brzegów, wtedy będzie grubszy. Ja robię bez brzegów. Ciasto podpiekłam w piekarniku na 175-180 stopni około 15 minut i odstawiłam do schłodzenia. Podczas gdy ciasto się chłodzi robimy masę serową. Składniki ser z wiaderka u mnie naturalny, 1 kg 4 duże jaja- cale pół szklanki oleju Skworcu – u mnie 2 łyżeczki niecała szklanka cukru 1 budyń waniliowy(...)pełnotłustego Na górę będą potrzebne jeszcze białka, które nam zostały z ciasta , 3 sztuki i cukier około pół szklanki. Do misy wlożyć ser , cukier, jaja, przyprawę do sernika i mas serowych i zmiksować wszystko na jednolitą masę. Dodać proszek budyniowy i miksować. Dodać sok z cytryny , następnie olej i zakończyć wlewając delikatnie zimne mleko. Jak robiłam sernik pierwszy
Z Kuchni Do Kuchnijeszcze pomysły na świąteczne ciasto???- w sumie ja też jeszcze nad tym pracuję, ale zaprezentuję wam przepis na sernik pomarańczowo czekoladowy. Delikatny nie za słodki z dużą dozą czekolady. Masę serową pieczemy w kąpieli wodnej dzięki czemu sernik jest bardzo równy. Całość zwieńczona iście świąteczną dekoracją. Zatem zapraszam:) Składniki : Na spód: 180 g ciastek typu Oreo(...)masła roztopionego Na masę serową jasną : 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 150 ml śmietany kremówki 36% 3 duże jajka 165 g drobnego cukru do wypieków skórka starta z połowy pomarańczy 1 łyżka likieru pomarańczowego 2-3 krople olejku pomarańczowego 3 łyżki mąki pszennej Na masę czekoladową : 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego
vaniliowoczekoladowajabłkami swoją konsystencję zawdzięcza dodatkowi serka mascarpone i śmietanki 30%. Wnętrze sernika wzbogacają jabłka, które dzięki temu, że są starte na tarce o grubych oczkach i wymieszane z masą serową, nie determinują smaku całości. Na blogu jest już przepis na sernik z jabłkami , który Wam serdecznie polecam, ale jest on bardziej szarlotkowy niż ten, który prezentuję poniżej. Sernik został upieczony(...)tortownicy o średnicy 21cm. Kremowy sernik z jabłkami Składniki: spód 75g okrągłych biszkoptów 50g masła masa serowa 250g gęstego twarogu z wiaderka 250g mascarpone 100g śmietanki 30% 4 jajka 3 średniej wielkości jabłka (około 550g) 120g cukru 2 i 1/2 płaskiej łyżki (25g) mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 płaskiej łyżki (15g) mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Smakołyki Berenikiowocowy, doskonały na upalne dni. Może zrobicie go na zakończenie wakacji? Polecam. I książkę, i serniczek. Składniki: Spód: • 200 g ciasteczek digestive • 1 łyżka kakao • 100 g miękkiego masła Masa serowa: • 500 g mielonego twarogu • 250 g serka mascarpone • 300 g jogurtu naturalnego • 130 g cukru pudru • 7 łyżeczek żelatyny • 4 łyżki soku z cytryny • 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo(...)także połowę jagód. 4. Twaróg,serek mascarpone, jogurt, cukier, cukier wanilinowy i sok z cytryny zmiksować na średnich obrotach na gładką masę. 5. Rozpuszczoną żelatynę połączyć z 4 łyżkami masy serowej i dokładnie wymieszać. Dodać do reszty sera. Wymieszać. 6. Masę serową podzielić na trzy części. Do pierwszej części wlać mus jagodowy, dodać całe jagody, wymieszać. 7. Masę jagodową wyłożyć
W mojej kuchnikokosowych - 1 żółtko - 75 g masła - 35 g cukru Składniki na galaretkę malinową: - 400 g malin - 3 kopiate łyżeczki cukru pudru - 20 ml wody - 6 g żelatyny Składniki na masę serową: - 125 g śmietanki 30% - 125 g mascarpone - 20 ml wody - 4 g żelatyny - 3 łyżeczki cukru pudru Składniki na żelkę: - 100 ml wrzącej wody - 6 g żelatyny(...)blendujemy. Wkładamy na 15 minut do lodówki aż maliny delikatnie stężeją, a następnie wykładamy je na spód tarty. Wkładamy do lodówki i zostawiamy (ok. godziny) aż galaretka nam stężeje. Masa serowa. Kiedy galaretka stężeje bierzemy się za masę serową. Ubijamy śmietankę na sztywno. Następnie dodajemy cukier i serek mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy na małych obrotach aż się wszystko połączy
