wpisy o tym jak zrobić masę cukrową , czekoladę plastyczną , kolorowe posypki z cukru czy czekoladowe ażurki . Dziś pokażę Wam jak zrobić cukrowe koraliki do dekoracji babeczek czy tortów :) Do zrobienia koralików potrzebna będzie kolorowa masa cukrowa. Można ją zrobić samemu lub zdecydować się na kupioną - ja użyłam właśnie tej, bo miała ładne intensywne kolory. Małe kółeczka można wyciąć tylką (dzióbkiem
CiastkozercyPieczemy ok 20 minut w piekarniku w 190 stopniach. Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z cukrem pudrem. Lukrem polewamy wystudzone babeczki. Posypujemy dekoracjami. Do przygotowania bułeczek wykorzystałam masę makową z bakaliami firmy Helio . Masa ta, to produkt gotowy, nadaje się do bezpośredniego spożycia. Świetnie sprawdza się jeśli szybko chcemy przygotować makowce, strucle czy inne smakołyki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwszystko to dzięki akcji Światowy Dzień Pieczenia, do którego postanowiłam dołączyć! Co prawda troszkę przerobiłam oryginalny przepis na te babeczki, ale zdecydowanie wyszło im to na dobre:)) Ja swoje babeczki udekorowałam chmurką bitej śmietany i odrobiną czekolady. Składniki: 2 jajka, 180g margaryny, laska wanilii, łyżeczka soli, szklanka cukru, 400g mąki pszennej(...)cukier błyszczący do posypania, 20g startej czekolady. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Na koniec dodać mascarpone, chwilę ucierać. Masę przełożyć do szprycy i udekorować babeczki. Posypać startą czekoladą oraz cukrem błyszczącym. Razem ze mną babeczki piekli: Basia i Julia http:// basjulowepasje.blogspot.com / Bożena http:// mojekucharzenie-bozena-1968 .blogspot.com/ Danusia http:// www.mojewypiekiinietylko.co
Z miłości do słodkościmasy i dokładnie mieszamy. Widelcem rozgniatamy banana, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek, foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około(...)powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Z czarnej masy cukrowej wycinamy okrągłe kółka na uszy - po dwa na każdą babeczkę, z różowej robimy kokardki. Krem przygotowujemy według przepisu , dodajemy kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego, przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy duże różyczki
Ciastkozercyforma oraz konsystencja. Te, zdecydowania pasują do moich wymagań ;) Babeczki są jakby zbudowane z idealnie stopniujących pod względem konsystencji elementów - kruche ciasto, delikatna masa sernika, puszysta bita śmietana i rozpływające się w ustach czekoladowe wiórki. BABECZKI Z CZEKOLADOWYM SERNIKIEM I BITĄ ŚMIETANĄ Składniki na ciasto: - 175 gram mąki - 85 gram masła - 1 łyżka cukru - około 1 łyżki wody Przygotowanie ciasta(...)rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Taką masą wypełniamy foremki z ciastem. Całość pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Zostawiamy do całkowitego ochłodzenia. Składniki na wierzch: - 100 mililitrów śmietanki 30% - gorzka czekolada starta na tarce Przygotowanie wierzchu: Śmietankę ubijamy (możemy dodać odrobinę śmietan fixu lub żelatyny, jeżeli chcemy, żeby w późniejszym czasie babeczki zachowały swój kształt na świeżym powietrzu
Życie zamknięte w smakuforemki 3,5 cm na dole i 4,5 cm na górze. Z podanych składników wyszło mi 20 takich właśnie mini babeczek. Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Foremki wykładamy papierowymi papilotkami i przekładamy do nich po łyżeczce ciasta. Zostawiamy dość dużo miejsca, żeby wyrosły. Pieczemy około 15-20 minut(...)stopni. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły Zanim babeczki wystygną możemy przygotować krem. Gotujemy połowę budyniu (nie dodajemy cukru) i odstawiamy do przestudzenia. Masło ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce zimny budyń i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy dwie łyżki kakao i miksujemy do uzyskania
