kuchni, a dokładnie, namieszał trochę podczas pieczenia wędliny domowej. I tak wyszła… najlepsza szynka drobiowa. Składniki na 2 szynki: - piersi drobiowe - ok.1,2 kg (wykroiłam z 2 dużych kurczaków) - sól morska - świeżo zmielony pieprz czarny Składniki marynaty: - 2 łyżki miodu - 2 łyżki musztardy Dijon - 2 łyżki musztardy ziarnistej - 2 łyżki powideł śliwkowych - 2 łyżki oliwy z pestek winogron(...)się tłuszczu i błonek. Oprószamy solą i pieprzem. Na marynatę dodajemy do miseczki: po 2 łyżki miodu, musztardy Dijon i ziarnistej, powideł śliwkowych, sosu sojowego, 1 łyżkę octu winnego oraz przyprawy – 1 łyżkę oregano, 1 łyżeczkę rozgniecionych nasion kolendry, 1 łyżeczkę płatków chilli (w dowolnej kolejności). Wszystkie składniki mieszamy. Piersi drobiowe posypujemy żelatyną od strony, która będzie wewnątrz i składamy
mojewypiekiinietylkopożałujecie - lekko, azjatycko i fasolkowo. Składniki : 250-300g piersi z kurczaka 300g fasolki szparagowej zielonej lub żółtej 1/2 małej czerwonej papryki 1 mała cebula kilkanaście pieczarek 300-400g makaronu tagliatelle 2 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 limonka sól i pieprz Sposób przyrządzenia : marynata: sos sojowy (2 łyżki), miód (2 łyżki) i sok z połowy limonki(...)podsmażamy na patelni, aż nieco zmiękną i odstawiamy pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na dosyć duże kawałki rozgrzewamy olej na patelni, podsmażamy kurczaka kilka minut do kurczaka dodajemy paprykę i cebulę, mieszając smażymy kilka minut dodajemy fasolkę oraz pieczarki i smażymy kolejne 2-3 minuty wlewamy marynatę, opruszamy pieprzem, mieszamy dokładnie po 2-3 minutach dodajemy
zobacz ich smakpracy. Jeśli uwielbiacie „śmierdzące” sery, to z pewnością Wam posmakuje. Polecam Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 dojrzałe awokado około 20 pomidorków truskawkowych 1/2 główki małej sałaty lodowej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/3 szklanki orzechów włoskich Marynata do mięsa: 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 1 łyżka sosu Worcestershire(...)sól pieprz Sos: 150 g gorgonzoli 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1/4 szklanki słodkiej śmietany 12% (lub mleka) pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przekładamy do miseczki ( w najgrubszym miejscu lekko rozbijamy tłuczkiem). Dodajemy oliwę z oliwek, sos Worcestershire, jogurt naturalny, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut. Następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną
Oryginalny smakzwłaszcza naszego ulubionego burbona - Jim Beama. Postanowiłam zatem wykorzystać go do marynaty i sosu do grillowanego kurczaka, dodatkowy smaczek stanowi jeszcze aromat pomarańczy, który wspaniale orzeźwia i podbija smak drobiu. Polecam na grilla w plenerze lub w domu, gdy pogoda zawodzi. :) Kurczak w whiskey: 500 g piersi kurczaka skórka otarta z 1 pomarańczy oraz sok z połowy(...)wrzątkiem. Do szklanki dodajemy whiskey, olej, sok z pomarańczy oraz sól, pieprz i wszystkie przyprawy i zioła. Dokładnie mieszamy i przelewamy do pojemnika z kurczakiem. Wszystkie mieszamy i dokładnie obtaczamy kurczaka w marynacie. Szczelnie zamykamy i pozostawiamy w lodówce na co najmniej 3 h, a najlepiej na całą noc przed grillowaniem
Cooking Monstertłuszczu jest delikatne, miękkie i soczyste. Panierka z ciecierzycy jest cennym źródłem białka i ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Potrzebujemy: pierś z kurczaka (moja ważyła 500 g) 0,5 litra - 1 litr oleju rzepakowego, do smażenia Składniki marynaty do mięsa: 3/4 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 3/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1,5 czubatej łyżeczki papryki słodkiej(...)kawałki o grubości około 8 mm. Wkładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy, szczelnie przykrywamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Jajko roztrzepujemy widelcem i wlewamy do mięsa. Dokładnie mieszamy, aby przylgnęło do mięsa z każdej strony. Panier z ciecierzycy wysypujemy na talerz. Piersi obtaczamy w panierce. Olej rozgrzewamy w niewielkim rondelku. Olej powinien mieć głębokość
