marchewce bazuje też wiele świetnych przepisów. Można ją przygotowywać na słono, jak i na słodko. Pysznie smakuje w ciastach, babeczkach i sokach. Jakiś czas temu przygotowałam te motywacyjne babeczki marchewkowe, które sprawdzą się podczas przyjęć dla dzieci lub jako przekąska w pracy lub na uczelni. Świetnie poprawiają humor i dodają energii na resztę dnia. Taka miniaturowa wersja angielskiego carrot cake(...)wyłożonej papilotkami. 6. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze ok. 180C. Krem: 1. W miseczce mieszamy serek z sokiem z pomarańczy i cukrem na jednolitą masę. 2. Kiedy babeczki wystygną, dekorujemy je kremem. Można dowolnie je udekorować - śmiesznymi marchewkami na wykałaczkach, czekoladową posypką lub startą skórką pomarańczy. Brygada marchewek gotowa do umilania poniedziałku na uczelni
two broke sistersForemki do babeczek wysmarować rozpuszczonym masłem lub margaryną i wylepić ciastem. Gotowe babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 11 minut ( gdy foremki są małe) lub 13 minut ( gdy foremki są średnie) w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu wystudzić i wyjąć z foremek. Składniki na masę kajmakową: 1 puszka masy kajmakowej ok 400 g 90 g miękkiego masła migdały(...)przybrania Masło zmiksować z masą kajmakową i całość wstawić do lodówki, żeby stężała na ok 1 godzinę. Jeżeli masa jest dość gęsta, można nią dekorować babeczki za pomocą szprycy. Ja nakładałam masę łyżeczką bo była bardziej rzadka i udekorowałam migdałami. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieproste waniliowe . Jeśli ciasto będzie zbyt suche i nie będzie chciało się lepić możecie dodać do niego trochę kremu maślanego lub żeby masa nie była zbyt słodka po prostu miękkie masło. Do przygotowania dzisiejszych lizaków oprócz babeczek i kremu potrzebne będą: patyczki na lizaki (można zastąpić je patyczkami do szaszłyków). Polewa czekoladowa lub waniliowa (ja kupiłam swoją w Lidlu(...)lizaki prosto z pudełeczka, w którym jest sprzedawana). Masa cukrowa na ozdoby (można zrobić ją samemu wg. tego przepisu ), cukrowe koraliki, wykrawaczki kwiatuszki i cieniutkie wstążki. Babeczki dokładnie kruszymy i zagniatamy rękami, jeśli masa jest zbyt sypka, żeby uformować z niej kulki dodajemy krem maślany lub miękkie masło. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Formujemy z niego kulki, układamy
Ciastkozercypowidła śliwkowe 1/2 łyzeczki na każdego pierniczka WYKONANIE: - fasolę odsącz, przepłucz wodą - wszystko do blendera na gładką masę! - spróbuj- dosłodź w razie potrzeby - przelej do foremek 1/2 powstałej masy - na środek babeczek dodaj powidła (1/2 łyżeczki na babeczkę) -przykryj powidła pozostałym ciastem - 180* 25 minut SMACZNEGO CAŁOŚĆ: 580 kcal B50 W63 T15 1 Z 16 BABECZEK
fitolarun.blogspot.comsoku z cytryny (ja to robię już łyżką). Dać na jabłka. Piekarnik nastawić na 160 stopni i piec ciasto 50 minut. Smacznego :D WYPRÓBUJ RÓWNIEŻ: Napoleonka z masą grysikową Liryczne babeczki
Moje pyszne gotowanieWszystkie produkty łączymy ze sobą zagniatając ciasto. Jeśli nie korzystamy z owoców z puszki a np. z surowych jabłek, to musimy je zagotować w syropie jak do babeczek z jabłkami. Masa twarogowa to: -1 kg twarogu chudego lub półtłustego -5 jajek -1 i 1/3 szklanki cukru -3 łyżki maki ziemniaczanej -10 dkg margaryny -aromat śmietankowy Twaróg mielimy przez
Maminek kulinarnyforemki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie ozdób z masy cukrowej i kremu . Do gotowego kremu dodajemy zielony barwnik i dokładnie mieszamy. Żeby uzyskać bardziej wiosenny odcień zieleni możemy dodać odrobinę żółtego barwnika. Po wymieszaniu(...)wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Przestudzone babeczki dekorujemy kremem i ozdobami z masy cukrowej. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercysoku z cytryny szczypta soli Krem: 300 ml śmietanki kremówki 300 g mascarpone fix do ubijania śmietany ok. 3 łyżki cukru pudru ok. 250 g malin (do masy mogą być mrożone) Babeczki Malinowe - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym(...)dalej miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i bardzo delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gdyby krem okazał się zbyt rzadki umieszczamy go w lodówce do momentu zgęstnienia. Za pomocą szprycy z tylką w kształcie gwiazdki dekorujemy babeczki. Ozdabiamy świeżymi malinami, możemy również użyć dowolnej posypki. Moje posty