Kuchenne WariacjePotrzebujemy: CIASTO: 100 g margaryny lub masła, zimnego pokrojonego w kawałki 200 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 40 g cukru MASA SEROWA: 500 g sera białego, może być w wiaderku lub kostka 2-krotnie zmielona 2 jajka, białko i żółtko oddzielnie 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu(...)łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jogurt i budyń i również mieszamy tylko do momentu połączenia się składników
MamaOskarkasernik gotowany, który przygotować można na bazie gęstego twarogu z wiaderka, lub twarogu mielonego. Do sernika na kruchym cieście makowym polecam wykorzystać twaróg zmielony w domu, nada on masie serowej zwartej konsystencji bez dodatku dużej ilości mąki, a sernik nie będzie miał mazistej, lekko budyniowej konsystencji jak wtedy, gdy skorzystamy z sera wiaderkowego.Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 21cm.Sernik gotowany(...)trzykrotnie zmielonego90g masła70g cukru pudru50ml mleka 2 żółtka15g mąki ziemniaczanejolejek migdałowypolewa śmietankowa150ml śmietanki 30%50g białej czekoladygarść orzechów laskowych do dekoracjiWykonanie:- składniki na ciasto kruche powinny być zimne, na masę serową - w temperaturze pokojowej KRUCHE CIASTO MAKOWE - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać wypłukany i odsączony mak, zimne masło, jajko, żółtko i śmietanę- składniki posiekać
Smakołyki BerenikiSkładniki Ciasto i masa serowa: 500 g ciasta knafeh - lub w polskich warunkach zmiksowanego chleba tostowego 220 g masła Ghee lub dobrego masła np. Osełka 200 ml gęstej śmietany 250 do 300 g sera ricotta 1 łyżka oleju Syrop: 200 g cukru lub szklanka miodu 0,5 szklanki wody 2 łyżki wody różanej (opcjonalnie) 1 - 2 łyżki soku(...)małym ogniu, dodać pokruszone ciasto knafeh (lub zmiksowany chleb tostowy) i bardzo dokładnie wymieszać. Mieszać do czasu aż ciasto całkowicie wchłonie rozpuszczone masło. Ciasto podzielić na dwie części Masa serowa : ser ricotta wymieszać ze śmietaną na gęstą masę (uwaga: do masy serowej także można dodać rozdrobnione orzechy) Blachę do pieczenia wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataciasto jest wynikiem pogodzenia zwolenników sernika z zwolennikami makowca :) Idealne połączenie. Ciasto robiłam wspólnie z mamą. Ona była odpowiedzialna za kruche ciasto a ja za masę serową i makową. Przepis mam z bloga: Uwielbiam gotować, oto link: przepis na seromakowiec, recepturę troszkę zmodyfikowałam pod swój gust :) Składniki na spód(...)zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z makiem z ognia, dodajemy kaszę mannę i doprawiamy aromatem waniliowym, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy do masy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli. Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na białą, puszystą masę. Do utartej masy dodajemy stopniowo po 1 łyżce sera z wiaderka. Z białek ubijamy sztywną pianę ze szczyptą soli
Bon Appetit Małgorzatyskróty. Zamiast kruchego ciasta - spód z ciasteczek. Troszkę inne przyprawy, bez wylepiania boków tortownicy, ricotta, bo akurat trafiła mi się w sklepie... Wyszło bosko.Kruchy spód świetnie trzyma całość, masa serowa jest niezwykle delikatna i kremowa, soczyste gruszki ożywiają ciasto, a chrupiąca, lekko słona kruszonka nadaje charakteru. Do tego obłędny wręcz zapach cynamonu i pozostałych przypraw (powiało Świętami...?), i zachwyt gwarantowany(...)pieczenia. Wyłożyć ciastka, dokładnie ugnieść na spodzie dłonią lub łyżką. Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.Piec w 180 st. C. przez 15 minut.Przestudzić.Wszystkie składniki masy serowej umieścić w dużej misce, zmiksować na gładką masę - krótko, ale dokładnie. Masę serową wyłożyć na spód.Piec w 180 st. C. przez 20 minut.W tym czasie z mąki, cukru, soli
