zlóbmy babecki!". I wtedy wiem, że najbliższa godzina upłynie pod znakiem babeczek. Problem pojawia się w momencie, kiedy otwieram kuchenne szafki a tam pustka.. A wymagania co do babeczek są: musza być wilgotne w środku, bezglutenowe i oczywiście pyszne. Oto nasze ostatnie dzieło: Składniki: mąka gryczana 300 g amarantus ekspandowany 1/2 szklanki marchew 2 sztuki = 220 g banan(...)Następnie dodaję utartą na drobno marchew, pokrojone owoce i na końcu mokre składniki. Mieszam dokładnie do uzyskania jednolitej, gęstej ale lejącej masy. Powstałą masę rozkładam łyżką do foremek na babeczki. Piekę ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C z termoobiegiem. Gotowe. Smacznego! Zapraszam do mojej kulinarnej Strefy Zdrowia
IzaGotujesię ciasto i nie mogłam jej całej wlać do środka. Zastanawiałam się co mogę z nią zrobić by została smacznie wykorzystana. Wymyśliłam sobie babeczki cytrynowe. Wystarczyły dodatkowo tylko biszkopty. Do silikonowych foremek na muffinki wlałam masę - ale nie do końca, zostawiłam miejsce na biszkopt (ale nie wkładać biszkopów jeszcze). Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 10min. Dopiero(...)czasie do każdej foremki włożyłam biszkopty - lekko wciskając je w masę. Przykryłam folią aluminiową i włożyłam je do piekarnika na kolejne 10-15min. Wyszły mi takie cytrynowe babeczki: Smacznego
W kuchni u Monikijagodami oraz jeżynami. Mało kto jest w stanie się nim oprzeć, a fani czekolady z pewnością nie przejdą obok nich obojętnie. Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji idealnie współgra z ciemnymi owocami. Czekoladowe Babeczki z Jagodami i Jeżynami - Składniki(...)łyżką do otrzymania gładkiej konsystencji. Do masy dodajemy 1/3 przesianej mąki - mieszamy. Następnie wlewamy śmietanę, znów mieszamy i wsypujemy resztę mąki - krótko mieszamy szpatułką do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy przygotowanym ciastem do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (nie dłużej, ponieważ babeczki staną się zbyt "suche"). Krem
Słodka Stronasuche składniki mieszamy oddzielnie. Do mleka z ubitym jajkiem dodajemy suche składniki. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obtoczone w mące rodzynki. Ponownie mieszamy łyżką. Masę przelewamy do silikonowej formy na babeczki. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa FiestaAngry Birds, które już kiedyś pojawiły się na blogu, przedstawiam Wam świąteczną edycję Baardzo Złych Ptaków :) Dziś Czerwony, następne czekają w kolejce. Potrzebne będą: babeczki (np. waniliowe ) krem (np. maślany ) masa cukrowa ( tu przepis na domową ) okrągła foremka lub szklanka odrobina wody - jeśli coś nie będzie się chciało przykleić + wykrawaczka kwiatuszek (opcjonalne) Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyCzas, kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie dekoracji i kremu . Gotowy krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy różyczki na przestudzonych babeczkach. Na kremie układamy dekoracje z masy cukrowej. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyKakaowe składańce z pyszną masą z mleka w proszku. Może się skusisz? Ciasto: 30 dag mąki pszennej 20 dag margaryny 10 dag cukru pudru 3 żółtka
Apetyczna babeczkasuche składniki do mokrych i mieszamy - tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami tylko do połowy wysokości. Do każdej babeczki na środek dodajemy około pół łyżeczki masy czekoladowej, a następnie zalewamy ponownie wyrobionym ciastem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190`C około 15-20 minut. Studzimy na kratce. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościBabeczki wyjąć z foremek i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić ze śmietan-fixem i cukrem pudrem na sztywno, dodać serek i jeszcze przez chwilę miksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić nią babeczki. Posypać porzeczkami