Słodka Stronadowolne babeczki masło orzechowe polowa czekoladowa (lub orzechowa) orzechy laskowe ciemna czekolada Babeczki kruszymy w rękach lub blenderze. Dodajemy po łyżeczce masło orzechowe i zagniatamy. Masa powinna mieć konsystencję plasteliny. Na 4 duże babeczki dałam 4 łyżeczki masła orzechowego. Z gotowej masy formujemy kulki, do każdej wkładamy po orzechu. Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy na 5 minut
Ciastkozercymusującego 0,5 szkl brązowego cukru 2 łyżki śmietany 1 laska wanilii do dekoracji: 2 banany wiórki czekoladowe 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie: ze składników na ciasto ucieramy gładką masę. Wyrabiamy ciasto, wstawiamy na godzinę do lodówki. wyklejamy foremki na tarteletki, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego do 175'C piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut. mleko wlewamy do rondelka, mieszamy(...)połowy wanilii, gotujemy 10-15 minut, odstawiamy do ostygnięcia po czym mieszam ze śmietaną kremówkę ubijamy z ziarenkami pozostałej wanilii. Banany tniemy na plasterki na ostudzonym babeczkach układamy plasterki banana, zalewamy ostudzoną masą krówkową. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi- Smacznego
Luźna Kuchniamleka - 50 gram gorzkiej czekolady - pokruszonej - 125 gram mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 30 gram kakao w proszku Przygotowanie ciasta: Wykładamy foremki do babeczek papierowymi foremkami. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Powoli dodajemy jajka i dokładnie mieszamy mikserem. Następnie dolewamy mleko oraz pokruszoną czekoladę. Potem przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao - dokładnie, acz delikatnie(...)gram białej czekolady - opakowanie mascarpone - dowolne owoce Przygotowanie kremu: Roztapiamy czekoladę i lekko ją studzimy. Potem mieszamy za pomocą miksera z mascarpone. Nakładamy na ostudzone babeczki i dekorujemy owocami zanim masa zdążyć stężeć. Chłodzimy w lodówce przez około godzinę. Mniam, mniam! (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Życie zamknięte w smakutruskawkami, a na lato pyszny jest w wersji na zimno- z żelatyną zamiast mąki w masie serowej na spodzie z herbatników. Fajnie będzie wyglądał w formie babeczek. można też zamiast wylewać masę jedną na drugą delikatnie je pomieszać, wtedy serniczek będzie bardziej efektowny A do ciasta dla urozmaicenia można dosypać 4 łyżki kakao
Luźna Kuchniajajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ganache (krem czekoladowy): 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Babeczki: Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysta masę(...)kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę razem z masłem i dodajemy do ubitych jajek. Mieszamy, następnie dosypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wszystko łączymy. Formę do babeczek wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy przygotowaną masą, do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180°C przez około 20 minut (pieczemy do tzw. suchego patyczka). Ganache (krem czekoladowy): W rondelku podgrzewamy
Oryginalny smakcóż ... ja za nim nie przepadam. Przepis podpatrzony na Słodkiej Stronie. Porcja na około 15 małych babeczek. Polecam! ;) Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g masła 1/3 szklanki cukru 2 żółtka łyżka śmietany pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli Masa Jabłkowa: 1kg jabłek cukier Dodatkowo: tłuszcz do posmarowania foremek (margaryna/ masło) cukier puder do posypania Jabłka(...)składniki i zagniatamy ciasto. Chłodzimy przez około pół godziny. Foremki smarujemy dokładnie tłuszczem i wykładamy w nie ciasto, dopasowując je do kształtu foremki. Następnie na ciasto kładziemy masę jabłkową. Na wierzch babeczek układamy kratkę zrobioną z małych wałeczków z ciasta. Pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach (aż wierzch babeczek będzie ładnie zarumieniony). Posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaZwykle mak wykorzystywany jest w ciastach, czy drożdżówkach. Ale nadaje się również do tartaletek, czyli babeczek na kruchym cieście. W tym przepisie masa makowa to masa z puszki, wzbogacona bakaliami, ale nie ma przeszkód, żeby wysilić się trochę bardziej i zrobić ją samodzielnie od początku do końca. Przepis na około 30 sztuk pieczonych w małych foremkach do babeczek. Równie dobrze(...)innej wysypanej mąką babeczki. Ciasto powinno mieć jak najkrótszy kontakt z ciepłymi dłońmi dlatego nie warto zbyt długo i dokładnie wylepiać foremek. Po przygotowaniu jednej tury babeczek wstawić je do lodówki czas przygotowywania masy makowej. (Z wielu przepisów na kruchy spód do tartaletek ten przypadł mi do gustu najbardziej. Pochodzi stąd ) Włączyć piekarnik i ustawić go na 190 stopni, grzałka
Trzeci talerz