Dzisiejsze tarteletki to połączenie kruchego spodu z masą serową i pyszną domową galaretką malinową. Do tego świeże maliny do dekoracji – takiej kombinacji nie sposób się
Ciastkozercysobotę od samego rana piekłam muffinki i babeczki kajmakowe na spotkanie skautowskie dla chłopców. Po upieczeniu zostało mi trochę masy krówkowej i surowego kruchego ciasta. Zawsze staram się jednak wszystko wykorzystać i niczego nie wyrzucać, a że nie miałam za dużo czasu zrobiłam szybki sernik na zimno na kruchym spodzie. Masy nie było zbyt wiele ale starczyło na jedną warstwę
Wiem co jemTort makowo budyniowy z cytrusami Kuleczki rybne w zalewie Ryba po grecku Ciasteczka z powidłami Ule orzechowe Piernik z powidłami i masą kokosową Pierniczki alpejskie z powidłami Cynamonowe ciasteczka Kostka kokosowa - lamingtony Kruche babeczki z makiem Ciasteczka pomarańczowe Rogaliki budyniowe Makowo kokosowe z żurawiną Kuleczki śliwkowe bez pieczenia Brazylianka Keks na białkach Kasztanki Drożdżowe kapuśniaczki Amoniaczki Lebkuchen Ciasteczka z maszynki
Ala piecze i gotujeolej, miód i mleko - bardzo krótko miksujemy. Suche składniki przesypujemy do mokrych i wszystko mieszamy łyżką, mogą zostać grudki. Papilotki na muffinki napełniamy masą do 3/4 wysokości. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C i pieczemy babeczki ok. 20 - 25min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy są już gotowe. Studzimy na kratce. Smacznego
charlotte gotujedodać żelatynę/agar i wymieszać do rozpuszczenia. Do gorącego mleka wrzucić daktyle, pokrojonego banana, kaszę i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Przelać do miseczek lub foremek silikonowych. (Aby po ostudzeniu wychodziły ładne "babeczki" można foremki lekko nasmarować np. olejem) Polewę krówkową przygotować rozpuszczając w gorącym mleku pokruszone krówki, można dodatkowo podgrzać wstawiając naczynie do gorącej wody. (lepiej
głodny alergikuwielbiam rozkoszne śniadania we dwoje, z pysznościami na stole. Dzisiaj królują obłędne dyniowo-owsiane muffinki z nadzieniem śliwkowym. Przepyszne, rozpływające się w ustach babeczki, zachwycą Was smakiem, pobudzą kolorem i zachwycą śliwkowym wnętrzem. Dadzą całą masę energii na długi, słoneczny, jesienny dzień! Dżem dobry, pobudka! ;-) SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni Hokkaido - 3 jajka - 3/4 szklanki mieszanki płatków owsianych
SMYKWKUCHNIbłyskawicznie, wzbudzając liczne pomrukiwania zadowolenia. Są dość ciężkie, takie troszkę browniowate , a do tego delikatna, rozpływająca się w ustach masa jakby sernikowa. Mmm, pyszności! Poza tym - co niezwykle istotne było dla mnie - są dużo łatwiejsze do zabrania ze sobą niż babeczki z górą kremu na wierzchu. I dzieciom się je łatwiej je... Mogą stanowić uroczy świąteczny prezent. A jeśli(...)się, co czytają koleżanki blogerki. Zakręcone babeczki red velvet Składniki: (na 12 sztuk) 110 g masła 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 40 g kakao 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego w żelu 1 łyżeczka białego octu winnego 2 jajka 160 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 200 g serka kremowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzezagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną i wstawcie na troche do lodówki ]. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami silikonowych foremek- nie potrzebujecie ani margaryny, ani papilotek. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka, masło, cukier waniliowy, cukier brązowy, kakao i mleko ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia(...)miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy . DEKOROWANIE: Z marcepana lub lukru plastycznego robimy 24 kuleczki podobne wielkością do okrągłych czekoladek, które posłużą nam za nos reniferków. Doczepiamy do nich, lekko dociskając, czekoladowe kropelki. W ten sposób uzyskujemy 12 par oczków ! Za pomocą rękawa do zdobienia tortów (końcówka typu:zamknięta gwiazda)- nakładamy na babeczki krem. Na krem- kładziemy oczki