Ciastkozercydokładnie wymieszać. Do sypkich produktów dodać masę daktylową, bananową, miód, melasę i olej. Dokładnie wszystko bardzo energicznie wymieszać. Masa powinna być gładka i błyszcząca. Przełożyć masę do papilotek. Piec 25 minut. Wyjąć. Wystudzić babeczki na kratce. Krem do dekoracji babeczek: 250 g schłodzonego serka mascarpone 200 g schłodzonej śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru czerwony barwnik w proszku(...)naczynia. Ubić krótko do połączenia się składników. Odłożyć 1/3 masy. Do pozostałej stopniowo dodawać czerwony barwnik, do momentu uzyskania pożądanego koloru. Przygotować dwa rękawy cukiernicze - jeden zakończony okrągłą końcówką, drugi małą gwiazdką. Czerwony krem przełożyć do rękawa z okrągłą końcówką, biały krem do rękawa zakończonego małą gwiazdeczką. Wystudzone całkowicie babeczki dekorować najpierw wyciskając czerwoną czapkę, potem robiąc biały pompon
maniapieczeniamleka, 200 g mąki pszennej, 2 jajka, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 100 g masy marcepanowej, 5 kropel ekstraktu migdałowego, cukier puder do posypania babeczek. Przygotowanie: Masło roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z ciepłym mlekiem, intensywnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą (tzw. suche składniki(...)mlekiem i nadal ubijamy. Całość mieszamy z suchymi składnikami na jednolitą, gładką masą. Dodajemy małe kawałeczki masy marcepanowe i mieszamy. Masę przekładamy do sylikonowych foremek na muffinki i pieczemy 18 – 20 min w rozgrzanym piekarniku do 175°C. Rada: babeczki pieczemy w sylikonowych foremkach, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury wytapia się tłuszcz w którym na początku smażyć będą się
Moniki Smakołykioliwkami Sałatka z papryką, brokułami i żółtym serem Sałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowym Oryginalna sałatka grecka (chłopska) z fetą CIASTA, CIASTKA, BABECZKI, MUFFINY, SŁODKOŚCI: Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiem Ciasto 3 bit Pianka wiśniowo-cytrynowa Pani Walewska bez pieczenia Ciasto Adwokat bez pieczenia Ciasto bananowe bez pieczenia Muffinki (babeczki) z budyniem
Kulinarne Przebojejest to okazja do szaleństwa w kuchni. Ostatnio sprawdzają się u nas babeczki, dlatego też upiekłam pyszne babeczki z dodatkiem kawy i oleju ze słonecznika, który dostałam do przetestowania od Zielonego Nurtu . Do tego zrobiłam pyszny pomarańczowy krem i udekorowałam kapeluszami z masy cukrowej:) Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, 2 jajka(...)połamaną na kawałki czekoladą i stopić na parze. Przestudzić. Dodać serek mascarpone, resztę śmietany i cukier. Zmiksować na gładką masę. Dodać szczyptę barwnika, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki. Każdą babeczkę dodatkowo ozdobić cukrowym kapeluszem. Smacznego:) Przepis dodaję
Z miłości do słodkościpropozycją są babeczki owsiane z cynamonem. Płatki owsiane mnóstwo witamin i mikroelementów do tego dają mnóstwo energii a cynamon no cóż kochamy go w domu. SKŁADNIKI : na 12 babeczek 90 g płatków owsianych (użyłam błyskawicznych) 250 g mąki pszennej 6 łyżek cukru (można użyć cukru brązowego) 1 łyżeczkę cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie(...)soli SPOSÓB WYKONANIA - wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą w osobnej misce - w drugiej misce mieszamy mokre i obie ze sobą łączymy - tak połączoną masę nakładamy do blaszki (przeznaczonej na babeczki jeżeli nie mamy foremek papierowych to wysmarujmy delikatnie w środku tłuszczem ja używam do tego foremek silikonowych są jak dla mnie najwygodniejsze i ładnie odchodzą babeczki) - wypełniamy
