jabłek, bataty z pieczoną fetą, kalafior marynowany w przyprawach, szparagi z kiszoną cytryną i chili, biriani, oraz mule w harissie. A co na deser? Świetnym pomysłem jest ciasto marchewkowe, gdzie marchewkę zastąpiono pasternakiem i do tego tarta pistacjowo-jerzynowa Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu Autorka: Sabrina Ghayour Wydawnictwo Insignis Data premiery: 2017 Ilość stron: 240 Artykuł “Sirocco”- recenzja pochodzi
Ugotowane pozamiatanebył dal mnie topinambur , natomiast inne próbowałam już wcześniej. Bez konkurencyjnie najpyszniejsza okazała się marchewka , którą polubiłam już spory czas temu. A jak wypadają inne smaki? O tym poniżej. Marchewkowe marchew * cebula suszona * ekstrakt drożdżowy suszony * przyprawy: papryka suszona, pieprz czarny mielony, pieprz Cayenne * zioła: oregano, tymianek * koncentrat soku cytrynowego * suszony sok czosnku Te chipsy mają bardzo aromatyczny zapach
Zdrowie na języku :Pokoło 10 minutach, gdy groszek jest już miękki przelewamy go zimną wodą i odsączamy na sicie. Przestudzoną marchew obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na dużych oczkach tarki. Marchewkowe „wiórki” rozkładamy na dnie niedużej salaterki. Wokoło (opierając o ścianki naczynia) układamy plasterki z 2 jajek. Marchewkę skrapiamy niewielką ilością oleju. Oprószamy solą oraz pieprzem. Następnie wykładamy groszek
Smaki Na Talerzutarty. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Żelatynę bardzo starannie rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie dokładnie mieszamy z marchewkową pulpą i wylewamy na spód tarty. Wkładamy ją do lodówki, aby masa zgęstniała. Mini marchewki delikatnie podgotowujemy, aby były al dente, a następnie wrzucamy razem z miodem i imbirem na patelnię
Quinoa Raz!Pamiętacie pizzę na marchewkowym spodzie ? Lekka, zdrowa i dietetyczna alternatywa dla tradycyjnej wersji. Przepis szybko zyskał popularność i jest jednym z najczęściej odwiedzanych na moim blogu! W związku z tak dużym zainteresowaniem, jak również moimi upodobaniami, postanowiłam stworzyć kolejną wersję takiej pizzy. Oczywiście, pizza to pizza i nic nie zastąpi jej smaku, jeśli raz na jakiś czas
Kuchnia EllieBabeczki marchewkowe z mąki jaglanej polane lekkim kremem z serka mascarpone z dodatkiem jogurtu naturalnego. Muffiny mają przyjemny korzenny smak, są proste w wykonaniu idealna przekąska na imprezę. Składniki: 200 g mąki jaglanej ( mielona kasza jaglana) 2 duże marchewki 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kukuleczkiobiad, jak i na szybką kolację. Zjeść go możesz klasycznie - z ziemniakami, lub z lekką sałatką warzywną. Ja grillowany kotlet schabowy podałam z miodową marchewką, a raczej z marchewkowym makaronem od Fit&Easy . Na patelni rozgrzałam łyżeczkę masła i miodu. Spaghetti z marchewki dusiłam kilka minut, na koniec doprawiłam odrobiną ostrego sosu z papryki. PRZEPIS NA GRILLOWANY KOTLET
kolorowotorcikowoDziś ponoć święto marchewki, więc jest oczywiście ..zupka marchewkowa.. około 1 kg marchewek bulion 2 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 1 por kilka ziemniaków 2-3 łyżki płatków ryżowych 1-2 łyżki masła śmietana sól, pieprz Połowę marchewek, pietruszkę i selera obrać ,zetrzeć na tarce.Resztę marchewki pokroić na cienkie półplasterki.Por pokroić w piórka,a ziemniaki
Moje domowe kucharzenieChleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza
Kulinarne przygody Gatityodpowiednia forma do pieczenia, a przekładanie biszkoptów masą i dekorowanie niczym się nie różni od wykańczania tradycyjnego tortu. Tort przełożyłam 2 masami, śmietankową z mascarpone oraz masą z soku marchewkowego. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia pokrojonego tortu, szybko został spałaszowany. Jedyną rzeczą, którą zmieniłabym następnym razem to masa śmietanowa tylko na kremówce lub z ubitą kremówką i niewielką ilością mascarpone
Smak mojej kuchnidodatku ze Świata Kobiety z 2012 roku i od tego czasu raz na jakiś czas przygotowuję ją, najczęściej do ryby, bo do niej najbardziej pasuje mi ten słodko-cynamonowy marchewkowy dodatek. Polecam. 600g marchewki 3 łyżki masła 1 łyżeczka cukru 1 op. cukru wanilinowego 2 laski cynamonu szczypta cynamonu do posypania sól, pieprz do smaku Obrane ze skórki marchewki kroimy
Smaki Na Talerzuminut. 2. Do blendera wsypujemy migdały i miksujemy. Daktyle osączamy i dodajemy do migdałów, znów miksujemy. Dodajemy marchewkę, syrop z agawy, płatki owsiane, wiórki, cynamon, miksujemy. 3. Do masy marchewkowej dodajemy posiekane orzechy i mieszamy łyżką. Z masy formujemy w rękach kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Kuleczki wkładamy na godzinę do lodówki i gotowe! Od razu podajemy. Smacznego
Mała CukierenkaPyszne kluseczki marchewkowe a dodatkowo bez glutenu. Polecam dla dzieci na słodki obiadek lub podwieczorek. Składniki: 40 dag ugotowanej marchewki 125 g ricotty 1 jajko 8 płaskich łyżek mąki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego szczypta soli i 1 łyżeczka oleju do gotowania Przygotowanie: Ugotowaną marchewkę kroimy w plastry. Przekładamy do miski i dodajemy jajko i ricottę. Blendujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarneSuper szybko znikające, najlepsze ciasto marchewkowe! Robię je od zeszłego roku, kiedy siostra mojego chłopaka zrobiła podobne i postanowiłam odtworzyć jej przepis. Zjadamy je w ciągu jednego popołudnia, a bywało tak, że nawet nie doczekało się wystygnięcia: robiłam je wieczorem, ciepłe przekładałam serkiem i oblewałam czekoladą i zjadaliśmy takie rozpływające się. Polecam! Składniki Ciasto 4 jajka 2/3 szklanki cukru szklanka
Słodkie inspiracjeobiecuję, że po Świętach trochę jeszcze będzie :) Ciasto, na które przepis poniżej jest odkryciem tego roku. Zamieniając przyprawy korzenne na cynamon otrzymujemy ciasto pachnące nie piernikiem, lecz... marchewkowym ;) Jest przepyszne! Wilgotne, słodkie dzięki daktylom, w oryginale bez orzechów, lecz według mnie świetnie tu pasują i są konieczne. Bardzo polecam! Składniki 120 g suszonych daktyli pół szklanki whisky szklanka maślanki
Słodkie inspiracje