Pożeraczka, czyli raz adobrzePotrzebujemy: CIASTO: 100 g margaryny lub masła, zimnego pokrojonego w kawałki 200 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 40 g cukru MASA SEROWA: 500 g sera białego, może być w wiaderku lub kostka 2-krotnie zmielona 2 jajka, białko i żółtko oddzielnie 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu(...)białka 4 łyżki cukru pudru szczypta soli Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jogurt i budyń i również mieszamy tylko do momentu połączenia się składników
MamaOskarkaluchot - Fotolia.com Składniki : Ciasto na spód : 30 dkg mąki 15 dkg margaryny 10 dkg cukru 2 żółtka 2 łyżki śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy Masa serowa : 1,5 kg mielonego sera 3 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 3/4 szklanki oleju 3 jajka 3 budynie śmietankowe 2 cukry wanilinowe 1,5 łyżeczki proszku(...)kokosu białego kisiel cytrynowy Sposób wykonania : Ciasto na spód : Z podanych składników zagnieść ciasto. Wywałkować i wyłożyć na blaszkę z wysokim bokiem. Boki blaszki także wyłożyć ciastem. Masa serowa : Ser, jajka, żółtka, cukier,olej, budyń - wszystko razem dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Następnie wlać mleko, wymieszać, wylać na blaszkę wyłożoną ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec
Przepisy i porady kulinarnepowinien być - ideał serniko jabłecznik z cynamonową skórką. Na sernik potrzebujemy: CIASTO: szklanka mąki pszennej 75 g zimnego masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 500 g sera białego, może być w wiaderku lub kostka 2-krotnie zmielona 2 jajka, białko i żółtko oddzielnie 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu(...)soli DODATKOWO: 3 średnie jabłka pokrojone w ósemki. Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jogurt i budyń i również mieszamy tylko do momentu połączenia się
MamaOskarkaposiekać nożem razem z sypkimi składnikami, dodać żółtka i zagnieść ciasto w jednolitą kulę. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Składniki na masę serową: 1,25 kg białego sera; 7 jaj; 85g masła lub margaryny; 1 szklanka cukru pudru; 1 cukier waniliowy (dodałam od siebie); 1 budyń śmietankowy lub waniliowy w proszku(...)margarynę. Następnie dodać budyń w proszku i miksować dość długo, aż masa będzie gładka. Dodać bakalie i lekko zamieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką do momentu połączenia się składników. 3/4 ciasta rozwałkować na spód formy wyłożonej pergaminem (ciasto ma być cieniutko rozwałkowane w blaszce o wymiarach 25x36
In my kitchenpory przepisy na babki (których jeszcze do świąt nie zabraknie na blogu), dlatego dzisiaj postanowiłam pokazać Wam sernik. Taki klasyczny, bez udziwnień. Na kruchym spodzie, z puszystą masą serową, polewą i bakaliami. Wprawdzie brakuje w nim rodzynek (ponieważ niestety M za nimi nie przepada - nad czym bardzo ubolewa, bo ja je bardzo lubię), ale nic nie stoi na przeszkodzie(...)dodać :) Porcja na małą blaszkę Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 175 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera twarogowego 4 jajka 100 ml mleka 70 ml oleju skórka i sok z jednej cytryny lub pomarańczy 225 g cukru 2 budynie waniliowe 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa
My simple kitchen