Basia w kuchniSkładniki: ( na tortownicę 18-22 cm) Spód: 125 g maślanych, kruchych babeczek (w opisie przygotowanie znajduje się zdjęcie o jakie babeczki chodzi) - opcjonalnie możesz użyć herbatników 75 g miękkiego masła Masa wiśniowa: 600 g sera twarogowego- mielonego najlepiej podwójnie 60 g cukru pudru 200 g wiśni 20-30 g cukru 150 g śmietany kremówki 36% Dekoracja: 200 g mascarpone(...)łyżeczki cukru pudru syrop wiśniowy Przygotowanie: Spód: 1. Babeczki maślane pokruszyć. Następnie używając blendera zmielić je na proszek. 2. Dodać ciepłe masło. Wymieszać do otrzymania jednolitej masy. 3. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy, rozprowadzić na cały spód, delikatnie przyciśnij i włóż do lodówki. Masa wiśniowa: 1. Wiśnie podgrzać w garnuszku na małym ogniu dodać cukier. Podgrzewać aż wiśnie puszczą
KreatywnePinytortów i ciast, które po prostu powinny wyglądać elegancko i klasycznie. Przepis na proste babeczki czekoladowe znajdziecie tu . Do wykonania różyczek nie potrzeba, żadnych specjalnych akcesoriów przyda się jednak czysta foliowa koszulka do segregatora i nożyczki. Koszulkę rozcinamy z dwóch stron. Masę cukrową ugniatamy przez chwilę w dłoniach, żeby zmiękła. W zależności od wielkości kwiatków, jakie potrzebujemy kulamy(...)spłaszczyć palcem jeśli chcemy, żeby różyczki miały bardzo cienkie i delikatne krawędzie. Płatki sklejamy od najmniejszych do największych. Spód różyczki odcinamy czystymi nożyczkami. Gotowe ozdoby z masy cukrowej możemy od razu przyczepić na babeczkę (za pomocą czekolady, kremu lub lukru) lub też zostawić, żeby wyschły i wykorzystać przy innej okazji. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyposypki WYKONANIE: BABECZKI: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, cukier, kakao, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i siekane orzechy. W drugiej misce wymieszaj dokładnie mokre składniki, czyli jajko, mleko, olej i miód. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj całość starannie. Rozdziel masę do papilotek. Jest(...)dużo, więc będzie ona sięgała ponad 3/4 wysokości każdej papilotki. Piecz babeczki przez 25 minut do tzw. suchego patyczka . Po tym czasie wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. KREM: Masło ubij na puszystą masę. Następnie stopniowo zacznij dodawać do niego cukier puder, dalej miksując wlej ekstrakt i po łyżce mleka. Obserwuj czy lukier ma już odpowiednią, gęstą
Słodko-Słony Świat Ilonyogromnym wzięciem, że znikały bezpośrednio z foremki, bez zbędnych dodatków. Idealne na drugie śniadanie, przekąskę na wycieczce bądź pikniku, na podwieczorek lub do filiżanki kawy. Bardzo polecam!!! Składniki na babeczki jagodowe z rabarbarem: na 10-12 sztuk 2 jajka 100 ml mleka 3 łyżki oleju 2-3 łyżki dżemy jagodowego 5 łyżek cukru 1,5 szklanki mąki pszennej(...)mątewką lub łyżką. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy jagody i znów, tym razem delikatnie, mieszamy. Powstałą masę przekładamy do foremek, do każdej babeczki wciskamy po 2-3 kawałki rabarbaru i pieczemy w nagrzanym już piekarniku około 15-20 minut, czyli aż wetknięty w nie patyczek wyjmiemy suchy. Podajemy oprószone cukrem
Rozpustne gotowanie