masa do babeczek - 1864 przepisów (strona:30/125)

Malinowe tarteletki 161

Dzisiejsze tarteletki to połączenie kruchego spodu z masą serową i pyszną domową galaretką malinową. Do tego świeże maliny do dekoracji – takiej kombinacji nie sposób się

Ciastkozercy
Sernik na zimno czekoladowo-kajmakowy 203

sobotę od samego rana piekłam muffinki i babeczki kajmakowe na spotkanie skautowskie dla chłopców. Po upieczeniu zostało mi trochę masy krówkowej i surowego kruchego ciasta. Zawsze staram się jednak wszystko wykorzystać i niczego nie wyrzucać, a że nie miałam za dużo czasu zrobiłam szybki sernik na zimno na kruchym spodzie. Masy nie było zbyt wiele ale starczyło na jedną warstwę

Wiem co jem
Boże Narodzenie 460

Tort makowo budyniowy z cytrusami Kuleczki rybne w zalewie Ryba po grecku Ciasteczka z powidłami Ule orzechowe Piernik z powidłami i masą kokosową Pierniczki alpejskie z powidłami Cynamonowe ciasteczka Kostka kokosowa - lamingtony Kruche babeczki z makiem Ciasteczka pomarańczowe Rogaliki budyniowe Makowo kokosowe z żurawiną Kuleczki śliwkowe bez pieczenia Brazylianka Keks na białkach Kasztanki Drożdżowe kapuśniaczki Amoniaczki Lebkuchen Ciasteczka z maszynki

Ala piecze i gotuje
Owsiane muffinki z rodzynkami 158

olej, miód i mleko - bardzo krótko miksujemy. Suche składniki przesypujemy do mokrych i wszystko mieszamy łyżką, mogą zostać grudki. Papilotki na muffinki napełniamy masą do 3/4 wysokości. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C i pieczemy babeczki ok. 20 - 25min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy są już gotowe. Studzimy na kratce. Smacznego

charlotte gotuje
Jaglany deser daktylowo bananowy (bez mleka, jajek i glutenu) 375

dodać żelatynę/agar i wymieszać do rozpuszczenia. Do gorącego mleka wrzucić daktyle, pokrojonego banana, kaszę i zmiksować  za pomocą blendera na gładką masę. Przelać do miseczek lub foremek silikonowych. (Aby po ostudzeniu wychodziły ładne "babeczki" można foremki lekko nasmarować np. olejem) Polewę krówkową przygotować rozpuszczając w gorącym mleku pokruszone krówki, można dodatkowo podgrzać wstawiając naczynie do gorącej wody. (lepiej

głodny alergik
Muffinki dyniowe z powidłami śliwkowymi! 217

uwielbiam rozkoszne śniadania we dwoje, z pysznościami na stole. Dzisiaj królują obłędne dyniowo-owsiane muffinki z nadzieniem śliwkowym. Przepyszne, rozpływające się w ustach babeczki, zachwycą Was smakiem, pobudzą kolorem i zachwycą śliwkowym wnętrzem. Dadzą całą masę energii na długi, słoneczny, jesienny dzień! Dżem dobry, pobudka! ;-) SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni Hokkaido - 3 jajka - 3/4 szklanki mieszanki płatków owsianych

SMYKWKUCHNI
Świąteczne babeczki. Bez zapachu piernika 179

błyskawicznie, wzbudzając liczne pomrukiwania zadowolenia. Są dość ciężkie, takie troszkę browniowate , a do tego delikatna, rozpływająca się w ustach masa jakby sernikowa. Mmm, pyszności! Poza tym - co niezwykle istotne było dla mnie - są dużo łatwiejsze do zabrania ze sobą niż babeczki z górą kremu na wierzchu. I dzieciom się je łatwiej je... Mogą stanowić uroczy świąteczny prezent. A jeśli(...)się, co czytają koleżanki blogerki. Zakręcone babeczki red velvet Składniki: (na 12 sztuk) 110 g masła 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 40 g kakao 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego w żelu 1 łyżeczka białego octu winnego 2 jajka 160 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 200 g serka kremowego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki Reniferki 158

zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną i wstawcie na troche do lodówki ]. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami silikonowych foremek- nie potrzebujecie ani margaryny, ani papilotek. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka, masło, cukier waniliowy, cukier brązowy, kakao i mleko ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia(...)miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy . DEKOROWANIE: Z marcepana lub lukru plastycznego robimy 24 kuleczki podobne wielkością do okrągłych czekoladek, które posłużą nam za nos reniferków. Doczepiamy do nich, lekko dociskając, czekoladowe kropelki. W ten sposób uzyskujemy 12 par oczków ! Za pomocą rękawa do zdobienia tortów (końcówka typu:zamknięta gwiazda)- nakładamy na babeczki krem. Na krem- kładziemy oczki

