No to teraz was zaskoczę , takiej czekoladki na muffinach jeszcze nie robiłam. Dla was to też będzie miła odmiana . Biorę udział w akcji Ciasto
Różowa kuchniaBezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata . Aby były bardziej piernikowo-świąteczne dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie zrobić reniferki, co okazało się nie lada wyzwaniem. Bezglutenowe precelki Schaer są tak kruche, że wycięcie poroża stanowiło spory problem, ale w końcu udało się je "upiłować" za pomocą noża z ząbkami (ewentualne uszkodzenia(...)Schaer, czerwone cukierki Skittles na noski Przygotowanie: Batata ugotować w całości, bez obierania go ze skórki. (około 30 minut) Po ugotowaniu obrać i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i zmiksować razem z batatem. Dodać cukier, olej, przyprawy i mąkę wymieszaną z sodą (lub proszkiem do pieczenia). Ilość mąki uzależniona jest od wielkości
głodny alergikrazem jest dużym wyzwaniem przygotowanie czegoś, co będzie mogła jeść bez przykrych konsekwencji. Nie mam doświadczenia, ale się staram. Jeszcze przed wyjazdem zrobiłam zakupy, i upiekłam kilka rodzajów ciasteczek, babeczek i innych słodkości. Będę pokazywać je po kolei - wszystkie są odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy i glutenu, ale mają w swoim składzie jajka. Je też pewnie można zastąpić(...)cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 60 g suszonych jagód Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Partiami dodawać do masy. Wsypać płatki, dokładnie połączyć (zagnieść ręką, ciasto będzie bardzo gęste). Na końcu wsypać jagody, połączyć. Z ciasta lepić kulki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś kakaowa wersja biszkoptu , który w zeszłym tygodniu pojawił się na ciastkożercach. Idealny na urodzinowe torty – puszysty, mięciutki i do tego nie upada :) Moja forma
CiastkozercyW pierwszej chwili mój mąż zapytał czy to kaszka bananowa z borówkami. Tak właśnie smakują moje serniczki. Są delikatne, pachnące bananami i dość słodkie. Dla mnie
Czerwień i błękitUwielbiam przygotowywać babeczki na parze. Na prawdę polecam ten sposób przygotowywania posiłków nie tylko dla dzieci, ale również dla pozostałej części rodziny. Dzisiaj dodatkowo użyłam zimnotłoczonego oleju rzepakowego od Sosta, który wg mnie jest dużo smaczniejszy i zdrowszy od oliwy z oliwek. Olej rzepakowy bardzo często jest przeze mnie eksploatowany w kuchni - jak zdążyliście juz zauważyć ;) Olej od Sosta - niezwykle(...)cukinii jajko, mąkę z ciecierzycy, aby mogła wchłonąć wodę z cukinii i sok z mięsa, a także resztę składników. Mieszamy dopóki wszystko się razem ładnie połączy i rozkładamy "masę" do silikonowych foremek na muffinki. Parujemy przez 20 minut. Podałam z kaszą pęczak, fasolką szparagową i sałatką z rukoli i pomidora skropionymi olejem rzepakowym Sosta ♡ Skomentuj
MamaOskarkaDziś mam coś specjalnie dla czekoladoholików ;) Przepyszne , mięciutkie , puszyste muffinki czekoladowe z polewą z białej czekolady. Mimo tej słodyczy absolutnie nie są zapychające. Wręcz przeciwnie –
Ostra na Słodkoodnalazłam. Babka troszkę inna od tych tradycyjnych, które do tej pory piekłam. Po pierwsze dlatego iż jest ucierana, a po drugie- brak białek czyni ją bardziej zbitą. Ale babeczka wychodzi całkiem niezła. I powiem Wam , że po 4 dniach nadal jest fajna , wilgotna, a więc ciągle zjadliwa. Mnie osobiście bardzo smakowała, części rodziny brakowało w niej lekkości, tak czy inaczej(...)smak waniliowo-maślany był idealny, do tego jeszcze marcepanowy lukier. :-) + dodatkowo puder do posypania ( ja moją polukrowałam- wtedy tak nie wysycha) Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, a następnie po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Cały czas ucierać ( ja wykorzystałam do tego jak zwykle malakser). Dodać także śmietanę. Ja dodałam wpierw
Smaczne ZdroweCoś dobrego dla dużego i małego ;) Składniki na 18 mini serniczków 1 jogurt grecki 400 gr 2 jajka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 1/2
Gotowanie...to proste !Ciasto bananowe już piekłam. W formie babeczek, ale można je śmiało upiec w jednej formie, na przykład keksówce. Przepis znajdziecie tam klik Tym razem inny przepis na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów. Znalazłam go na stronie kanału Kuchnia+ klik Ciasto to piekł Jamie Oliver w 14. odcinku programu "Przekręty Jamiego Olivera". Upiekłam i ja. Nie muszę dodawać(...)łyżki maku - użyłam maku mielonego BackMit, szczypta soli , 340 g mąki pszennej , 2 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia , 6 łyżeczek cukru . Masło i brązowy cukier utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo rozgniecionego banana, żółtka, śmietanę, esencję waniliowa i mak. Połączyć razem. Mąkę przesiać i wraz z proszkiem do pieczenia i solą dodać do masy - utrzeć. Białka ubić z białym
Codzienna kuchnia niecodziennaZ okazji Dnia Babci (a może także i Dziadka, bo kto nie ucieszyłby się z tortu?) mam dla Was pyszny tort ombre z kolorowymi różyczkami. To
CiastkozercyWyśmienite ciasteczka z miodem i melasą na żytniej mące. Najlepiej smakują po 2 dniach zamknięte w słoju, zaraz po upieczeniu twardnieją i można je jeść maczane
Apetyczna babeczkamazurka znalazłam tutaj ..ja zrobiłam ciut inaczej wykończenie..z resztek ciasta zrobiłam kratkę ..Mój mazurek był pieczony w blaszce kwadratowej i zostało mi trochę ciasta , więc zrobiłam dodatkowo kilka babeczek, które wypełniłam tym samym nadzieniem. Ciasto: • 40 dag mąki • 4 łyżki cukru pudru • 20 dag margaryny • 1 jajko • 2 żółtko • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wypełnienie z jabłek(...)przygotowane smażyć około 10 minut ( w sumie musu jabłkowego po wysmażeniu powinno być około 1,5 szklanki). Na koniec dodać do całości galaretkę. Zdjąć z ognia i ostudzić. Zimną masę wykładać w co drugą kratkę na cieście. Galaretkę rozpuścić w przegotowanej wodzie. Masło oraz czekoladę rozpuścić. Dodać śmietanę , a następnie rozpuszczoną galaretkę. Całość dokładnie wymieszać i ostudzić.Ostudzoną masę wylać
Moje domowe kucharzeniepolowy śmietanki. Dzięki temu deser jest puszysty, delikatny, kremowy. Panna cottę można podać na wiele sposobów. Najczęściej zagotowaną śmietankę wylewa się do małej foremki, a gdy stężeje wykłada “babeczkę” na talerz. Aby wyjąć deser z foremki należy ją na kilka sekund zanurzyć w gorącej wodzie. Można również panna cottę podać w pucharkach lub szklaneczkach. Fajny efekt dekoracyjny uzyskacie(...)przez sitko i pozostawiamy do ostygnięcia. 5. Pozostałą śmietankę (250 ml) ubijamy na sztywno za pomocą miksera. 6. Łączymy obie śmietanki za pomocą łyżki lub silikonowej szpatuli. 7. Przelewamy masę do szklaneczek lub foremek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby panna cotta stężała. Sos malinowy: 1. Maliny (zamrożone) przekładamy do rondelka, gotujemy na małym ogniu, od czasu
W kuchni KatieMazurek z owocami Mazurki mogą się od siebie bardzo różnić. U mnie w domu była zawsze jedna zasada - każdy robi taki, jaki smakuje mu najbardziej i
Ciastkozercy