Podczas zeszłorocznych świąt Wielkanocny piekłyśmy rozmaite baby i babeczki. W tym roku postanowiłyśmy urozmaicić nasze świąteczne menu o nowe słodkie smakołyki. Tym razem stawiamy na mazurki i serniki w tradycyjnej odsłonie oraz nowoczesnej, odchudzonej. Na początek chciałybyśmy zaproponować Wam tradycyjny sernik goszczący na polskich stołach – Chatkę Puchatka. Deser uwielbiany przez dzieci i nie tylko :) Czas przygotowania(...)czekolady (100g) 100ml śmietany kremówki 50g wiórek kokosowym (lub innej ulubionej posypki) Mleko wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną. Do wrzącego mleka powoli wlewamy masę jajeczną. Gotujemy mieszając, aż masa podzieli się na ser i serwatkę (tak jak na zdjęciu). Sitko wykładamyć pieluchą tetrową lub podwójną warstwą gazy i powoli przelewamy zawartość garnka. Pieluchę zawiązujemy
Kolizje SmakówWaniliowe muffinki z krówką... Wilgotne i bardzo przyjemne w smaku muffinki. Bardzo szybkie do zrobienia. Rozkosz dla podniebienia. Składniki na 12 muffinek: 2 jajka 3/4 szklanki
Pelusiowa KuchniaPyszne, proste ciastka z kawałkami czekolady. Świetnie smakują z mlekiem czy kawą. Przepis na około 35 średniej wielkości ciastek. 3 szklanki mąki 200 g masła szczypta
BullioBabeczka majonezowa jest bardzo delikatna i puszysta. Można ją wzbogacić dowolnym aromatem lub otartą skórką z cytrusów. składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki majonezu 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki soku z cytryny Białka odzielić od żółtek. Następnie białka ubić(...)składniki się połączą dodać majonez. Na koniec dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny i delikatnie wymieszać. Foremkę na babkę natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec ok 35 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu babkę dowolnie udekorować
Monia miesza i gotujePyszna i wilgotna babeczka o smaku cytrynowym. Idealna do herbatki. Można ją dowolnie udekrować lub też po prostu posypać cukrem pudrem. składniki: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek kwaśnej śmietany 8 łyżek oleju 5 łyżek soku z cytryny skórka otarta z 2 cytryn do dekoracji : polewa mleczna Helio(...)składniki mokre: jajka, olej, śmietanę oraz sok i otartą skórkę cytrynową. Następnie połączyć zawartość obu misek i dokładnie zmiksować składniki mikserem. Formę do babki natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do przygotowanej foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka ok 40 minut. Po wystudzeniu babkę dowolnie udekorować lub posypać cukrem pudrem. Polecam też
Monia miesza i gotujetwierdzą wychodzą mi zawsze lekkie, idealne i kruche, rozpływają się w ustach. Tym razem postanowiłam przygotować bezowe tartaletki z kremem. Bezę zamiast wyciskać na papier przełożyłam do foremek na babeczki, po wysuszeniu miały odciśnięty wzór foremek na powierzchni, wyglądało to bardzo ozdobnie.Wymyśliłam też sobie, że będzie to krem serowo-śmietankowo-czekoladowy. Przepis na idealne Bezowe tartaletki z kremem serowo(...)najwyższych obrotach. Następnie dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając i czekając za każdym razem aż dodany cukier się rozpuści. Na końcu nie przerywając ubijania dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Masę bezową przekładamy do 24 foremek, wyrównujemy powierzchnię i ustawiamy na blachę bezy zostawiając między nimi niewielkie odstępy gdyż jeszcze urosną. Suszymy tartaletki około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 120ºC, można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmuffinki nie są suche i nawet po kilku dniach są pyszne jak świeże, chociaż wątpię, aby u kogoś zostały one tak długo. Najczęściej znikają prawie natychmiast. Muffinki to fajnie babeczki, ponieważ można łatwo eksperymentować dodając różne składniki, a dekoracja sprawi przyjemność nie tylko nam, ale również naszym dzieciom. Przepis Składniki: 400 g śliwek 250 g mąki pół opakowania proszku(...)wyciskamy sok. Jajka, olej, jogurt, skórka z pomarańczy i pięć łyżek soku pomarańczowego miksujemy razem. Do suchych składników dodajemy stopniowo mokre, cały czas mieszając. Po wymieszaniu składników dodajemy śliwki. Masa powinna wystarczyć na 12 muffinków. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 175’C (termoobieg 155’C). Pozostawiamy do wystudzenia. Oczywiście można je dowolnie przyozdobić. …Smacznego