Domowe Torty
Muffinki "Mikołaj w zaspie" 145

temperaturze 200ºC. Po tym czasie upewnić się patyczkiem, czy muffinki są już upieczone. Wystudzić. W trakcie pieczenie przygotować dekorację z masy cukrowej: kawałki komina, spodnie, buty i ocieplacze Mikołaja (fot.1) . Wykonać tyle sztuk ile przewidujemy babeczek ozdobić. Wystudzonym muffinkom ściąć wierzchy (fot.2) , tak żeby dekoracje lepiej się trzymały. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier. Muffinki najpierw

Świat Ciasta
TArteletki Serowo- Krówkowe 193

Składniki: na 5- 6 sztuk  babeczek spód: 1 op herbatników maślanych 4 łyżki masła nadzienie: 1 op serka ricotta 1 op twarożku naturalnego 1 jajko 3 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki trzcinowego cukru pudru 200 ml mleka kondensowanego 0,5 kubka brązowego cukru  2 łyżki śmietany szczypta soli dekoracja: 1 op śmietanki kremówki 30% 1 laska wanilii(...)cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: na początek rozpuszczamy masło i kruszymy herbatniki, łącząc oba składniki tak aby powstała masa o konsystencji mokrego piasku mleko skondensowane wlewamy do rondelka, mieszając z cukrem gotujemy około 15 minut, po czym odstawiamy do ostygnięcia oddzielamy żółtko od białka, żółtko mieszamy z ricottą, dodajemy cukier waniliowy białko ubijamy na pianę, pod koniec dodajemy

Luźna Kuchnia
Czekoladowo-migdałowe babeczki z truskawkami 175

migdałami śmiem stwierdzić, że najlepsze. Mocny aromat migdałowy, pyszne kakao i słodkie truskawki, idealne trio na romantyczny wieczór, dzień matki czy też właśnie urodziny. Składniki na 12 babeczek: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 i 1/2 łyżeczki kakao 50 g płatków migdałów 100 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 truskawek Aromat migdałowy 2 łyżki(...)przesiać i dodać do mokrych. Płatki migdałów pokruszyć w dłoni, wszystko delikatnie wymieszać. Truskawki pokroić w plasterki. Do papierowych foremek nałożyć równo masę, wsadzić truskawki. Piec ok. 25 minut 190 stopniach, do suchego patyczka. Czekoladowo-migdałowe babeczki z truskawkami

Czarnawisienka
Brak tytułu 170

takim dniu jak dziś - Dniu Kobiet - nie żałuję sobie niczego :D Wszak proponowaną babeczkę robiłam nie na tę okazje - postanowiłam ją jednak dziś Wam pokaza ć...       BABECZKA w czekoladowej "papilotce" S kładniki: 1 czekolada gorzka 1 kostka masła 2/3 szkl. cukru budyń śmietankowy ugotowany wg przepisu na opakowaniu 1 szklanka orzechów laskowych mielonych perełki cukrowe, serduszka(...)posmarować wnętrze papilotek - odstawić do zastygnięcia - czynność powtórzyć. Dobrze schłodzić. Budyń ugotować wg przepisu - ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać połowę budyniu - ubić krem Do naczynia wsypać orzechy, dodać 4 łyżki kremu - wymieszać. Czekoladowe babeczki ostrożnie wyjąć z papierowych foremek. Napełnić orzechowym nadzieniem - udekorować kremem budyniowym i perełkami. Smacznego ! Polecam Wam tę propozycję - babeczka wygląda niesamowicie. Zaskoczycie

