Sposobów i wariacji podanie jajek na Wielkanocny stół jest bardzo dużo, ja wybrałam kolorową i nieco pikantną wersję, bo sardynki są w oliwie z chilli, co
Apetyczna babeczkarozwałkować cieniutko (około 2 mm grubości), foremką w kształcie kwiatka (u mnie średnica 7 cm) wyciąć ciasteczka i delikatnie umieścić je w gniazdach formy na mini-muffinki. Do połowy babeczek włożyć pół łyżeczki marmolady. Dobrze jest to zrobić za pomocą jednorazowego worka cukierniczego lub zwykłego woreczka z odciętym rogiem. Ciasteczka piec w 170 stopniach, grzałka góra-dół przez 10 minut(...)połowy 24 kruche kwiatki (również robię to za pomocą woreczka cukierniczego, ale nie jest on niezbędny). W każdym umieścić kawałek truskawki i odstawić na 15 minut do lodówki, żeby masa stężała. Można posypać cukrem pudrem. Kruche kwiatki czekoladowe : Czekoladę, masło orzechowe i jogurt wymieszać mikserem. Krem przełożyć do jednorazowego woreczka cukierniczego (można użyć zwykłego worka, lub nałożyć krem łyżeczką), odciąć
Trzeci talerzDrożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (około 12 drożdżówek). Ciasto drożdżowe: 25 g świeżych
Bullioczubata łyżka cukru waniliowego >>klik , 4 żółtka , 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia . Żółtka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i tłuszcz posiekać nożem, dodać utarte z cukrem żółtka i zagnieść szybko ciasto. (Ciasto nie powinno być ogrzewane rękami zbyt długo, gdyż potem straci(...)nałożyć łyżkę żółtego kremu. Ja użyłam lemon curd, na który przepis pojawił się wczoraj >>klik Takie jajeczka można chyba ułożyć w koszyczku zamiast tradycyjnej babeczki, jak sadzicie
Codzienna kuchnia niecodziennaDrożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (około 12 drożdżówek). Ciasto drożdżowe: 25 g świeżych
Bulliosmak tych małych serniczków zniewala do reszty. Uwielbiam posmak migdałowy, a kajmak jest moim uzależnieniem, dlatego to bajeczne połączenie nie jednemu przypadnie na pewno do gustu. Co do samych babeczek dodam, że idealnie nadają się na wszelakiego typu party - stojące, siedzące, w domu czy na dworze, jeżeli zależy Wam na wyglądzie możecie je pozostawić w papilotkach, albo przełożyć(...)mielonych migdałów 4 łyżki kajmaku Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy do białości. W drugiej misce mieszamy ser z wanilią, mąką i zmielonymi migdałami. Obie masy łączymy. Do foremek na muffiny wkładamy papilotki, na ich dno wysypujemy po łyżeczce płatków migdałowych - lekko ugniatamy. Gotową masę serową wylewamy do wcześniej przygotowanych papilotek i wstawiamy do rozgrzanego
Słodkie Przyjemnościpowyższych składników. Wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy foremką krążki. Wylepiamy nimi wysmarowane wcześniej tłuszczem i wysypane mąką foremki. Zostawiamy oczywiście po jednym krążku na każdą babeczkę do przykrycia od góry. Na czas przygotowania budyniu chowamy je w chłodne miejsce lub do lodówki. I teraz mamy dwa wyjścia. Albo być wiernym naszemu lenistwu i przygotować budyń z torebki(...)słodkie) 2 żółtka 1 laska wanilii Mleko zagotowujemy z dodatkiem rozciętej i roztłuczonej wanilii oraz masła. Wyjmujemy wanilię dodajemy przesianą mąkę mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy powstanie jednolita masa zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy jedno po drugim żółtka naprzemiennie z cukrem. Ucieramy aż wszystko się połączy, a budyń będzie gęsty i błyszczący. Gdy już przygotowaliście budyń z torebki
Marder&Marder ManufactureUwielbiamy słoneczną jesienną aurę i smaki tej pory roku dlatego też przygotowaliśmy dla Was kolejne muffinki Tym razem to pachnąca cynamonowa wersja z orzechami włoskimi Składniki
Kuchenne WariacjeTa pleciona, pyszna bułka jest znana w Szwajcarii pod nazwa ,,zupfe,, i często jada się ją tam w weekend. Ma lśniącą skórkę i cudownie miękki miękisz
Apetyczna babeczkaDodatek cukru różanego do ciasta to był fajny pomysł. Co prawda w smaku nie jest to bardzo wyczuwalne ale jak pachnie podczas pieczenia! Warto wypróbować :) A