KasiaiKrzysiu.plbabeczki przygotowałam już niemal miesiąc temu, ale znów - jakoś nie było okazji o nich napisać. Szkoda, żeby przepały w czeluściach dysku, bo są naprawdę urocze i pyszne. Intensywnie kokosowa babeczka z delikatnie truskawkowym, bezowym kremem, który smakuje jak ciepłe lody . Dzieciaki je uwielbiają, a dorośli z rozrzewnieniem wspominają dawne czasy. Spróbujecie? Mini muffinki kokosowe z bezą truskawkową Składniki(...)wiórków kokosowych Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą, cukrem i wiórkami kokosowymi. Jajko roztrzepać, wymieszać z maślanką i olejem. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę przelać do formy wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić. Truskawki zmiksować blenderem na gładką masę. Mus razem z cukrem i wodą umieścić w garnuszku
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru 10g żelatyny 5 żółtek Polewa: 50g czekolady deserowej 30g śmietany kremówki ½ łyżeczki płynnego masła * Kremu wyszło nam więcej niż potrzeba do rolady. Wykorzystałyśmy go do udekorowania babeczek. Przygotowywanie ciasta: Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Kakao wraz z mąka pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski. Następnie dodajemy do ubitej piany i mieszamy szpatułką do połączenia wszystkich(...)Odstawiamy na bok. Nową miskę umieszczamy nad parującą wodą, wrzucamy żółtka wraz z cukrem. Ubijemy trzepaczką, aż cukier się rozpuści. Wówczas ciągle ubijając dolewamy kawy. Kiedy powstanie nam puszysta masa zestawiamy z ognia i dolewamy rozpuszczaną i pomieszaną żelatynę oraz czekoladę. Ubijamy bitą śmietanę i dolewamy do wcześniej przygotowanego musu. Całość delikatnie mieszamy. Od biszkoptu odrywamy papier do pieczenia
Kolizje Smakówsztuce kulinarnej, ale również w aspekcie zdrowotnym. Od serca polecam! Jak i ciasto i olej! Naprawdę boskie, wilgotne, nie za słodkie ciasto. Jest to w sumie przepis na babeczki, ale forma ciasta mi bardziej odpowiada. Składniki i przygotowanie: Składniki 2 ½ szklanki mąki uniwersalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli 1 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru(...)wymieszać brązowy cukier, ricottę, olej, jajka i ekstrakt waniliowy. Dodać sypkie składniki i mieszać krótko, tylko do momentu, aż składniki się połączą. Dodać brzoskwinię pokrojoną w kostkę, zamieszać. Przygotowaną masę należy przełożyć do 2 keksowych foremek (prostokątnych, wąskich, o wysokich brzegach), ozdobić plasterkami brzoskwiń i posypać cukrem, a następnie piec przez 45 – 55 min. w temperaturze 175ºC, aż zbrązowieje
Malinowe PocałunkiNawet nie spodziewałam się, że wyjdą takie pyszne. Musicie wypróbować ten łatwy smaczny przepis i z pewnością zagości w waszych domach na stałe:) SKŁADNIKI: 2 1/2
harrisaDla miłośników mięsiwa i pasztetów, tak więc dla mięsożerców i wegetarian.Wyrazisty, lekko słodkawy chatney na bazie z przemrożonych owoców aronii i dobrej brendy. Składniki: 1
Apetyczna babeczkaCygan, to rodzaj babki, który swą nazwę zawdzięcza (podobnie jak Murzynek) swojemu kolorowi. I tak jak Murzynkowi koloru nadaje kakao, tak w tym przypadku koloru nadaje cynamon. Jest to babeczka aromatyczna, a dzięki dodatkowi dżemu wilgotna i rozpływająca się w ustach. Nadmienię jeszcze, że niesamowicie szybko znika, więc polecam wszystkim serdecznie :-) Składniki na ciasto cygan 2 jajka 0,5 szklanki(...)stopni. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. W mleku rozpuszczamy sodę i wlewamy do jaj, miksujemy. Mąkę mieszamy z cynamonem i kakaem i przesiewamy do masy jajecznej, nadal miksujemy. Następnie dolewamy olej, mieszamy i na końcu dokładamy dżem (najlepszy jest swojski z dużą ilością owoców, ale kupny pewnie też da radę). Ciasto przekładamy do formy na babkę
