masa do babeczek - 1864 przepisów (strona:37/125)

Dyniowe bułeczki na piwie 170

piekarniku rozgrzanym do 220°C przez ok. 30-40 min., po wystygnięciu zmiksuj za pomocą blendera za gładką masę, którą możesz zamrozić. W ten sposób zawsze pod ręką masz doskonałą bazę i zastępnik tłuszczu do wszystkich wypieków: ciast, babeczek, bułeczek, chlebów, itd. W przypadku tych bułek dynię możesz także zastąpić oliwą. Jeżeli chodzi o mąkę, zostawiam Ci wolny wybór(...)mokre składniki:  maślankę, piwo, syrop oraz dynię/oliwę. Wlej delikatnie mokre składniki do suchych i za pomocą drewnianej łyżki zamieszaj ciasto. Początkowo może Ci się wydać, że masa jest za rzadka, ale za chwilę soda zacznie robić swoje i ciasto zgęstnieje. Za pomocą łyżki wykładaj bułeczki na przygotowaną blachę. Posyp pestkami dyni, słonecznika lub płatkami owsianymi i przenieś

Roślinna - blog wegański
Babeczki biszkoptowe z migdałową posypką 116

łyżki cukru marcepanowego ze sklepu SKWORCU . PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijając stopniowo dodaję olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  2. Ciasto przekładam łyżką do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do 3/4 wysokości). Wierzch babeczek posypuję płatkami migdałowymi i cukrem marcepanowym.  3. Babeczki piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Detoks / Marchewkowe babeczki z karobem 94

karob. Sama miałam ochotę na zjedzenie kilku na raz - aby móc się podzielić nimi z innymi, skończyłam na 2. Czy Wam również uda się powstrzymać żądze? Zapraszam na Marchewkowe babeczki z karobem. Składniki : 2 jajka szklanka mleka 100 ml oleju rzepakowego 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka proszku z chleba świętojańskiego (można zamienić na kakao(...)Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki, marchewkę ścieramy na małych oczkach. Całość dodajemy do reszty składników i mieszamy. Przygotowaną masę przekładamy do blaszek na muffiny wyłożonych papilotkami. Zwykło się mawiać, że formę napełniamy do 3/4 wysokości - ja napełniam do 4/5, wtedy babeczek mam mniej ale są 'dorodne' Babeczki wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Babeczki z karteczki 159

ostrożnie przecieramy z przesianym cukrem pudrem. Dodajemy żółtka a z białek ubijamy sztywna pianę. Do masy dodajemy aromat, mąkę i mleko, dokładnie miksujemy, dodajemy pianę z białek  i mieszamy łyżką. Napełniamy foremki i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Jeśli chcecie, możecie ozdobić babeczki dużą ilością miłości. Prawda,że śliczne? ( YUM ! ) Mniam

Maminek kulinarny
Czekoladowe babeczki z niespodzianką. 155

jajkami i mlekiem. Mąkę wymieszać z cukrem, kakao , proszkiem do pieczenia i powidłami ,dodać do masy jajecznej i wymieszać łyżką. Ciasto nałożyć do papilotek. Do każdego daktyla włożyć kostkę czekolady białej i taką niespodziankę włożyć w środek ciasta. Piec w temp.180stop.12-15 min. Babeczki są miękkie i wilgotne. Po ostudzeniu przybrać wg smaku. Ja nałożyłem krem czekoladowy, bo miałem taki

Kulinarny karnet Christophera
Babeczki kokosowe z białą czekoladą i migdałami 255

jaki pyszny! :-) Babeczki kokosowe, polane białą czekoladą i oprószone posiekanymi migdałami.... Jeśli zjedliście już wątróbkę przygotowaną wg. poprzedniego przepisu, to teraz czas na słodki deser. ;-) Przepis na 12 babeczek. Składniki: 125g masła 3 jajka 100g cukru (ok.3/4 szklanki) 65g wiórek kokosowych (ok. 1 szklanki) 8 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju 250g mąki (ok. 2 szklanek) 2 łyżeczki proszku(...)olej i wystudzone masło. Miksujemy. 4. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  6. Ciasto wykładamy do foremek i pieczemy przez ok. 20 minut (na złoty kolor). 7. Kiedy babeczki się studzą rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i siekamy migdały. 8. Jeśli babeczki są już zimne, smarujemy

kuchnia do kwadratu
Waniliowe babeczki 101

kogo: dla poszukujących przepisu na babeczki dobre do dekoracji dla fanów babeczek dla fanów szybkich i łatwych wypieków Składniki: 125g miękkiego masła 125g cukru 125g mąki "samorosnącej"* 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki mleka Wykonanie: Masło i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę.  Dodać jajka, mąkę samorosnącą, ekstrakt waniliowy i mleko. Wymieszać na gładką masę. Gdyby ciasto

