marynata do karkówki - 803 przepisów (strona:5/54)

Karkówka jałowcowa 147

Pyszna z grilla Składniki 0,5 kg karkówki   marynata: 2 łyżeczki mielonego jałowca 1/2 łyżeczki soli ziołowej 1/2 łyżeczki cząbru sól, pieprz 1 liść laurowy 3-4 łyżki oleju 1 łyżka … Czytaj dalej Karkówka jałowcowa

czarrna od kuchni
Karkówka curry 163

Składniki do kupienia w Almie 0,5 kg karkówki marynata: 2-3 łyżki oleju sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki curry po 1/2 łyżeczki koncentratu z chili, curry i pietruszki Proeco … Czytaj dalej Karkówka curry

czarrna od kuchni
Cytrusowa karkówka z grilla 197

Składniki: 1 kg karkówki marynata: skórka z 1/2 cytryny i 1/2 pomarańczy sok z 1 pomarańczy sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju z chili 1 łyżka posiekanej natki pietruszki … Czytaj dalej Cytrusowa karkówka z grilla

czarrna od kuchni
Marynaty do mięs - 4 przepisy 113

marynowane co najmniej 12 godzin, dzięki temu zyska intensywny smak oraz aromat. Domowe marynaty są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i zajmują dosłownie kilka minut, więc nie warto kupować gotowych marynat z wątpliwym składem. Dobra marynata to klucz do udanego grillowania! 1) Marynata kebabowa Słodko-pikantna marynata o smaku kebaba, przygotowana na bazie jogurtu greckiego oraz ketchupu - wedle gustu można(...)marynacie zanurzamy oczyszczone i poporcjowane mięso. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin.  Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem. 3) Marynata musztardowa Marynata z dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej z dodatkiem oleju, czosnku, sosu sojowego i majeranku. Dzięki musztardzie mięso nabiera intensywnego oraz dość ostrego smaku. Idealnie nadaje się do karkówki. Składniki

Kuchnia MagdaLeny
Marynaty do mięs - 4 przepisy 113

marynowane co najmniej 12 godzin, dzięki temu zyska intensywny smak oraz aromat. Domowe marynaty są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i zajmują dosłownie kilka minut, więc nie warto kupować gotowych marynat z wątpliwym składem. Dobra marynata to klucz do udanego grillowania! 1) Marynata kebabowa Słodko-pikantna marynata o smaku kebaba, przygotowana na bazie jogurtu greckiego oraz ketchupu - wedle gustu można(...)marynacie zanurzamy oczyszczone i poporcjowane mięso. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin.  Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem. 3) Marynata musztardowa Marynata z dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej z dodatkiem oleju, czosnku, sosu sojowego i majeranku. Dzięki musztardzie mięso nabiera intensywnego oraz dość ostrego smaku. Idealnie nadaje się do karkówki. Składniki

Kuchnia MagdaLeny
Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym 67

posiekanych ( używam takich ) 1 łyżeczka miodu płynnego 1 łyżka musztardy gruboziarnistej Przygotowanie: Przygotować marynatę: Wymieszać w miseczce wędzoną paprykę, cukier brązowy, przeciśnięty czosnek oraz listki tymianku (łodygi zachować). Przyprawić solą i pieprzem. Dodać odrobinę oliwy – tak, żeby konsystencja przypominała pastę. Wmasować dokładnie marynatę w mięso z karkówki. Polać jeszcze odrobiną oliwy, żeby marynata lepiej się rozprowadziła. Mięso w tym stanie(...)śniadanie do pracy. Pieczywo smarujemy sosem majonezowym, układamy mięso. Najlepiej dodać coś zielonego, np. rukolę 🙂 źródło: niezawodna książka “Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking” Czytaj więcej: Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym The post Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Korzenna karkówka 127

miód. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy: cynamon, gałkę muszkatołową, ostrą paprykę, sól i pieprz. Na koniec dodajemy posiekane liście bazylii. Mieszamy. Powstałą marynatą smarujemy z obu stron każdy plasterek karkówki. Przekładamy do zamykanego pojemniczka i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego(...)dnia pieczemy na grillu lub patelni grillowej. Kilka razy obracamy je, by równomiernie się ugrillowało (my grillowaliśmy około 20-25 minut, obracając mięsko co 5 minut). Uwagi: Ja posmarowałam marynatą karkówkę z jednej strony, na ten plaster mięsa kładłam następny, smarowałam go marynatą i tak do wyczerpania. Następnie pierwszy kawałek – czystą, nieposmarowaną stroną, włożyłam do miski z resztą marynaty

Smaki Na Talerzu
Karczek z grilla 208

Pyszna propozycja na grilla 🙂 Składniki 1 kg karkówki marynata: po łyżeczce ziół prowansalskich, majeranku pieprzu, jarzynki słodkiej papryki 2 pokruszona liście laurowe kilka ziaren jałowca 1 łyżka musztardy francuskiej … Czytaj dalej Karczek z grilla

czarrna od kuchni
Karkówka pieczona z młodymi ziemniakami 147

Pyszne i aromatyczne danie które można w dość szybki sposób przygotować. Karkówka jest mięciutka i soczysta . Składni ki: 4 plastry karkówki Marynata: 1 łyżeczka przyprawy do grosa 1 łyżeczka przyprawy do karkówki 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 4 łyżki oleju 1 kilogram młodych ziemniaków 2 łyżki przyprawy do ziemniaków Pól pęczka koperku 5 łyżek oleju Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy(...)przez 10 minut. Wyjmujemy z wody studzimy . Do miski wlewamy olej , dodajemy przyprawę do ziemniaków , posiekany koperek , mieszamy . Ziemniaki kroimy na pół i obtaczamy w oleju z przyprawami . Karkówkę wyjmujemy z marynaty , przekładamy na patelnię grillową i obsmażmy z obydwu stron na lekko złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego , na karkówce układamy ziemniaki . Przykrywamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Ziemniaki z mięsem pieczone w piekarniku 191

postem lub na naszym Facebook. Mamy nadzieję, że nasz obiad trafi w Wasze gusta. Ziemniaki z mięsem pieczone w piekarniku Składniki: 1 kg ziemniaków 50 – 70 dag karkówki Marynata do mięsa: 3 łyżki gęstej śmietany (18%) 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka oregano Ziemniaki z mięsem pieczone w piekarniku Wykonanie: 1. Karkówkę kroimy(...)godzinę. 2. Obrane ziemniaki, kroimy w nieco większą kostkę niż mięso. Wykładamy na dno naczynia do zapiekania, pamiętając żeby lekko oprószyć solą i pieprzem. 3. Na ziemniaki wykładamy karkówkę wraz z marynatą, a następnie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Pieczemy ok 30 minut. Zdejmujemy przykrycie i dopiekamy kolejne 20 minut, aż mięso się zrumieni, a potrawa

Kuchnia Na Wypasie
Wędlina z nutą miodu, cynamonu i pomarańczy 161

Karkówka pieczona w korzenno-cytrusowej marynacie z kapką miodu - palce lizać! Pierwszy raz biorę udział we wspólnej akcji amatorów kucharzenia w ramach Intergalaktycznego G otowania . "Na tapecie" domowe, własnoręcznie przygotowywane wędliny , cz yli Pieczemy mięso! Rodzaj mięsa: dowolny. Ale jest haczyk! Obowiązkiem było wykorzystać miód i cynamon - rzadko spotykane składniki przy typowych wędlinach.  Nic to! I tak dałam radę(...)łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu białego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej  1/2 łyżeczki soli INNE: sól, pieprz czarny - do natarcia mięsa przed marynowaniem 4-5 cząstek pomarańczy Karkówka w marynacie   Mięso z karkówki dobrze umyć pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solidnie sola i czarnym pieprzem i odstawić na bok na minimum 30 minut

Grunt to przepis!
Karkówka pod pierzynką serową z pesto. 183

włoskiego sera (u mnie grana padano) oliwa z oliwek masło klarowane przyprawy: majeranek, sól, pieprz, odrobina chili, kilka kropli ciemnego sosu sojowego, vegeta WYKONANIE: z oliwy i przypraw zrobić marynatę, karkówkę rozbić lekko nakłuwaczem, zanurzyć  w marynacie, odstawić na 2-3 godz.(ja zostawiam na całą noc),   pieczarki obieramy, kroimy na plastry, smażymy na maśle z pieprzem, solą(...)pokrojoną drobno cebulką, aż do odparowania wody, karkówkę wyjąć, wytrzeć z nadmiaru marynaty, zgrilować ( na grillu elektrycznym lub patelni grillowej, jeśli zrobicie to na zwykłej patelni też nic się nie stanie) po 2-3 min. z każdej strony(aby zamknąć mięso), karkóweczkę z jednej strony smarujemy pesto, wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, na każdy kawałek tak przygotowanej karkówki kładziemy

Kuchnia Beaty
Grillowana karkówka w curry i papryce 143

Karkówka palce lizać! Rewelacyjna marynata z ostrą nutą curry(...)ostrej i słodkiej papryki. Idealnym dopełnieniem jest sałatka z orzechowym posmakiem i sos czosnkowy. Na majówkowe pikniki i pobyt na świeżym powietrzu IDEALNA! 1 kg karkówki Przyprawa do karkówki Marynata: 0,5 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki z OWOCOWEGO RAJU  (tutaj) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka natki

VioletoweKucharzenie
Karkówka 5 minutowa – wędlina na kanapki 3030

także doliczyć sobie czas na zamarynowanie i moczenie mięsa. Niemniej jednak wędlina wychodzi naprawdę pyszna i warto poświęcić ten czas na jej przygotowanie.     Składniki: ok 1 kg karkówki Marynata do mięsa: 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1 łyżka ziół prowansalskich 2 przeciśnięte ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżka majonezu Zalewa(...)więcej – mięso musi być w całości zanurzone)       *** Mięso dokładnie myjemy i osuszamy *** *** W miseczce umieszczamy wszystkie składniki marynaty i mieszamy razem *** *** Tak powstałą marynatą nacieramy mięso *** *** Następnie karkówkę zawijamy w folię spożywczą lub umieszczamy w szczelnym pojemniku i wkładamy do lodówki na ok 24 godziny, aby mięso się zamarynowało *** *** Po tym czasie w garnku umieszczamy wszystkie

Blog z Apetytem
Królewski grill , czyli żeberko i karczek 125

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) .Pokrywamy karkówkę marynatą , dokładnie i grubo z każdej strony , odstawiamy do lodówki na przynajmniej dwa dni ( optymalnie trzy ) . Żeberka w całości ( nie tniemy ich na kawałki , pieczone w pasku , a krojone później(...)wiele bardziej soczyste ) przekładamy do miski , składniki na marynatę , tak jak w przypadku karkówki , wszystkie oprócz soli , mieszamy ze sobą i pokrywamy nimi żeberka , odstawiamy do lodówki na przynajmniej dwa dni . Po tym czasie wyjmujemy mięsa, solimy , rozpalamy grilla ( według własnego pomysłu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height

Ogrodnik w podróży