całym domu wyłaniają się piękne zapachy, które kuszą domowników. Karkówkę można podać do obiadu, można podać w kanapce a nawet w burgerze. Najlepsza jaką zrobiłam. Składniki: karkówka - 2 kg. Marynata: oliwa z oliwek - 1/3 szkl. ocet balsamiczny - 3 łyżki ząbki czosnku - 6 szt. oregano świeże posiekane - 2 łyżki natka pietruszki posiekana - 2 łyżki ostra(...)papryka mielona - 1 łyżeczka sól - 1 łyżka Sposób przygotowania: 1. Karkówkę umyć i dokładnie osuszyć. 2. Przygotować marynatę. W szklance umieścic oliwę, ocet, zgnieciony i posiekany czosnek, świeże oregano, natkę pietruszki, ostrą paprykę oraz sól. Wymieszać. 3. Dokładnie natrzeć z każdej strony karkówkę. Po nakłuwać widelcem. Przełożyć do naczynia i wstawić do lodówki
Kuchnia PaulettesKarkówka w marynacie musztardowo - pomidorowej, to p ropozycja dla osób lubiących musztardową nutę . Mimo, że musztarda jest tutaj tylko lekko wyczuwalna, nadaje karkówce charakterystycznego smaku. Mięso podajemy z ziemniakami. Składniki: 500 g karkówki papryka słodka sól, pieprz 1 czubata łyżka mąki pszennej olej do smażenia (polecam bezzapachowy olej kokosowy firmy Skworcu ) 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku
Smak mojego domuprzekrojonych na pół 1 średni bakłażan ok. 250 g średnich pieczarek sól, pieprz, słodka czerwona papryka, zioła do pizzy kilka łyżek słodkiego sosu chili 2-3 łyżki oleju Marynata do karkówki: 2 łyżeczki octu balsamicznego z Modeny 1 łyżka musztardy 1 łyżka dowolnego oleju 1/2 łyżeczki suszonego majeranku pół szklanki keczupu 1/2 łyżeczki ziaren kminku 1 łyżeczka słodkiej papryki
Czerwień i błękitkarkówkę? A jak ją przyrządzacie? Ja dzisiaj zapiekłam karkóweczkę w rękawie, ale uprzednio zamarynowałam ją w całkiem ciekawy sposób Nie bójcie się kawy w marynacie, nadała mięsu bardzo ciekawy smak. Spróbujcie Składniki: – 1kg karkówki w kawałku – 5 ząbków czosnku – 2 łyżki sosu worcester – 2 łyżki kremu balsamicznego – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka(...)przez około 1,5 godziny, następnie rozerwać rękaw i piec przez kolejne 10 minut. Karkówkę podałam z ziemniakami pieczonymi i surówką z czerwonej kapusty na ostro. Smacznego Artykuł Karkówka w pikantnej marynacie z dodatkiem kawy pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki ArmineCebule kroimy w kostkę a czosnek w plastry. 3. Do miski wlewamy olej, ketchup, powidła i 1 łyżeczkę wegety. Przekładamy pokrojone warzywa i całość razem mieszamy. 4. Na karkówkę przekładamy marynatę i rozprowadzamy po mięsie. 5.Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 °C przez 40-45 minut lub do miękkości mięsa. Artykuł Pieczona karkówka na słodko pochodzi z serwisu
karolgotujePrzygotowanie: W misie łączymy serek kremowy, sól, pieprz, paprykę w proszku, sos sojowy, oliwę i gorczycę, dokładnie mieszamy. W karkówce robimy lekkie nakłucia widelcem. Po tym karkówkę nacieramy marynatą i odstawiamy pod przykryciem na ok. 12 godzin. Ja marynowałem ją zaledwie godzinę i też było miękkie, ale proponuję trochę poczekać. Zamarynowaną karkówkę pieczemy w rozgrzanym
Kuchnia ŁukaszaPrzygotowanie: W misie łączymy serek kremowy, sól, pieprz, paprykę w proszku, sos sojowy, oliwę i gorczycę, dokładnie mieszamy. W karkówce robimy lekkie nakłucia widelcem. Po tym karkówkę nacieramy marynatą i odstawiamy pod przykryciem na ok. 12 godzin. Ja marynowałem ją zaledwie godzinę i też było miękkie, ale proponuję trochę poczekać. Zamarynowaną karkówkę pieczemy w rozgrzanym
Kuchnia Łukaszatrzeba . Skusicie się na pomysł ? Połączenie smaków w tym daniu jest po prostu doskonałe. Zapewniam –warto! Składniki na 6 dużych porcji: 1 kg chudej karkówki 3-4 cebule 8 świeżych pieczarek Marynata: ¾ szklanki pikantnego ketchupu ¼ szklanki wody 2 łyżki musztardy klasycznej 2 łyżki oliwy Gallo Classico 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka(...)Każdy plaster karkówki obtoczyć w marynacie ułożyć w naczyniu żaroodpornym tak aby plastry nachodziły na siebie, resztę marynaty wyłożycćna mięso. Posypać pieczarkami i przykryć pierzynką z pokrojonej cebuli. Odstawić na godzinę w temp pokojowej. Następnie piec w nagrzanym do 180*c na grzaniu góra dół 1,5-2 godziny aż karkówka będzie mięciutka. Przed podaniem posypać natką pietruszki