Kuchnia w opałachjaja z cukrem na puszysta masę, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej mieszaj mikserem, dodaj roztopioną margarynę i wymieszaj do połączenia składników. Łyżką nakładaj masę do papilotek, następnie do każdej z babeczki włóż po jedenj truskawce, może być czereśnia, mogą być borówki, jabłka itd...Na koniec posyp kruszonką ..i do piekarnika! Piec około pół godziny
Z Kuchni Do Kuchnikilka łyżek w zależności od tego, jak bardzo suche jest ciasto, resztę można przechowywać w lodówce) Lukier królewski + czekoladowe dropsy, wiórki kokosowe, czekoladowe cukiereczki, masa cukrowa na oczka (można je też zrobić z czekolady) Babeczki kruszymy na małe kawałki w rękach lub w robocie kuchennym. Jeśli ciasto jest zbyt kruche i nie chce się kleić (kiedy ściśniemy część w ręce
Ciastkozercynieodpakowaną paczkę marcepanu - z niego właśnie powstały dzisiejsze jeże. Dekorację przy odrobinie dobrych chęci można zrobić także z czekolady plastycznej ( tu przepis ) lub z masy cukrowej ( np. tej domowej ). Moje jeże posadziłam na prostych czekoladowych babeczkach z dodatkiem kremu z twarożku, świetnie nadadzą się jednak także na dekorację jesiennego tortu czy ciasta. Składniki na babeczki Składniki na krem +zielony barwnik(...)czyli pyszczek) następnie obsypujemy czekoladową posypką. Dodajemy nosy i oczy. Można je zrobić z czekolady plastycznej, masy cukrowej czy roztopionej czekolady (do nałożenia można wykorzystać wykałaczkę). Krem przygotowujemy według przepisu . Dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego i mieszamy do uzyskania jednolitego koloru. Nakładamy na babeczki za pomocą szprycy (ja użyłam końcówki do robienia futerka i trawy - jak wygląda można zobaczyć
Ciastkozercygustu małym księżniczkom, chociaż te starsze też będą miały niemałą radochę (przynajmniej ja miałam ;). To też świetny pomysł na prezent dla mamy z okazji zbliżającego się święta! Babeczki (15 sztuk): 100 g masła 1,5 szklanki mąki pół szklanki cukru tabliczka białej czekolady 2 jajka 3/4 szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli Krem: 100 g masła(...)kremu. Dodajemy schłodzoną śmietankę i galaretkę arbuzową (można ją wcześniej rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej wody, ale nie jest to konieczne), miksujemy aż do połączenia się masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki wedle uznania, dodając kolorową posypkę, wiórki białej czekolady albo inne cuda :) Dla mnie to był wyjątkowo ciężki tydzień, ale nareszcie zaczyna się weekend. Dużo słońca
sama złodyczrezygnujcie z niej więc! Oczywiście, zamiast małych babeczek, można upiec jedną większą. Przepis od niezawodnej Doroty . Zimowe babeczki z miodem i żurawiną Składniki: (na 6 średniej wielkości babeczek) 150 g miękkiego masła 55 g jasnego brązowego cukru 3 jajka 90 g płynnego miodu 65 g melasy 65 ml mleka 255 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżezka sody(...)proszkiem i sodą. Partiami dodawać do ciasta na zmianę z mlekiem, miksując na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Na koniec dodać żurawinę, wymieszać łyżką. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem formy na babeczki. Piec w 160 st. C. przez 25-35 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Czekoladę posiekać. Miód z wodą zagotować, zalać czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Polewę
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki kakao pół szklanki cukru pudru Dodatkowo : 12 kruchych babeczek 50 g masła 50 g cukru pudru wiśnie z nalewki ( z alkoholem ) biała czekolada mleczne drażetki Sposób przygotowania: Babeczki przygotowujemy z tego przepisu. Śmietanę przelewamy do rondelka, dodajemy czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier połączony z kakao i mieszamy szybko trzepaczką. Zawartość garnuszka przelewamy(...)wodą z kostkami lodu. Co jakiś czas mieszamy, aby na powierzchni nie powstał kożuch. Masło miksujemy na najwyższych obrotach z cukrem pudrem dodając partiami całkowicie ostudzoną masę czekoladową, aż do wyczerpania zapasów :) Każdą babeczkę wykładamy 2-3 wiśniami nasączonymi alkoholem, następnie dekorujemy kremem ( ja wyciskałam go przez szprycę ) i układamy kolejne wisienki. Wierzch posypujemy startą na małych oczkach
Słodkie Przyjemności