Domowe Tortytemperaturze 200ºC. Po tym czasie upewnić się patyczkiem, czy muffinki są już upieczone. Wystudzić. W trakcie pieczenie przygotować dekorację z masy cukrowej: kawałki komina, spodnie, buty i ocieplacze Mikołaja (fot.1) . Wykonać tyle sztuk ile przewidujemy babeczek ozdobić. Wystudzonym muffinkom ściąć wierzchy (fot.2) , tak żeby dekoracje lepiej się trzymały. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier. Muffinki najpierw
Świat CiastaSkładniki: na 5- 6 sztuk babeczek spód: 1 op herbatników maślanych 4 łyżki masła nadzienie: 1 op serka ricotta 1 op twarożku naturalnego 1 jajko 3 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki trzcinowego cukru pudru 200 ml mleka kondensowanego 0,5 kubka brązowego cukru 2 łyżki śmietany szczypta soli dekoracja: 1 op śmietanki kremówki 30% 1 laska wanilii(...)cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: na początek rozpuszczamy masło i kruszymy herbatniki, łącząc oba składniki tak aby powstała masa o konsystencji mokrego piasku mleko skondensowane wlewamy do rondelka, mieszając z cukrem gotujemy około 15 minut, po czym odstawiamy do ostygnięcia oddzielamy żółtko od białka, żółtko mieszamy z ricottą, dodajemy cukier waniliowy białko ubijamy na pianę, pod koniec dodajemy
Luźna Kuchniamigdałami śmiem stwierdzić, że najlepsze. Mocny aromat migdałowy, pyszne kakao i słodkie truskawki, idealne trio na romantyczny wieczór, dzień matki czy też właśnie urodziny. Składniki na 12 babeczek: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 i 1/2 łyżeczki kakao 50 g płatków migdałów 100 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 truskawek Aromat migdałowy 2 łyżki(...)przesiać i dodać do mokrych. Płatki migdałów pokruszyć w dłoni, wszystko delikatnie wymieszać. Truskawki pokroić w plasterki. Do papierowych foremek nałożyć równo masę, wsadzić truskawki. Piec ok. 25 minut 190 stopniach, do suchego patyczka. Czekoladowo-migdałowe babeczki z truskawkami
Czarnawisienkatakim dniu jak dziś - Dniu Kobiet - nie żałuję sobie niczego :D Wszak proponowaną babeczkę robiłam nie na tę okazje - postanowiłam ją jednak dziś Wam pokaza ć... BABECZKA w czekoladowej "papilotce" S kładniki: 1 czekolada gorzka 1 kostka masła 2/3 szkl. cukru budyń śmietankowy ugotowany wg przepisu na opakowaniu 1 szklanka orzechów laskowych mielonych perełki cukrowe, serduszka(...)posmarować wnętrze papilotek - odstawić do zastygnięcia - czynność powtórzyć. Dobrze schłodzić. Budyń ugotować wg przepisu - ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać połowę budyniu - ubić krem Do naczynia wsypać orzechy, dodać 4 łyżki kremu - wymieszać. Czekoladowe babeczki ostrożnie wyjąć z papierowych foremek. Napełnić orzechowym nadzieniem - udekorować kremem budyniowym i perełkami. Smacznego ! Polecam Wam tę propozycję - babeczka wygląda niesamowicie. Zaskoczycie