Wanilia i Kardamonplastry. Rozbijam cienko tłuczkiem. Z dyni usuwam skórę oraz pestki. Miąższ kroję w kostkę. 2. Olej mieszam z tymiankiem, papryką słodką mieloną oraz solą i pieprzem. Do marynaty wkładam karkówkę i dynię. Mieszam i odstawiam na 30 minut w chłodne miejsce. 3. Karkówkę razem z dynią przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuję i układam na blaszce. Całość piekę
Tradycyjna kuchnia KasiPrzy okazji majówkowego wyjazdu do Norwegii, mogłam sobie do woli grillować. Było mięcho, były warzywa, były ryby, były też owoce. Postanowiłam, tym razem, podzielić się z Wami przepisem na karkówkę, resztę przepisów muszę dopracować. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to o czasie grillowania mięsa. Nie przetrzymujcie go za długo na ogniu, bo będzie suche i po prostu niesmaczne. Nam najbardziej(...)miodu 4 ząbki czosnku 1 łyżka oregano 1 łyżeczka chili w proszku sól (opcjonalnie) Rozdrobniony czosnek mieszamy z resztą składników marynaty. Plastry mięsa marynujemy 24 godziny. Grillujemy wg własnych upodobań, od czasu do czasu można posmarować mięso marynatą. Artykuł Karkówka z grilla pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovydlewamy sokiem z cytryny i mio dem , wszystko dokła dnie mieszamy. Karkówkę myjemy, porcjujemy i z d wóch stron ją bijemy (ja robię to w woreczku foliowym). Cukinię myjemy i kroimy w niegrube plastry razem ze skórką. Mięso oraz cukinię dokła dnie obtaczamy w marynacie. Pozostawiamy w misce, przykrywając ją i wstawiając do lo d ówki
ChilliJemyTrzeba cieszyć się pogodą i możliwością grillowania z najbliższymi. Podaję więc kolejne marynaty do mięs. MARYNATA DO KARKÓWKI: 3-4 łyżki oleju, przyprawa do wieprzowiny, sól, grubo zmielony pieprz czarny (można przygotować w moździerzu) majeranek, 2 łyżki roztopionego miodu, trochę vegety, łyżka musztardy dijon. Wszystko dokładnie mieszamy, nacieramy mięso odstawiamy na 3-4 godz. MARYNATA DO KURCZAKA: 3-4 łyżki
Kuchnia Beatymisy i ponownie uruchamiamy na prędkości 12 przez 15 sekund. Dodajemy pozostałe składniki, zakładamy ponownie koszyczek i miksujemy na prędkości 12 do uzyskania w miarę jednolitej marynaty. Wyciągamy nóż i układamy plastry karkówki, starając się całkowicie je zanurzyć. Przechowujemy w chłodnym miejscu min. 5 godzin. W tym czasie karkówkę obracamy jakieś 2-3 razy. Sposób przygotowania tradycyjny: Cebulę drobno siekamy(...)jego pojemniku i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli nie korzystamy z blendera, ziarna jałowca oraz zioła ucieramy w moździerzu, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami. W powstałej marynacie zanurzamy plastry karkówki i układamy jeden na drugim. Przykrywamy folią spożywczą i wynosimy na min 5 godzin do chłodu. W tym czasie karkówkę obracamy jakieś 2-3 razy. Karkówkę grillujemy
Kuchnia w czekoladziekarkówki 3 łyżki oleju 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka domowego maggi 2 łyżki czosnku niedźwiedziego sól, pieprz Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty ( oprócz czosnku) wkładamy do sporej miski i dokładnie mieszamy. Karkówkę myjemy, wkładamy do miski i dokładnie z każdej strony(...)nacieramy marynatą. Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny). Następnego dnia karkówkę wyjmujemy z lodówki i osuszamy z marynaty papierowym ręcznikiem. Teraz nacieramy mięso niedźwiedzim czosnkiem, n astępnie karkówkę układamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanki ( z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni
Miód i pieprz