miksując dodać śmietanę. W osobnej misce ubić na sztywno pianę z białek. Przełożyć pianę do miski z masą i drewnianą łyżką za pomocą kilku ruchów wymieszać na jednolitą masę. Foremki do babeczek wyłożyć papilotkami. Nakładać łyżkę masy,włożyć po 2-3 suszone żurawiny i przykryć całość kolejną łyżką masy. Piec: 60-80 min w temperaturze 130-140 stopni
KreatywnePinyotrzymać "wiórki", wyłożyć na parę minut na sito, następnie odcisnąć. W misce wymieszać ziemniaki, posiekany koperek i czosnek. Formę do muffinek posmarować masłem. Masą ziemniaczaną wykładać foremki, boki i spód, tak aby otrzymać "babeczki" do napełnienia farszem. Tak przygotowaną formę wkładamy do piekarnika na ok 20 minut. Masa powinna się lekko podpiec i zbrązowić. Długość pieczenia zależy od wielkości(...)drobnych oczkach. W misce wymieszać jajko, mleko, ser. Posolić - nie za dużo - boczek jest słony, popieprzyć. Quiche formę z podpieczonymi ziemniaczanymi babeczkami wyjąć z piekarnika. Do każdej babeczki nałożyć boczek, cebulę, zalać masą serową. Posypać wierzch mieszanką pietruszkowo czosnkową. Wstawić do piekarnika na ok 15 min, aż masa się zetnie. Smacznego! Uwagi: Miałam troszkę kłopotów z wydobyciem babeczek
Stare Garyprzepis ) pokrywamy masą cukrową ( jak to zrobić? ). Z brązowej masy cukrowej wycinamy średnią foremką jedno kółeczko i ścinamy je nieco z dołu przy pomocy największej foremki. Przyklejamy na babeczkę. Z czerwonej masy najmniejszą foremką wycinamy nos i ścinamy z dołu podobnie jak głowę. Doklejamy oczy i uszy. Brązową masę rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy nożem paseczki na rogi. Smacznego
CiastkozercySkładniki na ok.20 babeczek: 250 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 100 g masła 200 g cukru trzcinowego Skworcu 1 łyżeczka pasty z wanilii Skworcu 1 łyżeczka czerwonego barwnika w żelu 2 jajka 120 g jogurtu naturalnego 50 g mleka - tak ważyłam mleko :) 1 łyżeczka octu jabłkowego Kamis Masa budyniowa: Masę wykonałam(...)dodałam barwnik i zmiksowałam do połączenia się składników. Ciasto powykładałam do papilotek. Piekłam w 175 stopniach przez ok 20 minut. Do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone i wystudzone babeczki udekorowałam masą budyniową z tego przepisu i posypką cukrową domową oraz tęczowym cukrem , również domowym. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeGdy nie mam czasu na długie wypieki lub nachodzą mnie niespodziewani goście wyjmuję ze spiżarni paczkę korpusów do babeczek i napełniam je kremem, do tego trochę
Mania Wypiekaniapłynną) galaretkę. Delikatnie łyżką łączymy składniki masy. Wystudzony biszkopt rozwijamy, nakładamy kilka łyżek masy przy dłuższej krawędzi, rozsmarowujemy i układamy obrane, banany. Dokładamy masę, przykrywając banany (pozostawiamy trochę do posmarowania wierzchu rolady i do babeczek), rozsmarowujemy po całej powierzchni. Roladę zwijamy, zawijamy(...)folię i wkładamy do lodówki do stężenia (ok. godziny). Wyjmujemy z lodówki, smarujemy pozostałą częścią masy, posypujemy mielonymi pistacjami i ponownie chłodzimy . W środek każdej babeczki włożyłam po kawałeczku banana, ozdobiłam masą i wisienką. Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą wyszła przepyszna. Nie za słodka, w sam raz. Dodatek galaretki cytrynowej wzbogacił aromat ciasta i ustabilizował konsystencję masy, a pistacje
mojewypiekiinietylkosezonie mają niesamowity smak i aromat. Mając dojrzałe brzoskwinie i własne jeżyny stworzyłam takie oto babeczki z kremowym słodkim nadzieniem z serka mascarpone i kremówki. Przepis: 150g margaryny 300g mąki pszennej 1 jajko 100g cukru pudru (dodatkowo pół szklanki cukru do masy śmietaknowej) 2 łyżki kakao 200 ml kremówki 1 opakowanie serka mascarpone jezyny, brzoskwinie lub inne świeże owoce listki(...)wylepić warstwą schłodzonego ciasta. Piec ok 15-20 min w 180st. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier (pół szklanki). Zmiksować delikatnie na małych obrotach miksera z mascarpone. Masą serową napełniać babeczki, udekorować owocami. Przed podaniem można włożyć do lodówki aby masa stężała. Można posypać cukrem pudrem i udekorować listkami mięty
happycreatiff.blogspot.comwrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Gotową masą polać babeczki i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową
Domowa Cookierenka AgiBabka piaskowa dwukolorowa 5. Mazurek z kajmakiem 6. Mazurek chałwowo-orzechowy z czekoladą 7. Mazurek z marcepanem, dżemem malinowym i czekoladą (przepyszny!) 8. Babka z jabłkami 9. Babeczki z masą kajmakową i orzechami 10. Makaroniki króliczki z masą czekoladową
Ugotowaćłyżki cukru waniliowego, jajko. Mąkę szybko zagnieść z zimną margaryną, cukrami i jajkiem. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Foremki na babeczki lekko natłuścić i oprószyć odrobiną bułki tartej. Następnie dno oraz boki foremek wylepić ciastem. Dno nakłuć widelcem. Piec około 15-20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem maślany: 3 żółtka(...)gotujące się mleko wlać rozrobione żółtka. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Margarynę utrzeć na puch z nasionami wanilii. Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Masą napełniać babeczki, udekorować malinami i miętą
Z miłości do słodkościbabeczki ozdobione jak renifery. Inspiracje czerpałyśmy z google - jest tu wiele fajnych pomysłów na ozdabianie muffinek, może Wam wpadnie w oko coś innego? :) Z pierwotnie 15 upieczonych babeczek do ozdabiania wytrwało tylko 10, głównie dzięki zasłudze naszego małego pomocnika. Pomocnik ów wspaniale się spisał podczas ozdabiania muffinek mimo, że część elementów przygotowanych do dekoracji znikała w jego małym brzuszku(...)precelków Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Odkładamy pół łyżeczki na oczy reniferów. Stopioną czekoladę mieszamy z serkiem homogenizowanym zostawiając pół łyżeczki serka. Powstałą masą smarujemy babeczki, następnie w miejsce nosa kładziemy czerwoną drażę. Przy pomocy serka w miejscu oczu robimy plamki, a w sam ich centrum przy pomocy czekolady źrenice. Precelki układamy w miejscu uszu
Kolizje SmakówCałe życie nie lubiłam marcepanu, jednak jak widać do wszystkiego trzeba dorosnąć :). Przy pieczeniu babeczek korzystałam z gotowej masy, jednak efekt końcowy okazał się niepodważanie smaczny. Tym bardziej, że samo przygotowanie jest dziecinnie proste i szybkie, więc w ciągu kilku chwil możecie wyczarować coś naprawdę wyjątkowego! Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1/3 kostki masła pół szklanki tłustego mleka tabliczka(...)kulek, które wkładamy w środek muffinek. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Z tej ilości składników wychodzi trochę więcej ciasta niż przepisowe 12 babeczek, jednak można obejść system piekąc pozostałą masę w kubku - jak znalazł, żeby móc spróbować jeszcze ciepłej :) Dziękuję Bogu, że otaczają mnie dziwni ludzie
sama złodyczKilka dni planowałam, że zrobię sobie babeczki z trawą, kupiłam wszystkie składniki, upiekłam babeczki, zrobiłam masę do zrobienia trawy, wyciągnęłam szprycę i szukam tylki nr 233 do zrobienia trawy i.... okazuje się, że jej nie mam ;/ zdenerwowana przeglądam szuflady co bym mogła wykorzystać do zrobienia trawy i wpada mi w ręce wyciskarka do czosnku :) Składniki: 1 szklanka cukru pudru(...)Następnie dodajemy po kropelce barwnik zielony, aż uzyskany odpowiedni kolor trawy :) Krem schładzamy ok. godziny w lodówce. Przekładamy do szprycy lub do wyciskarki do czosnku i wyciskamy krem na babeczki
Aga w kuchniJeśli ktoś nie ma w domu foremek do babeczek lub po prostu mu się nie chce ich robić... to zawsze może pójść na łatwiznę i kupić gotowe kruche babeczki :) A potem to pójdzie już jak z płatka... i deser gotowy :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 4 żółtka, 150 g margaryny, Nadzienie: 4-5 duże jabłka, szczypta(...)prażymy. Dodajemy cukier oraz przyprawę do dań słodkich- mieszamy. Gdy jabłka będą już miękkie, wsypujemy galaretkę i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć przekładamy masę do babeczek i chłodzimy w lodówce
Aga w kuchniBabeczki to świetna alternatywa zarówno na śniadanie, jak i na deser czy piknik. Można je wzbogacać o przeróżne dodatki, dodawać swoje ulubione owoce. Poza tym są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Tym razem upiekłam zdrowszą wersję wzbogaconą o orzechy włoskie, otręby pszenne, mąkę żytnią i brązowy cukier. Wyszły nie za słodkie, odpowiednio wilgotne, po prostu pyszne! Składniki(...)pszenne, wymieszać. Dodać jogurt naturalny, rozkłócone jajko oraz olej rzepakowy. Wymieszać. Orzechy posiekać, dodać do ciasta. Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kostkę, również dodać do ciasta, wymieszać. Masą napełniać babeczki do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypać delikatnie przyprawą do piernika oraz brązowym cukrem. Piec około 25 min w temp
Z miłości do słodkości