Mania Wypiekania
Słodkie środy - Tartaletki z jabłkiem i kajmakiem 151

gniazda nasienne. Jabłka nacinamy z jednej strony i skrapiamy sokiem z cytryny. Gdy tartaletki lekko ostygną smarujemy je warstwą masy kajmakowej i układamy na niej połówkę jabłka. Jajko rozmącić i wymieszać z cukrem pudrem i śmietanką. Śmietanką polewamy jabłka na babeczkach i pieczemy kolejne 15 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy miętą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babeczki urodzinowe 148

wierzch, mięciutki środek. No i gorzka czekolada <3 Polecam, jeżeli macie mało czasu, a chcecie komuś bliskiemu wręczyć jakieś małe słodkości :) " Składniki:   (10 małych 5 dużych babeczek)  80g masła  2 jajka  3 łyżki śmietany  80ml mleka  70g cukru  3 łyżki cukru waniliowego  70g gorzkiej czekolady  300g mąki  Łyżeczka(...)dalej ubijamy. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia – przesiewamy do masy maślanej na przemian z mlekiem. Czekoladę siekamy na drobne kawałki i dodajemy do ciasta.  Metalowe foremki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Jeżeli chcecie zrobić mniejsze babeczki, proponuję piec w formie do muffin wyłożonej papilotkami. Pieczemy około 22 minut w piekarniku rozgrzanym

Słodkie Przyjemności
Tartaletki wiosenne z awokado, czosnkiem i serem feta, z dodatkiem brukselki i kiełków 125

delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Koniecznie musi być zrobione z masła, wtedy uzyska właśnie tę delikatna kruchość i wspaniały smak. Przygotowanie tych tartaletek nie jest pracochłonne ani skomplikowane. Babeczki można upiec dzień lub dwa dni wcześniej. Samo nadzienie to już kilka minut jeśli pomożemy sobie blenderem lub malakserem.  Składniki: nadzienie: 1 awokado 100 g sera typu feta(...)palcami. Ciasto upiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 do delikatnego zrumienienia. Przestudzone ciasto wyjąć z foremek. Wypełnić je masą z awokado i sera feta, udekorować brukselkami i kiełkami. Ja obsypałam je dodatkowo pokruszonym gotowanym żółtkiem jajka. Czyż te babeczki nie wyglądają wiosennie? :) Ciasto jest dość delikatne w strukturze i smaku. Nadzienie natomiast jest ostrzejsze, wyraźnie czuć ser feta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Razowe wege babeczki 178

najzwyklejszej) 2 jaja ząbek czosnku odrobina soli Całość wymieszać trzepaczką na jednolita masę. Następnie dodać po równo do trzech mas warzywnych. Wymieszać. Do marchewki dodałam czarnuszkę.  Do buraczków odrobinę chrzanu Do groszku drobno pokrojoną dymkę. Nadziewać podpieczone babeczki i zapiekać jeszcze 20 minut w piekarniku

AZgotuj!
Pianka szparagowa z pomidorami 117

zalać warzywa masą Piec:  25-40 minut w temperaturze 180 stopni do momentu zezłocenia się masy jajeczno-śmietanowej. Podawać na ciepło, bądź schłodzoną. Dekorować świeżym rozmarynem Smacznego :) Zobacz także:                    Kosteczka pomidorowa alla babeczki         Pianka z zielonego groszku

KreatywnePiny
Szarlotka w wersji mini 126

Szarlotka dosłownie na jeden gryz. Z masą jabłkową, która poza ciastem, nadaje się również do nadziania naleśnika lub muffinki. Zabawy trochę jest przy tych babeczkach, a jak nie chcecie siedzieć nad małymi foremkami, z przepisu wychodzi również jeden placek, jak u Pieczarki Mysi. A jak wiadomo, do szarlotki pasują i lody i bita śmietana. Zima musi

Pink Envelope
Milanowskie babeczki 177

łyżeczka proszku do pieczenia odrobina mleka szczypta cynamonu łyżeczka kakao ok. 6 Krówek (w moim przypadku Milanowskich mlecznych (stąd nazwa babeczek)) 2 łyżeczki likieru migdałowego Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Masło ucieramy z cukrem na jednolitą puszystą masę. Ja mieszałam wszystko łyżką ale można oczywiście zmiksować.  Następnie dodajemy rozbełtane jajka i likier. Mąkę przesiewamy z proszkiem i powoli

Moje pyszne gotowanie
Niebiańskie Cupcakes 146

Dodatkowo: 1 opakowanie żelków Zozole tęczowe paski Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, na koniec serek mascarpone. Część masy odkładamy na chmurki, do reszty dodajemy niebieski barwnik, nie dużo, bo krem ma być błękitny. Wierzch każdej babeczki smarujemy cienko błękitnym kremem, po bokach formujemy białe chmurki, w które wtykamy 1/2 tęczowego paska żelka. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania