Ciasto Leśny mech już od dawna jest hitem w moim domu. Smakuje nam i to bardzo ;) Na jego wzór zrobiłam ostatnio pyszne babeczki. Równie zielone, równie urocze :) Przyciągają uwagę kolorem, smakiem kuszą, by sięgnąć po kolejną :) Polecam! Składniki na ciasto: 200 g mrożonego szpinaku 160 g mąki pszennej 2 jajka 1/4 szklanka oleju 1/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku(...)zmielonego minimum trzykrotnie 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 ml śmietany kremówki kolorowa posypka Śmietanę ubić na sztywno. Twaróg zmiksować z cukrami, dodać masę śmietanową i delikatnie połączyć. Gotowym kremem udekorować babeczki. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyjakby co - odrobinę zwiększcie proporcje. Mojej kochanej Mamusi jeszcze raz życzę wszystkiego najlepszego, i do zobaczenia już niedługo! Pomarańczowo-rozmarynowe babeczki z kremem z białej czekolady Składniki: (na 14 babeczek) 80 g miękkiego masła 120 g cukru 240 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli skórka otarta z 2 pomarańczy igiełki z 2 gałązek rozmarynu(...)gładką masę. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać przestudzoną czekoladę, cały czas miksując. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzoną masę przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskać ozdobnie na babeczki. Udekorować igiełkami rozmarynu. Smacznego! Przy pierwszej C. nie zauważył papilotki, i ugryzł z papierkiem. Kiedy następnego wieczoru to samo uczynił z kolejną uznałam, że babeczki po prostu
Pożeraczka, czyli raz adobrzePołączenie słodkich marchewek, cukinii i szpinaku - całość zapieczona w masie twarogowo-jajecznej. Raj dla podniebienia :) Warzywne babeczki przypadną do gustu fanom szybkich dań śniadaniowych jak i wegetarianom. Babeczki sprawdzą się idealnie na drugie śniadanie do pracy. Łatwo je spakować i świetnie smakują podane na zimno. Przepis dodaje do akcji kulinarnej "Twój zdrowy lunchbox z Marwit". Składniki na 12 babeczek(...)pokrojony żółty ser, starte marchewki, obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki cukinię oraz garść szpinaku. Całość delikatnie wymieszać ze sobą. Na sam koniec przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotowaną masę przełożyć do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinek. Piec około 15-20 minut w 180ºC (jajka muszą się ściąć
UgotowaćPrzepis na babeczki jest przerobionym przepisem na ciasto daktylowe, babeczki tym razem z masłem, kolejnym przetestuje banana ;) Miłego pieczenia Składniki (proporcje na ok. 11 babeczek): 340 g daktyli drylowanych suszonych 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 250 - 260 ml gorącej wody (mi nalało się 265 ml) 250 g mąki (szymanowskiej) 90 g brązowego cukru 65 g miękkiego masła 1 wielkie jajo(...)mniejsze kawałki i zalewamy gorącą wodą z sodą (260 ml). Jak rozmoczą się i wystygną blendujemy je razem z wodą. 2. Pozostałe składniki miksujemy, dodajemy masę daktylową i ponownie miksujemy. 3. Foremki do babeczek napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczenie: Grzałka: góra - dół Temperatura: 180 stopni Czas pieczenia: 25 - 30 min (do suchego patyczka) Kaloryczność: Kcal na 100 g jeszcze lekko
Malowane smakiemkuchni i prowokuje do działania. Efekt jej prowokacji - poniżej :) I to w zasadzie taki wpis z dwoma przepisami: na babeczki i na mus z dyni. Żeby zacząć przygotowywać babeczki, potrzebujemy najpierw zrobić mus z dyni . Robi się go w bardzo prosty sposób. Na około 700 g musu potrzebujemy ok. 2 kg dyni. Taki mus możemy wykorzystać do ciasteczek, ciast, placuszków(...)stopni piekarnika i pieczemy tak około 45 minut. Po tym czasie chwilę studzimy dynię, pozbawiamy ją skóry i kroimy w drobną kostkę. Miksujemy na gładką masę. Tak przygotowany mus przyda nam się do zrobienia babeczek. Składniki: kostka masła 3/4 szklanki brązowego cukru 2 jajka 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Uwielbiam babeczki. Dawno, dawno temu robiła je moja Mama. Była w nich masa, galaretki i oczywiście owoce. Moja wersja jest z masą mascarpone z dodatkiem białej czekolady. Są bardzo kruche i delikatne. Cieszą nie tylko oko, ale i podniebienie :) Składniki: Na ok 40 babeczek: Ciasto: 35 dkg margaryny 60 dkg mąki tortowej 20 dkg cukru pudru 4 żółtka
Kuchnia w czekoladziesame zajadać lub z mięsem, sosami podawać. Na deser zapewne się nie nadają, bo te babeczki słony, a nie słodki smak mają. Warto więc zamienić tradycyjnie ziemniaki ugotowane, na babeczki ziemniaczane ze szpinakiem zmieszane . Składniki: 12 szt. 450 ugotowanych ugniecionych na puree ziemniaków, 200 g świeżego szpinaku, 3 jajka, 3 łyżki śmietany 18%, sól do smaku, pieprz czarny świeżo(...)pomocą miksera miksujemy tak długo, aż uzyskamy jednolitą gładką masę, następnie dodajemy śmietanę, mieszamy, a na sam koniec dodajemy liście szpinaku. Mieszamy za pomocą łyżki. Masę ziemniaczaną przekładamy na wysmarowane tłuszczem foremki do babeczek. Pieczemy ok. 35 - 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Smacznego
Moniki Smakołykimiksujemy na puszystą gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy ją do masy na zmianę z mlekiem, ciągle miksujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Ciasto powinno być gęste i puszyste. Ciasto przekładamy za pomocą łyżki do 12 foremek na babeczki(...)papierowe, sylikonowe). Pieczemy ok. 25 min w rozgrzanym piekarniku do 175°C. Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy przestudzone babeczki i ozdabiamy wg własnego uznania. Ja ozdobiłam je kwiatkami z masy cukrowej i słodkimi jajeczkami. Smacznego
Moniki Smakołykijajek i serka kremowego są idealną przekąską, a delikatny smak serka z pomidorów i bazylii został wyostrzony papryczką chili. Wystarczy kilka chwil, a możemy wyczarować 6 oryginalnie smakujących babeczek. Szczerze polecam. Składniki (6 szt.): 100 g serka kremowego Apetina pomidory i bazylia, 2 jajka, 4 pomidory suszone, 1 łyżeczka kapary, 100 g ugotowanej czarnej fasoli (może być z puszki(...)drobno posiekanej papryczki chili. Dodajemy serek kremowy i mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Dodajemy pokrojone drobno pomidory suszone i kapary. Masę serowo jajeczną przelewamy do sylikonowych foremek na babeczki, do każdej dodajemy ok. 3 -4 fasole czarne. Pieczemy ok. 25 min w rozgrzanym piekarniku do 180 ° C. Babeczki podajemy z pesto z bazylii. Smacznego
Moniki Smakołykimasa fruktozy i to na dodatek więcej jej jest niż w normalnym soczystym owocu. No tak... to prawda. Natomiast uważam, że poza fruktozą w owocach znajduje się dużo witamin i innych dobroczynnych elementów dla naszego organizmu natomiast w zwykłym cukrze niestety nie. Jeśli mam wybrać cukier z owoców i cukier zwykły - wybieram ten z owoców. Poza faktem, że babeczki(...)szklanki cukru pudru Serek i masło rozpuszczamy w rondelku, a następnie dodajemy cukier. Wszystko mieszamy, a następnie robotem ręcznym lub blenderem miksujemy na gładką masę (tak aby nie było grudek). Sos nakładamy łyżeczką na babeczki aby powstała dość gruba warstwa. A na to starte orzechy. Mogą być włoskie (ja takich użyłam) albo dowolne inne :) Najlepsze są gdy całkiem wystygną - wtedy
Jedzeniomaniadrugiej mieszamy olej, jajko, jogurt. Następnie łączymy składniki suche z mokrymi i mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masą uzupełniamy papilotki do wysokości 3/4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 25 minut w temperaturze ok 180 stopni. Z tej ilości wychodzi 6 babeczek. Babeczki zostawiamy do ostudzenia i w tym czasie przygotowujemy lukier maślany. Do miski przekładamy miękkie masło, cukier puder(...)miksujemy na gładką masę. Następnie przygotowujemy zielony cukier do dekoracji. Kolorowe cukry do dekoracji Cukier wsypujemy do torebki strunowej. Do cukru dodajemy szczyptę barwnika. Barwnik nakładamy patyczkiem lub wykałaczką. Do tego wpuszczamy 1 kropelkę wody i zamykamy torebkę. Następnie mieszamy i ugniatamy palcami, aby dokładnie rozprowadzić barwnik. Przygotowanym kremem smarujemy dokładnie ostudzone babeczki, dość grubą warstwą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczuć. Muffinki są pyszne, wilgotne, z niespodzianką w środku. Porcja na 6 dużych babeczek. Polecam! :) Składniki: Ciasto: 225g mrożonego szpinaku 125g cukru 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki startej mlecznej czekolady Dodatkowo: coś(...)wkładamy do foremek do 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy. Śmietankę miksujemy z serkiem, nie za długo, żeby masa się nie zważyła. Dodajemy cukier i czekoladę, mieszamy. Z zimnych babeczek ucinamy wierzch, kruszymy. Spód babeczki delikatnie wydrążamy, mniej więcej 1/4 górnej części babeczki. Do środka nakładamy krem, z tzw. "górką" i obsypujemy pokruszonym zielonym
Czerwona Porzeczkawycięciem w kształcie litery V, oraz tylka do płatków z podłużnym wycięciem wszerz delikatnie skośnym np nr 104; papilotki foremki do babeczek Przygotowanie: Babeczki: 1. Do misy włożyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać 2. Masę nałożyć do wyłożonych papilotkami foremek Piec: 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Krem: 1. Zmiksować wszystkie składniki na miękką, gładką masę 2. Dodać barwniki
KreatywnePinywegańskiej białej czekolady, wydaje się więc, że będzie bardzo słodka. Jednak bardzo dobrze komponuje się ze smakiem zielonej herbaty nie przytłaczając jej delikatnego orientalnego aromatu. Składniki na 12 babeczek: 250 g mąki jaglanej 70 g mąki ryżowej 40 g skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 2 łyżeczki sproszkowanej herbaty matcha 300 ml roślinnego mleka(...)miseczki i rozpuść w kąpieli wodnej. Lekko przestudź, dodaj do niej cukier puder oraz mleko i dokładnie zamieszaj, aż powstanie jednolita, biała, dość gęsta masa. Za pomocą łyżeczki dekoruj polewą wierzch każdej babeczki i posyp posiekanymi pistacjami. Smacznego
Roślinna - blog wegańskipodać je w zupełnie nowy sposób. Lub jeśli zawsze na Święta pieczecie mazurki i chcielibyście smacznie wykorzystać skrawki biszkoptu. Składniki na proste babeczki waniliowe Składniki na lukier Do ozdoby: różowe i białe cukrowe koraliki czarna masa cukrowa pianki (małe lub standardowe w zależności od wielkości zajączków, ja wykorzystałam pianki mini) różowa posypka cukrowa ( zobacz jak ją zrobić ) Babeczki przygotowujemy według(...)zamrażarki pralinki nabijamy na patyczki do szaszłyków, żeby łatwiej było je dokładnie zanurzyć w lukrze. Zanim lukier zastygnie przyczepiamy piankowe uszy, nosy i ogonki z koralików i oczy z masy cukrowej. Zostawiamy do wyschnięcia około 1 godziny. Po wyschnięciu wyciągamy patyczki i przekładamy pralinki do papierowych papilotek lub na talerz Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercy