masa do babeczek - 1864 przepisów (strona:32/125)

Niedziela w kuchni 148

ilości wody, a następnie mieszamy ją z naturalnym serkiem homogenizowanym. Im bardziej napowietrzymy masę, tym delikatniejsza będzie. Ja użyłam blendera z końcówką do ubijania i otrzymałam gładką piankę. Dolewamy do foremek i czekamy aż stężeje – jeśli serek był zimny, to stężeje bardzo szybko. Aby wyciągnąć babeczki z foremki należy je na chwilę zanurzyć we wrzątku przełożyć na talerzyk(...)jagodami. Babeczki szpinakowe w szynce prosciutto Danie Przekąski Porcje 12 Porcje 12 Składniki 12 plaster szynka prosciutto 250 g mąka 2 łyżeczki proszek do pieczenia 2 szt jajko 70 g masło roztopione 250 ml maślanka 200 g szpinak siekany, mrożony lub świeży 1/2 łyżeczka sól Sposób przygotowania Mieszamy osobno suche i mokre składniki. Łączymy w zwartą masę, ale nie mieszamy

Kucharzyca
Muffinki Kinder Bueno 727

Kinder Bueno to jeden z moich ulubionych batoników, a babeczki z całymi orzechami laskowymi chodziły już za mną od dłuższego czasu. Postanowiłam to połączyć, czego efektem są dzisiejsze muffinki :) Składniki na muffinki: 1,5 szklanki mąki 5 łyżek cukru 5 łyżek kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany kremówki(...)osobnej misce mieszamy „mokre”: jajko, olej, mleko, śmietanę kremówkę. Łączymy razem suche i mokre składniki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy orzechy laskowe. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas, kiedy babeczki są w piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie

Ciastkozercy
Babeczki z pokrzywą i kremem kokosowo-migdałowym 148

Babeczki: Liście młodych pokrzyw dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut. Odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody.  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Olej wraz z pokrzywami miksujemy w blenderze. Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dosypujemy cukier. Następnie dolewamy olej z pokrzywami. Ciągle miksując dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. Masę(...)przykryciem (po to aby nie powstał kożuch). W blenderze rozdrabniamy wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi. Margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu oraz wiórki z płatkami. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Wierzch dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową i świeżymi truskawkami. Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez OWOCOWY RAJ  (tutaj)  oraz blog

VioletoweKucharzenie
Przepisy na słodkości 2203

tatrzańska Śmietanowiec z galaretkami Tiramisu Torcik serowo-truskawkowy Tort brzoskwiniowy Tort czekoladowy Tort czekoladowy z wiśniami Tort kajmakowy Tort kawowo-makowy z masą kawową i wiśniami Tort orzechowo-makowo-kawowy Tort z kremem wafelkowo-brzoskwiniowym CIASTECZKA / MUFFINKI Babeczki kakaowe z kremem Babeczki mini szarlotki Babeczki pełnoziarniste z konfiturą żurawinową Ciasteczka francuskie z jabłkami Ciasteczka francuskie z marmoladą różaną Ciasteczka Klementynki(...)Ciasteczka kruche z bezą Ciasteczka orzechowe Ciasteczka owsiane Ciasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami  Ciasteczka z lentilkami  Ciastka pieguski  Francuskie paluszki z solą i kminkiem Kruche babeczki z kremem    Muffinki czekoladowe z wiśniami  Muffinki kawowe Muffinki pomarańczowo-cytrynowe Muffinki z bananami  Muffinki z brzoskwiniami Muffinki z jagodami Muffinki z mirabelkami Muffinki z musli

Kuchnia domowa Ani
Babeczki trzcinowe z physalis 145

Małe babeczki trzcinowe są słodkie i wyjątkowe.   Physalis  niczym wisienka na torcie, ciekawie je dekoruje i oryginalnie smakuje.  Ciasto w 5 min się przygotowuje, bo tylko wszystkie składniki się miksuje, do foremek na osiem porcji rozdzielamy, owoce dokładamy, pieczemy i po lekkim przestygnięciu już  jeść  możemy.  Składniki:  2 wiejskie jaja(...)Wszystkie składniki (oprócz owoców) miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji (ok. 3 min) . Przygotowaną masę rozdzielamy na 8 foremek sylikonowych i do każdej wkładamy owoc physalis .  Wierzch posypujemy cukrem trzcinowym. Babeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy maksymalnie  15-20 min. Smacznego

Moniki Smakołyki
Wegańskie babeczki orzechowe 139

wygłodniałe wilki i byli bardzo zaskoczeni, kiedy im powiedziałam, że to całkowicie wegański przepis :) Polecam jako niedzielny deser, my pieczemy je dzisiaj po raz kolejny. Wegańskie babeczki orzechowe 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 i 1/2 szklanki płatków dowolnego rodzaju (u nas mix owsianych, jaglanych i gryczanych) 1/2 szklanki dowolnych orzechów (u nas nerkowce) 1/2 szklanki rodzynek 1/4 szklanki masła(...)międzyczasie przygotować polewę: w garnku na niewielkim ogniu podgrzać miód z dodatkiem cukru, dorzucić olej i wymieszać, cały czas podgrzewając, aż masa zacznie gęstnieć. Dodać orzechy i jeszcze chwilę mieszać. Ciepły jeszcze karmel wyłożyć na wierzch babeczek i zostawić do wystygnięcia. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bezglutenowe babeczki bananowo-kokosowe czyli Slodki Czwartek odc.95 177

łyżeczka sody oczyszczonej ew. garść czekoladowych drażetek Obrane banany, wiórki, jajko, sól, cynamon i masło miksujemy na gładka masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Ew. dodajemy drażetki czekoladowe. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierem foremek. Ja otrzymałam 9 babeczek. Pieczemy je ok 30-35 minut w 180 st.C

Dzieje kuchennej Wiewióry
Róża ucierana z cukrem 170

małą ilością cukru i kwasku cytrynowego. Gdy ,,puszczą ,, sok powoli łączymy z resztą cukru i cały czas ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do słoiczków, konfitury nie wymagają pasteryzacji. Ręcznie wykonane nakładki na słoiczki wykonała dla Apatycznej Babeczki Karolina

Apetyczna babeczka
Mini serniczki z nektarynkami 185

cukru waniliowego oraz wymieszanej mąki pszennej i ziemniaczanej. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Do białek dodajemy po łyżce masy serowej - mieszamy dużą łyżką, tak aby stracić jak najmniej pęcherzyków powietrza. Do małych foremek na babeczki wkałdamy papierowe papilotki, w które następnie kruszymy biszkopty, na które wylewamy ciasto do 3/4 wysokości. Na każdą babeczkę układamy plasterek pokrojonej

Słodkie Przyjemności
Babeczki czekoladowe cookie monster/ciasteczkowy potwór 139

misa o wysokich ściankach mikser szpryca bądź rękaw cukierniczy i końcówka o kształcie gwiazdki foremki do babeczek papilotki łyżka do nakładania ciasta Przygotowanie: 1.Do miseczki wsypać: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól 2. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem 3. Wlać masę czekoladową do miski z mąką 4.Dodać jajka i wanilię, dokładnie wymieszać 5. Wrzucić wiórki czekoladowe

KreatywnePiny
Czekoladowe babeczki 77

składniki mieszamy razem.W drugiej misce mieszamy mokre składniki.Potem do mokrych dodajemy suche.Napełniamy papilotki i pieczemy(20min -180stopni).Dekorujemy masą czekoladową i posypkami.  Polewa czekoladowa:  Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z Kasią.Polewamy babeczki.  Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Krem do tortu, ciast, babeczek idealny pod masę cukrową 186

Puszysty krem do tortu , karpatek , ciast , babeczek na bazie masła który jednocześnie nie jest okropnie słodki , nadaje się świetnie pod masę cukrową do dekoracji  Składniki : 2 kostki masła razem  400 g 3 szklanki mleka 3 żółtka 1 szklanka cukru ( 3/4 do mleka i 1/4 do żółtek ) 3 łyżki z górką

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Babeczki z kruchego ciasta wypełnione porem i boczkiem 233

Jeśli w czasie Świąt chcecie zaskoczyć gości wykwintną przystawką, jest to przepis dla was. Pyszne babeczki z kruchego ciasta wypełnione aromatycznym boczkiem i porem, a całość w śmietanowo jajecznej masie. Eleganckie i wyjątkowo smaczne!   Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 25 minut pieczenia) Składniki: Ciasto: 260g mąki pszennej 125g

Kolizje Smaków
Pomarańczowa masa- orange curd, bez jajek i masła! 320

Przeszukałam internet i wszędzie orange curd robione jest z dodatkiem jaj, ja oczywiście zrobiłam swoją masę zupełnie inaczej i wyszła równie smaczna, co orange na jajkach i maśle. Idealna do wypełnienia tart, ciast, babeczek, naleśników, na kromkę chleba. Co tu dużo pisać, poprostu koniecznie musicie spróbować, bo jest przepyszna, a do tego mniej kaloryczna od oryginalnego przepisu :) Aaa, jeszcze dodam(...)lemon curd- cytrynowy krem. * pomarańcze- 3 sztuki * cytryna- 1 sztuka * brązowy cukier- 150g * zmielone migdały- 100g * pół laski wanilli Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę, obrać i zmiksować na gładką masę. Migdały zmielić (no chyba, że macie gotową mąkę migdałową, to nie trzeba wtedy bawić się w mielenie). Z cytryny wycisnąc sok. Zblendowane pomarańcze, skórkę, sok z cytryny, migdały, cukier

Kraina Miodem Płynąca
Bezglutenowe babeczki z orzechami i nutą pomarańczy 141

babeczka dostarcza około 193 kalorii, 6 g białka, 11,7 g tłuszczu, 14,1 g węglowodanów oraz 3,4 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Z tej proporcji wyszło mi 9 babeczek. 150 g mąki amarantusowej 20 g gorzkiego kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 40 g ksylitolu 40 g miękkiego masła 100 ml jogurtu naturalnego 1 pomarańcza 1 jajko ½ łyżeczki(...)rozbić ewentualne grudki. 4. Dodajemy resztę masy z jajka i jogurtu. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników na gładką masę. 5. Dodajemy posiekane orzechy, mieszamy z ciastem za pomocą łyżki. 6. W formie do pieczenia babeczek układamy papilotki. Wypełniamy je ciastem do 2/3 objętości. 7. Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 – 25 minut w temperaturze

W kuchni Katie