wszyscy przyszli szybko bo nie wiem czy utrzymam ręce przy sobie:) Składniki: ciasto: 0,5 kostki masła 25 dag mąki 3 łyżki miodu łyżeczka sody oczyszczonej jajko Masa: 250 ml śmietany kremówki fix do śmietany lub łyżeczka żelatyny szklanka bakalii 2 łyżki miodu rum do dekoracji lukier aromat pomarańczowy Wykonanie: Na stolnice wysypujemy mąkę z sodą oczyszczoną(...)Gotową mieszankę studzimy tak aby wszystko się ze sobą skleiło Śmietankę ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy fix lub żelatynę aby ją usztywnić. Następnie do ostudzonych babeczek nakładamy po łyżeczce bakalii z miodem. Na wierzch wyciskamy szprycą bitą śmietanę i ozdabiamy lukrem. ( lukier można kupić gotowy i wycisnąć go szprycą lub kupić pisaki, oczywiście można
ciastkarnia na kruchym spodzieMalinowy zawrót głowy :), pyszne te maliny i zdrowe, a jak robię ciasto to dzieciaki ciągle podkradają....fantastyczna pora roku, tyle sezonowych rarytasów!. Moje pyszne puszyste ciasto
Apetyczna babeczkaKruchy placek z jabłkami, marmoladą, świeżymi owocami....z czym macie lub z czym lubicie:), u mnie oczywiście z szarą renetą:) Składniki: 50 dag mąki pszennej
Apetyczna babeczkaWieczory coraz dłuższe, herbata smakuje coraz lepiej, do szczęścia brakuje słodkości. Babeczki bakaliowe mają tę zaletę, że można je przechowywać w folii nawet dwa tygodnie. Składniki: -2,5 szklanki mąki pszennej -15 dkg cukru pudru -3/4 kostki margaryny ( ok. 18 dkg) -3 jajka -6 łyżek mleka -1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia -aromat rumowy -bakalie Bakalie(...)mąką. Miksujemy jajka z cukrem pudrem, dodajemy aromat, margarynę i miksujemy. Następnie szklankę mąki, mleko i miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Do masy wsypujemy bakalie i mieszamy łyżką. Masą napełniamy gniazda blaszki ( u nas o średnicy 8 cm ), wcześniej natłuszczone i posypane bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnyJakoś trudno sobie odmówić jagodowych łakoci o tej porze roku :), kolejna smaczna propozycja!, a do tego jeszcze ciepła, kawa już zaparzona więc zaraz będzie siesta po
Apetyczna babeczkarozsmakować". John Flanagan "Drużyna. Góra Skorpiona.", str. 71 Owe ciasteczka, które tak bardzo polubił główny bohater mogły mieć różny kształt i wielkość. Ja założyłam, że mogły to być babeczki w różnych smakach. SKŁADNIKI 100 g mielonych migdałów 250 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 jajka 100 g cukru 1 opakowanie cukru(...)foremki. W misce roztrzepać jajka, dodać cukier, cukier waniliowy, kwaśną śmietanę i olej, dobrze wymieszać. W drugiej misce wymieszać mielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Obie masy (suchą i mokrą) połączyć i dobrze wymieszać. Nakładać do foremek do 3/4 wysokości, piec na środkowej półce piekarnika około 25 minut na złotobrązowy kolor. Muffinki można dodatkowo udekorować polewą
Passions hobbies lifeMuffiny podobno wychodzą każdemu. Tak słyszałam. Dlatego wpadłam na pomysł przygotowania jednego z lepszych ciast w formie...babeczek! I wiecie co, nie tylko wyszły, ale smakowały przepysznie! Jeżeli tylko macie ochotę przygotować coś na deser dla bliskich osób, albo dla siebie :) to koniecznie wypróbujcie przepis na Muffiny Brownie. Idealnie sprawdzą się w tak deszczowy dzień jak dziś i jutrzejsze(...)jajka 1,5 szklanki maki łyżeczka proszku 50 g połamanej czekolady Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej albo mikrofali rozpuszczamy czekoladę razem z masłem. Gdy masa będzie jednolita przelewamy ją do miski dodajemy cukier i ucieramy. Gdy składniki się połączą dodajemy po jednym jajku i ubijamy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie
Słodkie Przyjemnościwybieram babke.Babka jest mieciutka i naprawde smaczna.Bardzo prosta i szybka do przygotowania.Mozna ja urozmaicic dodajac do czesci kakao,rodzynki lub skorke pomaranczowa co lubisz.Na pewno jeszcze zdazysz ukrecic ta babeczka i przekonasz sie jaka jest smaczna. Skladniki: 200g maki 4 bialka L 100 g cukru 125 g masla 100 ml mleka kokosowego ( lub kazdego innego) 1 cukier waniliowy 2 plaskie(...)ubic na sztywno ze szczypta soli .Do ubitych bialek lyzka po lyzce dodac cukier caly czas ubijajac.Dodac kolejne skladniki ciagle ubijac na wolnych obrotach robota-miksera lub wymieszac szpatulka.Polowe masy wymieszac z kakao przesianym przez sitko mase wylac do formy i piec w 180°C 45 minut przez pierwsze 15 minut studzic w foremce,nastepnie uwolnic babke z foremki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jeszcze?) znalazłam w wersji mini, w malutkich opakowaniach. W dodatku na odwrocie mają ilustracje ze zwierzątkami - co dorysować i gdzie, żeby z Lentilek/Smarties zrobić małe zwierzątka. Dobry pomysł na babeczki? Kolorowe błyszczące cukierki fasolki kupiłam w sklepie, który na pierwszy rzut oka wyglądał na drogerię. Po dokładniejszym rekonesansie okazało się, że to taki sklep "ze wszystkim", w tym z fasolkami(...)dobrze znany w Polsce produkt, jedyne, co mnie zaskoczyło, to fakt, że Holendrzy najwyraźniej jedzą ją na kanapkach, w związku z czym sprzedawana jest w bardzo dużych opakowaniach. Zestaw mas cukrowych i posypek do dekoracji trafił do koszyka chyba głównie dlatego, że był ładnie zapakowany. Może to nie jest zbyt rozsądny powód, żeby wieźć je taki kawał drogi... nazwijmy
CiastkozercyPrzepis pochodzi z kuchni Norweskiej, jest to piernik zatopiony w bezie z wiśniami kandyzowanymi:), ja obowiązkowo dodałam świeżą miętę, bo uwielbiam to ziółko do wszystkich deserów
Apetyczna babeczkaCiasteczka cytrynki to nieco zmieniony wariant kruchych ciasteczek, które pod różną postacią pojawiały się już na blogu. Oprócz cytrynowego smaku mają oczywiście stosowną cytrynową dekorację (jej
CiastkozercyTe cudownie pachnące cynamonem muffinki z dodatkiem daktyli najlepiej smakują na ciepło, polane krówkową polewą . Przepyszne :) Składniki: daktyle bez pestek 250 g wrząca woda 1
głodny alergiktego, że wręcz wyskakują z foremek. Można je przygotować w specjalnej formie (zakupiłam, jak tylko przyjedzie to się nią pochwalę), w kokilkach, ja wypróbowałam w zwykłej formie do babeczek i też się udały. Bardzo ważne jest to, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, formy dobrze wysmarowane masłem a piekarnik nagrzany. Bułeczki są puste w środku,więc możemy podawać(...)łyżki roztopionego masła ser gruyere (opcjonalnie) suszone zioła (opcjonalnie) masło do wysmarowania foremek Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na gładką masę. Pamiętajmy, że muszą mieć temperaturę pokojową. Foremki smarujemy obficie masłem i napełniamy je ciastem ( do 2/3 ich wysokości). Pieczemy 20 minut w temperaturze 210 stopni a następnie 10 minut w temperaturze
Wielki apetythibiskusa. Zerknijcie poniżej, gdzie znajdziecie wykaz moich Wielkanocnych wypieków: Babka marmurkowa bez tłuszczu Klasyczna Babka piaskowa Babeczki migdałowe na Wielkanoc Jak zrobić lukier? Makowe babeczki z kremem Pomarańczowo-serowo babeczki (Orange&cheese cupcakes) Składniki: 1 szklanka białek (6 dużych jaj) 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej + 1 łyżka do wysmarowania(...)szczyptą soli. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, oraz dodałam połowę ubitej piany (gdyż zanim ją dodałam zrobiła się kruszonka). Mieszamy masę, dodajemy mak (ja dodałam zmielony), mieszamy. Stopniowo dodajemy resztę piany z białek, łączymy delikatnie silikonową łyżką. Formę do babki smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy babkę 45 minut w temperaturze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoje pyszne jagody nazbierane nieopodal Chatki pod Niemcową zostały przeznaczone na ekspresowe ciasto ucierane. Puszyste i delikatne pod pierzynką z borówek i słodkiej kruszonki
Apetyczna babeczka