Pierogi z ziemniakami i z pieprzem to jednej z najlepszych jakie jadłam. Banalnie proste, a smak znakomity. Jedynym dodatkiem do ziemniaków jest cebula, sól i odpowiedni
Apetyczna babeczkatydzień odkryję smaki Europy we Wrocławiu na festiwalu Europa na Widelcu -> więcej informacji tu , więc dzieje się, dzieje. Dziś sezonowo. Rabarbarowo. W moim ulubionym przepisie na mini szarlotki. Masa jabłkowa wychodzi gładka, soczysta, wręcz idealna bo słodko-kwaśna. Idealna na słoneczny czas i pochmurny dzień. eM był zachwycony, a Wam jak smakuje? Składniki: 250 g mąki pszennej(...)Całość szybko zagniatamy, tworząc kruszonkę – ja robię to za pomocą robota kuchennego, choć można zagnieść ciasto tradycyjnie –ręcznie. Do blaszki na muffinki wsypujemy po łyżce i lekko zagniatamy tworząc babeczkę. Gotowe, wypełnione formy wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 1 5 minut. W tym czasie j abłka obieramy , wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w równą
Słodkie PrzyjemnościUcierane baby często goszczą u nas podczas Wielkanocy, więc pomyślałam, że i klasyczna Zebra może stać się babą :). Dla tych co nie mają czasu na długie
Apetyczna babeczkaSernik w każdym wydaniu jest pyszny, jeśli połączyć go z jabłkiem z Polskich sadów to mamy duet idealny. Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28
Apetyczna babeczkaNigdy nie przechodzę obojętnie obok działów z akcesoriami do pieczenia, dzięki temu mam mnóstwo najdziwniejszych foremek do ciastek, które kupiłam, dostałam, zabrałam mojej mamie (oddam jeśli
CiastkozercyA na nas czeka tyle przyjemności !. Przepis na ciasto powstał specjalnie dla Pani Tereski na konkurs Owoce Świata, wyszło przepysznie, i z trudem zdobyłam
Apetyczna babeczkaktóra stara się odzwyczaić od standardowych słodyczy (batoników, czekolady, itp.) dlatego przygotowałam jej zdrową alternatywę, która zaspokoi ochotę na słodkie, a na dodatek jest wartościowa dla organizmu ;) Składniki (12 babeczek): 0,5 szklanki płatków jęczmiennych firmy Kupiec 1 szklanka otrębów owsianych firmy Kupiec 2 jajka (L) 3/4 szklanki maślanki 3 łyżki miodu 1 banan spora garść rodzynek 5 daktyli(...)miazgę dodajemy otręby, płatki jęczmienne, miód, rodzynki, pokrojone w kostkę daktyle, proszek do pieczenia i mieszamy w oddzielnej misce mieszamy jajka, maślankę łączymy obie masy przekładamy ciasto do formy wyłożonej silikonowymi papilotkami na muffinki pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsól + pieprz – lekko miksować – wyłączyć + szynkę lub mięso pokrojone w kostkę + oliwki pokrojone w plasterki + papryka pokrojona w kostkę + pieczarki podsmażone + cebula pokrojona w kostkę i zeszklona – delikatnie wymieszać - masę przekładamy do keksówki (25x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy w 200 stopniach około pół godziny - sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe - jeśli nie to zmniejszyć temperaturę do 180 stopni - piec(...)sosami, - sam też smakuje dobrze, - świetnie smakuje z czystym czerwonym barszczem, - na okazjonalne stoły. - można ciasto puchate wyłożyć na większą blaszkę, na wierzch składniki i piec jak pizzę i babeczki, - świetne zamiast kanapaki do pracy, szkoły, w podróż, - można użyć też zwykłej mąki z glutenem, jeśli ktoś ją może jeść. UWAGI : - można ciasto puchate wyłożyć na większą blaszkę, na wierzch
Tradycyjna kuchnia inaczejcoś , co zaspokoi podniebienia nawet wybrednych smakoszy! Molten lava cake - chyba każdy wielbiciel czekolady o tym słyszał ;) Zrobiłam swoją wersję tego przepysznego deseru! Płynna czekolada wylewająca się z delikatnych babeczek tworzy nieziemską całość! SKŁADNIKI ( na 6 szt. ) * gorzka czekolada – 150 g * masło – 150 g * jajko – 4 szt * cukier – 80 g * mąka pszenna – 30 g SPOSÓB(...)papilotów do muffinek jak ja tym razem , gdyż wychodzą niskie i efekt nie jest tak spektakularny ;) ) Smarujemy je tłuszczem. Roztapiamy masło z czekoladą. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Delikatnie łączymy jajka z czekoladą, następnie przesiewamy do nich mąkę. Mieszamy również delikatnie. Rozdzielamy masę na 6 miseczek. Pieczemy ok 8-12 minut w piecu nagrzanym do 170 stopni
Ostra na SłodkoJeśli w jesienny, ponury dzień zechcecie poprawić sobie nastrój czymś słodkim to te babeczki idealnie się do tego nadają. Już sam ich zapach jest lekiem na całe zło:) 2 szklanki mąki gryczanej 2 łyżki kakao łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody 0/5 szklanki cukru dark muscovado 3 jajka 1 szklanka oleju 3 szklanki drobno startej(...)marchewki skórka starta z pomarańczy sok z jednej pomarańczy pomarańcza mały banan kilka mrożonych malin Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej olej i sok z pomarańczy dokładnie łącząc składniki. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, kakao i cynamonem, dokładnie mieszamy. Dodajemy startą marchewkę i skórkę z pomarańczy. Po dokładnym wymieszaniu napełniamy masą foremki. Nakładamy
Mienta blogdodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli mieszamy. Ciasto przelewamy do przygotowanych foremek. Ilość babeczek uzależniona jest od wielkości naszych form (moje mają średnicę 0,8 cm). Babeczki pieczemy ok. 25 -30 min., odstawiamy do wystygnięcia, następnie przecinamy biszkopt wzdłuż na połowę i każdą z nich nasączamy likierem pomarańczowym. Z brzoskwiń usuwamy pestki i obieramy ze skórki(...)wody, dodajemy miąższ z 3 fig i 4 pokrojone w ćwiartki physalis. Całość podsmażamy kilka min tak, aby brzoskwinie były al. dente, a serek Almette ucieramy na gładką masę z syropem z agawy. Na pojedynczy krążek biszkoptu nakładamy serek, dodajemy owoce, ozdabiamy plasterkiem figi i listkami mięty. Podajemy z physalis i bakaliami. Smacznego
Moniki SmakołykiSkładniki: 250g mąki 120g cukru 120g masła 200g maślanki 1 jajko 2 łyżki kakao 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Aromat
The Sweet DamselCo powiecie na szybkie ciasteczka z dużą ilością wanilii?, laski wanilii od Piątnica.net pachną w całej kuchni, możecie użyć zamiennie cukru waniliowego, ale to
Apetyczna babeczkaPiekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Masło roztop w małym garnku . W jednej misce wymieszaj suche, a w drugiej mokre składniki. Jeżeli ciasto będzie zbyt
Kredowe Menu