Miętowe muffinki z brzoskwinią są moim kolejnym pysznym deserem, który dopisuję do ulubionych. Dla mnie to coś nowego, bo oprócz miętowej herbaty czy też niezbyt dobrego
pink envelopeDziś przedstawiam Wam ciasto marchewkowe , bez którego od około dwóch lat nie wyobrażam sobie żadnego święta :-) Jest na każdej uroczystości, czy imprezie. Niektórzy podchodzą do
Anielska Kuchnia Aniwanilii cukier puder do oprószenia Wykonanie: - składniki na oba ciasta powinny być w temperaturze pokojowej - najpierw należy przygotować ciasto czerwone - masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę - do masy maślanej dodawać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując - dodać ekstrakt z wanilii, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą mąkę, składniki zmiksować na niskich obrotach miksera lub wymieszać szpatułką(...)zostać całkowicie przykryte ciastem, ale nie może go być w formie za dużo (maksymalnie 3/4 jej wysokości), więc najprawdopodobniej nieco ciasta pozostanie, można z niego przygotować np. 1-2 babeczki - ciasto piec w 170 stopniach przez 45-55 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto wyjąć delikatnie z papierem z formy, ostudzić - ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem lub dowolnie
Smakołyki Berenikiekskluzywną wręcz. Pełną migdałowych smaków, które wspaniale komponują się z marchewkową wilgocią. Przepis znalazłam w Ciastach i deserach , nr 1/2011, i od razu wiedziałam, że będę go musiała wypróbować. Babeczka bowiem wyglądała zachwycająco, miała cudowny kolor i kusiła mnie ogromnie. Nie zawiodłam się. W składzie jest marcepan, mielone migdały i amaretto. Do tego szczypta szafranu, który sprawia, że kolor(...)płatków migdałowych Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Szafran pokruszyć, zalać wrzątkiem i ostudzić. Masło utrzeć z pokruszonym marcepanem, cukrem i szafranem. Gdy masa będzie jasna i puszysta, po jednym wbijać jajka, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Mąki przesiać z proszkiem, wymieszać z migdałami. Partiami wsypywać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać marchewkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki na 3 tartaletki o średnicy 11 cm: Ciasto: 65 g mąki pszennej 65 g mąki tortowej (można zastąpić pszenną) 50 g zimnego masła pokrojonego na
Moja Galeria SmakuPlan na dziś - skończyć tort, upiec bułki czosnkowe (czy może być coś lepiej pasującego do grilla?) i może taki jeden cudaczny chlebek, który znalazłam w czeluściach internetu... I babeczki. Albo ciasteczka. A najlepiej to jedno i drugie - dzieci będzie pięć sztuk, a i te większe, i mniejsze, wolą małe słodkości niż tort, jak piękny i dobry by nie był (jeszcze(...)Sernik z nutellą i masłem orzechowym (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 150 g mielonych orzechów laskowych 50 g mąki gryczanej 80 g zimnego masła masa z nutellą: 300 g serka kremowego 115 g nutelli 45 g cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1 łyżka zimnej wody 200 ml śmietany kremówki (38%) masa z masłem orzechowym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWiosna, więc porządki, także w zamrażarce :) Tak powstały pyszne muffiny z borówką amerykańską, można też użyć mrożonych jagód lub malin. Co mamy akurat
Takie tam pichcenieZdarza się Wam nie dodać wszystkich składników do ciasta? mi czasem tak bywa...tak było i w przypadku tych mufinek...Przyszykowałam wszystko, wymieszałam , przełożyłam ciasto do
Moje domowe kucharzenieJuż raz robiliśmy muffinki z dynią niemniej to troszkę inny przepis, który na pewno Wam spasuje. Dodatkowo to wypiek wegański więc mamy nadzieję, że przypadnie on
Kuchenne WariacjeKalafior ma nieograniczone możliwości, a ja właśnie odkryłam kolejną z nich :) Muffiny z kalafiora i twarogu z dodatkiem pesto, cebulki i natki pietruszki to doskonała propozycja
Trzeci talerzfor english recipe scroll down Co prawda nie obchodzę Walentynek...Nie planowałam więc też zamieszczać na bloga czegoś specjalnego na tę okazję, ale zostałam o to
chili & sugarrazem mam ochotę (chyba na prawdę zacznę wierzyć, że jak kobieta zaczyna myśleć to nic dobrego to nie wróży:D:D) zdecydowanie muszą być to babeczki, bo dawno ich nie robiłam, no dobrze a co dalej? Rozglądnęłam się po kuchni, jabłka, mam dużo jabłek, jak jabłka to musi być cynamon. Przepis wydawałby się prosty do zrobienia gdybym nie wpadła(...)się wszystkich składników. Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego. Jabłka obieramy i kropimy na małe plasterki. Gotowe mieszamy z łyżką mąki i dodajemy je do ciasta. Gotową masę przelewamy do foremek i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder a na końcu żelatynę rozpuszczoną w kilku kroplach wody. Gotową
ciastkarnia na kruchym spodzieKolejna propozycja po najprostszym cieście z rabarbarem , czekoladowych babeczkach z rabarbarem , buchtach z jego dodatkiem i kruchej, rabarbarowej tarcie na wypiek z jego zastosowaniem. Uwielbiam szarlotki, bo są soczyste i pyszne, a ta z dodatkiem rabarbaru jest rewelacyjna. Słodkie ciasto skrywające kwaskowate, jabłkowo-rabarbarowe wnętrze. Klasyk w nowej odsłonie. Polecam!!! Składniki na szarlotkę z rabarbarem(...)wymiarach blaszki. Jeden płat ciasta umieszczamy w blaszce, posypujemy go połową porcji bułki tartej, na niej rozsmarowujemy mus jabłkowy i równomiernie rozkładamy rabarbar. Warto rabarbar lekko wcisnąć w masę jabłkową, tak żeby otrzymać w miarę równą powierzchnię. Nadzienie posypujemy cynamonem i resztą bułki tartej, rozkładamy drugi płat ciasta, nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika
Rozpustne gotowanieNajlepiej smakują ciepłe, wyjadane widelcem lub wgryzając się w papierek. Wytrawne, inne, zdrowe. Pachną jak zwykły bolognese. Smakują świetnie skropione pyszną oliwką i podane z bazylią
CzarnawisienkaMocno czekoladowe muffinki z kawałkami czekolady to klasyka wśród mini wypieków. Mało kto jest w stanie się nim oprzeć, a fani czekolady z pewnością nie
Słodka Strona