kolorowotorcikowo
Światowy Dzień Pieczenia - Babeczki Pink Velvet Candice 174

jogurtu 3 łyżeczki proszku do pieczenia   Sposób przygotowania 1. Rozgrzać piekarnik do 180°C/350°F/st. gazowy 4. Formę do babeczek nasmarować obficie tłuszczem i posypać mąką lub użyć papilotek. 2. Utrzeć margarynę Kasię z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i miksować jeszcze przez minutę. Wymieszać z aromatem waniliowym. 3. W osobnej misce dokładnie wymieszać kakao i barwnik spożywczy(...)niskich lub średnich obrotach. 5. Przełożyć masę do foremek i piec przez 20-25 minut. 6. Po upieczeniu pozostawić na drucianej podstawce do wystygnięcia przed lukrowaniem. Jest to jeden z małych prezencików dla Ady z okazji Jej urodzin, które obchodzi 19 maja. A o to lista osób które również upiekły babeczki zobaczcie jak im  się udały : Basia i Julia

cookpl
Babeczki kakaowe z kremem 140

zagotowujemy, a resztę mleka mieszamy z mąkami i cukrem. Mieszaninę wlewamy na gotujące się mleko, cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy. 4. Miękką margarynę miksujemy, dodajemy partiami ostudzony budyń, krem przekładamy do szprycy, dekorujemy babeczki i posypujemy kolorową posypką. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Babeczki z marchewką o nucie pomarańczowej- lunch kids do szkoły 129

pomarańczowego syropu, który pozostał z gotowania marchwi. Stopniowo dodajemy suche składniki, ciągle miksując do uzyskania  jednolitej, gładkiej masy. Masę przekładamy do sylikonowych foremek na muffinki,  a w środek każdego ciasta,  pionowo  wkładamy po jednej marchewce.  Babeczki pieczemy ok. 20 min w 180°C do suchego patyczka. Smacznego

Moniki Smakołyki
Kopczyki kreta 171

minut. Ostudzić ,następnie za pomocą łyżeczki wydrążyć środek. Resztki wyciętego ciasta pokruszyć. Żelatynę rozpuścić w gorącej wody . Śmietankę ubić na sztywną masę, pod koniec dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz stopniowo rozpuszczoną żelatynę. Do każdej babeczki włożyć pokrojone drobno banany , skropić sokiem z cytryny,następnie ubitą śmietankę tworząc lekki stożek. Wierzch oprószyć pokruszonym ciastem, lekko je dociskając i formując kopczyk

Moje domowe kucharzenie
Babka czekoladowa 144

wymieszać ze sobą. Do jajek dodawać na przemian roztopione masło, jogurt i mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Foremki nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę wylać do około ¾ pojemności foremki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec babeczki około 40 minut. Po ostygnięciu dowolnie udekorować ☺ Smacznego

Ania i Marcin gotują
Zapiekanka chlebowa z boczkiem podana z nutą meksyku 185

lekko rozwałkowujemy kromki. Kromkami obkładamy dno i boki foremki do większych babeczek. Boczek kroimy w kostkę. Następnie układamy go w środek chlebowej babeczki. W miseczce mieszamy sos salsa mexicana z jednym jajkiem. Następnie wylewamy naszą masę na boczek. Powinna przykryć cały boczek (środek zapiekanki) i wsiąknąć lekko w "chlebowe boki". Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

Słodkie okruszki
miętowo-czekoladowe serniczki 111

muffinek wyłóżyć papilotkami, na dno każdej z nich wysypać pokruszone ciasteczka Zmiksować resztę składników- krótko - do połączenia się .Dodać pokruszoną czekoladę.   Gotowa masę wlać w papilotki wcześniej przygotowanych . Piec, około 25 minut. Po tym czasie babeczki będą wyglądały jakby były niedopieczone, lekko popękany i wilgotne. Babeczki rosną podczas pieczenia i lekko opadają po wyjęciu z piekarnika. Pół szkl.śmietany

w mojej kuchni
Muffinki porzeczkowe 116

dałaby dodatkową słodycz) Składniki mokre 100 ml oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka Dodatkowo garść czerwonych porzeczek cukier puder na posypanie gotowych babeczek Sposób Składniki mokre i suche mieszamy osobno, następnie łączymy je na jednolitą masą. Do foremek nakładamy trochę ciasta, na to kilka porzeczek, na to znowu ciasto i na górę znowu kilka porzeczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Kuchenne aromaty
pyszny krem bananowy 196

serkiem mascarpone na gładką masę. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy do serka z bananem. Miksujemy do połączenia się obu mas. Gotowy krem przekładamy np. do worka cukierniczego i podajemy np. na muffinkach, babeczkach czy jako odrębny deser Najlepiej smakuje schłodzony

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania