masa do babeczek - 1864 przepisów (strona:81/125)

Ciasto czekoladowe z kwaśnymi gruszkami 166

Gruszki z ogrodu gdzie biegałam jako mała dziewczynka, sentymentalnie tak trochę mnie zakołysało w serduchu jak po nie weszłam w dzikie chaszcze i pokrzywy....kwaśne, twarde

Apetyczna babeczka
Chleb szafranowy z Kornwalii 113

Zachodnie hrabstwa Anglii słyną ze swoich wypieków drożdżowych, z których na szczególną uwagę zasługuje ten tradycyjny chleb szafranowy. Dodatkiem do niego jest zwykle dżem i kwaśna

Apetyczna babeczka
Kapuśniaczki drożdżowe do barszczu 168

Kapuśniaczki to danie główne, przekąska na zimno lub na ciepło, idealne do barszczu!. Z czym chcecie i jak tylko chcecie :). Dobrze jest zrobić ich więcej, żeby

Apetyczna babeczka
Cytrynowa babka piaskowa 149

końcu dzisiaj coś na słodko bo ostatnio tylko fotoreportaże ( a kolejny już na tapecie ). Od najmłodszych lat przepadałem za babeczkami (i tymi starszymi i tymi młodszymi ) więc pewnie dlatego tak zawsze mnie ciągnie w tym kierunku i na moim blacie pojawiła się jedna z moich ulubienic czyli cytrynowa babka piaskowa   Składniki: Ciasto: - 60g mąki ziemniaczanej - 115g mąki pszennej - 135g(...)posypania: - 2 łyżeczki cytrynowego cukru pudru - skórka starta z jednej cytryny   Najpierw roztapiamy margarynę i zostawiamy na chwilkę aby ostygła. Następnie miksujemy jajka z cukrem na gładka masę. Do ubitych jajek dodajemy zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy. Kiedy składniki się połączą to wlewamy roztopioną margarynę, dorzucamy starta skórkę z cytryny, kandyzowaną skórkę oraz wlewamy wyciśnięty

Kuchenne Wariacje
Ciasto ze szpinakiem i rabarbarem 189

Bałam się ponownie efektu, tak jak z  babeczkami jaglanymi . Miałam garść szpinaku w lodówce, rabarbar.. szykował się wypad na działkę.. to upiekłam. Znów zniknęło w oka mgnieniu. Dla takich chwil uwielbiam siedzieć w kuchni i zaglądać jak ma się ciasto w piekarniku :) Składniki: 50 g szpinaku 250 g obranego rabarbaru  (czyli ok 320 g całego(...)łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i spiruline. Szpinak gotujemy chwilkę, odsączamy i wrzucamy do miski, miksujemy. Mąkę i proszek przesiewamy, przesypujemy do masy i mieszamy łopatką na przemian z jogurtem. Formę (ok. 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i rozprowadzamy. Rabarbar kroimy w kostkę (połowę na malutkie kosteczki, a drugą na większe

Czarnawisienka
KREM DO DESERÓW, CIAST, ROLAD, TORTÓW 16057

Uniwersalny krem do słodkich wypieków np. jako nadzienie do babeczek lub do biszkoptów   Szybki w przygotowaniu oraz praktyczny,  składniki do jego przygotowanie zawsze są w domu. Zrobienie tego kremu nie zajmie więc niż 20 minut. Krem ten jest uniwersalny, można go dowolnie barwic tak jak ja to zrobiła, dodawać ulubione smaki, i w ten sposób otrzymamy za każdym(...)masła roślinnego 3 jajka 5 łyżek cukru Dowolny aromat (opcjonalnie barwnik) W kąpieli wodnej ubijamy jajka  z cukrem  do momentu aż potroi swoją objętości i mas będzie bardzo puszysta, (gotową masę jajeczną można przelać do osobnej miski na 5 minuta aby  odrobinę  przestygła). Masło ucieramy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce

RAROSSA
Friandy malinowe 119

Puszyste, lekkie, delikatne. Migdałowo-kokosowe. Friandy malinowe.   Friandy malinowe Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje 12 sztuk Składniki 100 g mąka migdałowa 75 g

Kucharzyca
Muffiny z serem feta i salami 166

Składniki: 1,5 szklanki mąki 1 jajko 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju (lub rozpuszczonego masła) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sól i pieprz

The Sweet Damsel
Ciasteczka przez maszynkę 146

Ciasteczka te Kochani stały się u mnie obowiązkową (zaraz po piernikach) słodką świąteczną przekąską. Są proste i smaczne, uwielbiam je za ten ich orzechowy posmak i

Kuchenne aromaty
Tort capuccino 333

A gdyby tak niespiesznie, pod wierzbą w ogrodzie zasiąść.... przy starym skrzypiącym stole, z dobrą książką lub z przyjacielem który lubi pomilczeć ....i ciesząc się ulotną

Apetyczna babeczka
Walentynkowe kruche ciasteczka 274

Kruche ciasteczka to zawsze dobry pomysł na prezent. Można przygotować je znacznie wcześniej, zarezerwować sobie mnóstwo czasu na dekorację, zamknąć w ładnym słoiku lub pudełku i

Ciastkozercy
Kulebiak z borowikami w cieście 109

Kulebiak z borowikami i świeżą natką pietruszki jest idealny do barszczu, jako przekąska jak również danie główne. Ciasto : 1 szklanka mąki 2 jajka Szczypta soli 1

Apetyczna babeczka
Dan-ta, czyli chińskie ciastka jajeczne 149

lubi, a tutaj w Polsce to nie widziała tego i nie wie, gdzie kupić. Tak patrzę na to zdjęcie, patrzę... Hmmm, jakieś takie babeczki z czymś żółtym, lekko przypalonym... Babeczki z przypalonym budyniem? Nieee, chyba nie... Chociaż prawda, że Chińczycy to dziwne rzeczy jedzą, ale żeby przypalony budyń? :) Poszperałem chwilę w necie i już wiedziałem co to jest! Odpisałem zatem(...)Silikonowe nie są za dobre bo ciasto francuskie się w nich trochę zniekształca - sprawdzałem. Dobrze dociskamy żeby ciasto idealnie przylegało do foremek. Odrobina luzu spowoduje fatalne zniekształcenia. I robimy masę z mleka, cukru i jajek. I wyskrobujemy również do masy środek wanilii (od biedy pewnie mogą być ze dwie łyżeczki ekstraktu). I mieszamy wszystko na gładką masę. Masą tą wypełniamy

Marder&Marder Manufacture
Babka gryczana z twarogiem 240

Kiedy proponuje moim dzieciom dania z kasza gryczaną to kręcą nosem...a babka?, okazała się sukcesem :). Ma wspaniały smak, a warstwa twarogu sprawia, że jest miękka

Apetyczna babeczka
Kotlety drobiowe z nutką chrzanu i orzechów. 157

panierce zapraszam po nowy przepis. Soczyste mięso z kurczaka w chrupiącej panierce, doprawione chrzanem i z delikatną orzechową nutką jest wyśmienite! Kotlety zaskakują smakiem! Ja podałam je z babeczkami (przepis wkrótce). Bardzo polecam!!! Składniki na kotlety drobiowe z nutką chrzanu i orzechów: 2 pojedyncze filety z kurczaka sól pieprz 1 porządna łyżka chrzanu startego samodzielnie (lub 3 łyżki chrzanu(...)zwykle, oprószamy solą i pieprzem, odkładamy.       Chrzan mieszamy z orzechami i dodajemy tyle śmietany aby otrzymać gładką pastę. Każdego kotleta z jednej strony smarujemy masą chrzanową, panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron, zaczynając od strony z masą chrzanową. Gotowe

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania