemy ser, cukier i ucieramy na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy lekko stężałą galaretkę i miksujemy, aż masa stanie się aksamitna. Na upieczone ciasto wylewamy masę serową odstawiamy do lekkiego stężenia. wierzch ciasta: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki myjemy, kroimy na połówki
Domowy Smak Jedzeniazimnego masła 1 łyżka kakao 1/4 szklanki cukru 1 łyżka aromatu amaretto (takiego do kawy) 2 żółtka 1 łyżka śmietany garść sezamu +masło do posmarowania kokilek lub form Masa serowa: 2 opakowania serka śmietankowego Almette (300g) 1 jajko 1 białko + szczypta soli ok. 10 łyżek cukru trzcinowego *lub zwykłego 1 opakowanie szafranu (0,12g) Polewa czekoladowa(...)ściany kokilek do ok 3/4 wysokości. Kokilki z ciastem wstawiamy do lodówki na ok. 20minut. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. W czasie chłodzenia spodów zabieramy się do przygotowania masy serowej. Do miski wykładamy serki śmietankowe, dodajemy jajko, cukier oraz szafran. Białko z odrobiną soli ubijamy na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania zwartej piany. Dodajemy do masy, którą dokładnie mieszamy
Symfonia Smaków