kolorowotorcikowojogurtu 3 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania 1. Rozgrzać piekarnik do 180°C/350°F/st. gazowy 4. Formę do babeczek nasmarować obficie tłuszczem i posypać mąką lub użyć papilotek. 2. Utrzeć margarynę Kasię z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i miksować jeszcze przez minutę. Wymieszać z aromatem waniliowym. 3. W osobnej misce dokładnie wymieszać kakao i barwnik spożywczy(...)niskich lub średnich obrotach. 5. Przełożyć masę do foremek i piec przez 20-25 minut. 6. Po upieczeniu pozostawić na drucianej podstawce do wystygnięcia przed lukrowaniem. Jest to jeden z małych prezencików dla Ady z okazji Jej urodzin, które obchodzi 19 maja. A o to lista osób które również upiekły babeczki zobaczcie jak im się udały : Basia i Julia
cookplzagotowujemy, a resztę mleka mieszamy z mąkami i cukrem. Mieszaninę wlewamy na gotujące się mleko, cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy. 4. Miękką margarynę miksujemy, dodajemy partiami ostudzony budyń, krem przekładamy do szprycy, dekorujemy babeczki i posypujemy kolorową posypką. Smacznego
Kuchnia domowa Anipomarańczowego syropu, który pozostał z gotowania marchwi. Stopniowo dodajemy suche składniki, ciągle miksując do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Masę przekładamy do sylikonowych foremek na muffinki, a w środek każdego ciasta, pionowo wkładamy po jednej marchewce. Babeczki pieczemy ok. 20 min w 180°C do suchego patyczka. Smacznego
Moniki Smakołykiminut. Ostudzić ,następnie za pomocą łyżeczki wydrążyć środek. Resztki wyciętego ciasta pokruszyć. Żelatynę rozpuścić w gorącej wody . Śmietankę ubić na sztywną masę, pod koniec dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz stopniowo rozpuszczoną żelatynę. Do każdej babeczki włożyć pokrojone drobno banany , skropić sokiem z cytryny,następnie ubitą śmietankę tworząc lekki stożek. Wierzch oprószyć pokruszonym ciastem, lekko je dociskając i formując kopczyk
Moje domowe kucharzeniewymieszać ze sobą. Do jajek dodawać na przemian roztopione masło, jogurt i mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Foremki nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę wylać do około ¾ pojemności foremki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec babeczki około 40 minut. Po ostygnięciu dowolnie udekorować ☺ Smacznego
Ania i Marcin gotująlekko rozwałkowujemy kromki. Kromkami obkładamy dno i boki foremki do większych babeczek. Boczek kroimy w kostkę. Następnie układamy go w środek chlebowej babeczki. W miseczce mieszamy sos salsa mexicana z jednym jajkiem. Następnie wylewamy naszą masę na boczek. Powinna przykryć cały boczek (środek zapiekanki) i wsiąknąć lekko w "chlebowe boki". Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
Słodkie okruszkimuffinek wyłóżyć papilotkami, na dno każdej z nich wysypać pokruszone ciasteczka Zmiksować resztę składników- krótko - do połączenia się .Dodać pokruszoną czekoladę. Gotowa masę wlać w papilotki wcześniej przygotowanych . Piec, około 25 minut. Po tym czasie babeczki będą wyglądały jakby były niedopieczone, lekko popękany i wilgotne. Babeczki rosną podczas pieczenia i lekko opadają po wyjęciu z piekarnika. Pół szkl.śmietany
w mojej kuchnidałaby dodatkową słodycz) Składniki mokre 100 ml oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka Dodatkowo garść czerwonych porzeczek cukier puder na posypanie gotowych babeczek Sposób Składniki mokre i suche mieszamy osobno, następnie łączymy je na jednolitą masą. Do foremek nakładamy trochę ciasta, na to kilka porzeczek, na to znowu ciasto i na górę znowu kilka porzeczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Kuchenne aromatyserkiem mascarpone na gładką masę. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy do serka z bananem. Miksujemy do połączenia się obu mas. Gotowy krem przekładamy np. do worka cukierniczego i podajemy np. na muffinkach, babeczkach czy jako odrębny deser Najlepiej smakuje schłodzony
Domowy Smak Jedzenia