formie. Dodatek rabarbaru sprawdził się znakomicie - jego kwaskowy smak przełamał obłędną słodycz babeczek (a i tak zmniejszyłam ilość cukru o połowę). Biała czekolada w połączeniu z palonym masłem nadała babeczkom orzechowo-karmelowego smaku - coś pysznego. Zabrałam jedną do szkoły na drugie śniadanie, podzieliłam się z koleżanką, która natychmiast zażądała przepisu - tak jej zasmakowały. Na brunch przygotowałam je w formie(...)Zamieszać, zwiększyć ognień i gotować, aż zbrązowieje. Zdjąć z palnika, przecedzić, gorące dodać do sypkich składników; wymieszać. Białka ubić na niezbyt sztywną pianę. Partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut. Przestudzić w formie, następnie wyjąć na kratkę. Smacznego! Jestem zajęta. Naprawdę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKiedy u Karoliny zobaczyłam brioszki pomarańczowe z dżemem , już wiedziałam do czego zużyję resztę mango curd, którym wcześniej przełożyłam ciasteczka (przepis wkrótce na blogu). Składniki i
Czerwień i błękitmurzynki czy inne suche ciasta - polecam dać im drugą szansę. Te trufelki, czy może bardziej bajaderki, powstały jesienią z nieudanych muffinek. Nie wiem co mnie podkusiło, żeby upiec babeczki w silikonowej formie o dość skomplikowanej fakturze, której nie nasmarowałam wcześniej żadnym tłuszczem. Jak się łatwo domyślić - muffinki wyciągnęłam tylko w połowie, resztę wygrzebywałam łyżeczką. Od razu poszły do zmiksowania(...)wystygnięcia. Ciasto kruszymy za pomocą blendera. Dodajemy przestudzone masło z czekoladą, kakao, alkohol i migdały. Wszystko razem miksujemy lub mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Masę przekładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Kiedy masa zastygnie, formujemy kulki wielkości rafaello lub wielkości mandarynki, jeśli chcemy większe. Obtaczamy w gorzkim
bistro mamaDzisiaj kolejna propozycja dla osób na diecie bezglutenowej. To mała słodka przekąska, którą można wykonać w półgodziny (czas liczymy już z pieczeniem). Muffinki kokosowe z dodatkiem
Kuchenne WariacjeMuffiny są takimi "wdzięcznymi" łakociami. robi się je szybko i lubią je wszyscy:) Tym razem do mąki pszennej dodałam mąkę owsianą. Dała im ona, delikatny, orzechowy
Takie tam pichcenieSkładniki na 15 muffinek: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczk1 esencji waniliowej 1 łyżeczka proszku do
Świat CiastaNie mam zbyt dużego doświadczenia w robieniu tortów, ale i tak wiem, że najgorszym zadaniem jest wyrównywanie kremu – choćbym nie wiem jak się starała nigdy
CiastkozercyTarteletki ze śliwkami Małe tarteletki mogą być eleganckim i smacznym deserem na przyjęcie czy spotkanie ze znajomymi. Nie trzeba, jak w przypadku dużej tarty, kroić
CiastkozercyKolejny pomysł na słodkie Halloween to pyszny tort czekoladowy z kremem Oreo i pajęczą dekoracją :) Biszkopt upiekłam według przepisu na prosty biszkopt czekoladowy , zmieniłam tylko nieco
CiastkozercyTrochę nieudane...ale pokazuję...przepis na biszkopt znalazłam gdzieś w necie..miało wyjść 8 tartaletek..a u mnie wyszło 6..jabłka i bita śmietana [która
Moje domowe kucharzenieklimacie lekko walentynkowym, mam dla Was dzisiaj wyjątkowo pyszny deser. Maleńkie, zgrabne finansjerki. Idealne, gdy zostaną Wam białka (na przykład po pączkach), a bezy akurat nie są najbardziej pożądane. Babeczki pieczone w formie do mini muffinek wyglądają ślicznie, a smakują po prostu obłędnie! Intensywnie czekoladowe, lekkie i delikatne, z chrupiącą, cytrynowo-migdałową kruszonką. Tak jak czekoladę z pomarańczą uwielbiam(...)czekoladą, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Przestudzić. Do czekolady dodać migdały, cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. W misce ubić białka na sztywną pianę, partiami dodawać do masy czekoladowej, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do formy na mini muffiny wyłożonej papilotkami, wierzch posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut. Przestudzić w formie, następnie wyłożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyć prosty, żebym w pełni mogła poczuć jej smak. Zwykłe, ucierane ciasto wydało się być doskonałym pomysłem. Bea pisze, że tonkę można używać jak wanilię, a przecież takie właśnie babeczki często się z dodatkiem wanilii piecze. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Efekt przeszedł moje oczekiwania! Tonka jest dobrze wyczuwalna, a jej smak... Jest trudny do opisania. Odrobinę waniliowy, taki... Niezidentyfikowany(...)pieczenia 1/2 łyżeczki tonki w proszku 250 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 60 ml mleka Najpierw przygotować ciasto zielone: Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami dodawać przesianą i wymieszaną z proszkiem i tonką mąkę. Wlać mleko, zmiksować. Na końcu dodać barwnik, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDodać nasiona wanilii i stopniowo po jednym jaju, cały czas ucierając masę. Zmniejszyć obroty, stopniowo dodawać po łyżce suche składniki, na przemian z mlekiem kokosowym i puree z batatów. Masę przelać do dwóch form, wstawić do piekarnika z termo obiegiem nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, piec do suchego patyczka, wystudzić. Jeśli piekarnik nie ma funkcji termo obiegu(...)dań w wersji wytrawnej i słodkiej. Możecie np. przygotować pyszny i puszysty Batatowy Whesley z granatem ( tak jak w przepisie dyniowym , dynię zastępując batatem), lub upiec proste i apetyczne babeczki z kremem batatowym. Tu znajdziecie informacje o nowej książce Doroty Świątkowskiej : http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
SzczyptaSmaQKolejna propozycja letnich smaków to maliny i czekolada (czekolada pewnie pasuje nie tylko na lato ;) ). Puszysty biszkoptowy tort, z mocno czekoladowym kremem, aksamitną polewą i świeżymi
CiastkozercyTak, dziś piekłam muffinki bananowe z czekoladą w środku. Lodowa sobota mnie wykańcza, więc postanowiłam ogrzać się ciepłem piekarnika i muffinek:) Przygotowałam sobie wszystkie składniki potrzebne
pink envelope