Mienta blogróżnych innych istotnych spraw...). Przygotowanie ich zajęło dosłownie chwilę, a smak... był wprost bajeczny... Takim słodkościom mówię zdecydowane TAAAK. Do nich pyszna kawka, słoneczko nad morzem i chwilo trwaj... :-) Babeczki sprawdzą się także dla najmłodszych, dzieci lubią takie małe słodkości... Ja wykorzystałam do nich ogrodowe maliny i cudne (olbrzymie) jeżyny. Można dodać dowolne sezonowe owoce. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj(...)cytryny - 2 garści jeżyn lub innych dowolnych owoców (dałam jeżyny i maliny) Miękkie masło rozkręciłam z ksylitolem i ksylitolem z wanilią. Dodałam jogurt, dokładnie wymieszałam, następnie wmieszałam w masę 1 jajko. Wlałam sok z cytryny, wsypałam startą skórkę i zamieszałam. Następnie partiami dosypywałam mąkę i migdały wymieszane z solą i proszkiem do pieczenia. Ciasto mieszałam tylko do połączenia składników
Smaczne ZdroweNiezwykle aromatyczne, jesienne babeczki dyniowe z dodatkiem domowego puree z dyni . Pięknie pachną podczas pieczenia, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut. Sprawdzą się doskonale na chłodne wieczory przy kubku gorącej herbaty. Polecam! Składniki: (na około 12 sztuk) Ciasto: 1 szkl puree z dyni (np. domowej roboty ) 2 jajka 1/2 szkl oleju rzepakowego 100 g cukru 3 łyżki cukru trzcinowego(...)być w temperaturze pokojowej! Puree, jajka, olej oraz cukry roztrzepać w misce. W innym naczyniu wymieszać suche składniki. Dodać do nich mokre i krótko wymieszać tylko do połączenia składników. Masę nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Piec w 180 st.C przez około 20 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieKolejne muffinki i kolejna propozycja na słodkie babeczki. Wersja jaką dzisiaj chcemy Wam zaproponować to muffinki piernikowe z orzechami Składniki: - 155g mąki pszennej - 10g mąki ziemniaczanej - 115g drobnego cukru do wypieków - 1/3 łyżeczki soli - ½ łyżeczki sody oczyszczonej - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 40g posiekanych orzechów włoskich - 20g kakao - 1 ½ łyżeczki przyprawy korzennej - 1 łyżeczka cynamonu - ½ szklanki wody - 100g jogurtu naturalnego(...)proszek do pieczenia, kakao, przyprawę korzenną i wszystko mieszamy. Do suchych składników dodajemy wodę, jogurt i olej, skórkę kandyzowaną, skórkę startą z pomarańczy i orzechy. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i przekładamy do papilotek – gdzieś do połowy wysokości. Na masę w papilotkach nakładamy po kilka czekoladowych kropelek. Foremkę z naszymi papilotkami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy
Kuchenne WariacjeMuffinki to pyszne babeczki, które można upiec nie tylko na slodko. Świetnie sprawdzają się również jako wypiek wytrawny w dowolnych kombinacjach smakowych. Składniki: 1,5 szklanki mąki orkiszowej /lub zwykłej pszennej 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki nasion sezamu 1 łyżka nasion lnu 1 łyżka nasion dyni 1 szklanka kefiru(...)słonecznika ,dyni , orzeszki piniowe itp. /do dekoracji Wykonanie: -Do miski wbić jajka, wlać kefir , olej i wymieszać. -W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie sypkie składniki. -Ser pokroić w kostkę. -Masę płynną przelać do sypkich składników, dodać połowę sera i wymieszać do połączenia się składników. -Foremki do muffinków wyłożyć papilotkami /można wykorzystać również foremki silikonowe/. -Nałożyć ciasto
Zakamarki mojej kuchniW wielu mniejszych i większych ogródkach cukinie panoszą się w dużych ilościach, na straganach również ich nie brak. Trzeba korzystać, bo sezon szybko minie :), na upalne
Apetyczna babeczkaNajlepszy czas aby zajadać się szparagami :), co roku o tej porze część z nich ląduje w naszych obiadowych daniach, a zdecydowana większość jest marynowana, aby można
Apetyczna babeczkaskładniki: 0.5 szklanki mąki pszennej 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej 0.5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru cynamonowego 1 torebka herbaty o aromacie
Luźna KuchniaRobiłam już tę chałkę w wersji oryginalnej, zobacz TUTAJ , dziś jednak postanowiłam urozmaicić przepis o szafran, który nada chałce bardzo intensywny kolor i oczywiście piękny aromat
Apetyczna babeczka