nazbyt udane jedzenie, które teraz trzeba trochę odpokutować. Z tego powodu muffinki, które świetnie sprawdzą się w roli pożywnego śniadania lub deseru - w dodatku są naprawdę pyszne! Składniki (15 babeczek): szklanka mąki owsianej szklanka otrębów owsianych szklanka jeżyn 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki odżywki białkowej (moja tym razem karmelowa) 2 jajka 2 łyżki oleju kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia(...)odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy dokładnie. Następnie delikatnie przelewamy pianę i dosypujemy owoce, starając się nie kombinować zbyt długo tylko szybko połączyć masę. Przelewamy do blaszki wyłożonej papilotkami i pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Być może nie zastąpią czekolady, ale są godnym pocieszycielem ;) Zamiast w standardowej blaszce można ciasto
sama złodyczUwielbiam kruche ciasteczka, dlatego są tak częstym gościem na ciastkożercach. Są idealną przekąską do popołudniowej kawy. Dzisiejsze kruche ciasteczka kakaowe robiłam z myślą o Dniu Matki
CiastkozercyZdradzę Wam sekret wybornej pomidorówki, nawet dla wybrednych Maluszków:). Banalnie prosta, a jednak zmienia jej smak i zapach!, a do tego jeśli po talerzu wędrować będą
Apetyczna babeczkaPrzepis na sernik z borówkami znalazłam w książce z przepisami Siostry Anastazji (moja Babcia ma ich kilka na swojej półce), to takie typowo babciowe ciasto –
Ciastkozercysię zakalec, ale nie ma co się zrażać, trzeba szukać dalej ;) A tak już całkiem serio to mam świetny przepis na makową babkę, który pochodzi ze strony Śladami Słodkiej Babeczki . Robi się bardzo szybko, jest puszysta i mięciutka, ale ma jeden minus... znika błyskawicznie! :D Przepis na formę o średnicy 24cm. (moja foremka jest malutka średnica 16cm, więc robiłam(...)migdałowego łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli 100g białej czekolady owoce kandyzowane do posypania ( u mnie kiwi) Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę za pomocą miksera. Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i makiem. Do utartego masła dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując. Następnie dodajemy wymieszaną mąkę
Czerwona PorzeczkaIdealne na zimne wieczory do kubka ciepłej herbaty lub kawy. Chrupiące z zewnątrz, miękkie i wilgotne w środku - czego chcieć więcej? Składniki na 24 babeczki : ok. 270g mąki + cynamon (około 3 łyżeczki), soda oczyszczona (1 łyżeczka), proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki), przyprawa korzenna do piernika (około 3 łyżeczki) 4 jajka 1,5 szkl.cukru 2 łyżeczki aromatu migdałowego(...)roztapiamy, dodajemy czekoladę. Po rozpuszczeniu czekolady zestawiamy z ognia i dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem migdałowym. Dokładamy stopniowo masę czekoladową. Po dokładnym połączeniu składników, dodajemy na przemian suche, wymieszane składniki (mąka, cynamon, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, przyprawa do piernika), śmietanę i olej. Natłuszczona formę do muffinek wykładamy papilotkami, następnie
Gotuj z NatkąKrem z serka mascarpone Krem z serka mascarpone najczęściej robi się z dodatkiem bitej śmietany, ten wariant bywa jednak ryzykowny - bita śmietana nie najlepiej znosi czas
CiastkozercySerniczki z białą czekoladą i bakaliami to małe słodkie babeczki, idealne jako poczęstunek dla gości w czasie nadchodzących świąt. Łączą w sobie smak cynamonu i różnorodnych bakalii, a dodatek białej czekolady sprawia, że ich wnętrze jest kremowe, wręcz rozpływające się w ustach. Wierzch serniczków zwieńcza mój ulubiony frosting z białej czekolady i ubitej słodkiej śmietanki oraz kolorowe bakalie, które pięknie(...)poniższego przepisu wychodzi 9 małych serniczków . Serniczki z białą czekoladą i bakaliami Składniki: SPÓD 3-4 (25g) herbatniki 15g masła 2-3 łyżeczki zmielonych orzechów włoskich 1/3 łyżeczki cynamonu MASA SEROWA 300g twarogu, dwukrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka (u mnie Piątnica) 50g śmietany 18% 50g białej czekolady 3 łyżki domowego cukru waniliowego 1 jajko 2 łyżeczki (10g) mąki pszennej
Smakołyki Berenikimnie na noc). Z cukru pudru i soku wyciśniętego z ½ cytryny ucieramy łyżką lukier (powinien być dosyć gęsty). Lukrujemy tylko „kratkę” z ciasta półkruchego na serniku. Rady : - Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. - Na sernik krakowski najlepszy jest dobry, tłusty, prawdziwy twaróg, nie „z wiaderka”. Jeśli chcecie naprawdę dobry sernik – zaopatrzcie się w dobre składniki(...)upieczone ciasto musiałam przełożyć wykładając większy arkusz. - Ciasto półkruche zarobiłam z 750 g mąki. Na sernik zużyłam prawie całe ciasto, zostało niewiele. Zamroziłam, przy „okazji” upiekę kilka babeczek. Może 4 – 5 szt. wyjdzie . Sernik krakowski należy, moim zdaniem, do jednych z najlepszych ciast. Jest dosyć ciężki, zwarty, ale jednocześnie delikatny, wilgotny i bardzo kremowy. Tym razem korzystając
mojewypiekiinietylkopałaszować pyszne babeczki z serem feta i czarnymi oliwkami (z importu ;)), a na wycieczkę do Grecji udać się palcem po mapie ;) Was zapraszamy na wycieczkę do kuchni - piec babeczki! SKŁADNIKI: Na 12 muffinek. 360 g mąki pszennej 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 30 g masła 220 ml mleka(...)misie mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i zioła prowansalskie. W osobnym naczyniu miksujemy za pomocą miksera jajko z mlekiem. Do misy z mąką dolewamy małymi porcjami masę mleczno-jajeczną i miksujemy na średnich obrotach, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Dodajemy porcjami pokruszony ser feta, cały czas miksując na małych obrotach. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło
W kuchni Katiezakończenie etapu ciążowego kolejna porcja kalorii :) Pyszna babka jogurtowa z nutką cytryny, ponieważ miałam potrzebę smaku czekoladowego całość polałam czekoladą, Wy możecie ograniczyć się do cukru pudru lub lukru :) Babeczka bardzo przyjemna w smaku, taka prosta, ale czasem te najprostsze rzeczy są najlepsze. Szybko się ją robi, jeszcze szybciej zjada, polecam przede wszystkim teraz, póki nie ma jeszcze owoców, pyszna(...)mąki ziemniaczanej Do polania/posypania: czekolada lub cukier puder lub dowolny lukier. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka osobno ucieramy z cukrem i jogurtem na puszystą masę. Ucierając wlewamy olej, dodajemy cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Łyżką mieszamy sypkie składniki (obie mąki) do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy delikatnie ale dokładnie pianę z białek. Ciasto przelewamy
Z butelką mleczka w tleprzepis na przepyszne muffinki z kaszy manny, skorzystałam i jestem bardzo zadowolona, przepis zmodyfikowałam o ilość cukru i zamiast maku dodałam korzenną przyprawę, a i wyszło u mnie 11 babeczek. Korzenne muffinki z kaszy manny Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 4 łyżki cukru 1/2 opakowania przyprawy korzennej(...)wszystkie suche składniki i mieszamy. W drugiej misce roztrzepujemy jajko i dodajemy resztę mokrych składników. Suche i wymieszane składniki przesypujemy do miski z mokrymi składnikami, delikatnie, ale starannie mieszamy. Masę przelewamy do formy na muffinki, do 3/4 wysokości; wykorzystałam formę na 12 muffinek IKEA. Pieczemy przez 20 minut
Moja smaczna kuchniaWytworna szarlotka z białym winem, trójwarstwowy przekładaniec, nie za słodka, a dla łasuchów polecam podanie tego ciasta z bitą śmietaną. Pyszny owocowy deser :) Składniki na ciasto
Apetyczna babeczkaZdrowy, domowy budyń!, słodzony daktylami i odrobiną gorzkiej czekolady :). Doskonały na deser, śniadanie lub podwieczorek. Dziś będę go serwować z bakaliami, ale przyznam, że brakuje mi
Apetyczna babeczkaciasta drożdżowego, a z pozostałego ciasta co nam zostało wykroiła sobie foremką misia i też go upiekłyśmy :) Radość dziecka- bezcenna. Zainspirowałam się przepisem z bloga Śladami Słodkiej Babeczki Składniki: 4 szklanki mąki, 1 opakowanie drożdży instant Dr. Oetker , 1/4 szklanki cukru, 1 jajko, 1 szklanka soli, 4 łyżki oleju, szczypta soli. do posmarowania: 1 jajko, miska aluminiowa lub foremka(...)Wbijamy jajko i wlewamy letnie mleko. Ciasto zagniatamy, po chwili dodajemy olej i zagniatamy tak długo, żeby ładnie odchodziło od rąk. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić masę). Miskę aluminiową owijamy z zewnątrz folią aluminiową i smarujemy folię margaryną lub lekko przecieramy olejem. Z ciasta rolujemy wałeczki, które układamy na misce odwróconej do góry dnem. Kolejne wałeczki
Aga w kuchni