masa do babeczek - 1864 przepisów (strona:20/125)

Mikołajowe babeczki z cynamonem i miodem 226

wilgotne, puszyste. Do ich ozdoby przygotowałam krem maślany, cynamonowy i Mikołaje z lukru, z prezentami. Dzieci i nie tylko one, bardzo się ucieszyły z takich słodkich prezentów. Do babeczek użyłam naturalnego miodu i pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam…     Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła 2 duże łyżki naturalnego miodu(...)stopniowo dodawać do niego cukier puder, miksować, aż składniki połączą się w gładką masę. Dodać aromat, przyprawy i mleko, dobrze połączyć składniki. Ucierać masę jeszcze przez około 3-5 minut.     7. Babeczki udekorować niewielkimi porcjami kremu (patrz zdjęcie powyżej, użyłam woreczka foliowego z końcową Wilton M1).   Mikołaje z lukru: 8. Lukier w kolorze kremowym dosyć cienko rozwałkować

Mała Cukierenka
Muffinki cytrynowo-makowe 194

stopniach. Kiedy muffinki ostygną, możemy nałożyć na nie kremy. Ganache po wyjęciu z lodówki miksujemy na puszystą masę. Stanie się wtedy jaśniejsze i trochę zwiększy swoją objętość. Tak przygotowany krem czekoladowy nakładamy na babeczki. Czubatą łyżeczkę na każdą. Dekorujemy dowolnie i wstawiamy do lodówki min. na 0,5 godz. Z lemon curd postępujemy dokładnie tak samo. Nakładamy dość gruba warstwę(...)bardzo pospieszyłam się podczas przyrządzania ganache i czekolada mi się zwarzyła. Ratunkiem jest wtedy zawsze alkohol. Wystarczy odrobina, by masa stała się znów idealnie gładka. Początkowo wcale nie zamierzałam dodawać likieru do czekolady, ale wyszło super. Później do foremek na babeczki nałożyłam zbyt dużo ciasta i wykipiało podczas pieczenia. Muffinki musiałam później okrawać z ciastowego kołnierzyka wokół foremki. Niestety właśnie

Ratunku obiad
muffiny z jabłkami i krówkami 183

udało mi się zachować jakąś część do pieczenia Chyba Pana Sz. ten nałóg też dopadł! Dzieliłam się z nim w przeliczeniu na wiek i masę ciała, czyli wina rozkłada się na nas dwoje! Do babeczek dołożyłam jabłko, dzięki temu są wilgotne. No i kruszonka, obłędna! SKŁADNIKI Babeczki 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej(...)kruszonki, ponieważ musi ona trochę poleżeć w zamrażalniku. Jeśli nie macie na to czasu, to spokojnie możecie ten krok pominąć. Babeczki sprawdzą się też bez niej! Masło wymieszać dokładnie z mąką i cukrem, do uzyskania jednolitej masy. Uformować walec, włożyć do zamrażalnika na ok. 30 min. Krówki pokroić na małe kawałki, obtoczyć w jednej łyżce mąki. Jabłko obrać i pokroić

zabawa smakiem
Czekoladowe muffinki z choinkami 131

części rozpuścić budyń. Następnie dodać do gotującego się mleka i gotować do momentu pojawienia się pęcherzyków. Bardzo dobrze wystudzić. Masło ubić na puszystą masę. Do masła dodać budyń oraz barwnik spożywczy. Bardzo dokładnie zmiksować Wystudzoną babeczkę smarujemy lukrem i od razu posypujemy wiórkami kokosowymi. Za pomocą rękawa cukierniczego forujemy z masy budyniowej choinki. Stroimy dowolnie Takie muffinki będą ozdobą Świątecznego

Ania i Marcin gotują
"Słodkie środy" - Kruche babeczki z musem brzoskwiniowym 140

minut.  Następnie ciasto rozwałkowujemy (ja użyłam foli spożywczej) na około 4 mm i nakładamy na foremki do babeczek, dociskamy ciasto, dolepiamy palcami i nakłuwamy widelcem, Pieczemy w piekarniku w 180 - 200 stopniach przez około 12-14 minut. Masa serowo-śmietankowa i mus brzoskwiniowy: SKŁADNIKI: 6 brzoskwiń 150 g serka mascarpone 200 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru(...)puder oraz serek - wszystko dokładnie mieszamy. W szklance rozpuszczamy żelatynę we wrzącej wodzie (100 ml wody około 2 łyżeczki żelatyny). Studzimy i dodajemy połowę do masy - dokładnie mieszamy.  Powstałym kremem uzupełniamy w połowie babeczki.  Następnie przygotowujemy mus: brzoskwinie kroimy drobniutko i blendujemy, dodajemy pozostałą żelatynę, mieszamy.  Powstałym musem uzupełniamy babeczki. Dekorujemy czekoladowymi pieguskami - odstawiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Marchewkowo Owocowe Babeczki - Bezglutenowe i Smaczne 139

zlóbmy babecki!". I wtedy wiem, że najbliższa godzina upłynie pod znakiem babeczek. Problem pojawia się w momencie, kiedy otwieram kuchenne szafki a tam pustka.. A wymagania co do babeczek są: musza być wilgotne w środku, bezglutenowe i oczywiście pyszne. Oto nasze ostatnie dzieło: Składniki: mąka gryczana 300 g amarantus ekspandowany 1/2 szklanki marchew 2 sztuki = 220 g banan(...)Następnie dodaję utartą na drobno marchew, pokrojone owoce i na końcu mokre składniki.  Mieszam dokładnie do uzyskania jednolitej, gęstej ale lejącej masy. Powstałą masę rozkładam łyżką do foremek na babeczki. Piekę ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C z termoobiegiem. Gotowe.  Smacznego!  Zapraszam do mojej kulinarnej Strefy Zdrowia

IzaGotuje
Tarta cytrynowa. 179

się ciasto i nie mogłam jej całej wlać do środka. Zastanawiałam się co mogę z nią zrobić by została smacznie wykorzystana. Wymyśliłam sobie babeczki cytrynowe. Wystarczyły dodatkowo tylko biszkopty. Do silikonowych foremek na muffinki wlałam masę - ale nie do końca, zostawiłam miejsce na biszkopt (ale nie wkładać biszkopów jeszcze). Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 10min. Dopiero(...)czasie do każdej foremki włożyłam biszkopty - lekko wciskając je w masę. Przykryłam folią aluminiową i włożyłam je do piekarnika na kolejne 10-15min. Wyszły mi takie cytrynowe babeczki: Smacznego

W kuchni u Moniki
Czekoladowe Babeczki z Jagodami i Jeżynami 141

jagodami oraz jeżynami. Mało kto jest w stanie się nim oprzeć, a fani czekolady z pewnością nie przejdą obok nich obojętnie.  Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji idealnie współgra z ciemnymi owocami. Czekoladowe Babeczki z Jagodami i Jeżynami - Składniki(...)łyżką do otrzymania gładkiej konsystencji. Do masy dodajemy 1/3 przesianej mąki - mieszamy. Następnie wlewamy śmietanę, znów mieszamy i wsypujemy resztę mąki  - krótko mieszamy szpatułką do połączenia składników.  Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy przygotowanym ciastem do ok. 2/3 wysokości.  Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (nie dłużej, ponieważ babeczki staną się zbyt "suche").  Krem

Słodka Strona
Cynamonowo-migdałowe muffinki z rodzynkami 167

suche składniki mieszamy oddzielnie. Do mleka z ubitym jajkiem dodajemy suche składniki. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obtoczone w mące rodzynki. Ponownie mieszamy łyżką. Masę przelewamy do silikonowej formy na babeczki. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Angry Birds - edycja świąteczna 156

Angry Birds, które już kiedyś pojawiły się na blogu, przedstawiam Wam świąteczną edycję Baardzo Złych Ptaków :) Dziś Czerwony, następne czekają w kolejce.     Potrzebne będą: babeczki (np. waniliowe ) krem (np. maślany ) masa cukrowa ( tu przepis na domową ) okrągła foremka lub szklanka odrobina wody - jeśli coś nie będzie się chciało przykleić + wykrawaczka kwiatuszek (opcjonalne)   Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Babeczka Myszka Minnie 196

Czas, kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie dekoracji i kremu . Gotowy krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy różyczki na przestudzonych babeczkach. Na kremie układamy dekoracje z masy cukrowej. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Ciasteczka kakaowe 143

Kakaowe składańce z pyszną masą z mleka w proszku. Może się skusisz? Ciasto: 30 dag mąki pszennej 20 dag margaryny 10 dag cukru pudru 3 żółtka

Apetyczna babeczka
Muffiny czekoladowe z czokonadzieniem 151

suche składniki do mokrych i mieszamy - tylko do połączenia się składników.  Ciasto przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami tylko do połowy wysokości. Do każdej babeczki na środek dodajemy około pół łyżeczki masy czekoladowej, a następnie zalewamy ponownie wyrobionym ciastem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190`C około 15-20 minut. Studzimy na kratce. Smacznego

Słodkie Przyjemności
BISZKOPTOWE BABECZKI Z PORZECZKĄ 95

Babeczki wyjąć z foremek i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić ze śmietan-fixem i cukrem pudrem na sztywno, dodać serek i jeszcze przez chwilę miksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić nią babeczki. Posypać porzeczkami

Kuchnia w opałach
Łatwe i pyszne babeczki ucierane 121

jaja z cukrem na puszysta masę, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej mieszaj mikserem, dodaj roztopioną margarynę i wymieszaj do połączenia składników. Łyżką nakładaj masę do papilotek, następnie do każdej z babeczki włóż po jedenj truskawce, może być czereśnia, mogą być borówki, jabłka itd...Na koniec posyp kruszonką ..i do piekarnika! Piec około pół godziny

Z Kuchni Do Kuchni