Smak mojego domubardziej. Z zielonym sosem z rukoli który zrobimy w dwie minuty. Grill nie musi być nudny i monotonny. 1 pierś z kurczaka 1 cukinia mała 1 papryka czerwona 6 pomidorków koktajlowych 15 dkg fasolki szparagowej 1/2 szklanki kaszy kuskus marynata mięsa: sól, pieprz cytrynowy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu balsamico 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki przyprawy greckiej(...)papryką, oraz pomidorkami połówkami. Kuskus przygotowuję zgodnie z opakowaniem. sos: Do pojemnika przekładam wszystkie składni sosu i miksuje blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Kuskus podaję z warzywami, piersią z kurczaka i polewam sosem z rukoli, posypuję koperkiem i rukolą
wesoła kuchniaSposobów na przyrządzenie piersi drobiowych jest wiele, a ten który Wam zaproponuje, mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Składniki: - piersi drobioweSkładniki marynaty:- ciemny sos sojowy
mojewypiekiinietylkomarynata z soku cytryny i przypraw, w tym szafranu. Możecie go pominąć, choć bardzo aromatyzuje mięso. Ponieważ marynata jest cytrynowa nie trzymajcie w niej kurczaka dłużej niż pół godziny, żeby kwasek nie ściął zanadto białka w mięsie. Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka lub dwie małe 8 dużych pieczarek 1 cukinia Kilka małych ziemniaków Garść pomidorków koktajlowych 2 łyżki
Niedzielny kucharzmarynata z soku cytryny i przypraw, w tym szafranu. Możecie go pominąć, choć bardzo aromatyzuje mięso. Ponieważ marynata jest cytrynowa nie trzymajcie w niej kurczaka dłużej niż pół godziny, żeby kwasek nie ściął zanadto białka w mięsie. Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka lub dwie małe 8 dużych pieczarek 1 cukinia Kilka małych ziemniaków Garść pomidorków koktajlowych
Niedzielny kucharztutaj . Poniżej tradycyjny sposób wykonania z użyciem patelni. Do przygotowania 2 okrągłych placków (3-4 porcje) potrzebujemy: - 4 placki tortilli (u mnie wieloziarniste) - pierś z kurczaka - 400 g tartego sera mozzarella - kwaśną śmietaną 12% Do przygotowania marynaty do mięsa: - 2 łyżki pikantnego ketchupu - 2 łyżki oleju - szczyptę soli i pieprzu Do przygotowania salsy warzywnej: - 1 dużą czerwoną paprykę - garść pomidorków
Bez Cebulisól pieprz słodki sos chili sos: 0,5 słoiczka dżemu porzeczkowego 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżki masła sól pieprz Przygotowanie: filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na 3-4 części, wrzucamy do miseczki przygotowujemy marynatę- goździki oraz tymianek ucieramy w moździerzu, mieszamy z 2 łyżkami oleju oraz 2 łyżkami miodu, zalewamy kawałki kurczaka, odstawiamy na około
Luźna Kuchniasoku z cytryny szczypta mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej papryki lub szczypta mielonego chilli szczypta pieprzu ziołowego Mięso z piersi kurczaka pokroić w bardzo cienkie plasterki , a potem w małe kawałki. Przygotować marynatę z pozostałych składników ( po za szczypiorem). Włożyć mięso w marynatę i zostawić na 30 minut ( można na dłużej- nawet na całą noc). Wyjęte
Buniabaje w kuchnikłącza imbirusok z 1 limonki1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka kurkumy1/2 łyżeczki kardamonu2 ostre papryczki drobno posiekane1 łyżka miodu4 łyżki mleka kokosowegosólPrzygotowanie:Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i pokroić w średniej wielkości kostkę. Wrzucić do miski razem ze wszystkimi składnikami marynaty. Dokładnie wymieszać rękoma. Odstawić na minimum 3h, a najlepiej na całą noc w lodówce. Przed smażeniem należy jednak pamiętać by kurczak
Food SquareBardzo dobre i szybkie w przygotowaniu danie kuchni seczuańskiej. Kwaśno-słodka marynata, później przezroczysty, muślinowy sos, który otula kawałki panierowanej i wcześniej zamarynowanej w tym samym smaku drobiowej piersi. Bardzo delikatny, wyrafinowany smak. Nie jadłam nigdy wcześniej kurczaka cytrynowego (a właściwie limonkowego) i jestem oczarowana smakiem stworzonym mojej własnej kuchni. Jestem pewna, że nawet przeciwnicy kuchni azjatyckiej będą zachwyceni. Musicie(...)tego spróbować! Przepis zamieszczam specjalnie dla Oli , fanki kurczaka wszelakiego! Składniki: 400 g piersi kurczaka sok z połowy limonki 1 łyżka soli morskiej 4 cienkie plastry limonki pokrojone na połówki Do panierowania: 1 jajko 1/2 filiżanki panierki panko lub mąki kukurydzianej olej kukurydziany lub rzepakowy do smażenia Sos cytrynowy: 8 plasterków kiszonej cytryny (jeśli nie możecie kupić - zróbcie taki
Kuchnia Prezydentowej