Rozpustne gotowanieMuffinek przedstawiać nie trzeba, te brytyjskie babeczki zawładnęły już chyba całym światem. I nic dziwnego bo są wyśmienite! Do wypieczenia takich czekoladowo-kakaowych muffinek z musli potrzebujemy: - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 jajko - 2 szklanki mąki (ja używam tortowej) - 1 szklanka mleka - sypkie kakao - 1 czekoladę - musli - 1/2 szklanki oleju - 1/2 szklanki cukru Pierwsza miska(...)Mieszkamy składniki: olej + mleko + jajko Drugą miskę wlewamy do pierwszej, już wymieszanej. Wszystko merdamy łyżką, nie za mocno, aby nie było idealnie wymieszane, bo wtedy muffinki nie wychodzą. Umieszczamy masę w papilotkach i w blaszce teflonowej na muffinki i pieczemy w 180stopniach, ok. 25minut. Sprawdzamy patyczkiem czy nie są w środku mokre, jeśli nie to znaczy, że już można wyciągać
upichconaZapachu cynamonu pomieszanego z ciepłym masłem nie da się zapomnieć, dom pachnie - kuchnia żyje, a do tego ciasto drożdżowe. Kocham ten zapach!. A smak chrupiący na
Apetyczna babeczkaSposobów i wariacji podanie jajek na Wielkanocny stół jest bardzo dużo, ja wybrałam kolorową i nieco pikantną wersję, bo sardynki są w oliwie z chilli, co
Apetyczna babeczkarozwałkować cieniutko (około 2 mm grubości), foremką w kształcie kwiatka (u mnie średnica 7 cm) wyciąć ciasteczka i delikatnie umieścić je w gniazdach formy na mini-muffinki. Do połowy babeczek włożyć pół łyżeczki marmolady. Dobrze jest to zrobić za pomocą jednorazowego worka cukierniczego lub zwykłego woreczka z odciętym rogiem. Ciasteczka piec w 170 stopniach, grzałka góra-dół przez 10 minut(...)połowy 24 kruche kwiatki (również robię to za pomocą woreczka cukierniczego, ale nie jest on niezbędny). W każdym umieścić kawałek truskawki i odstawić na 15 minut do lodówki, żeby masa stężała. Można posypać cukrem pudrem. Kruche kwiatki czekoladowe : Czekoladę, masło orzechowe i jogurt wymieszać mikserem. Krem przełożyć do jednorazowego woreczka cukierniczego (można użyć zwykłego worka, lub nałożyć krem łyżeczką), odciąć
Trzeci talerzDrożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (około 12 drożdżówek). Ciasto drożdżowe: 25 g świeżych
Bullioczubata łyżka cukru waniliowego >>klik , 4 żółtka , 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia . Żółtka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i tłuszcz posiekać nożem, dodać utarte z cukrem żółtka i zagnieść szybko ciasto. (Ciasto nie powinno być ogrzewane rękami zbyt długo, gdyż potem straci(...)nałożyć łyżkę żółtego kremu. Ja użyłam lemon curd, na który przepis pojawił się wczoraj >>klik Takie jajeczka można chyba ułożyć w koszyczku zamiast tradycyjnej babeczki, jak sadzicie
Codzienna kuchnia niecodziennaDrożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (około 12 drożdżówek). Ciasto drożdżowe: 25 g świeżych
Bulliosmak tych małych serniczków zniewala do reszty. Uwielbiam posmak migdałowy, a kajmak jest moim uzależnieniem, dlatego to bajeczne połączenie nie jednemu przypadnie na pewno do gustu. Co do samych babeczek dodam, że idealnie nadają się na wszelakiego typu party - stojące, siedzące, w domu czy na dworze, jeżeli zależy Wam na wyglądzie możecie je pozostawić w papilotkach, albo przełożyć(...)mielonych migdałów 4 łyżki kajmaku Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy do białości. W drugiej misce mieszamy ser z wanilią, mąką i zmielonymi migdałami. Obie masy łączymy. Do foremek na muffiny wkładamy papilotki, na ich dno wysypujemy po łyżeczce płatków migdałowych - lekko ugniatamy. Gotową masę serową wylewamy do wcześniej przygotowanych papilotek i wstawiamy do rozgrzanego
Słodkie Przyjemności